Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Observatorul Ghilcoşului

Bookmark and Share

Observatorul Ghilcoşului

Foto: Paul Airinei si Titus Hen

Tot amenintati de ploi si ceturi am zis sa ne incercam norocul prin Chei si am ales sa urcam sus pe Ghilcos in speranta ca va fi zapada si nu noroi. Asa ca am plecat, in ciuda cerului cam plumburiu. Dar vorba Atenei: cand plecam noi pe munte, ceturile raman in urma si iese soarele. Asa ca dupa intalnirea din Piatra si imbarcarea lui Lenus si Paul, Buburuza a luat drumul spre Chei, a urcat voiniceste serpentinele de la tunel si ne-a lasat in fata hotelului-restaurant Lacul Rosu, punctul pe pornire in traseu.


Aici iarna era deja la ea acasa: zapada proaspata cam 10cm asezata peste un strat mai vechi inghetat. Mergem pe sosea catre lac, cam pana in dreptul debarcaderului si de aici pe punct albastru. Traseul merge la inceput in lungul unui drum care duce catre o vila frumoasa, cocotata sus, sub padure si apoi intra in padure. La inceput mai domol, apoi pieptis pana iesim in poienile de sub abrupt. Noroc ca zapada mai veche este destul de tare sa ne tina, altfel am avea ce inota! Un prim popas la o fanarie, unde ne mai hidratam si apoi tot prin poiana pana ce drumul incepe sa coboare usor.

 DSC03135

 La fanarie

 DSC03139

 Sălaşe in poiana de sub Ghilcoş

 IMG_1571

"Bătrânul"

Cum nu mai fusesem niciodata pe aici iar zapada mare nu lasa nici macar sa se ghiceasca poteca, am zis ca mai bine urcam direct. Zis si facut. De jos parea ceva mai simplu dar incet, incet panta creste si ne duce la poalele unor pereti pe niste fete destul de inclinate. Pentru mai multa siguranta, fiindca nu aveam niciunul coltari sau piolet, am preferat sa scoatem cordelina si astfel am trecut cu toti fara probleme. Nu ca ar fi fost nu stiu ce prapastii dar tot puteai sa te duci de-a tumba vreo 10-15 m si nu era nici o placere.

 IMG_1581

 Greu la deal


Curand iesim in alt sir de poieni si banuim ca abia de aici marcajul o ia la stanga. Intr-adevar dupa cativa zeci de metri apare un punct albastru pe un bradut, asa ca iar la deal. Poteca abia se ghiceste pe alocuri dar oricum nu mai sunt probleme. Doar zapada in care intram uneori si pana la sold, ne mai da de furca. Si noi care ne temeam de noroi!!
Poteca urca usor ba prin mici pioeni, ba prin padure pana ajunge chiar in marginea abruptului, langa baliza care se vedea si de jos de la fanarie.
Nu degeaba i se spune "Observatorul". Avem la picioare poienile prin care am urcat, peste acestea se ghiceste valea Paraului Oii si apoi versantii care ies sus spre Pasul Pangarati. La stanga e zidul de cetina al Hasmasului Negru iar spre dreapta oglinda inghetata a Lacului Rosu, abruptul Suhardul Mic si Gradina Zanelor, toate dintr-un unghi inedit pentru noi. A meritat din plin urcusul pana aici. Iar vremea e nemaipomenita! In locul cetii anuntate, soarele ne incalzeste placut - desi se mai ascunde pentru scurt timp printre nori - asa ca ne permitem sa stam aproape o ora sus pe varf.

 DSC03177

"Observatorul"

 IMG_1603

 Lacul Roşu - acuma alb

 IMG_1604

 Suhardul Mare, Suhardul Mic şi o bucăţică din Grădina Zânelor

 DSC03179

 De unde am venit


Cu parere de rau incepem sa coboram, de data asta spre Raza Soarelui pe triunghi rosu.
Iar coborarea a fost pe masura restului zilei: prin poieni cu zapada imaculata (Dosu Ghilcosului) - Ceahlăul tronând în zare, apoi pe un drumeag care ne-a scos chiar in saua Verescheu, pe cumpana de ape ce separa Bicazul de Bicajel. De aici plimbare de voie pana jos in sosea, cu ochii ba la Sudard si Gradina Zanelor, ba la Peretele Postei.

 DSC03199
 IMG_1629
 IMG_1631

 În plan secund culmea Munticelului şi Piatra Şugăului iar în spate Olimpul Moldovei

 DSC03219

 Suhardul Mic, Grădina Zânelor şi Peretele Poştei

 DSC03228

 Raza Soarelui - aşa arată frumos dar în realitate o parte din ea este în ruină


Titus Hen

Autor: Titus Hen
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 9523, Ultima actualizare: Miercuri, 18 Mar 2009



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Lacu Rosu-Varful Suhardu Mic

 

Comentariu
Romeo Cretu Romeo Cretu, Vineri, 10 Apr 2009, 21:21

Incantator!!!

mihai zamfiroiu mihai zamfiroiu, Luni, 20 Apr 2009, 13:32

extrem de frumos....
vad ca nu sunteti prea tineri, ceea ce inseamna ca sunteti profesionisti adevarati!

frumoase imagini ne-ati mai prezentat; bravo voua!

:-D

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii