Încolţit de toamnă

Înscrisă de: Mihai Nicolescu
Încolţit de toamnă
Data publicării: : 11 Nov 2007, vizualizări:: 905
Localizare geografica: Spania
Album (slideshow): Toamnă grea
Echipament folosit: Sony Cybershot DSC-F717
Descriere: Vârful Castillo de Acher 2390, Valea Hecho, Aragón.
Mihai Nicolescu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Mihaela-Alina Radu Mihaela-Alina Radu, Luni, 12 Nov 2007, 12:14

Un sinclinal suspendat - adevărată lecţie de geo(morfo) logie structurală! :-o Te felicit pentru întreaga serie din Pirinei, Mihai! Pe lângă certa valoare documentară, toate imaginile au un farmec aparte. :-o:-)

Mihai Nicolescu Mihai Nicolescu, Luni, 12 Nov 2007, 16:33

Întreaga vale este bine marcată de vârfuri cu aspect asemănător, cum se poate vedea şi în restul de poze din Valea Hecho. Fiind vorba de Pirinei, nu sunt vârfuri înalte, de-abia dacă se apropie de 2400. Pădurile sunt însă spectaculoase, prin întindere şi prin conservarea perfectă. Deşi se ajunge cu maşina până la campingul din Selva de Oza, ba chiar şi mai sus de el, cu excepţia şoselei şi respectiv a drumului forestier, ai impresia că nimeni nu a pus piciorul vreodată pe aici. Sălbăticie curată şi curăţenie naturală, pe care oamenii de munte adevăraţi le apreciază în mod deosebit. Şi le păstrează.
Mai sus de camping, de la 2000 încolo, o altă vale ciudată şi unică se deschide, după ce treci de o strâmtoare între pietre: Aguas Tuertas. Dacă n-ai şti că te afli la 2000, ai putea să juri ca eşti undeva in Lunca Dunării, sau poate chiar pe vreun braţ natural în deltă. Fundul văii este perfect orizontal, iar apele care se adună de pe versanţi fac nişte meandre, mai ceva decât cele ale Ialomiţei în Bărăgan, numai că la scară mai mică. Primăvara, impresionanta cascadă prin care se evacuează apele din vale nu mai face faţă, iar valea se transformă într-un lac ad-hoc. În rest, caii par să fie locatarii tradiţionali al văii, în herghelii de peste două sute de capete. Cînd îi apucă, pe toţi deodată, bucuria că sunt liberi şi se lansează în galop, ţi se zbârleşte pielea pe tine...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Luni, 12 Nov 2007, 17:14

Spune-mi, te rog, Mihai, intră în aceeaşi 'categorie' intră şi Chipeta (2.189) m.?

Mihai Nicolescu Mihai Nicolescu, Luni, 12 Nov 2007, 17:51

Da, exact. Vezi comentariul de la "Ultimele raze". Chipeta (pe harta mea are, cică, doar 2175 :-) e pe partea stîngă a văii Hecho. În schimb Castillo de Acher 2390 (cel din poza asta) e pe dreapta, se urcă pînă la el din parcarea campingului Selva de Oza.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 13 Nov 2007, 8:41

Mulţumesc. Acum că m-ai lămurit cu Aguas Tuertas lucrurile au devenit mult mai clare! Rămâne altitudinea.:-)

Mihai Nicolescu Mihai Nicolescu, Marţi, 13 Nov 2007, 14:55

Care e problema cu altitudinea? Cred că nu-mi pică mie fisa :-)
Zona se vede destul de bine în Google Earth. Descarcă-l, dacă nu-l ai, pentru că merită (http://earth.google.com/intl/en/). Ai să vezi cum valea urcă aproape spre nord, pe urmă coteşte spre est-sud-est, şi termină cu Aguas Tuertas. Apropo, se disting perfect meandrele râului, chiar şi cascada de care ziceam mai înainte!

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 14 Nov 2007, 10:55

Tot pe o hartă, dar în care Chipeta nu avea 2175 m, am încercat să mă orientez, până m-am rătăcit prin Aguas Tuertas. Apoi a venit comentariul tău cu "închiderea circuitului" şi am înţeles mai bine tura/traseul.
Cât despre Google Earth, îl ştiu şi ştiu că merită, dar, din păcate, la această oră, pe calculatorul la care lucrez nu-mi îngădui să instalez alte aplicaţii decât cele primite de la Ministerul de resort. "Pentru bună purtare" - cum s-ar zice :) - îmi acord, totuşi, permisiunea de a accesa alpinetul - un site de referinţă pentru mine şi meebo.com - ptr. că mai sunt momente când trebuie să contactez şi on-line şi ceva dezlegare la yahoo mail :) - doar or' strict ptr. mesaje urgente... Iar timpul ce-mi rămâne acasă, îi este dedicat în exclusivitate fetiţei mele, Giulia.
Îşi mulţumesc anticipat dacă vei putea face şi-mi trimite o captură cu "... meandrele râului, chiar şi cascada..."

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 14 Nov 2007, 10:57

*Îţi - scuze!

Mihai Nicolescu Mihai Nicolescu, Miercuri, 14 Nov 2007, 14:52

Cum ti se par imaginile din satelit? E o zona fotografiata in
rezolutie destul de buna.
Chiar asa, ar putea fi o idee de luat in seama: aceea de a putea asocia unui album, de exemplu, una sau mai multe imagini de Google Earth pentru orientare si informatii suplimentare!
Sa-ti traiasca fetita, sunt sigur ca va fi si ea o pasionata a muntelui. Aschia nu sare departe de trunchi :-D

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Mihai Nicolescu
[1-20]<  21-40 din 180
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
FotografieComentariuData
Odihnă
Mihai Nicolescu
:-D Da, e bun, da' nu e voie, pentru ca e parc national. Iar restrictiile astea se respecta cu sfintenie, chit ca ai avea toate sansele sa nu te descopere nimeni, pentru o noapte. Mai e o mica problema: pe vreme rea, sau noaptea, e un frig de-ti clantane tastatura in laptop... :-o
27 Iul
Meniu şi preţuri de refugiu:-)
Mihai Nicolescu
Am uitat sa precizez ca cel putin in Pirinei, conceptele de refugiu si cabana sunt exact pe invers decat in Romania. Cabana de acolo este ca refugiul din Carpati, adica o simpla constructie care te apara de ninsoare si ploaie, nepazita si fara niciun alt serviciu. Refugiul pirenaic arata precum cabana carpatina, cu mancare calda, priciuri sau chiar camera, dusuri, panouri solare, etc. Cele mai cunoscute si tranzitate refugii au chiar Internet.
27 Iul
Revărsare
Mihai Nicolescu
Salutare, Jeno!
Cam toate albumele mele sunt din Pirinei. Eu personal sunt extrem de pasionat de Pirinei, care au un loc al lor specific. De exemplu, Carpatii sunt caracterizati de numarul 2000. Alpii, de 4000. Pirineii sunt la mijloc, 3000. Asta inseamna ca ei prezinta deja fenomene tipic alpine (glaciare, zapezi vesnice, cascade, grohotisuri, etc., etc.) specifice inaltimilor de peste 2700-2800, dar totusi raman relativ accesibili omului de rand, fara nevoia unei pregatiri exagerat de sportive.
Pirineii au in total 214 varfuri de peste 3000, cel mai inalt fiind Aneto, 3404. La peste 2800, fenomenele glaciare sunt permanente, e nevoie in general de crampoane, poate chiar piolet, coarda, etc.
Cu tot respectul si stima pentru ei, Carpatii par niste jucarii pe langa Pirinei. La fel cum Pirineii par niste jucarii pe langa Alpi. Insa aici, natura este atat de pura si de neatinsa, chiar daca exista mii de turisti montani, incat placerea de a-i vedea si vizita e dubla.
La peste 2500 nu mai gasesti decat resturi de vegetatie si aproape numai piatra. Evident, padurile se opresc pe la ~1800, iar pasunile alpine pe la ~2200. Aproape de 3000, inclinatiile sunt deja mari, aproape intotdeauna faci catarare pura cu minim trei prize. Potecile nu prea mai sunt poteci propriu zise, ci doar urme printre pietre sau pe zapada. Insa nici vorba de plictisitor! Senzatia de altitudine este ca o betie. Lacuri, ghetari, cascade, capre negre, marmote... nici vorba de plictisitor. In schimb, daca nu esti bine antrenat, de la 3000 in sus incepi sa simti lipsa oxigenului in forma de usoare ameteli.
Prin parcurile nationale (spaniole si franceze), domneste o curatenie de necrezut. Nimeni nu lasa nici macar un chibrit, nici un colt de hartie. In majoritatea locurilor, esti rugat sa nu iesi din poteca, pentru a evita eroziunea solului. Nicio regula nu este incalcata: loc de bivuac, rupt/taiat arbori, focul in natura, gunoaie... Pana si zgomotele sunt interzise, si nu se poate zbura cu niciun aparat la mai putin de 1000 de metri altitudine relativa, pentru a nu deranja animalele.
Gasesti foarte multe alte poze din Pirinei in celelalte albume ale mele de pe Alpinet, sau pe http://mihai.fotopic.net/, inclusiv un treimiar (La Munia).
13 Iul
Departe de lumea nebună
Mihai Nicolescu
Multumesc! Natura, ca sa fie frumoasa, nu trebuie neaparat ingrijita, ci doar lasata in pace. De catre noi...:-)
12 Iul
Credinţă
Mihai Nicolescu
Multumesc!:-) Cam toate albumele mele sunt din Pirinei, care mi se par raiul pe pamant.
12 Iul
dimineaţă la Câmpuşel
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Bine ales, e mult mai interesanta in alb si negru! Ca o intoarcere in timp...
16 Dec
Angry clouds
Gabriel Georgescu
Salut! Doar un mic sfat: inceaca sa profiti de dimensiunile maxime pe care le permite regulamentul (800x800, ceea ce, pastrand proportiile, ar insemna poate 800x600 in realitate), impactul pozei tale ar fi si mai mare.
15 Dec
Dolomiti
Annelise Floroian
Imi imaginez partiile si peisajele... Asa ceva trebuie neaparat "probat" :-)
14 Dec
Sat de munte
Mihai Nicolescu
"Satul" asta nu exista, in ziua de azi, decat prin turism. Nu cred ca gresesc daca zic ca 90% din economia locului e legata de hoteluri, restaurante, activitati montane, statiunea de schi alpin din imediata apropiere, si multe alte detalii de care nici nu imi aduc aminte.
Multumesc!
13 Dec
La ţară
Mihai Nicolescu
Sunt vreo doua provincii ale Spaniei care seamana surpinzator de bine cu zonele subcarpatice. Ma rog... numai in ceea ce priveste peisajul, vreau sa spun. Din pacate...:-(
10 Dec
Esenţă de schi
Mihai Nicolescu
Da' sa vezi zapada, si peisajele din jur, si partiile de kilometri, fara exagerare... Imi venea sa sar din telescaun inainte sa ajunga sus!:-D
10 Dec
În arşiţa verii
Mihai Nicolescu
Este o zona de o enorma afluenta turistica, si vara, si iarna... Inchipuie-ti toata imaginea asta, plina de partii, plus inca vreo doua-trei vai similare spre stanga, dincolo de pasul Tourmalet... In total, peste 120 km de partii!!!
10 Dec
Sublimă armonie
Mihai Nicolescu
:-D Verdele ala e... secret de serviciu!!!
Da, se poate, chenarul asta nu a iesit exact asa cum am vrut, sau mai bine zis, cum se vede in fisierul necomprimat. Reducerea la 800x600 px schimba destul de mult aparenta, altfel insa nu iese rau...
De-asta am botezat albumul "Cioburi de ani", sunt poze adunate din mai multe excursii, din mai multi ani...
10 Dec
Măreţie
Mihai Nicolescu
:-D:-D Lasa, Cristiane, ca si eu ma oftic eu destul, cand vad cate s-ar putea face pe plaiurile mioritice, dar se pare ca lipsa de interes, in sensul constructiv, este la ordinea zilei... (asta cand nu se defriseaza intr-o veselie). Zice o vorba din popor ca Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista. :-? "Avem niste Carpati. Cum procedam?"
10 Dec
Sublimă armonie
Mihai Nicolescu
Nu, poza e facuta fara trepied. Probabil ca mi-am tinut bine respiratia si nu am miscat-o:-)
:-D Chenarul ala, de fapt, l-am adaugat chiar eu. Am obiceiul sa adaug asa ceva aproape la toate pozele, in diferite forme si texturi (desi in 800 x 800 px nu se vede prea bine). Mi se pare ca un fel de finisare... deh, chestiune de gust, care se mai si schimba cu timpul :-)
La top nu prea mai trimit de catava ani buni incoace...
Multumesc!
10 Dec
Sublimă armonie
Mihai Nicolescu
Multam! Si ce sa mai zic de kilogramul de zmeura cu care m-am delectat, nu departe de locul asta... :-) Un pusti din sat vindea, la punga, zmeura si mure! Pacat ca mirosul si gustul nu intra in poze...
10 Dec
"Bar de zi"
Mihai Nicolescu
Si inca cum! Chiar daca am mancat puiul afara, pe terasa la soare, eu macar eram infofolit in costumul de schi, dar ea... care facea pe chelnerita, iesea mereu pe terasa in tricou, si pentru alti clienti! :-D:-D De aia e asa de adevarata vorba aia cu omul de la munte...:-)
10 Dec
Liber ca vulturii
Mihai Nicolescu
Da, cam asa e:-) Valea este aproape inaccesibila speciei umane, iar de catarare pe peretii aia nici nu se pune problema, este rezervatie naturala...
8 Dec
Drum de toamnă
Mihai Nicolescu
Thanks :-)
8 Dec
"Rezervaţie"
Mihai Nicolescu
Daca ai timp si chef, Bogdane... o mica plimbare printr-o gramada de alte statiuni (ca doar am zis ca sunt un impatimit...):
http://mihai.fotopic.net
:-)
8 Dec
Comentarii înscrise de Mihai Nicolescu
[1-20]<  21-40 din 180
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024