Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - SALVAMONT ZĂRNEŞTI-40 de ani

Bookmark and Share

SALVAMONT ZĂRNEŞTI-40 de ani

(Gala veteranilor alpinismului românesc)

Pe la începutul secolului trecut acţiunile de salvare montană erau în sarcina unor grupuri formate din alpinişti, vânători şi călăuze, cum erau numiţi pe atunci ghizii cunoscători ai muntelui. Aceste grupuri activau pe lângă asociaţiile turistice dar nu aveau un statut oficial deşi o bună parte a activităţii lor a fost consemnată în presa vremii. După jumătatea secolului, dezvoltarea turismului în zonele montane înalte, Bucegi, Făgăraş, Piatra Craiului, a dus în mod regretabil dar inevitabil la înmulţirea accidentelor, situaţie ce a făcut necesară înfiinţarea unui serviciu specializat de salvare în munţi. Susţinută cu înflăcărarea specifică oamenilor de munte, organizarea primelor servicii Salvamont legale devine realitate în 1969 prin H. C. M. nr.140.

Aici, la Zărneşti, Formaţia Salvamont locală a luat fiinţă în decembrie 1969. Susţinătorul creerii acesteia şi primul şef al formaţiei a fost Traian Flucuş. Născut la Şinca Nouă, aproape de Piatra Craiului, de foarte tânăr face plimbări începând a cunoaşte masivul. Dornic de mai mult decât plimbări pe poteci urmează cursurile unei şcoli de alpinism. Micile neîţelegeri cu familia nu-l fac să renunţe la pasiunea sa. Înfiinţează la C. S. Celuloza o secţie de alpinism iar apoi, ca sportiv îşi leagă numele de deschiderea primelor trasee în Prăpăstiile Zărneştilor. Din anul 1983 conducerea este preluată de Ioan Cojanu iar din 1993 pănă în prezent formaţia, compusă din douăzeci de membrii este condusă de Ioan Pivodă. Dintre aceştia şapte sunt angajaţi ai Serviciului Salvamont ce activează în cadrul Primăriei: Ciprian Lolu, Dorin Frâncu, Neculae Pivodă, Nicolae Spârchez, Nicolae Găinariu, Sebastian Briotă, restul fiind aspiranţi/colaboratori.

Aflată la a patra ediţie, Gala veteranilor alpinismului românesc” s-a suprapus anul acesta cu aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Serviciului Public Salvamont Zărneşti. Cele două evenimente au prilejuit Primăriei oraşului organizarea unei festivităţi aniversare în Prăpăstiile Zărneştilor pe data de 5 iulie a.c.  Sponsorii evenimentului au fost:  Primăria Zărneşti care a avut, aşa cum am spus şi calitatea de organizator, S. C. Artoptic, S. C. Optimed, S. C. Foton, S. C. Edelweiss, S. C. Euroinvest din Braşov şi S. C. T3 din Sf. Gheorghe.

Programul festivităţii a cuprins prezentarea alpiniştilor cu performanţe deosebite de-a lungul timpului, prezentarea delegaţiilor Serviciilor Salvamont din Romania, demonstraţii de salvare montană şi demonstraţii de căţărare a alpiniştilor veterani pe două categorii de vârstă: 35-50 şi peste 50 de ani.

Grupuri-grupuri, mai în vârstă, mai puţin în vârstă sau amestecaţi, vechii colegi sau adversari au depănat amintiri despre ei sau despre cei ce nu mai sunt, pentru care s-a păstrat un minut de reculegere.

                           f1

                                       f1a                                  

De la stânga la dreapta: Nelu Pivodă şeful Formaţiei Salvamont Zărneşti, Traian Flucuş 80 de ani, întemeietorul şi primul şef al Formaţiei Salvamont Zărneşti, Petre Bogoiu, Nicolae Jitaru 76 de ani alpinist şi fost antrenor la Dinamo Braşov, Paul Fozokoş alpinist la Dinamo Braşov, Traute Garner, Doamna Bogoiu, Dumitru Chivu 68 de ani alpinist şi fost antrenor la AS Armata Braşov, Doamna Bogoiu, Imre Socz.

                                f2

De la stânga la dreapta: Gustav Gherba alpinist, Valentin Garner-Buţi 77 de ani fost antrenor la Torpedo Zărneşti, Nicolae Jinga unul dintre membrii primei formaţii Salvamont, Traian Flucuş 80 de ani, întemeietorul şi primul şef al Formaţiei Salvamont Zărneşti, Mircea Cotinghi alpinist.

f3 

Subsemnatul împreună cu Dan Vasilescu 64 de ani alpinist, prieten şi fostul meu antrenor la Universitatea Bucureşti

                                                                                                                                                                         f4

 Subsemnatul împreună cu Nuşa Enache alpinistă la Universitatea Braşov

Deschiderea festivităţii a fost făcută de Baba Leana şi Moş Ion, doi “veterani mioritici” care au coborât în rapel şi pe o tiroliană până în mijlocul mulţimii, măsurându-şi apoi forţele pe două trasee paralele de căţărare.

f6

                              f7

                                                              f8

Momente emoţionale la decernarea unor plachete si diplome onorifice alpiniştilor şi salvamontiştilor veterani pentru toată activitatea lor.  

f9  Traian Flucuş

f10  Valentin Garner - Buţi

f11  Ioan Cojanu 

f12 Alexandru Floricioiu

f12a Paul Fozokoş

f13 Nicolae Jitaru

f15 Uca Marinescu          

f15a  f15b

Nicolae Preda                                      Dorin Drăgoi, 120 Kg., alpinist de "încercare"

f16

Fraţii Nicolae şi Ioan Pivodă împreună cu Mircea Opriş, fost alpinist la Dinamo Braşov şi actualul şef al Salvamont pe ţară

 f16a

 Mihaela Tatu, nelipsită de la astfel de ocazii, împreună cu Nelu Pivodă

O prezenţă aparte dar prea puţin observată a fost Nicolae Cojanu în vârstă de 91 de ani, însoţit de unul dintre strănepoţi. A venit pe picioarele sale din satul Măgura.

   f17

Dacă spectaculozitatea demonstraţiilor de salvare montană a smuls aclamaţii de uimire şi entuziasm din partea spectatorilor invitaţi sau ocazionali, deliciul festivităţilor a fost fără îndoială “concursul” de căţărare ce a opus veteranii alpinismului românesc. Majoritatea celor prezenţi au fost adversari la vremea când activau ca sportivi la diferite cluburi din ţară. Trecerea vremii şi vârsta au nivelat orgoliile şi adversităţile, întâlnirea prilejuind revederi şi aduceri aminte după ani şi ani. Amicala concurenţă nu a exclus înţepăturile care nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Amenajate în peretele din spatele refugiului Salvamont, traseele de căţărare pentru cele două categorii au fost de dificultate medie, participanţii dând tot ce au putut, încurajaţi de asistenţă şi de glumele cunoscuţilor.

f18

Cele două trasee din Peretele Mărinelor

                                f21

                               Traian Flucuş în prima lungime din Traseul Mărinelor...

                                                              f22

                                                             ...şi la interviu pentru Antena1

Demonstraţiile de salvare au punctat în mod deosebit programul festivităţii: recuperare din perete cu elicopterul, coborâre pe tiroliană şi în rapel cu targa UT2000.

 f23

 Salvare din perete cu elicopterul

f24

Coborâre cu targa pe tiroliană şi îmbarcare în salvare

f25

Rapel cu targa

Nu au lipsit nici participanţii din lumea necuvântătoarelor, câini mai mici sau mai mari, total indiferenţi la ce se petrecea acolo, lăsându-se fotografiaţi sau stresându-şi stăpânii cu insistenţa de a ajunge în preajma cortului amenajat pentru grătar.                                       

                                      f26

                 f26a  f26b

Ce aşi mai putea spune oare în încheiere? Poate doar să-mi exprim dorinţa de a ne revedea şi la următoarea Gală!

SIGLA_SALVAMONT        emblema_rosie

Author: Viorel Borteş
Uploaded by: Viorel Borteş
Views: 22901, Last update: Wed, Jul 22, 2009



Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Comment
Fără foto cezar jipa, Wed, Jul 22, 2009, 9:39 am

iti multumesc viorel ptr.acest articol si ptr.poze, contrar vointei mele nu am putut veni la aceasta gala, am recunoscut pe dan vasilescu, nu ne despart decit 5 ani dar pe altii, cum ar fi nea traian flucus, pe dl.floricioiu(tot cu barba dar alba), pe dl garner, pe mitica chivu cred ca nu i-as fi recunoscut, ba pe mitica chivu sigur, da ca prea ma impresionat cu modul lui de catarare, ca o pisica...he, he, he...oare citi ani 'or fi trecut din 1975?

Fără foto Mugur Gavrila, Mon, Jul 27, 2009, 5:37 pm

super sa poti sa vezi alpinistii nostri batrani.

Adrian Negrean Adrian Negrean, Tue, Jul 28, 2009, 10:30 am

Felicitari pentru organizare si pentru intilnire, pe multi dintre veterani i cunosc personal, m-am bucurat sa i revad in poze, multa bafta si succes si cat mai multi ani in continuare SALVAMONT ZARNESTI LA MULTI ANI!! SALVAMONT ZARNESTI... AVEM NEVOIE DE VOI TOATA VIATA.:-P

Ileana Damian Ileana Damian, Tue, Sep 15, 2009, 10:35 am

in primul rand, toate felicitarile mele, Viorel, pentru articol!!!!!
pe 11 iulie am trecut prin Prapastiile Zarnestiului si am vazut banner-ul cu aniversarea de 40 de ani.
am incercat sa-mi imaginez ce-a fost la celebrare, dar uite ca acum privind pozele si citind articolul am simtit si eu putin o parte din atmosfera.
La multi ani pentru formatiunea Salvamont Zarnesti!!!!! am toata admiratia si respectul pentru munca lor in slujba unui munte atat de dificil de parcurs, dar atat de fascinant!!!!
si trebuie sa spun ca ma simt fericita ca am cunoscut macar un membru al lor: Nicu Pivoda (impreuna cu sotia) - oameni deosebiti, devotati muntelui.
inca o data: toate felicitarile mele pentru cel ce a scris articolul si pentru formatiunea Salvamont Zarnesti!!!!!

Comments for this article
Login or register to comment