Spre Poiana Maicilor

Înscrisă de: Monica Oprina
Spre Poiana Maicilor
Data publicării: : 4 Sep 2007, vizualizări:: 1445
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Poiana Maicilor
Album (slideshow): Ceahlau 2007
Echipament folosit: Canon PowerShot450
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Gligorie Emanoil Pârvu Gligorie Emanoil Pârvu, Miercuri, 5 Sep 2007, 23:56

De ce-i spune a "maicilor"?

Iulian Mărgărintescu Iulian Mărgărintescu, Joi, 6 Sep 2007, 12:42

Daca bine imi aduc aminte a fost demult un schit de maici acolo. Oricum poiana maicilor e in directia aia dar e mai jos si nu se vede:-)

Titus Hen Titus Hen, Joi, 6 Sep 2007, 12:43

Ii spune a Maicilor fiindca in acea zona a fost candva chilii unde stateau fost cateva maicute.
vezi: http://www.sfant.ro/sfinti-romani/cuvioasa-mavra-de-la-ceahlau-2.html

Dar pana una, alta ce e in poza nu e deloc Poiana Maicilor si nici nu e pe drumul catre ea. Ce se vede este camparea (in primul plan), platoul mai in spate (zona interzisa!) iar in stanga o bucatica din Piatra Lata din Ghedeon.
Poza e facuta din drumul care urca prin Lutul Rosu-Detunate la Dochia.

gabriel-antonie lazarovici gabriel-antonie lazarovici, Joi, 6 Sep 2007, 13:01

Comentariul domnului Titus Hen este corect. In anul 1953 cand am urcat prima oara pe Ceahlau in Poiana Maicilor nu se vedea nicio urma a unui fost schit.

Titus Hen Titus Hen, Joi, 6 Sep 2007, 13:15

Stiu, am cautat candva cele 3 lespezi despre care se zicea ca marcau mormintele unor maicute, undeva sub poala padurii - spre Armeni si nu am gasit nimic. In zona eu stiu doar stana care acum e parasita si ea ca e rezervatie!
Nu stiu de ce daca muntele a ramas la locul lui dupa sute de ani de pastorit nu putea sa ramana la fel si in sec XXI. Cel mult ar fi trebuit supravegheat numarul oilor/stanelor sa nu creasca exagerat.

gabriel-antonie lazarovici gabriel-antonie lazarovici, Joi, 6 Sep 2007, 16:15

Daca ajuta cu ceva pot spune ca in Poiana Maicilor erau doua stane. Una era situata la liziera padurii spre est, acum reinpadurita si cealalta cea cunoscuta.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 6 Sep 2007, 16:51

Dl. Lazarovici are dreptate.
Şi Titus, când a precizat locul de unde e făcută fotografia. În sensul de urcare, pe dreapta, este acest punct de belvedere ce-ţi dă senzaţia că pluteşti deasupra vârfurilor brazilor. Apoi cărare are o buclă spre stânga şi (puţin) mai sus sunt Detunatele (care nu prea se văd, desigur).
Dar nu cu asta vroiam să incep. Mă pregăteam să-i răspund lui Titus cam 80 % identic cu ceea a scris Dl. Lazarovici!:-) Noroc că am văzut în ultimul moment comentariul domniei sale. :-) (Mai complet cu 20 % şi pentru chiar şi-atâtea procente, tot mi-a mai dat ceva de lucru/cercetat)

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 6 Sep 2007, 18:22

In Ceahlău apare foarte des toponim "Maici". Chiar eu spuneam într-una din imaginile mele că vechea denumire a Pietrelor lui Baciu a fost "Maicile", nume provenit posibil după silueta celor trei stane de piatră cu chip de om. Este posibil să fie adevărat, întrucât acestea sunt situate pe traseul Fântânele, suficient de aproape de poteca de legătură Piciorul Humăriei – Cabana Fântânele care STRĂBATE Poienile Ponorului (loc de păşune cu largă deschidere spre lacul de acumulare), pârâul Răpciuniţa, Piciorul Ponorului, al Zmeurişului şi al Ţiflicului.
Până aici e clar: suntem la NORD, pe valea pârâului Răpciuniţa, la ~ 3 km de satul Ceahlău, la km 4 al axialului Izvorul Muntelui – Durău.
Exact în acest loc, într-o poiană înconjurată de brazi şi mesteceni, se află ruinele schitului de maici „Sofia” care a existat până în 1903. Personal nu am văzut ruinele, ptr. că prietena mea din sat e plecată din ţară şi nu am avut altă persoană de legătură.
Poiana Ponoare este în Nord, Poiana Maicilor este mult prea departe, ca să nu zic Sud!
Or’ fi cele 3 lespezi de pe lângă Poiana Maicilor ale celor 3 "Maici" din Poiana Ponoare - nu ştiu … Voi cerceta şi alte documente pe care nu le am acum la îndemână, dar în care ştiu că sunt mai multe date despre Ţuţuieni (o restanţă pe care o am către Titus) şi în care sper să găsesc informaţiile despre sfântul schivnic Amfilohie Şendrea de prin Izvorul Alb (o restanţă pe care o am către Catinca).
Emi, strict geografic, informaţiile sunt greşite!

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 6 Sep 2007, 19:02

Aprox. la km 14! Nu 4, îmi cer scuze!

Titus Hen Titus Hen, Joi, 6 Sep 2007, 19:26

E posibil sa ai dreptate Daniela. Am gasit si o alta referinta care situeaza locul undeva sub Panaghia. "sub Panghia Ceahlaului s-a nevoit Cuvioasa Mavra, al carei chip este pictat intre Sfinti in Schitul Vovidenia-Neamt. " dar asta poate fi interpretat si intr-un sens mai larg de "la poalele Ceahlaului", ca acel citat nu era dintr-un ghid turistic.:-)

gabriel-antonie lazarovici gabriel-antonie lazarovici, Joi, 6 Sep 2007, 20:03

Prin Poiana Maicilor au trecut mii de turisti (o fi corect!?), dar, dupa stiinta mea niciunul nu a semnalat ceva despre cele trei lespezi. Eu unul in peregrinarile mele prin inprejurimile poienei nu am remarcat nimic. Poate cineva citeste aceste comentarii si ne va lumina. Sa fi stiut marele iubitor al Ceahlaului, dr. Iacomi, ceva si sa nu ne fi informat?

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Joi, 6 Sep 2007, 21:12

Este bine ca pana la urma se aduna informatii pretioase, cu toate aceste completari. Mie imi fac placere.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024