Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Mircea Verghelet <v...@pcrai.ro>
Date: Wed, May 8, 2013, 10:24 am
Subject: Re: [a] tragedie!! De-adevaratelea si pe bune!!
Nu e captat nimic mai sus. Este regimul natural al acestor chei, cu apa la viituri, cand ploua, si fara apa, care curge in subteran, in perioadele fara ploaie. Iarna asta a fost zapada mai putina, si vad ca se continua seceta de anul trecut - zapada aproape s-a topit, si versantu estic deja sufera de seceta.

Exista niste captari vechi, ale orasului Zarnesti, mai jo de Prapastii, pentru alimentarea cu apa a orasului. Cred ca au peste 50 de ani.

Mircea Verghelet
Piatra Craiului National Park
Zarnesti, Toplita 150
Brasov, Romania
505800
tel: +40 269 223165
fax: +40 269 223008
email: vmircea@pcrai.ro
www.pcrai.ro

On May 8, 2013, at 10: 11 AM, ARIN wrote:

> Intr-adevar, nu o formulasesi bine:)
>
>
> 1 - in zonele carstice, cu timpul, se poate intampla ca apa sa largeasca alte fisuri si sa... o ia, pe shestache, catre alte zone unde sa iasa la suprafata. De multe ori (si nu doar in zone carstice) se intampla ca... un bazin hidrografic sa "capteze" un altul (sau o parte din acesta;)
>
> 2 - ultimii ani au fost deosebit de secetosi (daca o iei ca "medie";). Se poate ca unele "rezervoare" subterane sa se fi golit... o sa mai dureze pana se umplu la loc... daca se umplu...:(
>
> 3 - e posibil ca unii sa fi captat apa pe undeva, fie "pe shestache", fie "pe bune". Se poate ca aceste captari sa fie (aproape) "individuale" (un grup de case) sau sa fie pentru consumul "public" (capteaza o primarie pt. 1, 2... mai multe sate) sau pt consum "industrial" (celebrele "ape plate imbuteliate", fabrici de bere, alte fabrici si industrii - a pielariei e mare consumator - samd.). Nu e de neglijat ca au aparut niste hoteloaie de prost-gust chiar si pe culmi mai inalte (d.ex. pe la Pestera) si ca acelora le trebuie multa apa >:
>
>
> Ca veni vorba: ar trebui sa fim cu totii FOARTE atenti!!! Apa e o resursa EXTRAORDINAR de pretioasa - si, pe shestache, cu tooot felul de "captari", "concesiuni" samd., putem ramane FOARTE usor fara ea!!! Nu mai zic de amaratele de animale, ca te si miri ca nu turbeaza de sete (plus ca trebuie sa-si schimbe COMPLET "traseele", habitatul, obiceiurile de adapare, "impartirea teritoriului" samd.).
>
>
> Daca tot esti curios, eu cred ca ar fi FOARTE bine sa faci o intrebare "oficiala" ref. la asta, pe la APM;)
>
>
>
> Codruta
>
>
>
> From: Daniel Turcu
> Sent: Wednesday, May 08, 2013 9: 12 AM
>
>
>
> Cred ca nu s-a inteles bine formularea intrebarii.
>
> Ma refeream strict la faptul ca de cativa ani pe vaile vechi, albile vechi, inclusiv pe albile din Cheile Pisicii si Prapastii, albii pe care cu ani in urma venea apa de rupea drumul, acum nu mai e pic de apa.
>
> Referitor la auzul meu, ma cam lasa mai ales dupa ce anii la randul am marcat potecile din Crai si am carat stalpii de tip "Lehmann" pana sus in Piscul Baciului.
>
> Apropo, stalpul din Vladusca e rupt de la mijloc - din cauza ruginii. E din cei plantati acum 25 de ani.
>
> Daniel Turcu
>
> ________________________________
> From: Horatiu Campian
> To: "alpinet2k@yahoogroups.com" <alpinet2k@yahoogroups.com>
> Sent: Friday, May 3, 2013 1: 35 PM
> Subject: Re: [a] tragedie!! De-adevaratelea si pe bune!!
>
>
>
> De Avenul din Grind, cea mai adanca pestera din Romania pana nu demult, ai auzit? Plus ca Zarnesti bea in totalitate apa de provenienta carstica din izbucurile amonte de Botorog, care sunt captate. Cel putin apa din Avenul din Grind, la marcare, a iesit in aceste izbucuri. Una peste alta, Craiul e ditamai masivul de calcar, normal ca exista sisteme carstice, sunt descrise mai multe sute de pesteri in tot masivul.
>
> ________________________________
> From: Daniel Turcu <
> To: "alpinet2k@yahoogroups.com" <alpinet2k@yahoogroups.com>
> Sent: Friday, 3 May 2013, 12: 49
> Subject: Re: [a] tragedie!! De-adevaratelea si pe bune!!
>
>
> Pe unde am umblat eu ieri, nu era neam de mic. Si m-am bucurat
> Botorog - Cheiel Pisicii (pline de iepurasi cu codite albe) - Poiana Valdusca - Martoiu - Curmatura - Botorog
>
> Apropo - stie cineva unde dispare apa din Crai.
> Pe partea superioara a vailor e apa. Dupa cele cateva cursuri pe care le-am urmarit am vazut ca absolut toate intra in pamant.
> Exista un sistem carstic si in Crai ca in Apuseni??
>
> Eco-Logica Brasov
>
> ________________________________
> From: ARIN <
> To: romania_eu_list@yahoogroups.com; protest-ro <protest-ro@yahoogroups.com>; societatea civila <societatea_civila@yahoogroups.com>; tineret_braila@yahoogroups.com; povestind_braila@yahoogroups.com
> Cc: Forum Mediu <mediu@ngo.ro>; dezvoltare_comunitara@yahoogroups.com; alpinet2k@yahoogroups.com; freeex@yahoogroups.com; salvati_padurea@yahoogroups.com
> Sent: Friday, May 3, 2013 10: 52 AM
> Subject: [a] tragedie!! De-adevaratelea si pe bune!!
>
>
> Se pare ca coana UE vrea din nou sa dispara un produs "traditional romanesc": mititeii!!
>
> http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-14723088-vanzarile-mici-putea-interzise-romania.htm
>
> Cu maxima rautate, acest organism care ne doreste disparitia, solicita sa NU se mai bage in mici bicarbonat (care mascheaza mirosul de carne stricata) si ceva chimicale (producatorii de mici nu le specifica >:))
>
> Doamne! CE o sa ne facem? O astfel de veste ingrozitoare in Saptamana Mare?!! Dupa ce, in plin post al Pastelui, pajistile, parcurile, padurile de la munte au fost pline de fum de la gratare si romanii (in timp ce in alte tzari oamenii participau la demonstratii) isi umpleau burdihanul cu carne si cu bere la PET si lasau o gramada de gunoaie in urma?!!!
>
> Va dati seama ca intregul nostru sistem social va fi dat peste cap? Pai mici fara carne stricata CUM ar putea fi acceptati la noi?!! Iar daca micii fara carne stricata dispar, CUM mai pot partidele sa dea pomeni electorale? CUM ar mai putea fi atrasi romanii sa se uite in gura unor candidati mincinosi si CUM ar mai putea fi dusi de nas (fara fumaraia de la mici) sa voteze ca chiorii?!!
>
> Tragedie mare, monsher!:(((((
>
> Daca romanii n-au iesit in strada din cauza austeritatii, din cauza nerespectarii legii, din cauza nerespectarii dreptului la informare samd... pai o ASTFEL de masura, rautacioasa si maximum de obraznica, MUSAI poate provoca o revolutie!! E un adevarat ATAC la "identitatea nationala"!!
>
> Sa merg eu in Herastrau... sau in Cismigiu (parcuri-"monument";) sau in Gradina Mare din Braila... sau la Padina ori Balea ori Padis - si sa nu mai trag pe nara fum de la mici puturosi? Vai, NU!!! asa ceva nici nu pot sa concep!! cred ca ametesc de la aerul fara fum - - si pic jos...
>
> SARITI, romanashi verzi!! NU lasati sa dispara un produs traditional - si o intreaga civilizatie (probabil chiar daca sau pelasga)!!!
>
> Codruta
>
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment