Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism și Escaladă - Zona Negoiu

Bookmark and Share

Zona Negoiu

ZONA NEGOIU


       Accesul la cabana Negoiu se face din Halta C.F.R. Porumbacu. Urmează un drum asfaltat și apoi forestier până la Carieră, pe o distanță de 25 km. Mijloc de transport: duba lui Nea Nicodim. Se continuă drumul forestier, lăsând în partea stângă niște case ale muncitorilor, traversăm un curs de apă, după care drumul face o serpentină unde câștigăm ceva altitudine.
       Urmăm acest drum până la un pârâiaș, după care drumul se îngustează, transformându-se în potecă și urcă pieptiș prin pădure. Timp de mers, de la Carieră până la potecă: 20-30 de minute.
       Poteca urcă la început direct prin pădure, după care se urmează nenumărate serpentine prin pădure, timp de 40-50 de minute, până la izvorul de sub cabana Negoiu. Înainte de a ajunge la acest izvor mai trecem de o răscruce, unde din drumul nostru se desprinde în dreapta jos, poteca ce merge la cascada Șerbota în 10-15 minute.
       Trebuie să ajungem în firul văii Șerbota, la baza cascadei.


Drumul de acces spre cascada Șerbota


Sursa foto: Mugur Nicolae

       De regulă cel mai bun drum este pe stânga, pe la marginea pădurii, după care ne lăsăm în firul văii prin locul cel mai accesibil și mai apropiat de baza cascadei. Atunci când sunt ninsori abundente, zăpada atinge în unele locuri și 2 metri. În firul văii trebuie sa fim atenți la podurile de gheață care se mai rup și putem face o baie rece... Cascada

Cascada Șerbota

Sursa foto: Mugur Nicolae

       are cam 70-80 de metri înălțime, 10 metri lățime, gradul 2, nu depășește 65 de grade înclinație. Partea cea mai dificilă (tehnică) este cea superioară sub forma unei perdele subțiri de gheață sub care se zărește apa curgând. Perdeaua are cam 5 m. înălțime pe 7-8 lățime și înclinație 70-80 de grade. Nu este recomandat să fie abordată decât de alpiniștii cu oarece pregătire. Au mai fost accidente grave în acest loc...
       De la izvorul de sub cabana după câteva serpentine și 5-10 minute de mers ajungem în spatele cabanei. Pentru prima zi acest drum de apropiere de acasă până la Cabana Negoiu este suficient, așa că putem campa aici, unde există camere de 2, 4 sau 6 paturi.
       Din fața cabanei sau de pe terasă putem admira o splendida panoramă care cuprinde muchia Șerbota, Vârful Șerbota, Custura Sărății, Vârful Negoiu. Sub Custura Sărății putem zări Căldările Sărății cu cele 3 cascade: Cascada nr. 1 din Căldarea Inferioară, Cascada nr. 2 în extrema stângă a Căldării Superioare și Cascada nr. 3 din extrema dreapta a aceleași Căldari.


Panorama Negoiu, Vârful Șerbota, Custura Sărății


Sursa foto: Mugur Nicolae

       De la cabană până în Căldări se pot urma 2 rute:

       drumul de vară, peste poduri, care traversează o grămadă de văi și vâlcele expuse la avalanșe;
       drumul de iarnă prin fundul văii, mai sigur iarna.

       Ambele drumuri se unesc cam după 50-60 minute în partea de jos a Căldării Inferioare, într-un mare amfiteatru, unde peisajul este mirific.
       Cascada nr. 1, se afla în dreapta și se urca pieptiș până la baza ei.


Cascada nr. 1


Sursa foto: Mugur Nicolae

       Cascada are 45-50 de metri diferență de nivel și lățime 10-15 metri. Varianta cea mai dificilă este pe dreapta, unde începe cu o înclinație de 65-70 de grade, care ulterior după câțiva metri devine verticală. Pe partea stângă se începe la fel, cu aceeași înclinație ca în partea dreaptă, după care se ocolește spre dreapta și apoi stânga, un obstacol de stâncă ușor surplombat. Se traversează o pantă de 50-60 de grade, pe o distanță de 10-15 metri până se ajunge pe linia variantei din dreapta.


Cascada nr. 1


Sursa foto: George Stroe

       Atenție, această traversare se face pe gheață moale, putredă, fără posibilități de asigurare, aflată exact pe centrul cascadei și unde curge apa pe dedesubt. Din punctul unde se unesc variantele, panta se îndulcește, ajungând la 45-50 de grade, în general pe zăpadă întărită, pe care se continuă ușor dreapta, până la un bolovan sănătos, în jurul căruia se poate regrupa.
       În această iarnă (2000-2001) cascada era descoperită în partea de jos, având mai mult un aspect de mixt și o diferență de nivel de 70-80 m.

Cascada nr. 1

Sursa foto: Alex Doaga

       Grad de dificultate 2-3. Retragerea se face urcând până la baza Căldării Superioare, ușor stânga și apoi de aici se coboară pe dreapta (cum stăm cu fața în jos) până în Căldarea Inferioară de unde am plecat.
       Accesul la Cascadele nr. 2

Cascada Nr. 2

Sursa foto: Alpin Extrem

       și 3 se face urcând din Căldarea Inferioară, pe retragerea aferentă Cascadei nr. 1, până în Căldarea Superioară. De aici traversăm ușor ascendent dreapta pe lângă niște bolovani imenși de 3-5 m. înălțime. După 5-10 minute ajungem la baza Cascadei nr. 2, care se prezintă ca o limba consistentă de gheață de circa 40-50 de metri. La plecare este verticală după care panta se mai domolește. Gheața este consistentă, compactă. Ea se oprește undeva între niște stânci. Retragerea se face printr-un rapel din 2 pitoane de gheață, care se recuperează ulterior de jos, printr-o metoda ceva mai complicată, care presupune ceva antrenament, motiv pentru care n-o descriu aici. Am înțeles că există și o retragere prin dreapta, pe niște mixturi, până la unul din culoarele ce unește această căldare cu Custura Sărății. Grad de dificultate 3. În perioada 4-7 ianuarie 2001 aceasta cascadă nu era făcută, decât sub forma unei pojghițe extrem de subțiri, probabil din cauza anului secetos.
       Continuând drumul de la baza Cascadei nr. 2 se traversează niște culoare înclinate ce ies în Custura Sărății și după 5 minute se atinge baza Cascadei nr. 3, cea mai mare și mai spectaculoasă.

Cascada nr. 3

Sursa foto: Alex Doaga

       Cascada are la bază în extrema stângă o grotă unde ne putem adăposti sau lăsa ceva.


Cascada nr. 3 - vedere de ansamblu


Sursa foto: George Stroe

       Această cascadă are 125 de metri înălțime și 50-60 de metri lățime. Se disting 3 variante de abordare:

       varianta din extrema stângă; lateral stânga, dreapta, în sus (pasaj cheie dat pe spate), în sus 7 m., regrupare în gheață, în sus și ușor stânga, regrupare în gheață sau cu un friend (cel mai mare), 30 metri ușor stânga pe fețe expuse de zăpadă întărită până într-un mare Circ.
       Aceasta variantă este descrisă pe larg în articolul Separat de realitate , aflat în secțiunea Rucsacul cu amintiri.
       Grad de dificultate: 4.

       varianta centrală; se pleacă din dreapta variantei extremă stânga, se parcurg câțiva metri și se atacă frontal câteva trepte verticale,
Varianta centrală a cascadei nr. 3


Sursa foto: Alex Doaga

       după care panta pierde din înclinație și se poate regrupa, oarecum pe același nivel cu varianta din extrema stânga. Se continuă în sus încă o lungime și apoi încă o jumătate de lungime de coardă până în același Circ superior unde se termină și varianta din extrema stângă.

Cascada Nr. 3 - varianta centrală

Sursa foto: George Stroe

       Această variantă este descrisă mai pe larg în revista Alpin Extrem.

       varianta din extrema dreaptă este în mod cert cea mai tehnică, presupune experiență, o bună cunoaștere a tehnicii de gheață și mixt, scule procopsite (colțari foarte tehnici, pioleți foarte tehnici, frienduri, nuci ) și mult noroc.
       Ea se prezintă sub forma unor perdele de țurțuri, ce alternează cu pasaje de mixt. De multe ori acești țurțuri sunt fragili, depărtați și la 1 metru de perete, pasajele de gheață depășesc verticala de multe ori. Consistența și structura gheții în această zona a cascadei sunt foarte capricioase, fiind chiar deasupra fluxului principal de apă.
       Și această varianta se termina tot în Marele Circ de sub Custura Sărății, ca și celelalte două.
       Din aceste motive, la care se adaugă gradul de risc, această variantă are gradul 5.


Varianta din extrema dreaptă a cascadei nr. 3


Sursa foto: Alex Doaga

       Retragerea din Cascada nr. 3, de pe oricare din variante, se face traversând în lateral stânga până la culoarele ce unesc Căldarea Superioară de Custura Sărății. Se alege varianta pe care zăpada înghețată este continuă, neîntreruptă de stânci; aceasta deoarece culoarele au înclinație mare (în unele pasaje ne descățărăm cu fața la perete), iar în cazul unei căderi riscăm să zburăm din decor. Să nu mai vorbim de faptul că aproape tot timpul, curg mici avalanșe și oricând se poate declanșa una adevărată...
       Aceasta retragere dificilă și expusă face parte integrantă din gradul de dificultate al Cascadei.
       La baza acestor culoare se află Căldarea Superioară a Sărății, poziționarea lor este situată între Cascadele nr. 2 și 3. În anii secetoși ca 2001, retragerea din Cascada nr.3 se poate face din Marele Circ coborând prin laterala din dreapta cum urci. Această variantă în partea de jos, iese tot în Căldarea Superioară a Sărății, de unde se urmează drumul de întoarcere spre cabană exact pe unde am urcat.
       Baftă maximă!

Autor: Mugur Nicolae
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 19319, Ultima actualizare: Joi, 22 Mar 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Fără foto Cătălin Florescu, Luni, 20 Aug 2001, 17:47

intrebare: de ce nu este menționata și zona din Căldările Sărății?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii