Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai 1999

Bookmark and Share

ALPINinfo mai 1999 - Premiera traseului Amurg

Premiera traseului Amurg (V+ A0, 2lc)

Marți 13 aprilie 1999

După trei zile de cățărătură în fostele cariere, unde aderența și prizele tăioase sunt folosite la maxim, mutăm tabăra din șaua Țuțuiatu în valea Dâtcova, unde reinstalăm corturile -după părerea mea,în cel mai pitoresc loc din zonă, unde stânca și apa "străjuesc" tabăra.

Dimineață devreme coborâm firul văii până la Piciorul Dâtcova, executăm trei lungimi de coardă -"Traseul Diagonal" și rapelăm până în Brâul Mare de unde vom urca iar ultima lungime în "Hornul Prieteniei".

După pauza de masă "măturăm"toate manșele de lângă corturi (V-, VI-, VI+) și reușesc să-l conving pe Anghel să mai eliberăm un perete. Pitoanele sunt pregătite, ciocan, bucle de cordelină și de coardă (cât mai multe), câteva nuci,și-o coardă albastră cu nume franțuzesc. Intrarea o găsim imediat -doar ne-a prins seara încercând prima lungime. De jos peretele îmi pare lejer și îi cer lui Anghel să nu mai facă traverseuri ci să urce în linie dreaptă.(În urmă cu o lună, Anghel a bătut aproape toată lungimea, eu nu am făcut nici un pas pe perete)

Batem palma iar Anghel (cap de coardă ca de obicei) pleacă ușor la deal;primul cui îl găsește repede, asigură cu o buclă lungă, al doilea îl sare (este prea aproape de primul și este ascuns într-o fisură adâncă). La al treilea începe distracția: traversează lateral (cu toate că eu comentez el nu spune nimic), urcă apoi pe diagonală revenind la linia traseului, asigură în inelul din care coborâse data trecută și gata cu pitoanele bătute!

Înainteaza aproximativ trei metri, se foieste ca un vierme, incearca sa fixeze un piton dar nu reșește mai urca puțin și infige un "P"-tip IUS -cam trei sferturi; il leagă cu cordelină la baza și asigura, nu mai are "morcov". De aici face un traverseu dreapta, mai bate un piton și iese sus în brână, aud;aud cum bate pitoanele de regrupare, trage coarda în timp ce-mi pun ghetele.

Prima porțiune o urc ușor, dar mai sus (văleu!) totul e surplombat. Cu ceva străduintă ajung sus, transpirat bine, frumoase senzații, e cea mai tare lungime din zonă. Brâna e bună pentru felicitări dar drumul este in sus. A doua lungime incepe cu o ingrămădire de blocuri până într-un pic de placă neagră (puțin surplombată), apoi o treaptă și o adevarată placă finisată cu un șlefuitor de geamuri crăpată de un topor bun, dar care a lovit puțin cam sus.

A doua lungime a avut peripeții, o repriză de prim ajutor la manșe- unde cineva a încercat un nod fals pâna a văzut că nu ține și s-a trezit cu 10m mai jos; apoi reluat traseul am auzit doi "saci" trântiți pe rând (Anghel se luase la trântă cu fisura finală voind să biruiască "rotpunkt").

Ne-am întâlnit sus când soarele jumate era în ghițit de orizont și-am spus noi doi "AMURG".

Materialele necesare: 7-8 bucle expres, (de preferință lungi) 30-50cm, coardă 40m, 3-4 bucle mari de coardă, cordelină pentru a priponi în țancuri.

Marian Caval (Barbă)

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 13549, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii