Case anti-vant

Înscrisă de: Lumi B.
Case anti-vant
Data publicării: : 13 Apr 2010, vizualizări:: 909
Localizare geografica: Bolivia
Album (slideshow): Altiplano Boliviano
Descriere: Trei tipuri de case folosite de-a lungul timpului de indienii chipaya. Toate sunt rotunde pentru a minimiza efectul furtunilor de nisip. In timpul zilei temperaturile sunt ridicate, vantul aproape inexistent. Incepand de la 6-7 seara, vantul este foarte puternic, declansand adevarate furtuni de nisip.
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Geta Oltean Geta Oltean, Miercuri, 14 Apr 2010, 10:29

stiu!
...is din povestea aia cu cei 3 purcelusi
:-D:-D:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 14 Apr 2010, 14:23

Cultura Uru este şi ea pe cale de dispariţie. Cele două tipuri de case se numesc Wayllucha ("techo de paja" - cu acoperiş de paie/stuf) şi Pukutu (techo cónico - cu acoperiş conic). Ele sunt făcute numai în locurile unde terenul este drept, sunt de mici dimensiuni, în interior nu au nicio mobilă, las chipayas dorm pe jos, pe piei. Pereţii sunt din cărămizi trapezoidale obtinuţe prin amestecarea lutului cu rădăcini de iarbă din regiunea respectivă.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 14 Apr 2010, 14:43

Yareta cred că se numeşte planta, iarba. Sau o anumită varietate de yareta, asemănătoare cu pătrunjelul. Se spune că în locul unde-şi construiesc casele, ei sacrifică un animal şi împrăştie sângele pe pereţi şi acoperiş...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 14 Apr 2010, 14:51

şi că pentru a menţine stabilitatea casei la baza ei ar trebui să fie îngropat un fetus lamă. Astfel, Mama Pământ, va asigura prosperitatea familiei care va locui în acea casă.

Scuze ptr. comentariile mele atât de dese...:-) Îmi plac prea mult imaginile tale!...

Lumi B. Lumi B., Miercuri, 14 Apr 2010, 20:36

Merci pt comentarii. Poza e facuta la intrarea in Santa Ana de Chipaya, zona cu cea mai mare aglomerare de chipayas in prezent. Vizavi de casele din poze au construit un hotel agroturistic (mai multe casute asemanatoare celei din dreapta) pt cei ce vin sa cunoasca cultura chipaya. Daca dormi acolo, simti un pic ca traiesti ca ei, desi ai electricitate de la panourile solare si apa idn can din cand. In schimb, usile nu se inchideau bine si le-am blocat cu un pietroi, dar tot se deschideau des din cauza vantului napraznic.

Fără foto Paul Airinei, Joi, 15 Apr 2010, 20:00

Lumi vezi că pietroiul tău a blocat
Comentariile de la poza alăturată.
Poate de asta nu se închideau uşile:-P

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2022