Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Ghidul Drumetiilor Montane

Bookmark and Share

Ghidul Drumetiilor Montane - Recomandari Generale
Untitled Document Recomandari generale

(din Prevenirea accidentelor turistice în munti - SALVAMONT Brasov)


1.Nu programati o drumetie în munti daca nu dispuneti de o sanatate buna, daca nu aveti starea psihica potrivita si daca nu v-ati asigurat toate mijloacele materiale necesare.

2.Înainte de a va hotarâ pentru o drumetie în munti consultati prima data un ghid turistic si identificati-va traseul ales, daca acesta corespunde posibilitatilor dumneavoastra fizice si psihice.

3.Altitudinea pretinde efort si pregatire fizica.Nu neglijati antrenamentul.

4.Un echipament incomplet sau neadecvat va poate periclita viata. Sa aveti întotdeauna haine calduroase si de schimb, în functie de anotimp si încaltaminte corespunzatoare.

5.Nu faceti drumetia singur. Chiar si în grup nu prezinta o garantie sigura pe traseu, fara o calauza experimentata.

6.Încercati pe cât posibil sa va deplasati pe munti numai ziua si urmarind strict marcajele. Consultati înainte buletinul meteo.

7.Nu ezitati sa va întoarceti din drum daca conditiile atmosferice au devenit nefavorabile.

8.La întoarcerea spre cabana, casa de adapost sau refugiu, respectati mersul în coloana. Orice alunecare sau împiedicare la altitudine nu iarta, va pericliteaza viata.

9.Alimentati-va des, dar rational. Nu consumati bauturi alcoolice !

10.Nu va fortati pâna la epuizare. Evitati deshidratarea.

11.Fiti curajosi dar nu imprudenti, veseli dar nu galagiosi, iar pe munte si la cabana sa aveti un comportament civilizat. Pretutindeni fiti un ocrotitor al naturii.

13.Învatati codul de alarma (semnalizare) în munti, care consta în 6 (sase) semnale luminoase sau acustice pe minut, adica la fiecare 10 secunde câte un semnal, dupa care urmeaza un minut pauza. Semnalul de raspuns consta în 3 (trei) semnale luminoase sau acustice pe minut si un minut pauza.

14.Respectati-va tovarasii de drum, iar în caz de pericol nu-i parasiti.

15.Nu uitati sa luati cu Dv. în rucsac o mica trusa de prim ajutor cu farmacia de excursie.

16.Foarte important este ca înainte de a pleca într-o drumetie sa aveti în rucsac polita de asigurare “turist” contra accidentelor.

17.Nu plecati de la cabana pe trasee turistice de creasta înainte de a înscrie în registrul de evidenta ce itinerar urmati; fiindca numai asa în caz de accident ajutati farmatiunile SALVAMONT sa intervina mai operativ.

18.Luati informatii de la cabanier, daca traseele pe care vreti sa le parcurgeti sunt practicabile, care este gradul lor de dificultate, eventual evolutia vremii la data aceea, pentru a evita expunerea la suprasolicitare a organismului, fapt ce conduce la extenuare fizica - epuizare.

19.Circulati numai pe traseele marcate cu semne turistice care au fondul alb. Nu urcati si nu coborâti pe scurtaturi, riscati sa va rataciti si sa va accidentati.Daca ati fost surprinsi pe traseu de intemperii (viscol, furtuna, ceata) este de preferat sa va înapoiati pe acelas drum la locul de unde ati pornit (cabana, casa de adapost sau refugiu). A continua drumul în asemenea conditii înseamna o accidentare sigura.

20.Surprinsi în golul alpin pe timp de furtuna cu descarcari electrice, parasiti creasta la pas, sub sau lânga o stânca plata. În aceleasi conditii atmosferice, daca sunteti în padure nu va adapostiti sub trunchiurile de copaci; altfel riscati sa va electrocutati.

21.Respectati indicatiile de pe sageti si tablele de orientare (poteca accesibila numai vara, poteca interzisa iarna, loc periculos expus declansarii avalanselor si lavinelor.

22.Iarna si primavara, chiar în zilele frumoase, senine, schiati numai dimineata pâna la ora 9 în caldarile si pe fetele laterale ale vailor alpine, evitând zonele marcate ca periculoase prin rostogolirea avalanselor si lavinelor. Pe zapada abundenta, prafuita, înghetata si pe ceata este interzis a schia pe fetele laterale ale caldarilor alpine toata ziua.

23.Primavara cu vânt cald - foen, din SV si SE este foarte periculos a schia sau circula pe traseele alpine, riscând la orice ora a zilei sau noptii sa fiti surprinsi si îngropati în avalanse.

24.Când traversati o panta cu zapada înghetata si sunteti în grup, se va pastra o distanta între drumeti de 10 m, unul de altul, mergând pe aceeasi urma, dar nu direct pe curba de nivel, ci oblic. A traversa panta lipit unul de altul sau în formatie evantai înseamna a taia zapada în scânduri, care va porni la vale împreuna cu dv.


Recomandari pentru drumetie

(din Publiturism)


1.Înainte de plecare în excursie sau drumetie documentati-va asupra itinerarului propus.

2.Alegeti traseele turistice în functie de experienta si pregatirea fizica.

3.Busola si harta bine utilizate va sunt de real folos, ele sunt cei mai siguri prieteni ai Dv.

4.Informati-va la cabanieri si padurari asupra starii potecilor, marcajelor pentru traseele pe care doriti sa le strabateti.

5.Urmati cu atentie poteca, nu parasiti marcajele.

6.Calculati cu atentie timpul ce va este necesar pentru parcurgerea traseului ales în functie si de gradul Dv. de pregatire fizica si teoretica.

7.Informati-va asupra prognozei meteo pentru urmatoarele 24 de ore.

8.Nu porniti singur la drum.

9.Nu încarcati rucsacul peste limitele rezonabile de volum si greutate.

10.Nu consumati bauturi alcoolice înainte si în timpul drumetiei.

11.Nu fumati în timpul drumetiei.

12.Nu faceti focul în padure, nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse.

13.Ocrotiti flora si fauna, monumentele naturii, apele.

14.În caz de furtuna sau ploaie însotita de descarcari electrice, parasiti imediat culmea; nu va adapostiti lânga copaci izolati, înalti sau lânga stânci.

15.Nu patrundeti în pestera fara ghid autorizat acolo unde acesta este desemnat, sau fara un bun cunoscator al pesterii. Asigurati-va echipament corespunzator si sursa de lumina individuala pe durata integrala a vizitei.

16.În drumetia montana luati cu Dv. o mica trusa cu medicamente.

Autor: Mircea Lancranjan
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 32600, Ultima actualizare: Luni, 19 Nov 2001


Comentariu
Andrei-Cătălin Macoviciuc Andrei-Cătălin Macoviciuc, Joi, 24 Aug 2006, 10:40

Se gaseste acest ghid tiparit?

Fără foto Octavian Petre, Duminică, 4 Mai 2014, 11:18

Acceasi intrebare dupa 8 ani

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii