Anezătoarea oilor

Înscrisă de: Paul Airinei
Anezătoarea oilor
Data publicării: : 25 Mai 2010, vizualizări:: 1322
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Turnul lui Budu
Echipament folosit: Canon S3
Descriere: Cineva spunea că-i şezătoarea oilor Aşteptăm poveşti…
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 25 Mai 2010, 22:20

ANEAZA(-toarea oilor) NU ESTE o stâncă... ci un loc. Fie acceptată şi denumirea "(a)şezătoarea oilor" le-aţi vedea pe oi şi pe mioare ori pe berbecii ăia de berbeci cocoţaţi ca alpinistele de capre negre?! Locul pe care-l ştiu eu ca purtând acest nume nu se vede în foto de faţă, ci în imaginea cu titlul "Acul alb". Dacă mă înşel, voi veni după alte cercetări cu o rectificare, dar povestea o veţi putea citi aici:
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_98986.html

Fără foto Paul Airinei, Joi, 27 Mai 2010, 9:28

Daniela să fie Gardul Stănilelor chiar un gard?
După tine stânca n-are nume, nu-i aşa?
Citesc din Dr. Iacomi
Ceahlăul – ghid turistic- pagina 103
“Vei arunca o ultimă privire Turnului lui Butu, nu înainte de a te opri puţin să priveşti o piramidă de calcar, înconjurată de un brădet des, numită Aşezătoarea Oilor (loc de adăpost la umbră în amiaza zilei pentru turmele de oi) ”
sau pagina 92
“Peretele se termină spre Căciula lui Ciupercă cu Turnul Crucii – Turnul lui Butu şi Ana sub care luceşte stânca de calcar – Aşezătoarea Oilor “
Pe schiţe apare corect Anezătoarea Oilor.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 27 Mai 2010, 12:33

N-am spus că Gardu'-i gard şi stânca n-are nume. N-am nici pagina 103, cum nu o am nici pe cea cu Budei, nr. 94. Contează ediţiile - postmortem - a căror poveste am mai spun-o: D-na Geta, după câţiva ani - se întelege câţi - a luat o parte din notiţe (originale + foto) şi i le-a dat/donat/pus în braţe lui Dan (I. Ciobotea) - mă exprim foarte familiaR pentru că şi contextul relaţiilor dintre ei era familiaL - spunându-i să facă "ce vrea" (cu ele), ce ştie el mai bine că trebuie să facă cu ele. Chiar dumneaei mi-a spus 'originea' ediţiilor postmortem când eu am semnalat câteva (muuulte) inadvertenţe şi "am cerut o explicaţie". (Cei - mai corect, cele - care tenhoredactase habar nu aveau despre ce scriu, în sensul că nu urcaseră/fuseseră niciodată).
Dacă vrei... poţi să-mi facă şi mie o copie să mi-o trimiţi pe mail... Din Ghidul (meu) turistic scanez şi eu pag. 94 şi 103 şi le confruntăm. Dacă nu se poate, ptr. că n-avem sorţi de izbândă să ne întâlnim, trageţi concluzia:
"(A)Şezătoarea oilor este o stâncă de calcar pe care se cocoţau ciobanii şi oile să-i bată soarele de la amiaza zilei în cap - sau nu, că pe vârful ei era umbră pe-atunci - şi să se odihnească". Eu mă abţin.

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Sâmbătă, 29 Mai 2010, 22:38

de ce atatea contradictii si palavrageala??poza trebuie privita si admirata, nu despicata in 4..in loc sa ne bucuram de ceva ne pierdem in detalii si ne pierdem pe drum...eu spun ca e pacat..si am observat asta in ft multe commenturi... Se trece ft usor de la o intentie de informare, la o contradictie si la cearta. Deci de la ceva frumos la ceva urat si specific unei anumite minoritati care tinde spre majoritate! 1 Nu vreau sa deranjez pe nimeni, eu doar mi.am exprimat parerea

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 1 Iun 2010, 14:40

Corect: intenţia este de informare. E şi gratuită. Informarea. Unde vedeţi ceartă?
Dvs. aţi putea privi o poză cu - de exemplu, Defileul Argeşului, ca cea pe care aţi înscris-o, fără să-l contraziceţi pe autorul ei care ar spune cum că este Defileul Arieşului, când ştiţi clar că ce-aţi pozat şi înscris e Defileul Argeşului? Dacă îl atenţionaţi, dacă precizaţi denumirea corectă înseamnă că pălăvrăgiţi?

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Marţi, 1 Iun 2010, 22:34

Nu e vorba despre o simpla atentionare! iar cand vorbeam de cearta ma refeream la alte cazuri similare in care de la niste explicatii s.a ajuns la certuri, rautati gratuite, discutii in contradictoriu fara rost pornite din orgoliu..iar protagonistii acelor discutii sunt doar o mana de oameni de pe alpinet, care se pare ca au uitat rostul acestui proiect si il confunda cu altceva...si fac asta in mod frecvent!! Se stiu acei oameni si probabil se vor simti cu musca pe caciula la un moment dat. Eu nu spun decat atat: hai sa fim mai buni, hai sa fim acea comunitate de oameni iubitori ai muntelui care se bucura de frumos si care se bucura sa impartaseasca trairile lor cu altii!! sa nu ne mai cramponam in lucruri insignifiante si sa vede partea buna a lucrurilor

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Marţi, 1 Iun 2010, 22:38

Si puteti lua ca simplu exemplu a celor spuse de mine comentariile de la poza mea " Cuib al vitejilor....."

Claudiu-Mircea Birliba Claudiu-Mircea Birliba, Vineri, 30 Iul 2010, 10:43

Două argumente pentru termenul de "an(i) ezătoare":

Citez din cartea " Ceahlăul în spiritualitatea românească", aparuta in 1995 la Cluj Napoca, autori dr. Gheorghe Iacomi, Sanda Nicolau, pagina 96,
" În toponimie au lăsat urme mai ales călugării trăitori aici şi de bună seamă şi păstorii, unele sunând ciudat pentru orăşeni. Astfel, locurile umbroase, la dos de stânca, unde stau vitele la amiază, ferite de arşiţa soarelui, sunt numite pe Ceahlău Anezătoare. "
Mai spune acolo:
" Poienilor unde se tund oile, adică li se tund "niţele de lână" li se spune La Niţătoare.
O adevărată aventură lingvistică e de bănuit în spatele obsucurului toponim Poiana Vesuri (pronunţat Vezuri). Cândva locul larg unde ciobanii îşi vedeau oile se numea Poiana Vesele. Când simţeau apropierea fiarelor, ciobanii strigau: Ves-le că dau la oi, măi!"

Al doilea argument l-am găsit în vorbele celor care stau de peste cincizeci de ani acolo, un fost cioban şi un sătean mi-au confirmat cele spuse mai sus de Daniela: anezătoare vine de la amiază, aniază.
Interesant mai ales ca termenul pentru mine, un orăşean a sunat foarte tehnic prima dată pentru o stână in mintea mea fiind o chestie tehnică, un loc unde se mulgeau oile sau se pregătea ceva.

Am făcut acest comentariu pentru a clarifica şi nu pentru a declanşa o nouă polemică şi nici pentru a pune pe vreunul dintre noi intr-o lumină negativă pentru că toţi căutăm şi adevărul şi istoria.
Toţi dintre noi iubim acest munte din toată inima noastră si toti ii cautam tainele si minunile lui iar acest lucru ne face sa încercăm să fim mult mai aproape unii de alţii.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2021