Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Alpinetzii mei

Bookmark and Share

Alpinetzii mei

29 iunie 2008. Emoții. O nouă tabără pentru montaniarzii pe care i-am învățat de la 9 ani ce este muntele și acum la 12 ani a venit marea provocare FAGĂRAȘUL.

caltun_1

Bucuria de a se juca  pe zăpada de la Bâlea, încântarea de a vedea măreția crestelor Făgărașului și de șerpui cu  microbuzul pe serpentintele Transfăgărășanului, precum și atmosfera plăcută de la primitoarea Cabana Cota 1200 de la Piscu Negru au fost repede uitate a doua zi când am pornit pe primul traseu Făgărășan: Piscu Negru-Lacul Călțun: În 3 1/2 ore am parcurs  împreună traseul pâna la lacul Călțun pe o vreme caldă, însă apa văilor Căprioara și mai apoi Călțun ne-au răcorit. Răsplata a fost și mai mare lângă refugiu cînd norii s-au ridicat de pe Vf Negoiu arătându-le copiilor impresionanta creastă  a acestuia alături de Strunga Dracului despre care doar citiseră. După o oră de pauză lângă lac am coborât la Piscu Negru în 2 1/2 ore.

0381_Negoiu

 

În a treia zi a urmat marea provocare. De la Bâlea Lac unde am urcat cu microbuzul, am urcat în Șaua Capra iar de aici am reușit - cu unele emoții la acea strungă dinaintea vârfului, să cucerim primul 2500 din viața acestor copii  Vânătoarea lui Buteanu - 2507, iar apoi vecinul său, Vf. Capra.

0605_spre_varf

0642_strunga_Buteanu

0635_Vf._VANATOAREA_LUI_BUTEANU

Am poposit și odihnit 1 oră la Lacul  Capra iar de aici am coborît 2 ore la Cabana Pârâul Caprei pe o căldură de necrezut pentru Făgăraș. 

cob

A patra zi - relaxare pe microbuz pe traseul Piscu Negru-Curtea de Argeș. S-au vizitat Lacul/barajul Vidraru, Cetatea Poienari (unde au fost deosebit de încăntați de întâlnirea cu un grup de la National Geografic care realiyau un reportaj despre posibile fantome sus între ruinele cetății), iar în Curtea de Argeș, Mănăstirea Neagoe Basarab și Biserica Domnească. Practic o zi despre istorie.

Ziua 5, un parcurs pornit de la Bâlea Lac cu urcare în șaua Doamnei, coborâre la lacurile Doamnei, urcare la Vîrful Paltinu și de aici coborâre la gura tunelui dinspre județul Argeș. În total vreo 5 ore de drum în care au putut vedea de pe Paltinu și trapezul Viștea -Moldoveanu.

pALTINU

 

Ziua a șasea a fost mult așteptată de copii, având de concurat la Orientare Turistică, un concurs foarte îndrăgit, organizat pe valea Caprei. Pentru o scurtă vreme-2 ore, a fost singura perioadă în care a plouat în Făgăraș în cele 7 zile de tabără, eveniment surprinzător pentru toți..

indicatii_pentru_orientare_turistica

În ultima zi, la plecare, am parcurs traseul Hotel Bâlea Cascadă-Cascada Bâlea în jumătate de oră, copii lăsându-mă în urmă, experiența acumulată în această săptămână făcîndu-i să parcurgă repede acest drum ușor.

cascada

Zilnic s-au organizat șezători în care s-au discutat Legile muntelui și reguli ce trebuie respectate pe munte.

ghid

Sper că dragostea pentru munte a acestor copiii, încă, să fie preluată măcar de 5 % de tânara generație și sfătuiesc dascălii care organizează tabere în zone montane să ducă copiii pe trasee, să-i învețe ce este muntele și cum trebuie respectat, întrucât pentru majoritatea tabăra este distracțe și obiective văzute cu sandalele din autocar, din păcate, iar vinovați sunt nu copiii, ci comozii însoțitorii.

0578_spre_saua_Capra

Făcând un scurt istoric menționez că la 9 ani au fost la Păltiniș, în munții Cândrel-u trasee scurte până spre golul alpin, la 10 ani la Sinaia - din zonă au rămas printre altele cu amintirea Crucii de pe Caraiman, a cascadei Urlătoare și a cascadei Tamina, dar mai ales  a canionului 7 scări, iar anul trecut am fost în Parâng, unde datortă vremii ploioase nu am putut parcurge decît traseele la Lacul Mija, Vf Cârja și Vf. Parângu Mic.

Vreau să laud din toată inima acești copii care iubesc muntele și lasă distracțiile specifice vârstei lor pe planul secund.

Autor: Ioan Muntean
Înscris de: Ioan Muntean
Vizualizări: 13301, Ultima actualizare: Vineri, 1 Aug 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Turnuri-Cabana Podragu

 

Comentariu
Fără foto Gabriel Colea, Luni, 4 Aug 2008, 10:59

Felicitari pentru "cultivarea" micilor alpinetzi! Sunt sigur ca satisfactia de a-i vedea crescand si invatand sa respecte muntele rasplateste toate eforturile.

Zile senine
gabi

Ioana Chilu Ioana Chilu, Luni, 4 Aug 2008, 13:27

Superb ceea ce faci!:)

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Marți, 5 Aug 2008, 10:12

Felicitari pentru initiative! :-)
Distractiile specifice varstei se educa si ele... eu cred ca pentru ei, aceasta excursie a fost suficient de distractiva si provocatoare in acelasi timp, grupul de copii se simte bine impreuna oriunde ar merge, iti vor multumi mai tarziu.
Cat despre alte grupuri, cu insotitori comozi: excursiile sunt organizate de profesori, iar profesorii nu sunt toti muntomani, deci nu sunt capabili/nu stiu sa organizeze o iesire pe munte cu copiii.
Un profesor cu dragoste de munte, indiferent ce specialitate ar avea: geografie, istorie, sport, muzica, mate,... va organiza si va duce copii pe munte in masura posibilitatilor.
Oricum, responsabilitatea profesorului-ghid este foarte mare in aceste iesiri, dar si satisfactiile, pe masura.

Lucian Jurca Lucian Jurca, Duminică, 10 Aug 2008, 12:43

Subscriu intrutotul comentariului lui Alin.
Frumos articol.:-):-)

Fără foto Oliver Ababei, Marți, 12 Aug 2008, 13:18

Da, articolul este frumos scris si te face sa visezi si sa-ti doresti sa fii acolo si tu.
O singura mica observatie daca mi se permite. As recomanda ca pe viitor copiii sa fie sfatuiti sa se incalte adecvat muntelui si sa li se explice si de ce. E pacat sa mai vedem inca o generatie de "pantofari" prin muntii Romaniei!

Felicitari inca o data pentru articol!

Fără foto Radu Serban, Luni, 27 Oct 2008, 14:14

Felicitari pentru initiativa acestei tabere si dragostea de munte transmisa mai departe. Intr-adevar trebuie sa li se explice copiilor de ce e bine sa evite sa mearga cu plasa in mina (pentru a pune mina pe piatra daca isi pierd echilibrul sau daca e nevoie sa se catere), de ce au nevoie de ghete in Fagaras (talpa unui adidas e buna pe vreme buna, dar daca incepe lapovita sau ploaia, exista realul pericol de a aluneca, cu toate consecintele ce rezulta) si de ce fiecare este necesar sa aiba in spate un minim de echipament de protectie contra intemperiilor (in 2 ore vremea se poate schimba cu 180 de grade in Fagaras). Cercetasii sibieni, scouts.ro --

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii