Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Indiciii de orientare in traseul Valea Marului - Chica Pietrelor

  • Alpinet
  • Articole
  • Indiciii de orientare in traseul Valea Marului - Chica Pietrelor
Bookmark and Share

Indiciii de orientare in traseul Valea Marului - Chica Pietrelor

     Pentru cei care doresc sa parcurga creasta Fagarasului in totalitate, chiar daca postarea este usor anacronica (daca vara traseul e parcurs de prea putini, iarna nu se aventureaza aproape nimeni pe aici), m-am gandit sa postez cateva informatii utile si de actualitate.

     Vis-a-vis de halta CFR Valea Marului se afla un vechi indicator ruginit care ne indica intrarea pe un drum forestier ce urca usor pe versantul din stanga in directia NE.

IMG_2048

     Dupa circa 5 minute de mers, la prima curba pe care drumul o face la 90 de grade spre stanga, porneste o carare ce suie in mod abrupt versantul, intai catre nord-est si la putin timp schimbandu-si directia catre est. Poteca abrupta trece prin sunt minore, avand in vedere ca versantul urcat este usor de identificat din Halta CFR, fiind cel din stanga Vaii Marului in dreptul careia se afla statia.

     Varful Plaietul se afla deasupra unei exploatari de piatra ce coboara pana in Valea Stramba, unde se vede drumul forestier ce-o insoteste.

IMG_2052

     Urmam drumul de exploatare din buza superioara a carierei, la liziera padurii, catre SEE si curand intram in padure. Pe o portiune de cca 1500 de metri, drumul este bun, drum de tractor, si urmeaza linia de cumpana a Plaietului. Aici intalnim si primele semne, exact unde drumul este mai clar.

IMG_2053

     Atentie, pentru ca la un moment dat drumul se abate din linia de creasta a Plaietului catre sud si ajunge dupa 10 minute la un umar al dealului unde se afla o bifurcatie. De aici o luam la stanga, urcand inapoi catre linia de cumpana a Plaietului (catre NE).

     In mod evident, ultimul semn se afla in acea intersectie si nu va mai fi gasit o lunga perioada. Din fericire, cel putin momentan, intreg traseul este marcat cu fasii de banda de semnalizare, iar firul ipoteticului drum este facut vizibil de urmele unui ATV ce urca pana in Chica Pietrelor.

IMG_2063

     Dupa circa 30 min de la respectiva intersectie, ajungem intr-o prima poiana, unde chiar la intrare se gaseste o stana. In fata noatra, catre est se observa Vf. Paului 1172m. Din pacate nu am poze din respectiva zona. Exista o poteca foarte bine conturata care urca varful, DAR NU ACEASTA ESTE TRASEUL.

     De la stana urmam o poteca mai putin conturata ce ne duce pe curba de nivel catre SE, in stanga fata de cum am urcat pana acum. Poteca se pierde undeva in mijlocul poienii si trebuie cautata la intrarea in padurea de mesteacan catre SE, acolo unde se vede o sa mai putin pronuntata. In padure redescoperim urmele de ATV si benzile de semnalizare. Trebuie spus ca din acest punct si pana in Saua Corbului, unde ne intalnim cu drumul ce urca din Turnu Rosu, nu se mai intalneste niciun semn de marcaj.

     Odata intrati in padurea de mesteacan, urcam 5 minute pana in mica sa din fata, dupa care ocolim prin sud pe curba de nivel Varful Plaietul. Curand incepem sa coboram fara probleme de orientare pana in saua care desparte Varful Plaietul de Culmea Strambanului.

     Din respectiva sa, urcam printr-o padure rara si batrana de foioase catre sud-est pe Culmea Strambanului. Dispar o buna bucata de vreme a acestui urcus abrupt benzile de semnalizare, insa toti copacii sunt marcati cu diverse inscrisuri din categoria "Ion + Maria = Love in 1970", asa ca orientarea nu e foarte dificila.

     Dupa 20-30 minute de urcus puternic, padurea devine mai deasa, reapar benzile de semnalizare si in scurt timp ajungem intr-o a doua poiana de unde se vede catre est Chica Pietrelor:

IMG_2058

     In partea dreapta a poienii, catre sud, se gaseste si aici o stana. Strabatem poiana catre sud-sud-est, drept in fata cum se vede in poza, trecem printr-o zona de calcare si intram din nou in padure.

IMG_2062

     Dupa un scurt urcus, drumul isi schimba directia catre est, si merge o buna bucate de vreme in urcus usor si pe curba de nivel pana atinge o noua poiana la nord de Chica Pietrelor. Ca reper, gasim si aici o constructie de lemn in paragina, iar poteca se pierde usor, din acest loc si pana in Saua Corbului nemaiexistand benzile de marcaj ci numai urmele de ATV - si acelea greu vizibile.

     De aici, fie urcam pieptis versantul de nord si iesim dupa ce strabatem o mica padure de brazi la golul alpin in Chica Pietrelor (nu exista poteca), fie ne orientam catre est pe la obarsia Vaii Vulcului si ocolim prin nord Chica, iesind in creasta la golul alpin.

     Din locul unde atingem golul alpin, mai avem cca 15 min de mers pe creasta catre est pana in Saua Corbului, unde gasim indicatorul catre Turnu Rosu si de unde marcajul banda rosie reapare.

Surse de apa:

  1. Putin la dreapta fata de stana din prima poiana
  2. Pe curba de nivel ce ocoleste pe la nord prin padure Chica Pietrelor.

Timp de parcurgere:

  • 4-5 ore (chiar mai mult, daca suntem echipati pentru parcurs creasta)

     In concluzie, este o zona foarte salbatica (urme de urs si zgomote ciudate la tot pasul) si putin umblata, dar merita cu prisosinta parcursa pentru ca e si teribil de frumoasa.

Autor: Dan Teodorescu
Înscris de: Dan Teodorescu
Vizualizări: 11121, Ultima actualizare: Joi, 23 Oct 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii