Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Cheile Oltetului si Pestera Polovragi - Cheile Oltetului si Pestera Polovragi

Bookmark and Share
Cheile Oltetului si Pestera Polovragi
de Codrut Manof

Accesul se face prin Ramnicu Valcea - Horezu - Polovragi. Daca pleci din Bucuresti, mergi aproximativ patru ore cu masina sau cu autobuzul spre Targu Jiu si te opresti in comuna Polovragi, o comuna asezata la poalele masivului Capatanii.
Daca strabati satul, ajungi la Manastirea Polovragi, manastire la care poti cere sfaturi in ceea ce priveste drumetia ta in zona. Pe partea dreapta a manastirii se face un drum forestier ce trece pe langa cantonul Romsilva. Daca vrei sa treci cu masina, trebuie sa platesti o taxa modica, taxa folosita la pastrarea in bune conditii a drumului de acces in Cheile Oltetului si spre Pestera Polovragi. Din pacate, acea taxa este prea mica in comparatie cu nesimtirea oamenilor care, in trecere pe acolo, mai "scapa" pe geamul autoturismului cate un muc de tigara, cate o folie de la cine stie ce napolitana s.a.m.d.
Din momentul in care patrunzi in Cheile Oltetului te loveste, la propriu, splendoarea peisajului. Peretii de stanca, ce te inconjoara, par niste schwaitzere uriase, din cauza zecilor de grote care-i "ciuruie". Pe partea stanga a pasului curge cristalin si, totusi, zgomotos, Oltetul. Acesta este un rau de munte care, nu se stie pentru cat timp inca, mai este habitatul a cateva sute de pastravi. Va dau un sfat: nu incercati sa prindeti vreun peste, caci s-ar putea sa luati o amenda destul de usturatoare sau chiar un drob de sare in partea posterioara a corpului (padurarii detin pusti cu proiectile de sare). La orele diminetii ai in fata ochilor un spectacol nemaivazut. Pastravii inoata amonte, sarind peste micile cascade formate de pietrele din rau.
Dar sa ne intoarcem la cheile noastre. La aproximativ zece minute de la intrare, ajungi la Pestera Polovragi. Aceasta pestera este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa. Din pacate, ca si in alte cazuri, partea turistica a fost vandalizata de oameni carora le lipseste bunul simt si respectul pentru natura. Oricum merita vazuta. Despre Pestera Polovragi se spune ca este cunoscuta inca de la inceputurile formarii poporului dac. Este formata pe mai multe nivele, avand galerii accesibile oricui[...]*
Pe varful de deasupra, exista ruinele unei cetati dacice, despre care se spune ca a fost cetatea lui Zamolxis (zeul suprem al dacilor), cetate la care se ajunge dupa un traseu de aproximativ 20 de minute prin padure, traseu marcat cu banda rosie. La intoarcere, lasi in urma Cheile Oltetului cu un regret profund, regret datorat faptului ca pleci din acel loc mirific, dar, totodata, datorat realizarii ca pseudocivilizatia in care traim nu inseamna altceva decat distrugere.
In speranta ca v-am facut cat de cat curiosi, va las si va dau un alt sfat: avand grija de natura, aveti grija de voi.
Cam atat am avut eu de spus si sper ca restul sa-l descoperiti voi insiva.
Va urez drum bun si iubiti natura!

(povestirea integrala cu fotografii o gasiti la Clubul muntomanilor)

* - Pestera Polovragi este cea mai mare cavitate din intregul areal al Muntilor Parang si Capatanii. Cunoscuta initial pe o lungime de 900m, pestera a fost explorata, cercetata si cartata de catre Asociatia Speologica Focul Viu Bucuresti intre anii 1974-1981, la ora actuala pestera avand o dezvoltare de 10350 m.
Includerea in circuitul turistic a atras din ce in ce mai multi vizitatori care, insa nu s-au multumit sa viziteze numai traseul amenajat. Lipsita de o protectie solida (portile fiind distruse) pestera a primit vizitele vandalilor si a pseudospeologilor in prezent peisajul carstic fiind completat de amprentele, unele pentru totdeauna, ale unora dintre semenii nostrii: stalagmite distruse, stilolite facute bucati, pereti intregi cu inscriptii si desene, sticle sparte, movile de slam si multe alte semne ale "civilizatiei" se gasesc la tot pasul in aceasta pestera.
In urma unei ample ture de ecologizare, A. S. Focul Viu a reusit evacuarea a 250 Kg deseuri din cavitate, accesul in pestera fiind restrictionat, in viitor montarea unei porti fiind primordiala pentru conservarea acestei capodopere subterane.
Autor: Codrut Manof
Înscris de: Doru Panaitescu
Vizualizări: 20632, Ultima actualizare: Miercuri, 8 Oct 2003