Când muntele te întâmpină cu porţile deschise

Înscrisă de: Daniela Ursu
Când muntele te întâmpină cu porţile deschise
Data publicării: : 15 Sep 2011, vizualizări:: 1325
Localizare geografica: România, Obcinele BUCOVINEI, Putna
Album (slideshow): Popasuri
Echipament folosit: Nikon
Descriere: Chilia lui Daniil Sihastrul, duhovnicul Domnitorului Ştefan cel Mare al Moldovei. Aici s-a adăpostit Ştefan în tinereţe, când deznădăjduit de moartea tatălui său Bogdan II (ucis de unchiul său, Petru Aron) cutreiera plin de tristeţe pădurile şi codrii din zonă. În aceleaşi păduri şi în aceiaşi codri vieţuiau 50 de sihaştri, ucenici ai lui Daniil. La el Ştefan a găsit alinare, în el şi-a găsit susţinatorul moral şi spiritual, cu ajutorul lui Ştefan a păstrat vie credinţa creştina în Moldova şi Bucovina. Fiind duhovnicul Domnului Moldovei, Daniil Sihastrul a avut ocazia să ocupă funcţii bisericeşti importante în acea perioada dar a refuzat, alegând să vieţuiască în chilia pe care a săpat-o cu mâinile lui şi unde din când în când Ştefan venea pentru rugăciune, spovedanie şi o nouă povaţă.
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Bella Ana Bella Ana, Marţi, 20 Sep 2011, 21:06

Cand am fost eu, chilia era incuiata, probabil omul nu era acasa:-)

Fără foto Dan Loghin, Joi, 22 Sep 2011, 13:33

Petru Aron nu a fost fiul lui Alexandru cel Bun, deci nici frate (vitreg) cu Bogdan II si, ca atare, nici unchi al lui Stefan (cel Mare).
Uciderea respectiva a fost o executie "legala" pe cimpul de lupta a celui invins (Rauseni - 15 octombrie 1451), cu totul obisnuita in Europa acelor vremuri.
Stefan s-a aflat apoi in Transilvania de sud pina in 1456.

In rest raminem pe tarimul unor povesti care trebuie istorisite asa cum "s-a apucat din batrini".

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 22 Sep 2011, 15:24

Mulţumesc pentru comentarii!

Şi nici fiu nelegitim?
Din câte ştiu, conform unor istorici şi data a fost contestată, aceştia susţinând că Bogdan al II-lea a murit după 17 octombrie 1451.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 22 Sep 2011, 18:43

1. Petru Aron a pretins ca este fiul lui Alexandru. El s-a bazat pe "tendinta naturala" a lui Alexandru cel Bun de a se asigura de urmasi.
Numele "real" a lui Petru Aron a fost Harnazan si a fost "sluga negredincioasa" a lui Alexandru II (Alexandrel) din porunca caruia si pentru care trebuia sa il inlature pe Bogdan II. Cum acela era inca destul de departe in Polonia, Aron a profitat de situatia de dupa lupta de la Reuseni. Petru a fost "numele de domn" atribuit sie insusi.

2. Bogdan II a fost decapitat la 15 octombrie 1451. Documentul care poarta data de 17 octombrie (si la care faceti, probabil, referire) este urmare a poruncii domnului inainte de 14 octombrie pe cind nu era la Suceava.
Acel document fost scris si "emis" din cancelaria domneasca din Suceava la 17 octombrie, dupa moartea domnului.
S-au mai intimplat in istorie astfel de "nepotriviri". Chiar destule.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 16 Oct 2011, 21:00

Mulţumesc pentru răspuns şi pentru completări.
Toate cele bune, mereu!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024