Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - SALVAMONT ZĂRNEȘTI-40 de ani

Bookmark and Share

SALVAMONT ZĂRNEȘTI-40 de ani

(Gala veteranilor alpinismului românesc)

Pe la începutul secolului trecut acțiunile de salvare montană erau în sarcina unor grupuri formate din alpiniști, vânători și călăuze, cum erau numiți pe atunci ghizii cunoscători ai muntelui. Aceste grupuri activau pe lângă asociațiile turistice dar nu aveau un statut oficial deși o bună parte a activității lor a fost consemnată în presa vremii. După jumătatea secolului, dezvoltarea turismului în zonele montane înalte, Bucegi, Făgăraș, Piatra Craiului, a dus în mod regretabil dar inevitabil la înmulțirea accidentelor, situație ce a făcut necesară înființarea unui serviciu specializat de salvare în munți. Susținută cu înflăcărarea specifică oamenilor de munte, organizarea primelor servicii Salvamont legale devine realitate în 1969 prin H. C. M. nr.140.

Aici, la Zărnești, Formația Salvamont locală a luat ființă în decembrie 1969. Susținătorul creerii acesteia și primul șef al formației a fost Traian Flucuș. Născut la Șinca Nouă, aproape de Piatra Craiului, de foarte tânăr face plimbări începând a cunoaște masivul. Dornic de mai mult decât plimbări pe poteci urmează cursurile unei școli de alpinism. Micile neîțelegeri cu familia nu-l fac să renunțe la pasiunea sa. Înființează la C. S. Celuloza o secție de alpinism iar apoi, ca sportiv își leagă numele de deschiderea primelor trasee în Prăpăstiile Zărneștilor. Din anul 1983 conducerea este preluată de Ioan Cojanu iar din 1993 pănă în prezent formația, compusă din douăzeci de membrii este condusă de Ioan Pivodă. Dintre aceștia șapte sunt angajați ai Serviciului Salvamont ce activează în cadrul Primăriei: Ciprian Lolu, Dorin Frâncu, Neculae Pivodă, Nicolae Spârchez, Nicolae Găinariu, Sebastian Briotă, restul fiind aspiranți/colaboratori.

Aflată la a patra ediție, Gala veteranilor alpinismului românesc” s-a suprapus anul acesta cu aniversarea a 40 de ani de la înființarea Serviciului Public Salvamont Zărnești. Cele două evenimente au prilejuit Primăriei orașului organizarea unei festivități aniversare în Prăpăstiile Zărneștilor pe data de 5 iulie a.c.  Sponsorii evenimentului au fost:  Primăria Zărnești care a avut, așa cum am spus și calitatea de organizator, S. C. Artoptic, S. C. Optimed, S. C. Foton, S. C. Edelweiss, S. C. Euroinvest din Brașov și S. C. T3 din Sf. Gheorghe.

Programul festivității a cuprins prezentarea alpiniștilor cu performanțe deosebite de-a lungul timpului, prezentarea delegațiilor Serviciilor Salvamont din Romania, demonstrații de salvare montană și demonstrații de cățărare a alpiniștilor veterani pe două categorii de vârstă: 35-50 și peste 50 de ani.

Grupuri-grupuri, mai în vârstă, mai puțin în vârstă sau amestecați, vechii colegi sau adversari au depănat amintiri despre ei sau despre cei ce nu mai sunt, pentru care s-a păstrat un minut de reculegere.

                           f1

                                       f1a                                  

De la stânga la dreapta: Nelu Pivodă șeful Formației Salvamont Zărnești, Traian Flucuș 80 de ani, întemeietorul și primul șef al Formației Salvamont Zărnești, Petre Bogoiu, Nicolae Jitaru 76 de ani alpinist și fost antrenor la Dinamo Brașov, Paul Fozokoș alpinist la Dinamo Brașov, Traute Garner, Doamna Bogoiu, Dumitru Chivu 68 de ani alpinist și fost antrenor la AS Armata Brașov, Doamna Bogoiu, Imre Socz.

                                f2

De la stânga la dreapta: Gustav Gherba alpinist, Valentin Garner-Buți 77 de ani fost antrenor la Torpedo Zărnești, Nicolae Jinga unul dintre membrii primei formații Salvamont, Traian Flucuș 80 de ani, întemeietorul și primul șef al Formației Salvamont Zărnești, Mircea Cotinghi alpinist.

f3 

Subsemnatul împreună cu Dan Vasilescu 64 de ani alpinist, prieten și fostul meu antrenor la Universitatea București

                                                                                                                                                                         f4

 Subsemnatul împreună cu Nușa Enache alpinistă la Universitatea Brașov

Deschiderea festivității a fost făcută de Baba Leana și Moș Ion, doi “veterani mioritici” care au coborât în rapel și pe o tiroliană până în mijlocul mulțimii, măsurându-și apoi forțele pe două trasee paralele de cățărare.

f6

                              f7

                                                              f8

Momente emoționale la decernarea unor plachete si diplome onorifice alpiniștilor și salvamontiștilor veterani pentru toată activitatea lor.  

f9  Traian Flucuș

f10  Valentin Garner - Buți

f11  Ioan Cojanu 

f12 Alexandru Floricioiu

f12a Paul Fozokoș

f13 Nicolae Jitaru

f15 Uca Marinescu          

f15a  f15b

Nicolae Preda                                      Dorin Drăgoi, 120 Kg., alpinist de "încercare"

f16

Frații Nicolae și Ioan Pivodă împreună cu Mircea Opriș, fost alpinist la Dinamo Brașov și actualul șef al Salvamont pe țară

 f16a

 Mihaela Tatu, nelipsită de la astfel de ocazii, împreună cu Nelu Pivodă

O prezență aparte dar prea puțin observată a fost Nicolae Cojanu în vârstă de 91 de ani, însoțit de unul dintre strănepoți. A venit pe picioarele sale din satul Măgura.

   f17

Dacă spectaculozitatea demonstrațiilor de salvare montană a smuls aclamații de uimire și entuziasm din partea spectatorilor invitați sau ocazionali, deliciul festivităților a fost fără îndoială “concursul” de cățărare ce a opus veteranii alpinismului românesc. Majoritatea celor prezenți au fost adversari la vremea când activau ca sportivi la diferite cluburi din țară. Trecerea vremii și vârsta au nivelat orgoliile și adversitățile, întâlnirea prilejuind revederi și aduceri aminte după ani și ani. Amicala concurență nu a exclus înțepăturile care nu s-au lăsat prea mult așteptate. Amenajate în peretele din spatele refugiului Salvamont, traseele de cățărare pentru cele două categorii au fost de dificultate medie, participanții dând tot ce au putut, încurajați de asistență și de glumele cunoscuților.

f18

Cele două trasee din Peretele Mărinelor

                                f21

                               Traian Flucuș în prima lungime din Traseul Mărinelor...

                                                              f22

                                                             ...și la interviu pentru Antena1

Demonstrațiile de salvare au punctat în mod deosebit programul festivității: recuperare din perete cu elicopterul, coborâre pe tiroliană și în rapel cu targa UT2000.

 f23

 Salvare din perete cu elicopterul

f24

Coborâre cu targa pe tiroliană și îmbarcare în salvare

f25

Rapel cu targa

Nu au lipsit nici participanții din lumea necuvântătoarelor, câini mai mici sau mai mari, total indiferenți la ce se petrecea acolo, lăsându-se fotografiați sau stresându-și stăpânii cu insistența de a ajunge în preajma cortului amenajat pentru grătar.                                       

                                      f26

                 f26a  f26b

Ce ași mai putea spune oare în încheiere? Poate doar să-mi exprim dorința de a ne revedea și la următoarea Gală!

SIGLA_SALVAMONT        emblema_rosie

Autor: Viorel Borteș
Înscris de: Viorel Borteș
Vizualizări: 19836, Ultima actualizare: Miercuri, 22 Iul 2009Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Flori de Colt in Piatra Craiului, înscris de Emi Cristea -
Inceput de martie. Ehh, stiti si voi … celebrele zile ale Babelor. Acum ninge, acum ploua, imediat iese soarele; ba e cald, ba este frig; tulai ca nehotarate-s babele astea. Nu stiu de ce ne-am hotarat pentru Piatra Craiului … initial era vorba sa mergem la Poiana Izvoarelor, dar pana la urma ne-am sucit. Si suciti am ramas. Am plecat sambata dimineata din Brasov. Am umplut bine doua masini, cu rucsaci si cu purtatori de rucsaci, unu` mai mic, altu` mai mare (si la rucsac si la purtator), oprindu-ne la Fantana lui Botorog. Dimineata zilei de vineri fusese foarte rece si cu multa ninsoare, astfel ca pe drumul de la Gura Raului stratul era bine asezat si existau si portiuni de gheata. La Botorog ne-am dat jos, si dupa ce ne-am echipat cu parazapezi am pornit in sir indian pe poteca ce duce la Zanoaga. Oli, Dana, Milu, Emi, Dan, Mihaela, Thekla, Nae si cu Alinuta. Astia eram de toti, dar sus la cabana ne asteptau Cata, Radu, Claudeea si Claudia, plecati de vineri...

Un traseu: [N-am găsit]

Comentariu
Fără foto cezar jipa, Miercuri, 22 Iul 2009, 9:39

iti multumesc viorel ptr.acest articol si ptr.poze, contrar vointei mele nu am putut veni la aceasta gala, am recunoscut pe dan vasilescu, nu ne despart decit 5 ani dar pe altii, cum ar fi nea traian flucus, pe dl.floricioiu(tot cu barba dar alba), pe dl garner, pe mitica chivu cred ca nu i-as fi recunoscut, ba pe mitica chivu sigur, da ca prea ma impresionat cu modul lui de catarare, ca o pisica...he, he, he...oare citi ani 'or fi trecut din 1975?

Fără foto Mugur Gavrila, Luni, 27 Iul 2009, 17:37

super sa poti sa vezi alpinistii nostri batrani.

Adrian Negrean Adrian Negrean, Marți, 28 Iul 2009, 10:30

Felicitari pentru organizare si pentru intilnire, pe multi dintre veterani i cunosc personal, m-am bucurat sa i revad in poze, multa bafta si succes si cat mai multi ani in continuare SALVAMONT ZARNESTI LA MULTI ANI!! SALVAMONT ZARNESTI... AVEM NEVOIE DE VOI TOATA VIATA.:-P

Ileana Damian Ileana Damian, Marți, 15 Sep 2009, 10:35

in primul rand, toate felicitarile mele, Viorel, pentru articol!!!!!
pe 11 iulie am trecut prin Prapastiile Zarnestiului si am vazut banner-ul cu aniversarea de 40 de ani.
am incercat sa-mi imaginez ce-a fost la celebrare, dar uite ca acum privind pozele si citind articolul am simtit si eu putin o parte din atmosfera.
La multi ani pentru formatiunea Salvamont Zarnesti!!!!! am toata admiratia si respectul pentru munca lor in slujba unui munte atat de dificil de parcurs, dar atat de fascinant!!!!
si trebuie sa spun ca ma simt fericita ca am cunoscut macar un membru al lor: Nicu Pivoda (impreuna cu sotia) - oameni deosebiti, devotati muntelui.
inca o data: toate felicitarile mele pentru cel ce a scris articolul si pentru formatiunea Salvamont Zarnesti!!!!!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii