Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Membrii clubului Transmont-Fagaras in tura de antrenament : Balea - cabana Podragu

  • Alpinet
  • Articole
  • Membrii clubului Transmont-Fagaras in tura de antrenament : Balea - cabana Podragu
Bookmark and Share

Membrii clubului Transmont-Fagaras in tura de antrenament : Balea - cabana Podragu
Ne bucuram cand pe afisier vedem ca vom merge intr-o tura in care nu va trebui sa marcam trasee sau sa adunam mizeriile lasate de turisti... deci este o tura de relaxare si de rezistenta pentru ca este totusi un traseu dificil.
In jurul orei 6 a.m ne intalnim in fata clubului si pornim spre Transfagarasan. Mai exact am fost 8 membri: Iulia, Simona, dl. Nae, Petrica, Andrei, David, Vali si Alex. Povestim cat de greu ne-am trezit, dar toti suntem siguri ca muntele merita multe sacrificii.
Ajungem la Cabana Balea- Lac (2027 m altitudine) asezata pe o peninsula a celui mai mare lac din Muntii Fagarasului. Este un loc foarte bun de popas, la fel si Cabana Paltinu, dar noi suntem pregatiti sa mergem spre Cabana Podragu (2 136 m altitudine).
Urmam triunghiul albastru spre Saua Caprei. Privind de sus avem o minunata priveliste a lacului si a cabanei, inconjurate de versantii Vaii Balei.
Din Saua Caprei (sau Curmatura Iezerului Caprei -2 417 m) coboram putin pe versantul opus crestei si in curand vom zari si Lacul Capra(2 230m). In jurul lacului cateva corturi animeaza privelistea.
Cu parere de rau aflam ca in urma cu ceva ani aici au murit alpinisti incercati, fiind surprinsi de o avalansa. Punem o floare la temelia monumentului si inca o data realizam cat de usor viata se poate sfarsi. Calatorului insa ii sta bine cu drumul...asa ca pornim mai departe.
Multe flori ne rasfata cu parfumul si culoarea lor. Ne multumim sa le privim si, parca pentru a nu le stresa, plecam grabiti.
In unele portiuni, deloc putine, reusim cu greu sa trecem pe zapada. Mai exact in portiunea dintre Valea Caprei si Portita Arpasului, zona ce necesita echipament tehnic. Cateva trante care de care mai distractive, unele dureroase, dar pana la urma toti trecem si peste acest obstacol. O usoara stare de oboseala se zareste pe fetele noastre, insa stiam ca ceva mai greu ne asteapta ceva mai incolo.
Ajunsi la Fereastra Zmeilor (fereastra fiind un decupaj intr-un bloc de calcare cristaline) avem de ales intre traseul din Caldarea Pietroasa pe piciorul Arpasului si "3 pasi de moarte". Insa petele de zapada existente in acea zona nu ne par foarte prietenoase si ne hotaram sa mergem pe cei "3 pasi de moarte". Zona ofera cea mai spectaculoasa priveliste din traseu. In ciuda numelui atat de infricosator, portiunea nu ridica pericole majore pentru ca la cele trei locuri sunt fixate lanturi sau cabluri metalice. Necesita multa prudenta si trebuie sa luam in calcul si ca vantul bate puternic. Cineva din grup avea un sac de naylon pus pe rucsac, in caz ca vine ploaia, insa cand a trebuit sa trecem l-a dat jos, asta pentru a inlatura orice sansa ca sa se intample ceva nasol. Multa prudenta!
De-a lungul traseului intalnim numeroase lacuri, unele doar iazuri formate din topirea zapezii. Vedem lacul vaii glaciare Buda, varful Arpasul Mic (2 460m), Caldarile Vartopului, monumentul Nerlinger (2 287m).
Mai traversam doua portiuni stancoase, un mic varf numit,, la parul cu fier". Din Saua Vartopului urcam pana pe Arpasul Mare(2 467m). Coboram apoi o portiune stancoasa pe Piciorul Mircii.
Mergem pe Podul Giurgiului (2 226m). Traseul ocoleste varful Podragu, la fel si custura accidentata a Crestei Podragelului . Vedem si Lacul Podragel... si ajungem in Saua Podragului.
De aici coboram in numeroase serpentine pana la lacul Podragu si imediat la cabana Podragu.
Ne bucuram sa ne revedem cu Alex si Vali care au mers ceva mai repede ca noi. La cabana d-na Corina se poarta foarte bine cu noi, reusim sa ne cazam si dupa o masa copioasa (din conserve), plecam la somn.
Dimineata ne trezim pe la 9 ca doar nu aveam nimic de facut:) pentru prima data reusesc sa vad soare si vreme frumoasa la Podragu. Pe la amiaza Vali si Alex vor sa mearga spre Varful Moldoveanu (2544m) si noi ne pregatim sa coboram la cabana Turnuri.
Gunoiul de la cabane este intr-adevar o problema foarte mare. Nimeni insa nu pare dispus sa faca prea multe. In speranta ca multi imi vor urma exemplu, eu imi voi lua intotdeauna gunoiul din munti...deseori si pe-al altora...
Pe traseu intalnim foarte multe oi care se speriau de noi. Coboram in serpentine lungi, admiram cascadele Podragului, trecem pe un podet apa si ajungem la Cabana Turnuri.
Cu fata spre nord avem o priveliste foarte frumoasa spre orasul Victoria, apoi spre vest este Muchia Turnurile Podragului.
La cabana lumea este foarte prietenoasa, cele doua surori gemene sunt foarte dragute cu noi. Ne imprietenim rapid cu cei de acolo, cu care am stat pana noaptea tarziu de povesti.
Dimineata cele doua fete din grup vor sa coboare mai repede si isi asuma orice risc:) asa ca am coborat...






Autor: minzu simona elena
Înscris de: Simona Elena Mînzu
Vizualizări: 7880, Ultima actualizare: Miercuri, 19 Iul 2006



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii