Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Jurnal de Fagaras

Bookmark and Share

Jurnal de Fagaras

Jurnal de Fagaras

 

 

Este luni, 30 august si zorii inca nu s-au aratat. Asteptam, cam zgribuliti ce-I drept, in autogara, pentru a vedea cu ce microbus vom pleca. Intre timp apar Raducu si Razvan. Tocmai ne-au spus ca nu se mai merge cu microbusul ci cu un autocar ce facea o cursa de Italia. In sfarsit apare si George. So... Io, George, Raducu, Razvan si Viorel...echipaj complet. La 06.30 am pornit-o.

Pe la 13.00 am ajuns la Sambata de Jos, iar pana la 15.30 eram la cabana V. Sambetei. Am avut bafta. Am gasit niste oameni binevoitori ce ne-au dus pana la Complexul Sambata fara a pretinde nimic in schimb. Plouase in seara de dinainte asa ca, aerul era foarte umed. La cabana...doar niste caini (cam mari), si doamna care se ocupa de cabana, pe care Raducu o stia dealtfel foarte bine de pe vremea cand mergea des la cocotz. Sus, spre creasta, se vedea coltul Balaceni(2.286m)...despre care ni s-a tot povestit. Prin fereastra din dreapta lui vom ajunge maine pe creasta. D'abia astept! Dupa o masa calda o bere, am facut o plimbarica pana la chilie. Nu era tocmai o poteca drumul pana la ea, iar unele portiuni, din cauza starii precare a maini mele stangi, chiar mi-au pus probleme. Dar am ajuns si-a meritat efortul. Spre seara ne-am strans la foc la ceva tuica si haleala si-am prins a povesti despre muntii pe unde-am mai fost. Pe la 21.00 mai apare un turist german din pacla ce se asternuse in vale. A avut bafta ca a vazut focul de sus. A mai schimbat ceva impresii cu neamtu' dupa care ne-a cam venit somnu'. Si, oricum, maine trebuie pornit devreme daca vrem sa ajungem la Podragu.

Marti 31.08. Ne-am trezit pe la 06.30-06.45...fiecare dupa cum a putut. Doamne, ca rece si uda-i apa dimineata! Dupa chinu' asta am trecut la parte placuta: micul dejun. Pe la 08.00 am pornit-o. Ni s-a alaturat si neamtu', care se misca destul de repede. E drept, el nu avea la fel de multe in rucsac ca noi, dar totusi...mergea bine tipu'. Pe la 11 am ajuns in creasta. Cam frig acolo sus Asta si din cauza ca batea vantul foarte tare. Toata valea Sambetei era cufundata in ceata, ca dealtfel toata partea nordica a Fagarasilor, spre deosebire de cea sudica care era inca insorita. So, cu tot soarele ce era, a trebuit sa mai punem cate ceva pe noi. Dupa un scurt popas am continuat traseul catre Moldoveanu. Pana la Moldoveanu, traseul trece pe langa Slaninei(2268m), Galasescu Mic(2433m), Galasescu Mare(2470m), Galbenele(2456m), Hartopu Ursului(2461m) si Vistea Mare(2527m). Deoparte si de alta a crestei am putut admira lacurile glaciare Vistisoara si Valea Rea(ambele). Inainte de a urca pe Vistea, am facut popas la Refu Vistea. Am pus-o repede de-o supa la primus. Am mai imbucat ceva pe langa supa calda, ce-a mers la fix, si-am luat-o catre Vistea Mare. Am lasat rucsaci acolo si ne-am dus pe Moldoveanu(sa ne pozam J). Acolo am dat peste o cruce (legionara) memoriala. Dupa vreo 15min. ne-am intors pe Vistea si-am inceput coborarea. De aici neamtu' a facut cale intoarsa. Traseul de creasta ne-a purtat catre saua Podragului, trecand pe langa Ucea Mica(2416m) si Mare(2434m), Corabia(2406m) si Tarata(2414m). Inainte de a intra in caldarea Podragului am vazut Iezerul Podu Giurgiului in stanga crestei. Oh! Ce peisaj mirific! Dupa un coboras "rapid" de vreo treizeci-patruzeci minute, ajung la cabana. Cam pustiu... Doar un caine ce pazea usa. Nu se vedea nimeni. Incerc usa... E deschis. Bag nasu' si dau peste un tip si-o tipa ce-si gateau ceva in hol. Dau binete si intru... Sic! Nu stiau romana. De fapt, dupa cum aveam sa constat mai tarziu, in afara de cabaniera eram singuri vorbitori de romana din zona. Dupa un timp au inceput sa soseasca si ceilalti, unul cate unul. Pe la 18.00 au ajuns toti. Deja acontasem paturile...la etaj. Prin puzderia de turisti nemti, si un grup mai mare de tineri, cam necivilizati. Unu' chiar s-a apucat sa fumeze in cabana asa ca l-am poftit afara, pana-si termina tigara. In rest a fost k. Am baut ceva rom, asa, ca sa ne mai dregem, am mancat, am batut o carte, si...hop la culcare. Cam ne-o luat romu' pe uni si ne-o dat la somn, iar altora chef de vorba... Raducu a prins a se conversa in engleza/romanao/spaniola J cu 2 spanioli care deasemeni nu prea stapaneau englezo-romana despre problematica Vlad Tepes vs. Dracula. Si-au tinut-o asa pana pe la 12 noaptea. In fine...reusim sa adormim.

Miercuri 01.10. Pe la 07.00-07.15 ne-am trezit, am trecut ritualic, unu' cate unu', pe la izvor, si pana la 08.00 eram deja pe traseu. Dupa noi s-a aciuat si cainele ce ma intampinase cu o zi inainte la intrarea in cabana. Am vrut sa-l gonim inapoi da' cabaniera a zi"...faceti-va un pustiu de bine si luati-l si pe el, ca nu-i al meu si eu o sa cobor in curand". Asa ca l-am luat cu noi. Nu ne-am mai intors direct in creasta ci am luat-o prin Curmatura dintre Lacuri dupa care am traversat caldarea Podragelului ajungand in Piscul Podragelului(2153m). De aici am intrat putin in Valea Arpasului, iesind din nou in creasta prin Fereastra Zmeilor sau Portita Arpasului. Se vedea spre sud refu' si transfagarasanu'. De aici am continuat traseul de creasta catre L. Capra, ocolind Vf. Capra(2494m) prin sud. Aici a prins a cerne o usoara lapovita ce incepu a se inteti. Ne-am tras pe noi pelerinele si am hotarat sa coboram la Balea, prin Saua Caprei. Pe la 14.00 am ajuns la Cab. Paltinu. Cand am auzit ce scoruri au...sa mi se faca rau(de la inaltime probabil?!). Asta e..am bagat mana in buzunar, si-am oftat prelung. Am luat o camera de 4 paturi la 1.6mil...brrr!!! Vai ce m-am mai zburlit!! Ce-i drept...aveau conditii destul de bune...chiar si apa calda, da' tot mult mi s-a parut pentru buzunaru' meu ce dintr-o data a devenit anemic. Afara a continuat sa ploua marunt pana seara tarziu, cand s-a lasat ceata. Daca si maine urma sa fie la fel, ne-am hotarat sa coboram. A fost o pauza bine venita pentru toti. Razvan avea deja probleme cu genunchiul, Viorel avea doua bataturi cam incomide, iar George incepuse usor sa se resimta si el la genunchi. Eu si Raducu am scapat cu bine pana acu' In afara de febra musculara, nu mai ne incearca nimic. Pe caine l-am lasat pe afara sperand ca-si va gasi si el un loc pe aici.

Joi 02.10. Este ora 07.00 si afara nu se mai vede urma de nor. Luna statea sa apuna dupa Curmatura Balei. Ne apucam repede, mancam, strangem bagajele si iesim unul cate unul. Io, mai sprinten, am iesit cam repede si a trebuit sa-i astept afara pret de un sfert de ora. Mi-a tinut companie cainele cu care am dat nes de cum am iesit din cabana. Se pare ca ne-a asteptat. Am vrut iar sa-l gonim, dar se-ntorcea mereu asa ca, l-am lasat sa vina. Mai tarziu am aflat ca, de fapt, motivul intarzierii era sosirea lui Bogdan(Belize), un coleg de la Cluj, care a condus noaptea si apoi a dormit in masina, doar pentru ca vroia sa faca si el restu' traseului cu noi. Am pornit-o spre Curmatura Balei de unde se vede Lacul Doamnei. Continuam traseul pe curba, urcand usor catre Paltinu (2399m) pe langa care am trecut indreptandu-ne catre Negoiu. Am ajuns in Laitel (2390m). Spre sud se intinde valea Paltinului. Am inceput coborarea catre refu' de la Caltun unde am facut un popas cu supa si ciocolata calda. TRAIASCA Primusu'!!! Pe la 12.30 am pornit spre Negoiu prin Strunga Doamnei, trecand pe langa Negoiu Mic (2476m) unde am facut popas de...bronzat. Cainele a intampinat oarece dificultati aici, da' l-am tras noi de labe in sus. Curajos baiat, n-am ce zice! Era un soare...cu dinti. Departe spre sud se vedeau M. Cozia si L. Vidraru. Cainele a inceput sa fugareasca pe vai niste capre negre, noi ne-am reluat urcusul, iar pe la 14.30 eram pe Negoiu (2535m). Pe stalpu' metalic din varf atarna o mare platosa de gheata. Adevaru' este ca era cam...chilly. Ne pozam, admiram peisaju' (atunci cand apucam, ca erau cam multi nori ce se tot pravaleau spre sud peste creasta) si incepem sa coboram spre Custura Saratii. Inainte sa inceapa Custura o luam spre nord printr-o sa mica pe grohotis. Trecem pe langa Acul Cleopatrei (fabulos!) si ajungem in traseul ce vine din Strunga Ciobanului. Ajungem la izvoare si luam o pauza...de bronzat pe stanci. Raducu si cu mine am ajuns ceva mai repede pe fundul vaii, si am stricat "partida" unor vanatori porniti dupa capre. Aveam sa vedem mai tarziu ca de fapt erau 2 straini si doi de-ai nostri. Au crapat de ciuda cand le-am zis ca am vazut puzderie de capre pe creasta. Ajungem in sfarsit la Cab. Negoiu pe la 17.30. Dragul nostru patruped a intampinat oarece dificultati in a se adapta rapid la noile conditii, deoarece competitia canina la cabana era mare. In fine...ne cazam, mancam, bem cate o bere, facem un dus cu apa calda (curata boierie) si ne bagam la somn.

Vineri 03.10. Ne trezim extrem de relaxati pe la 08.00, mancam ceva si pornim pe traseu. Bogdan trebuie sa se intoarca singur sa-si ia masina de la Balea. Cainele a mers cu noi spre Barcaciu. Pe traseu ne-am dedat la afine(sau ma rog, ce-a mai ramas dupa urs). Un traseu foarte relaxant! La Barcaciu, "Curaj" a avut de infruntat cei trei "monstri" de la cabana: Nestea, Icetea si Cappuccino. Am luat un...megaceai si-am mai ingurcitat ceva in timp ce-am mai stat la taclale cu cabanieru'. Draguta cabana de aici...ii destul de mica da' foarte primitoare. Am continuat coborarea impreuna cu cabanierul si asinii lui, care cobora pentru aprovizionare. Am mers impreuna pana in Poiana Neamtului. Acolo am mai asteptat aprox. juma' de ora pana a venit masina (impropriu spus; a fost un Fiat supermic in care cu greu am incaput toti cinci si rucsacii). Aici l-am parasit pe caine, caruia i-am gasit si un nume intre timp - Nesquick J Pe la 14.00 eram in gara. Am scos primusul si ne-am apucat sa incalzim fasolea din conservele ce ne-au ramas. Am mai adaugat si cativa carnati afumati si a iesit o fasole strasnica. Am mai tras si cate o bere si....asteptam sa vina ssscceleratu' de la Sibiu spre Bucuresci. Pe la 20.30 am ajuns in Nord

Autor: Dan Chiriac
Înscris de: Dan Chiriac
Vizualizări: 8194, Ultima actualizare: Luni, 8 Nov 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii