Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a IV-a
Consemnare 16 -

          Alt popas și consultare a hărților .Nici una unitară Masiv Țibleș-Rodnei .
          Cotațiile vârfurilor total diferite . De ex. pe o hartă topo primită în april.2000 de la ing.geolog Dan Morărescu, colegul meu clujan , apare vf. Arcer 1828,8 m, Țibleș 1839,3 m respectiv vf.Bran 1853 m în timp ce  o hartă turistică a Masivului Țibleș indică 1839 m vf.Țibleș respectiv 1840 m vf.Bran (autor I.Buta).
          Indicațiile solicitate lui Dinu Mititeanu nesosite înaintea plecării din Baia Mare ( au intrat pe e mail  abia la ora 11,47 pe când eram deja în autogară Baia Mare).
          Intenționam să urmăm spre Bătrâna Rodnei traseul marcat bandă roșie menționat într-o hartă  din 1994 (autori D.Călin/ St.Buia marcajul bandă roșie debutează cu Vf. Stefăniței continuând spre vf.Fântânele, Pasul Șetref, Muncelul Râios, Pasul Pietrii, Podu Bătrânei ) .Ceea ce ne lipsea însă era intrarea în acest parcurs chiar dinspre masivulȚibleș până la vf.Ștefăniței.
          Conform hărții topo  creasta descendentă ,de urmat ,trebuia să se desprindă NE de vf.Bran și în mod logic marcajul bandă roșie ar fi trebuit să apară chiar din șaua ce leagă vf.Țibleș de vf.Bran (aici își are obârșia un superb torent abrupt cu maluri în formă de V , înierbate) .
          În lipsa acestuia am atacat versantul nordic vestic al Branului , pe o curbă de nivel , prin ienupăriș dens, tăiat de o cărare de oi, am ieșit într-o șa scurtă cu vedere panoramică spre masivul  Rodnei , defileul Sălăuței și apoi a Someșului Mare . Spre NE apăru o creastă scurtă, accidentată , cu un mic vârf pietros și un grohotiș-limbă E-SE-tică.Nici urmă de cărare.Totul acoperit de ienupăriș compact. Ulterior, continuând pe curbă de nivel SE vf.Bran , am remarcat o cărare ce cobora acel picior continuând spre o culme cu făget și apoi , printr-o zonă vastă defrișată spre Fiad-Păstrăvărie.
          Ne deplasam spre E -SE în lipsa oricărei cărări turistice cu speranța că vom intersecta vreun marcaj-reper util.
          Nici vorbă însă. Am traversat spre S două vâlcele remarcând apoi la stânga o poiană precedată de un îngust brâu de molizi .
          Ne era clar că greșiserăm dar speram să ajungem în Fiad pe o creastă paralelă .
          Am ajuns în poieniță ,luarăm aminte la  urmele  recente de  cerb adult,  am tăiat-o spre E brâul de molizi ajungând în zona unei bine organizate stâne de oi și vite, pustie. În față aveam acum Vf. Arsuri și Piciorul Arsuri spre care ne-am îndreptat urcând inițial prin poiană apoi tâind SE prin molidiș, în final ajungând pe un vârf arid cu perespectivă deosebit de fotogenică spre NV, acolo unde vf.Bran cu niște stâncării sure verticale domina orizontul .
          Fiadul era undeva departe, în stânga noastră, în timp ce spre sud continua o creastă jumulită, sucesiv înșeuată, cu ienupăriș și molizi scunzi apoi coborând un picior împădurit se ajungea într-un platou-șa.
          Aici dădurăm de amprente proaspete  de urs împrimate în colbul uscat.
          De aici spre SE continua un drum forestier ramificat la aprox. 100-150 m.
          Brațul drept se orienta SV coborând în final spre o vale ce conducea spre Zagra.
          Cel din stânga, pe care l-am urmat, urca ușor pe direcția E-SE ajungând în final într-o culme , coborând ulterior într-o pășune tăiată de un pârâu , cu o stână de vite abandonată situată pe malul drept. Spre S-SV apăru lunga muchie Piciorul Tiglei.
          La stânga noastră se putea vedea un contraversant șerpuit de sinusoida unui drum forestier proiectat pe fundalul Bătrânei-Pietrosului Rodnei. Acest drum ieșea la dreapta pe o spinare lungă, înierbată , cu vechi amprente paralele ale unui parcurs forestier de mult timp neutilizat.
          Am estimat posibilitatea ajungerii acolo și în continuare în Fiad . Nici urmă însă de vreo cărare spre stânga. Două cruci  protejate cu  semicercuri din lemn marcau trecerea ciobanilor în perioada de vărat. Scurt popas de masă . Era aprox. ora 15 și nu ajunseserăm practic nicăieri. Lucian refăcu proviziile de apă. Eu lenevii la soare până-și refăcură forțele apoi propusei angajarea la stânga pe o vagă potecă de oi și în continuare pe un picior abrupt împădurit cu fag. Codru virgin. Departe se auzi susurul văii. Coboram mai mult în derapaj lateral , cel mai adesea controlat, pe covorul gros de frunze ruginiu-roșcate.

 -4-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coțovanu
Vizualizări: 3899, Ultima actualizare: Duminică, 5 Nov 2000Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii TIBLES  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Fiad-Valea Fiadului-Piciorul Negru-Varful Tibles

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii