Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Prin Făgăraș de la vest la est

Bookmark and Share

Prin Făgăraș de la vest la est

Între 13 și 19 august 2011 am avut ocazia să parcurgem Făgărașul de la vest la est, mai precis de la Turnu Roșu (de fapt acces pe partea de nord până-n creastă la Chica Pietrelor) până la Plaiu Foii în Piatra Craiului. Informațiile găsite aici în cadrul unor discuții mai vechi și ghidul despre Făgăraș al lui I. Giurgiu (romania-natura.ro) au fost foarte utile. M-am gândit totuși că o sinteză cu sursele de apă întâlnite și refugiile alpine de pe traseul de creastă este binevenită așa că vă prezint situația întâlnită pe teren, august 2011.

Rezumat cu sursele de apă întâlnite (sau menționate în literatură) de la vest la est (în limita a 15-20 minute de potecă):

 • mănăstirea Turnu Roșu: izvor sub troița de peste drum față de mănăstire și 500 m în sus pe drum la un fost canton forestier.

 • în zona vârfului Prislop, la cca. 45 minute din șaua de sub Chica Pietrelor, chiar în potecă.

 • șaua Apa Cumpănită dar izvorul vzut de noi, în ceață, mustea din pământ și parea mai degrabă potrivit pentru animale; se spune că sunt mai multe izvoare, de ambele părți ale șeii.

 • la obârșiile pârâului Suru între șaua Suru și șaua Roșiile, mai multe izvoare, posibil sezoniere.

 • lacul Budislavu dar trebuie coborât la lac.

 • lacul Avrig; apa din lac n-aș recomanda-o pentru consum, există un pârâu în stânga potecii (cum coborâm din Portița Avrigului), la nord-vest de lac, având apă, cu siguranță mai bună.

 • în șaua Scara, spre sud, la 5 minute de refugiu.

 • sub șaua Cleopatrei, spre sud, la cca. 20-30 minute (de interes eventual pentru cine ocolește custura Sărății).

 • lacul Călțun, din câte știu doar pârâul emergent (cu riscurile de rigoare).

 • în șaua dintre Turnul Paltinului și vârful Lepșița; greu de colectat și n-aș avea mare încredere întrucât zona e circulată de oi.

 • lacul Capra, izvoarele care alimentează lacul (mai degrabă decât pârâul emergent).

 • sub creasta Arpășelului poteca intersectează mai multe izvoare posibil sezoniere.

 • în zona refugiilor de sub Fereastra Zmeilor este citat izvor (n-am coborât).

 • lacul Buda, izvorul mare care alimentează lacul, de coborât cca. 20 minute.

 • iezerul Podul Giurgiului, izvorul care alimentează lacul; lacul și pârâul emergent sunt foarte murdare.

 • lacul Podragu (probabil sunt și izvoare), trebuie coborât 20-30 minute.

 • Portița Viștei, izvoare sub creastă, trebuie coborât 10-30 minute.

 • pe coasta muntelui Gălbenele (Galbenele) un izvor minuscul chiar în potecă, posibil sezonier.

 • în Fereastra Mare a Sâmbetei e menționat izvor la 5 minute spre sud.

 • în curmătura Zârnei, pârâul Zârna, 15-20 minute spre sud, apă potabilă?

 • dincolo de curmătura Zârnei, la cca. o oră de mers, izvoare chiar în potecă, apă bună.

 • curmătura Brătilei, izvor bun la 5 minute spre nord (pe poteca spre Dejani).

 • izvorul de sub Berevoescu, semnalat în potecă cu vopsea roșie, la 60-75 minute de curmătura Brătilei.

 • sub refugiul din zona Comisul, aproape de intrarea în pădure, stâlp indicator care arată, printre altele și un izvor la 300 m.

La nevoie se poate coborî, mai mult sau mai puțin, la orice lac sau fir de apă vizibil din potecă dar, desigur, sunt de preferat sursele pe care le întâlnim chiar în drum sau cât mai aproape de locul de campare.

Rezumat cu refugiile alpine și starea lor actuală (august 2011). Mi se pare foarte util să știm nu numai că refugiile există dar și dacă pot fi folosite, starea unora lăsând de dorit...

 • șaua Scara, refugiul nou în stare bună. Refugiul vechi e compromis total și transformat în "ghenă alpină" (lăsând la o parte "tradiționalul" morman de conserve ruginite și câțiva saci uriași de deșeuri care așteaptă evacuarea). Ar fi util, probabil, să fie desființat complet și zona curățată. Refugiul nou e relativ curat (totuși dacă ar fi fost o mătură la îndemână nu ne-am fi sfiit să facem puțină curățenie) și cu paturile întregi (inclusiv plăcile OSB peste plasa de sârmă): 8 paturi simple și 4 paturi duble (în care la nevoie în cap și câte 3 persoane) + o masă și două scaune (sudate de podea!). Pe ansamblu arată bine. Apă spre sud la 5 minute. 

  Refugiul nou din șaua Scara (foto Marius)

 • lacul Călțun, refugiul T. Boerescu încă în stare bună; apă din pârâul emergent.

  Refugiul T.Boerescu

 • sub Fereastra Zmeilor, de la distanță ambele refugii, nou și vechi, par întregi; e menționată apă aproape de refugiu; "ultima oră" (26 august 2011) (green-report.ro/stiri/premiera-romania-panouri-fotovoltaice-la-refugiile-de-creasta-din-masivul-fagaras): panouri fotovoltaice montate la refugiu de către Asociația pentru Ecologie și Turism Montan Ecoxtrem cu sprijinul Serviciului Salvamont Argeș, inițiativă mai mult decât lăudabilă, să sperăm și durabilă.

  Refugiile din Fereastra Zmeilor

 • iezerul Podul Giurgiului, refugiul este într-o stare deplorabilă cu multă mizerie înauntru și afară. Deși nou, interiorul e devastat complet, nu mai există nicio placă pe paturi, doar plasa de fier pe care poți dormi, la nevoie, ca la închisoare. Mizerie multă înăuntru iar ușa pare să nu mai reziste mult... asta ca să nu menționez gunoaiele din jur, din lac și din pârâul care se scurge din lac. Practic nu prea poți dormi aici decât în caz de forță majoră și cu masca pe față. Apă din izvorul la vest de lac.

  Iezerul Podul Giurgiului

 • Portița Viștei, refugiul în stare bună, acoperiș nou, multă mizerie în jur; apă sub creastă.

  Refugiul din Portița Viștei

 • Fereastra Mică a Sâmbetei, refugiu nou în stare relativ bună.

  Fereastra Mică a Sâmbetei

 • curmătura Zârnei, refugiul nou în stare foarte bună, sunt două priciuri unde încap la nevoie câte 5 oameni, ușa e întreagă și pare să funcționeze bine, lucru vital pentru durabilitatea unui refugiu; refugiul vechi transformat în depozit de gunoaie.

  Refugiul nou din curmătura Zârnei

  Refugiul vechi din curmătura Zârnei

 • curmătura Brătilei, refugiu nou dar într-un proces de degradare. Pe-afară refugiul arată bine dar dacă privești mai de-aproape observi că zonele de lipitură dintre panouri dau semne de slăbiciune. Ușa (care se închide prin propria greutate, cu balama în partea superioară) este ruptă, jumătatea inferioară lipsește așa că vântul (care suflă destul de tare aici) și intemperiile o șă-l șubrezească destul de repede dacă nu este reparat în timp util. În interior un miros pronunțat de mucegai. Apă spre nord la 5 minute.

  Refugiul din curmătura Brătilei

 • refugiul Berevoescu, inactiv de mult timp, locuri de cort și apă.

 • șaua Comisul, refugiu nou-nouț în stare bună, interiorul în curs de amenajare.

  Refugiul din zona Comisul

 • pe muchia Berivoiu Mare - Belia Mare - Scoarța se văd două refugii asemănătoare celor din Brătila și Comisul?

Concluzia finală este că soluția cea mai bună o reprezintă camparea la cort. Locurile potrivite sunt foarte multe, sursele de apă deasemenea. Pentru situații extreme însă, refugiile pot constitui o soluție salvatoare așa că ar fi indicat să avem grijă de ele.

Imagini din drumeția noastră în Făgăraș aici: mariusradu.ro/2011082550/muntii-fagaras-vest-est.html

Marius, august 2011

Autor: Marius Radu
Înscris de: Marius Radu
Vizualizări: 11588, Ultima actualizare: Luni, 29 Aug 2011Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Duminică, 18 Sep 2011, 17:31

Salut Marius, interesante fotografii, frumoasa tura, dar o singura mentiune.

Refugiul de la Podul Giurgiului nu este devastat de nimeni, asa a fost construit de echipa Argesana, firma sau ce o fi, care a folosit Salvamontisti pentru constructie, ca sa mai castige si ei un ban. Nu cred ca cineva s-a urcat cu talpile bocancilor pe tavan, sa lase urme, urmele fiind lasate de vajnicii constructori, care au mers incaltati pe acele panouri, nu ca ar fi trebuit sa se descalte, dar poate ar fi fost mai bine sa fie mai atenti:)

Placi de OSB pe asazisele paturi nu au existat si nu cred ca vor exista vreodata, treaba fiind facuta de mantuiala de la inceput, vezi locul unde a fost amplasat, intr-o groapa unde se strange muuuuulta apa de ploaie.

Usa, hmmmm, cred ca asa ceva nu mi-as pune nici la grajdiul porcilor de la bunicamea, dar la un refugiu montan, pardon gunoi montan.

La un moment dat Dl. Sanduloiu de la Salvamont Arges spunea ca o sa mearga o noua echipa sa il repare, hmmmm, cum naiba suna asta, sa repare un lucru nou?:(

Ceea ce nu ai mentionat tu, este ca geamurile de termopan au fost montate deja sparte de zapada de iarna trecuta, sub care a stat tot cosgiugul nemontat, iar cei altii, probabil cei cu panourile solare, le-au tras cate o banda adeziva sa fie siguri ca nu se vor sparge in bucati si mai mici.

O sa postez o galerie foto mai amanuntita despre acest refugiu.

Un mic amanunt despre refugiul din Scara, si am terminat. Nu poti sa iti bati joc la montarea unui refugiu la peste 2000 m altitudine, asa cum s-a intamplat la Scara. Nu ai observat cumva ca refugiul este bine inclinat intr-o parte, si ca sta sprijinit bine pe un fost stalp de marcaj, ruginit bine de tot?:(

Ceea ce este inexplicabil la toate refugiile noi, sau ma rog cum or fi ele, este faptul ca de la proiectant la executant, toti nu gandesc prea mult, adica nu au inca viziunea ca iarna nu e ca vara, and doar ploua. Iarna ninge, bate vantul, viscoleste zapada iar acele usi cu sistemul lor de inchidere de mantuiala nu vor face fata prea mult.

Cred ca cel mai ok refugiu ramane cel din Portita Vistei, mic, simplu, bine construit si cu o usa care se inchide bine, nu sufla vantul pe langa ea.

Marius Radu Marius Radu, Marți, 20 Sep 2011, 9:24

Bine-venite precizarile tale, Iulian, nu aveam de unde sa stiu amanuntele despre nasterea refugiului de la Podul Giurgiului... dar cu atat mai trist daca treaba a fost facuta de mantuiala de la bun inceput... si, oricum, indiferent de felul cum arata refugiul, mizeria din jur nu se justifica in vreun fel:-(

Din pacate refugiile, dincolo de utilitatea lor indiscutabila, sunt o sursa de gunoaie. In plus, locatia, proiectul si constructia ar trebui mult mai atent gandite dinainte altfel e doar o pierdere de bani si timp.

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Marți, 20 Sep 2011, 9:36

Salut Marian. Nu bag mana in foc ca sunt foarte utile acele refugii, s-a intamplat ceva in anii trecuti cand nu existau? Da, nu era atat de multa mizerie. Oricum, in maxim 10 ani vom avea cei mai mizerabili munti din Europa, si cele mai mari gunoaie, actualele refugii.

Lipsa de viziune a unora despre turismul montan lasa mult de dorit.

Vorba aia, pay peanuts, get monkeys... niciodata nu am stiu sa vindem ce avem la pretul corect, si acum am ajuns la turismul montan...

Revin in curand cu fotografiile.

Fără foto Catalin Berevoianu, Marți, 20 Sep 2011, 20:35

Salut,
S-ar putea ca aparitia in ultimii doi ani a numeroase refugii, in special in muntii Fagarasului sa fie o chestiune de "baieti destepti"... Dar probabil asa investitii ajuta economia in criza!? Daca tot au fost bani pentu montarea astora noi, nu trebuia inceput cu demontarea alora vechi!?
Admit ca probabil vechiul refugiu' Scara trebuia inlocuit, poate si cel de sub Fereastra Zmeilor (in eventualitatea ca e coada la urcatul in creasta Vartopel-Arpasel!!)... Dar de ce trebuia "stricat" un loc frumos ca cel de langa lacul Podu Giurgiului (la doua ore distanta de cel de sub Portita Arpasului si la ceva mai mult de o juma' de ora de cabana Podragu)!!? Hop!! altul in Fereasta Mica, adica la aprox. 3 ore distanta de refugiul bine integrat din saua Vistei (facand abstractie de groapa de gunoi, de pe mica terasa suspendata, de la cativa metri spre nord); alte trei ore ne despart de cel din Curmatura Zarnei, care trebuia inlocuit (sa admitem ca-i util si devenit clasic!).... Si acum sa ne tinem respiratia! se poate, ca-s raspandite la mai putin de doua ore unul dupa altul, adica in Izvor (pe culmea Langa-Scarisoara); in Curmatura Bratilei; pe culmea Scoarta si-n Comisu'...numarati-le, nu-l uitati pe cel de pe valea Vistei (nu numarati "conserva" istorica de la Caltun, este utila pentru cei putini care mai umbla iarna)....si s-ar putea sa apara si altele...
Ca o concluzie muntii Fagarasului cei mai inalti...cei mai cei...din tara bat recordul si la numarul refugiilor (nu m-ar mira daca nu este record european!! sau poate mai mult)... Nu pun problema daca ele se integreaza cat de cat in peisaj, habar nu am daca asa constructii se fac cu avizul Ministerului Mediului...in mod sigur ca peste tot de altfel, in jurul lor o sa se stranga gramezi de gunoaie... Dar nu conteaza, e ca-n poezioara aia ...
"Poa' sa ninga, poa' sa ploua,
Mie mi se rupe-n doua,
C-am canadiana noua!" (citeste refugiu)

ARPAD BALAZS ARPAD BALAZS, Luni, 3 Oct 2011, 17:32

Refugiul de la curmatra Bratilei, poate fi trecut ca si impracticabil:usa este rupta si ploua in el pe la imbinari!!!!!!!!!!!!!! incredibil ce lucru de mintuiala au facut cei care l-au construit, mai ales ca acolo bate vintul foarte tare.in scurt timp va disparea, se va dezbina cu totul.am facut o noapte alba in el in 01 octombrie 2011, si batea vintul in el la fel ca afara. pacat ca nu se poate face un lucru de treaba durabil care sa reziste intemperiilor.pacat de munca depusa in zadar si de banii cheltuiti!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii