Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate

  • Alpinet
  • Articole
  • Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate
Bookmark and Share

Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate

Imaginea piramidei - _13_00095 Au trecut mai bine de 5 ani de când am fost sa văd pentru prima dată straniul fenomen. De atunci am oscilat intre obsesia de a sti ce-i acolo si firescul aparitiei anuale dar despre care nu ştiau nici cei ce petrec mai mult timp pe Ceahlău (cabanieri, meteorologi), deci nu prezenta la momentul respectiv un interes special. Anul acesta (2008) la inceputul lunii August am urcat pe varful Toaca de 3 ori pentru a fi mai aproape si eventual a înţelege ce-i acolo, efort rasplatit cu generozitate. Imaginea apare in acelaşi loc, dar pentru a fi clara si tridimensionala trebuiesc îndeplinite câteva condiţii simultan: Fenomenul are loc la răsăritul soarelui si durează cam o oră Soarele trebuie sa răsară dintr-un anume loc, altfel spus in fiecare zi se formeaza umbra în alt loc, doar in preajma zilei de 6 August (a 49 zi dupa solstitiul de vara) este in pozitia... [toată pagina]
Câteva detalii - umbra_pir._13_08_08 Eu îmi explic fenomenul din punct de vedere optic ca fiind o compunere a minim 4 umbre date de formaţiunile reliefului zonei. In jurul datei de 6 August dimineaţa, vârful Toaca, ce are forma de piramidă regulată cu baza pătrat, sub acţiunea razelor solare dinspre est formeaza umbra triunghi isoscel, ca în orice zi senină din an. Stânca numită Piatra Ciobanului fiind mai mica si mai jos face altă umbră prelungă, la fel Piatra Vulcanului si peste toate astea se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui (Lespezi). În această perioada, datorită poziţiei soarelui, toate umbrele sunt unite in vârf, sunt legate ca într-un “buchet”si se creează imaginea magnifica tridimensionala cunoscută. În alte zile fiecare formă de relief face propria umbra firesc dupa legile fizicii. Imaginea piramidei la 13.08.2008: Daca asta nu e de ajuns pentru a produce o... [toată pagina]

Autor: Mihai Marin
Înscris de: Mihai Marin
Vizualizări: 11736, Ultima actualizare: Duminică, 28 Sep 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii CEAHLAU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Ceahlau-Piciorul Humariei-Cabana Fantanele

 

Comentariu
Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Duminică, 28 Sep 2008, 20:59

Foarte interesant.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 28 Sep 2008, 21:08

- Cabanierii mai puţin - sunt chiar ocupaţi mereu cu treburile lor administrative - dar meteorologii 'ştiau'. Poate ai nimerit dumneata în ture persoane nou angajate.
- Extraodinar de bine şi potrivit pus acel 'doar'! Bănui că nu a fost o coincidenţa şi ştii de ce?!
- Piramida aceasta nu e un mister. Nici ea şi nici alte(le) (fenomene). Fiecare (turist) VEDE (Aude, Simte, Miroase şi PRIMEŞTE) după cât VREA şi după cât MERITĂ.
'Ciudăţenii' dintr-astea, să mă exprim pe înţelesul celor ce n-au desluşit fraza de mai sus, am trăit prin pielea şi pe retina mea, acum ceva anişori, tot pe Toaca, însoţită fiind atunci de un coleg de pe alpinet. Poate va citi şi el articolul. Nu-i voi da numele acum, ptr. că ce-am văzut eu, el nu a văzut şi invers, ptr. că el a urcat ca un turist, pe când nici eu, nici dumneata - nu.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii