Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Spelunking - Stagiul naţional de topografie şi cartografie subterană

Bookmark and Share

Stagiul naţional de topografie şi cartografie subterană

Perioada: 24-30 mai 2004
Organizare: Societatea Română de Speologie şi Carstologie în colaborare cu C. S. Rhinolophus Lupeni şi Fundaţia Salvamont Lupeni, sub egida Institutului de Speologie "Emil Racovitză" Bucureşti şi a Şcolii Naţionale de Speologie.

Zona:  Judeţul Hunedoara - Câmpu lui Neag - Cheile Buţii.

Participare:

 

1) Marius Vlaicu - SRSC - responsabil stagiu     Marius Vlaicu
2) Viorel Horoi (Roco) - SRSC - lector
3)  Marius Ristache - SRSC - lector
4)  Romeo Perlik - SRSC - lector
5)  Radu Puşcaş - SRSC - "Prusik" Timişoara - lector
6)  Dan Chirilă - "Hades" Ploieşti - lector  
7)  Alexandru Petculescu - SRSC
8)  Diana Petculescu - SRSC
9)  Eduard Zaiu- "Rinolophus" Lupeni - organizator
10) Emil Ciochia (Ciombe) - "Rinolophus" Lupeni - bucătar
11) Ion Palyuşoc (Goe) - "Rinolophus" Lupeni - organizator
12) Marius Moraru - "Rinolophus" Lupeni - organizator
13) Nelu - "Rinolophus" Lupeni - organizator
14) Alin Haidu - Fundaţia Salvamont Lupeni
15) Petrică Mureşan - acompaniator
16) Marta Mureşan - acompaniator
17) Marius Nemeş - acompaniator
18) Florin Rus - acompaniator
19) Valentina Ristivan - "Hades" Ploieşti - acompaniator
20) Ion Constantin - "Hades" Ploieşti - acompaniator
21) Sorin Enache - SRSC - cursant anul III
22) Valentin Filimon - SRSC - cursant anul III
23) Ciprian Ionică - SRSC - cursant anul III
24) Ionuţ Popa - SRSC - ISER - cursant anul I
25) Corina Gheorghiu - SRSC - ISER - cursant anul I
26) Nae Augustin (Gusti) - SRSC - ISER - cursant anul I
27) Cristina Cizmaş - "Politehnica" Cluj - cursant anul I
28) Tudor Porumb - "Proteus" Hunedoara - cursant anul I
29) Dumitru Eduard (Edi) - "Focul Viu" Bucureşti - cursant anul I
30) Ileana Bocanciu - "Chindia" Târgovişte - cursant anul I

Descriere:

Duminică 23 mai 2004 Nesperat de repede, iată-mă plecată într-o nouă călătorie! Familia m-a condus până la gară, amplificându-mi nodul din gât (nu-mi place să-mi las copiii pe peron, de obicei îi iau cu mine sau plec fără să-i văd) . În gara Fieni nu era nimeni la bilete, aşa că am mers până la Titu cu "naşa". De aici am reuşit să-mi iau bilet, direct până în Petroşani.

Luni 24 mai 2004 La miezul nopţii (23: 55) am plecat din Bucureşti cu acceleratul 1691, ajungând la Filiaşi la 03: 29 (de somn nici n-a putut fi vorba...) Din Filiaşi am luat un personal, care ne-a dus până în staţia Valea Sadului (6: 00) , de unde am fost preluaţi de autobuze până la Petroşani (7: 00) . De aici, cu două microbuze până la Uricani, apoi cu un autobuz până la Câmpu lui Neag şi încă o haltă per pedes, am reuşit să ajung la bază la ora 10: 15, la o casă particulară în apropierea Cheilor Buţii şi a cabanei omonime. Am făcut cunoştinţă cu participanţii şi cu împrejurimile, iar spre seară am mers până la Complexul Cheile Buţii.

În jurul orei 21: 00 a început prima lecţie teoretică: "instrumente pentru cartare". A durat destul, şi am reuşit să ne culcăm abia pe la 24: 00. Deoarece în camere nu mai erau locuri, mi-a revenit un fotoliu pat pe o terasă închisă cu folie. Pentru cât a fost de frig în prima noapte, pot să spun că am dormit chiar bine, mai ales din cauza oboselii acumulate.

Marţi 25 mai 2004 Contrar vechiului meu obicei, m-am trezit prima şi am început deja să mă pregătesc, stimulându-i şi pe alţii. Frigul era tăios, de căldură în camere nici nu putea fi vorba, oricum micul dejun se servea afară (pentru cei care optaseră să mănânce "la comun" contra cost) ca şi lecţiile teoretice care au început la ora 9: 00. Ni s-a făcut o prezentare generală a zonei, în special din punct de vedere geologic. Apoi am fost împărţiţi pe echipe şi am făcut nişte măsurători simple, pe o drumuire în curte, completând datele în tabel şi realizând desenul. La ora 13: 30, după pregătiri cam lungi, am plecat pe valea Rostoveanu, care se varsă în Jiul de Vest în apropiere, la Peştera Rostoveanu 2, unde am început măsurătorile în interior.

Am cartat circa 7m de galerie, notând toate datele necesare pentru întocmirea hărţii, iar la ora 16: 00 eram înapoi, gata de a o transpune pe hârtie milimetrică (nu înainte de a mânca desigur...) .

Seara târziu, după masă, am urmărit o proiecţie de diapozitive, interesantă şi instructivă, prezentată de Roco. Din a doua seară am cedat fotoliul şi m-am mutat într-o cameră, în care aveau să sosească peste noapte şi cei trei membri de la "Hades" Ploieşti.

Miercuri 26 mai 2004 Deşteptarea la 7: 30, micul dejun şi pregătirea de drum. Din păcate nu toată lumea era aşa matinală ca mine, băieţii de la Hades erau foarte obosiţi (merseseră toată noaptea) , iar noi depindeam de maşina lor (o dubă care ne-a înghiţit aproape pe toţi) . Am urcat pe Valea de Peşti, trecând pe lângă barajul omonim, până la Peştera de Gheaţă pe care am vizitat-o preţ de o jumătate de oră. Apoi ne-am întors câţiva km până într-o poiană; ne venea să ne tolănim ca şopârlele la soare, dar ne-am echipat şi am intrat în Peştera lui Intzi (11: 50) peşteră complet necartată. Echipa noastră, formată din Tudor, Edi şi cu mine şi coordonată de Romeo, a fost preluată de Dan, împreună cu care am cartat o zonă, un meandru asemănător cu cel din Rătei şi o galerie laterală ascendentă, care după ce îşi schimba direcţia, debuşa printr-un puţ în acelaşi meandru, dezvoltat pe o diaclază.

La ora 15: 00 am plecat de la Peştera lui Intzi, către tabără. Abia aşteptam să văd dacă pe desen puţul "bate" pe ultima viză şi m-am apucat imediat de treabă. Din păcate dezamăgirea a fost foarte mare; le-am sucit pe toate părţile, dar era clar că cel puţin o viză este greşită. Aşa că munca noastră din acea zi nu a avut nici o finalitate pe hârtie... Seara din nou proiecţie de diapozitive, care ne-a mai alinat din supărare.

Joi 27 mai 2004   Ne-am trezit devreme şi am reuşit să plecăm mai repede. Eram atât de hotărâţi să descoperim greşeala, încât aceasta s-a arătat "din prima". Aşa cum ne aşteptam, o viză fusese greşit dată, având direcţia aproximativ bună dar sensul invers. Am continuat apoi măsurătorile până ne-am întâlnit cu echipa cealaltă, după are am început să cartăm tronsonul care ni se cuvenea pentru ziua respectivă, adică un puţ de circa 5m şi galeria de la ieşire. Întorşi în tabără, ne-am apucat imediat de lucru, măsurătorile fuseseră de astă dată bune, dar din păcate eram în urmă cu hărţile, aşa că am stat până pe la 2 noaptea să recuperăm. Frigul era tăios, căldura, un adevărat răsfăţ...

Vineri 28 mai 2004    După micul dejun, din nou îmbarcarea, în maşini mici de astă dată, ("Hades"-ul plecase) şi debarcarea la Peştera cu Meandre. După o intrare "presată" la maxim şi o scurgere într-un puţ,  ne-au fost repartizate din nou tronsoanele pentru cartat. De astă dată am avut mai multă libertate; doar Radu era cu noi şi făcea "naveta" de la o echipă la alta sau cotrobăia de unul singur, prin toate cotloanele... Echipa începuse să se închege, fiecare ştia ce are de făcut, ne înţelegeam din ce în ce mai bine, dar din păcate munca la cartare este mult mai "statică" decât explorarea de exemplu, aşa că la ieşire eram cam rebegiţi şi soarele ne-a făcut tare bine. Ne-am întors pe jos, bucurându-ne de căldură şi peisaj şi chiar am cântat pe trei voci cu gândul la berea care ne aştepta...

De astă dat şi harta a mers "ca pe roate" şi am reuşit să terminăm, acordând mai mult timp somnului, deoarece urma "ziua cea mare", ziua în care trebuia să demonstrăm ce am învăţat în această săptămână.

Sâmbătă 29 mai 2004   Cu toate instrumentele pregătite, am pornit din nou la drum, spre Peştera Rostoveanu 2, unde ni s-au indicat zonele de cartare. De astă dată Romeo însoţea ambele echipe de anul I, dar el nu mai avea decât rolul de fotograf, fără a ne mai putea da vreo indicaţie.

Dezvoltarea minimă pe care trebuia să o măsurăm era de 25 m, aşa că pe la ora 13: 00 am reuşit să terminăm. Ne-am întors în tabără şi ne-am apucat imediat de lucru. O scurtă pauză de masă, apoi din nou la treabă. Am realizat harta care după măsurători, însuma 34m dezvoltare.

La ora 21: 00, creioanele au fost lăsate jos şi lucrările predate, împreună cu cele din zilele precedente, pentru a putea fi evaluate. În sfârşit puteam să respirăm uşuraţi, masa festivă ne aştepta, la fel şi focul de tabără. Din păcate lipsea o chitară, iar oboseala acumulată de o săptămână, ne-a făcut să ne retragem pe la miezul nopţii.

Duminică 30 mai 2004 Ultima zi, ziua evaluărilor, ziua despărţirilor. După ce bagajele au fost strânse şi camerele lăsate în ordine, s-au comunicat rezultatele, care au arătat cam aşa:

REZULTATE STAGIU

Prenume

Par

curs

Prac

tic

Teoretic

Fi

şe

Compor

tare

Nota

finală

Califi

cativ

Rotun

jire

Ileana

 9

8

8, 9608

9, 4

10

7, 47216

FB

8, 5721

Tudor

9

8, 8

8, 7157

7, 7

10

7, 08314

B

8, 1831

Corina

10

9, 1

8, 5882

7, 7

10

7, 25765

B

8, 3576

Augustin

10

8, 5

8, 5490

8, 8

10

7, 46980

FB

8, 5698

Ionuţ

10

7, 6

5, 1569

2, 7

10

5, 57137

B

6, 6713

Eduard

9

7, 3

6, 8725

6, 6

10

6, 49451

B

7, 5945

Cristina

10

9, 8

7, 9706

8.3

9, 8

7, 21412

B

8, 3141

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul III

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentin

9, 5

8, 25

6, 4314

 

9

8, 2953

B

 

Ciprian

9

8, 5

6, 4118

 

9

8, 2279

B

 

Sorin

9

7, 52

5, 7451

 

9

7, 8162

B

 

După ce am primit diplome şi felicitări, cu părere de rău că nu am mai avut timp să vizităm şi cheile Buţii, ne-am îmbarcat pentru plecare.

Echipa noastră, fiind deja sudată, a rămas împreună cu lectorul ei Romeo, care s-a îndurat să ne scoată la liman. Pe Tudor l-a lăsat în Sibiu, iar pe mine şi pe Edi în Predeal de unde ne-a preluat Marius până în Sinaia, respectiv până acasă. (23: 30)

Mihnea, băieţelul meu, mă aştepta stoic, să-mi spună ultimele noutăţi: "mami mi-a ieşit măseaua minţească" şi "în cartier la noi a venit o căţea foarte puricoasă şi rea care nu ne lasă să ne apropiem de puii ei". Abia mai stăteam în picioare de oboseală, şi nu ştiam dacă să râd sau să plâng... Un lucru era sigur: eram din nou acasă!

Doresc să mulţumesc pe această cale, tuturor participanţilor, organizatorilor şi lectorilor şi să constat din nou, această imensă cantitate de implicare voluntară pe care o presupune realizarea unor astfel de acţiuni. Felicitări tuturor şi sper să ne vedem la anul la următorul stagiu!

            

Ileana Bocanciu  - Asociaţia de Turism "Chindia" Târgovişte

Author: Ileana Bocanciu
Uploaded by: Ileana Bocanciu
Views: 14130, Last update: Thu, Jun 3, 2004



Links to the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT  
Comment
Mihai Cernat Mihai Cernat, Wed, Jun 9, 2004, 1:50 am

Felicitari!

Comments for this article
Login or register to comment