Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

[a] Intrebare topo - Geo-Alpinet

Bookmark and Share
De la: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Data: Marţi, 19 Feb 2008, 15:53
Subiect: [a] Intrebare topo
Fiind, post facultate, la o unitate TR infanterie, la lectii topo/studiu -exercitii pe harti topo 1: 25.000 pt. viitori cdt.de pluton, si in general ofiteri, ni s-a prezentat un mic dispozitiv, extrem de simplu, care acoperea vreo 4 careuri (adica 4 kmp) prevazut cu o lentila (situata la cca 3-4 cm deasupra zonei vizualizate.
Privind hartile topo prin acest dispozitiv banal/extrem de ingenios, relieful aparea in 3 D, ceea ce mi se parea remarcabil si, ca turist impatimit, deosebit de util.

Stie cineva cum se numeste acea scula, care era accesibila in ramata oricarui lt. sef de pluton si daca s-ar putea gasi/cumara de undeva asa ceva?

Practic, beneficiind de o harta topo la aceasta scara (dar nu numai) cu curbe de nivel, plus un astfel de dispozitiv optic, intreaga zona/parcursul ti se prezinta in spatiu, adica stii unde cobori/sui, culmi/vai de traversat etc.

Poate unii isi amintesc din armata de un cadru metalic patrat, cu laturile de vreo 5 x 5 cm care, cu ajutorul unui mecansim-resort se transforma-ntr-un cub pe latura superioara a acestuia fiind montata lentila (per ansamblu ceva cam cit o cutie de chibrituri, nimic sofisticat dar teribil de util/eficient in orientarea pe harta/teren). Acum ca hartile 1: 25.000 au fost (logic si din fericire) desecretizate, acestea pot fi legal procurate de pe la OCAOTA/OCPI si folosite cu succes in "turismul de investigatii" sau "prospectare" a multor putin umblate, dar splendide/inedite, zone ale Romaniei.


Va multumesc f.frumos, poate o sa am si bafta unui raspuns pertinent.
L. PGoja
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii METALIFERI - Popasul Turistic Brazi  
Muntii METALIFERI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI