Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Luiza Juganaru <l...@birotrade.ro>
Date: Fri, Aug 20, 2004, 12:12 pm
Subject: @ Se pune cruce Muntelui Ceahlau! -din RL
Biserica si Armata asediaza un monument al naturii
Se pune cruce Muntelui Ceahlau! Vineri 20 August 2004


Cine din Romania postceausista ar indrazni sa ordone demolarea unui lacas de cult ridicat ilegal? Raspuns corect: nimeni! Pe aceasta realitate s-a bazat Mitropolia Moldovei si Bucovinei in 1991, cand doar cu o bruma de avize a inceput construirea unui schit intr-o arie strict protejata din Parcul National Ceahlau. Atunci, in lipsa unor legi adecvate, era posibil orice. Nici astazi, in conditiile unei legislatii de mediu severe, nimeni nu misca in front cand ochiul hulpav al unor inalti prelati se fixeaza pofticios pe cate ceva ce nu e al lor. De trei saptamani doua elicoptere ale armatei vin zilnic de la Bacau pana la Durau, la poalele Ceahlaului. De aici, fiecare dintre ele, burdusit cu materiale de constructie, face in medie sapte-opt drumuri pana sus, la Schitul "Schimbarea la Fata", cu hramul "Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant". Bineinteles, gratuit. Armata sponsorizeaza Biserica. Ora de zbor costa 1.350 de euro. Mitropolia Moldovei nu are, si nici nu a cerut, vreun aviz sau vreo autorizatie de mediu pentru construire, organizare de santier sau macar pentru depozitarea de materiale de constructie. Reamintim ca e vorba de un teritoriu strict protejat, cu regim de rezervatie naturala. Elicopterele armatei survoleaza parcul tot fara vreun aviz de mediu. Cuibaritul pasarilor ce salasluiesc in Parcul National Ceahlau e deranjat de zgomotul asurzitor al elicelor. De turisti si localnici... ce sa mai vorbim. Pe ei si-asa nu ii intreaba nimeni nimic. Au incredere in Biserica si Armata.

Fara avizul Academiei Romane

Intre 1991 si 1993, pe platoul ce desparte Varful Toaca de cabana Dochia, la o altitudine de 1.900 de metri, a fost ridicat schitul "Schimbarea la Fata". Constructia a fost autorizata atunci de Prefectura Neamt, in urma unei decizii a Primariei comunei Ceahlau prin care se atribuiau gratuit 1.500 mp Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Nu a existat insa aprobarea, absolut obligatorie, a Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane. Singurul act de mediu obtinut atunci este evocat de mitropolie intr-un comunicat de presa emis pe 12 august a.c. Este vorba de un banal aviz al Ministerului Mediului (nr. 72136/04.09.1991). Concluzie: fara aprobarea Academiei Romane, constructia existenta este ilegala! A fost violat un monument al naturii.

Zboruri clandestine cu elicoptere militare

Au trecut 11 ani de la sfintirea schitului de pe Ceahlau. Cei sase calugari aciuati langa Varful Toaca o duc cam greu. E viata pe care ei insisi si-au ales-o. Conditiile de trai nu sunt dintre cele mai bune. Iata un motiv excelent pentru un plan cu bataie lunga. La comemorarea din iunie a lui Stefan cel Mare, de la Putna, Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a rugat cu "smerenie" pe presedintele Iliescu si pe premierul Nastase sa-l ajute cu niscaiva elicoptere sa-si poata cara bietii monahi cele trebuincioase reparatiilor schitului si chiliilor. Buni crestini, cei doi nu s-au lasat prea mult rugati. Basca, s-au gandit ei, nu le-ar strica niste rugaciuni, pomeniri de bine in slujbele popilor moldoveni, ca alegerile bat la usa. Pe 1 august si-au facut intaia oara simtita si, mai ales, auzita prezenta la Durau cele doua elicoptere ale armatei cerute de IPS Daniel. Au inceput imediat transporturile.
In unele zile, si cate zece drumuri pentru fiecare aparat de zbor. La momentul respectiv nu exista nici un fel de aviz din partea autoritatilor locale. Nici nu fusese cerut. Numai ca forfota de la poalele Ceahlaului se simtea pana hat departe, la Piatra Neamt. Noua zile mai tarziu, pe 9 august, o echipa a Garzii Nationale de Mediu Neamt, impreuna cu inspectori de la Agen-tia de Protectie a Mediului Neamt, a efectuat un control la fata locului. Constatarile au fost clare. Pe platou se aflau deja tone de balast si nisip si zeci de metri cubi de lemn. Evident, nu le-a fost prezentata nici un fel de autorizatie de mediu sau de construire. Ba, mai mult, nu existau nici documente de provenienta a materialelor de constructie, iar coordonatorul de zbor nu a putut da informatii cu privire la documentele in baza carora se executa transportul materialelor. Se lucra in clandestinitate.

Aviatia Militara continua zborurile... "bisericesti"

Demersul tardiv al Garzii Nationale de Mediu Neamt s-a concretizat abia pe 11 august, cand atat Mitropolia Moldovei, cat si UM 02015 Bacau, unitatea militara de care apartin cele doua elicoptere, au fost instiintate de necesitatea intrarii in legalitate. A doua zi, comandorul Virgil Ristea, comandantul UM 02015 Bacau, trimite la Garda de Mediu adresa cu nr. 11966/12.08.2004, in care promite: "Va aducem la cunostinta ca, pana la clarificarea aspectelor legate de protectia mediului semnalate, am dispus sistarea activitatii". Minunea a durat, ca-n Biblie, doar trei zile. Pe 11 august am vazut cu ochii nostri cum elicopterele carau materiale spre Ceahlau ca niste albinute. Probabil nu mai au mult de transportat. Oricum, cu materialele deja duse, calugarii pot sa-si construiasca si niste cazemate, daramite niste amarate de chilii. Comisarul Cristina Miclaus, adjuncta comisarului-sef la GNM Neamt, ne-a declarat ca stie de continuarea zborurilor si ca se vor lua masurile legale ce se impun. Adica o amenda maxima de 75 milioane de lei. Pana miercuri, 18 august a.c., la ora 16.00 Mitropolia nu catadicsise sa raspunda in vreun fel somatiei Garzii de Mediu Neamt. La urma urmei, se stie, Biserica e stat in stat.

Fuga de raspundere

Pana pe 12 augut, sfintii parinti nu aveau in folosinta decat cei 1.500 mp primiti in 1991. De o saptamana insa primarul si Consiliul Local al comunei Ceahlau
i-au mai cadorisit pe calugari cu alti 20.000 de metri patrati in acelasi areal protejat.
In Hotararea CL Ceahlau din 12 august se prevede ca suprafata le-a fost acordata in vederea construirii de chilii si extinderea si amenajarea terenului pentru slujbele religioase. Pai, pe 20.000 de metri patrati poti sa faci si-un hipodrom! Si-apoi, un exercitiu de imaginatie e absolut necesar.
Sa ne inchipuim, de pilda, ca de Pasti, de Craciun sau de hramul bisericii se aduna pe platou zece-cinspe mii de credinciosi. Pai nu se duce dracului Parcul National Ceahlau?
Primarul comunei Ceahlau, Con-stantin Schiopu, a refuzat sa ne ofere orice document referitor la tranzactie. O fi stiind el de ce. De la presedintele CJ Neamt, Dan Constantin, n-am obtinut decat o copie dupa hotararea CL Ceahlau. Am fost din nou tratati cu refuz cand am solicitat nota de fundamentare a hotararii CJ, schita anexa si solicitarea Mitropoliei. Virgil Rizescu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, ne-a declarat ca stie toate amanuntele legate de tarasenia de pe Ceahlau. Apoi a pasat pisica in curtea Garzii de Mediu Neamt. Cum ca ei trebuie sa ia masurile legale.
Garda de Mediu se misca la fel ca ochiul mortului. Prefectul Ion Munteanu e singurul mai transant: "E vorba de un abuz!". Toti spun in cor: "Da' nu s-a construit inca nimic, dom'le!". Atunci pentru ce s-au carat tone de materiale langa Varful Toaca? Raspunsul nu poate fi decat unul: frica de mania sfintilor parinti.
De departe cel mai categoric este Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, care a declarat presei ca niciodata nu va fi eliberata din partea comisiei sale vreun aviz de mediu favorabil unor constructii in Parcul National Ceahlau.
Cu riscul afuriseniei, noi ne spovedim cititorilor nostri. Afacerea Ceahlau nu e decat un troc politic intre Biserica si Putere. Adica intre PSD si Mitropolia Moldovei. Sa le dam popilor ce vor, ca si ei ne canta de bine. La urma urmei, cand va fi sa mearga la vot romanul isi va aminti: "Sa faci ce zice popa, nu ce face el!".
P. S. Un fapt scandalos, mediatizat din pacate extrem de putin, s-a petrecut saptamana trecuta sus pe Ceahlau. O pustoaica intrata intr-o criza de apendicita a coborat de pe munte pe targa. Patru ore s-au rugat salvamontistii de piloti sa o coboare de pe munte pe bolnava! In lipsa unui ordin direct, pilotii militari s-au temut sa faca un gest umanitar. Abia cand fata a ajuns la Durau a venit si aprobarea. O zi mai tarziu, MApN si-a cerut scuze. Dar daca fata murea? E nevoie oare de niscaiva morti ca lucrurile sa se miste mai repede?
In prezent zborurile "duhovnicesti" continua si sus, pe platou, au inceput si ceva lucrari. Alo, domnu' Blanculescu, se aude?

Un articol de Mihnea-Petru Parvu
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Obcinele BUCOVINEI - Manastirea Neamt  
Obcinele BUCOVINEI - Varful Moara Dracului (970)  
Obcinele BUCOVINEI - Varful Toaca  
Obcinele BUCOVINEI - Varful Piciorul Inalt  
Obcinele BUCOVINEI - Paraul Putna  
Obcinele BUCOVINEI - Putna  
Obcinele BUCOVINEI - Manastirea Putna  
Obcinele BUCOVINEI - Moldovita  
Obcinele BUCOVINEI - Valea Moldovitei  
Obcinele BUCOVINEI - Satul Moldova Sulita  
Obcinele BUCOVINEI - Ref. Ion Taranul  
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Varful Toaca  
Muntii CEAHLAU - Stinele De La Cruce  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Valea Schitului  
Muntii CEAHLAU - Cabana Dochia  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii CEAHLAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Pintic-Gura Pintic-Valea Pintic-Curmatura Pintic-Valea Bistra Mare

 



Comments
By Vasile Selegean - submitted on Mon, Sep 6, 2004, 4:02 pm
Am vazut azi pe net o chestie laudabila: http://www.petitiononline.com/RomDelta/petition.html. S-au strins peste 34000 (treizeci si patru mii) de semnaturi din toata lumea pentru salvarea Deltei de la constructia canalului Bastroe. Orice autoritate (mai putin guvernul ucrainian, din pacate) ar trebui sa ia in seama o asemenea lista de semnaturi. Si e interesant ca nici GreenPeace nu spune nimic despre asta. Poate adresa de mai sus va fi de folos si in alte cazuri de genul celor descrise in articolul de la care s-a pornit discutia, ca o completare la luarile de pozitie de aici, de la Alpinet.
By Cosmin Sava - submitted on Sat, Aug 28, 2004, 11:15 pm
Intr-adevar ceea ce se incepe acolo nu este deloc chilie de calugari ci un hotel. Motivul declarat de catre mitropolie pentru a cara materialele de constructiii sus era ca se renoveaza chiliile existente (lucru care nu avea nevoie de aprobare din partea Protectiei Mediului). Toate bune pana aici numai ca materialele carate sus ajungeau pentru renovarea a cateva blocuri intregi, nu a trei sau patru chilii cate exista acum acolo. Interesandu-ma ce se construieste pe Ceahlau am aflat ca Mitropolia Moldovei a inceput constructia unui hotel turistic cu doua etaje, mai mare decat Cab Dochia si la care constructia a si inceput. Se face undeva in fata bisericii de la schit cu fata catre Durau. Deja se lucreaza la temelie (partial a fost turnata) dar fara aprobarea nimanui. Am inteles din mass-media ca Mitropolia a fost deja amendata dar lucrarile de acolo nu au fost oprite...
By Corneliu Negulescu - submitted on Sat, Aug 28, 2004, 9:18 pm
Doamne ajuta! Ajuta-i si pe calugari sa-si gaseasca un echilibru in armonie cu natura, cu legea, cu iubitorii muntelui! Si ajut-o si pe Carola S. sa inteleaga lumea cu bunele si relele ei!
By Adrian Rosca - submitted on Sat, Aug 28, 2004, 8:43 pm
Final previzibil la aceasta poveste, spre disperarea unor personaje ca aceasta Carola S:

"Autoritatea Nationala de Control (ANC), condusa de Ionel Blanculescu, prin Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Neamt, a interzis desfasurarea oricaror activitati de constructii, montaj sau transport de materiale in perimetrul Parcului National Ceahlau. Decizia ANC survine dupa dezvaluirile Romaniei libere privitoare la extinderea ilegala a Schitului Toaca, construit in semiclandestinitate, pe platoul existent la altitudinea de 1900 m pe Muntele Ceahlau. Astfel, dupa controlul din 20 august a.c., efectuat la fata locului de Comisariatul Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu, au fost emise doua dispozitii. Prima, nr. 1624/20.08.2004, interzice desfasurarea oricarei activitatii de constructii-montaj sau reparatii ale constructiilor existente in perimetrul Parcului National Ceahlau pana la obtinerea acordurilor sau autorizatiilor prevazute de lege de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei. A doua priveste exclusiv Armata. Dispozitia 1625/20.08.2004 spune ca este interzisa orice activitate de transport de materiale pentru calugarii de pe Ceahlau sau pentru orice alta constructie existenta in Parcul National Ceahlau. Aceasta pana la obtinerea avizelor de mediu. Dispozitia priveste in mod special UM 02015 Bacau, adica Unitatea Militara de Aviatie care a pus la dispozitia bisericii doua elicoptere PUMA pentru transportul de materiale de constructie ai caror beneficiari sunt monahii de pe Ceahlau. Totodata ANC atrage atentia Prefecturii Neamt cu privire la legalitatea Hotararii Consiliului Local al comunei Ceahlau, din 12.08.2004, prin care i se atribuie Mitropoliei Moldovei si Bucovinei 20.000 metri patrati din perimetrul Parcului National Ceahlau. Nici vorba insa despre vreo amenda." - RL de sambata, 28.08.04.

Numai bine tuturor! Astepam cu interes continuarea acestei povesti.
By Vasile Selegean - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 5:03 pm
Cosmin Sava: da, stiu de ce a fost sanctificat (oare asa se spune in bisericile rasaritene?) Stefan cel Mare. Si mai stiu si ca a avut a doua cea mai lunga domnie din istoria principatelor romanesti -dupa Carol I de Hohenzollern-Sigmarignen- si ca spre sfirsitul vietii a trebuit sa cada la pace cu turcii pentru a se putea apara de polonezi -sabia lui este la Istanbul si in ziua de azi. Toti domnitorii tarilor romanesti au ctitorit biserici si manastiri, Stefan a avut insa timp sa faca mai multe;-). Cred si in iertarea pacatelor, chiar si in ceasul al 12-lea, sa amintim doar de Sf. Ap. Pavel sau de tilharul care s-a cait pe cruce. Oricum, nu cred ca o sa ma obisnuiesc sa spun "..si sfint".:-D

Weekend placut va doresc tuturor! Si astept sa ne spui ce se intimpla de fapt acolo. Multumesc!

Vasile S.
By Adrian Rosca - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 3:54 pm
Scuze, Cosmine ca ma bag si eu, dar in "Apus de Soare" ultimile cuvinte ale lui Stefan au fost: "Pocutia, Pocutia!":-D

Nu stiu cat s-a cait el, dar cert e ca a ramas in istorie ca si Atletul lui Cristos (prin bataitele care le dadea turcilor) si ca un mare ctitor de biserici, dar asta nu e suficient sa te faca sfant. Treaba ca l-au uns sfant a fost la cererea populatiei, o chestie politica pana la urma.

Oricum ideea sa ma rog la el mi se pare absurda.
By Cosmin Sava - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 3:29 pm
Cred ca se pregateste si o "surpriza". Mitropolia la influentele care le are ar putea obtine usor aprobare pentru a construi chilii, dar incep sa cred ca de fapt vor sa faca altceva si chiliile sunt doar o masca. Opinia mea ramane aceiasi:

daca e vorba de chilii sunt de acord (dar nu pe 2 hectare ca ar face un hotel acolo), dar daca vor platforma si alte chestii mari sunt impotriva. Chiar sunt curios ce va iesi, numai sa nu aiba de suferit muntele ca sunt total impotriva acestui lucru.

Si daca tot mai am ceva timp am sa incerc sa raspund d-lui Vasile Selegean in legatura cu Stefan cel Mare. Se stie ca Stefan a avut o viata pacatoasa (cu mai multe sotii, copii de unde s-a putut, crime, etc.) dar el a fost declarat "sfant" nu pentru viata sa ci pentru manastirile si bisericile pe care le-a facut. Prin acestea el are o influenta benefica asupra oamenilor chiar si in ziua de azi, asa s-a pus problema atunci. Se stie ca Dumnezeu te iarta chiar si in ceasul al XII-lea daca iti pare rau pentru ce-ai facut. Cam asa s-a intamplat cu el. Ramane sa va mai ganditi...:-D
By Vasile Selegean - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 12:36 pm
Cosmin Sava: imi pare rau sa aud/citesc ce se intimpla la cabana.. E intr-adevar o problema, nu numai in Ceahlau, si e pacat. Am fost acolo cu citiva ani in urma dar nu era chiar 'discoteca' acolo..:(Ma intreb ce face administratia rezervatiei, cei care 'taie bilete' de 100000, si cine oare ar trebui sa traga de mineca pe cei care fac magariile astea. Iar de calugarii de la schit nu s-a 'luat' nimeni.. Problema (din articolul pe marginea caruia ar trebui sa discutam) este modul in care se doreste extinderea constructiilor: fara autorizatie, folosind elicoptere de transport, plus (hai sa zicem) jumatatile de adevar: ca e vorba doar de consolidare, ca exista autorizatii si asa mai departe. Sa nu mai vorbim de atitudinea pilotilor care nu au facut un gest omenesc de a-si ajuta aproapele (din cite stiu eu adolescenta a fost coborita de salvamontisti). Consolidarea constructiilor existente e una, dar extinderea lor cu inca 2 hectare e cu totul altceva. Plus ca orice zona strict protejata are o zona tampon cu un regim special. Abia astept sa te intorci cu informatii de la fata locului, iar in caz ca eu nu stiu bine, imi cer de pe acuma scuze. Singura mea sursa de informare e presa (incerc insa sa citesc din cit mai multe parti despre o tema inainte de a-mi face o parere - asta a fost si scopul articolului de l-am scris: am cerut informatii); la fata locurilor n-am reusit sa ajung in ultimii doi ani din motive "obiective" (am numit aici pushtiul meu;-)). In incheiere, musai sa te felicit si eu pentru pozele tale! Super-super!

Carola S: mi-am propus sa nu-ti mai raspund aici, dar.. Vad ca ai mai postat o data primul tau comentariu!:D Vreau doar sa subliniez doar "indignarea" ta vis-a-vis de numele 'Miclaus' sau argumentele in favoarea constructiei: Stefan cel Mare (eu nu-i spun 'si sfint' - prea mult ii placeau cele lumesti si era degraba varsatoriu de singe, chiar si fara giudet scuze, nu pot reproduce citatul exact din Gr. Ureche, de-aia n-am pus ghilimele) sau dacii construiau si ei pe munte. De ce n-ai re-postat si raspunsul d-lui Heinz (scurt, ironic, intr-adevar, dar si DECENT!) si apoi raspunsul tau?!.. Nici nu stiu cum sa-l caracterizez. Si restul, in aceeasi nota. Sau un alt exemplu din ultimul text scris de tine: "Ambasadorul Olandei a fost intrebat ce anume recom(a) nda turistilor olandezi in Romania, ambasadorul raspunzand prompt: doua lucruri cultura si natura. " Ce facem: distrugem natura in numele culturii? Sa mai spun ca nu mai sint multe locuri in tara asta frumoasa in care omul sa nu-si fi pus amprenta (in sens negativ)? Inca astept mail de la tine daca vrei sa discutam in particular despre religie sau istorie sau ecologie. Despre subiectul discutiei cred ca e clar pentru toata lumea: tu esti de acord cu ce se intimpla acolo. Si dl. Sava are cam acceasi parere, dar a folosit un ton mult mai civilizat si a adus si argumente concrete. Restul s-a nimerit sa avem alta opinie. Despre constructie. Numele, meseria sau religia noastra nu cred ca fac subiectul acestei discutii.



Toate cele bune tuturor!

Vasile S.
By Adrian Rosca - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 9:39 am
Apropo de "tiganii si strainii" care jecmanesc padurile:

Ion Iliescu nu numai ca a starnit indignarea taranilor inundati din Bacau atunci cand, fara mila, le-a spus ca improprietarirea este o greseala istorica, dar prin atitudinea sa ii sprijina din plin pe geambasii de codri. Localnicii i-au spus lui Iliescu ca nu ei si-au taiat padurile, ci diversi huligani organizati in adevarate bande, ale caror drujbe se aud si de la trei kilometri. In loc sa-i critice pe acestia si sa propuna masuri severe pentru paza si protectia fondului forestier, Iliescu i-a amenintat pe bietii tarani cu renationalizarea padurilor. Un taran din satul Agas i-a replicat: "Ce tot o trageti atat cu taiatul padurilor? Noi nu ne-am taiat padurile si tot ne-au inundat apele! Daca ni le ia statul, chiar ca murim de foame!" Mai mult decat atat, localnicii i-au spus lui Iliescu ca padurile au fost taiate de stabii din zona, care sunt protejati de Putere. Aceste acuzatii l-au lasat pe Iliescu fara replica
By Cosmin Sava - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 9:30 am
Carola, nu vreau sa crezi ca te atac si eu dar cred ca ai gresit prin metoda in care ti-ai expus parerea si de asta ti-au sarit toti in cap... Parerea ta nu trebuie sa fie identica cu a celorlalti, dar motiveaza-ti opinia si nu incerca sa faci din ea o opinie generala. Eu am mentionat peste tot ca asta e parerea mea si atat. daca celorlalti nu le place n-am nimic impotriva. Este posibil ca si eu sa gresesc ca nu sunt cunoscator in toate, dar asta este...

Ture faine!:-D
By Cosmin Sava - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 9:24 am
Si asa tot nu sunt de acord cu construirea a cine stie ce pe Ceahlau, eu am spus daca e vorba de chilii, nu am nimic impotriva, dar daca vor sa construiasca platforma sau alte cele, deja e prea mult. Si asa, terenul care s-a cerut de la primarie mi se pare cam mare pentru ce au ei de gand sa faca. Acolo sunt 3 calugari iarna si vara mai multi. Chiliile existente sunt sapate in pamant (asemanatoare cu vechile bordeie) si ca sa nu ploua inauntru au pus linoleum pe deasupra si apoi un strat de pamant pe care a crescut iarba. Daca vor constui 2-3 casute cu chilii e deja suficient pentru ei, dar nu mi se pare normal ca pentru o sarbatoare pe an sa se amenajeze platforma.

Si acum ca sa deviez putin de la subiect, nu-mi place deloc maniera in care a fost scris articolul din R-L. Mi se pare ca a fost scris de un ateu sau de cineva care nu are legatura cu biserica. Contine si ceva date eronate (ca acolo sunt 6 calugari, cand ei de fapt sunt 3), apoi ca schitul e la 1900 m. Pai 1900 m. are Toaca si schitul e departe de varf (nu e mai sus de 1750 m.) si nu e plasat deloc intre Cab. Dochia si Vf Toaca. Datele astea sunt aiurea, plus modul in care a fost scris articolul... Intr-un fel articolul ala "face din tantar, armasar" Si asta ar fi ceva normal in viziunea unui ziarist pentru ca daca nu l-ar scrie in maniera asta nu ar mai fi citit ziarul.

I-as sfatui pe alpineti ca atunci cand citesc orice articol din presa sa se intereseze mai intai ca sa afle adevarul si apoi sa-si exprime parerea, daca te iei dupa ce scrie in presa reiese ca acolo s-ar distruge toata rezervatia.
By Adrian Rosca - submitted on Fri, Aug 27, 2004, 9:15 am
Carola, pana la urma vad ca n-ai inteles nimic, dar nici nu ma asteptam. Eram sigur ca ai o varsta frageda, mentala desigur.

Romanii au incredere in armata: tu ai facut armata? (scuze, intrebare prosteasca, bineinteles) Eu am facut-o in '98-99: nu pot sa ti povestesc decat despre faptul ca am facut 3 trageri in 6 luni de zile (munitia trebuia economisita), despre faptul ca toti ofiterii inferiori, mai putin sublocotenentii, erau alcoolici, mancarea era absolut infecta in timp ce comandantul unitatii facea chiolhanuri saptamanale la care veneau Ioan Mircea Pascu si multii alti, iar solda ni se retinea pe motiv de "infrumusetare" a unitatii. Asta e armata pe care am facut-o eu, asta este imaginea mea despre armata romana. Sper ca acuma cand am intrat in NATO, occidentalii aia nenorociti sa schimbe ceva din situatia asta.

Romanii au incredere in Biserica: eu ma refer stimata domnisoara la conducerea ei, nu la biserica ca ansamblu. De ce nu as putea-o critica, stimata domnisoara? Daca e s-o luam pe firul istoriei, citeste Apocalipsa lui Ioan sa vezi ca si atunci bisericile erau criticate pentru faptele lor. Eu ii stimez profund de ex. pe sfintiile lor Corneanu al Banatului si Pimen al Sucevei, dar exista unii care nu merita aceasta stima, inclusiv la mitropolia Moldovei. (paranteza: ai naibii austrieci, cand stapaneau ei Bucovina, au lasat toate drepturile de stapanire asupra padurilor Fondului Bisericesc Ortodox, adica bisericii ortodoxe. Sa vezi treaba, cand au venit romanii verzi la putere, Biserica a fost deposedata de bunul sau de drept. Si asa a ramas pana in ziua de azi. De ce? Fiindca acesti romani neaosi de pe la guvern, Romsilva si acolitii lor sa se poata infrupta in voie. Daca nu ma crezi intreaba-l pe Prea Sfintitul Pimen)

Daca nu esti cu noi, atunci esti dusmanul nostru! Se pare ca dupa asta te iei tu, stimata domnisoara.

"la Scoala de Silvicultura am invatat ca pentru a fi distrus microclimatul / solul unei zone trebuie ca din acelasi loc sa defrisezi sau sa indepartezi vegetatia zonei pe o suprafata de minim 5 ha = 50 mii mp, ceea ce nu e cazul calugarilor, asa cum si tu sustii" - iti repet ca esti repetenta. Nu amesteca biotopurile, ti-am mai esplicat treaba asta intr-un mesaj anterior. Te mai intreb inca o data: ai urcat macar o data in viata pe Ceahlau?

Imi pare rau ca iti faci idei gresite, dar dl. Cosmin Sava sustine exact acelasi lucru cu mine, ma refer strict la problema ecologica de pe Ceahlau. Eu sustin in continuare ca este posibil si omeneste ca acei calugari sa-si extinda chiliile, dar INTR-UN CADRU LEGAL. Probabil ca nu dai doi bani pe lege, dar asta este stict problema ta, desi invoci Codul Penal!

Probabil ca nu mai reusesti sa te concentrezi. Deja la varsta asta?:-D

Apropo de atacuri la persoana, ma fac ca nu vad ce-ai scris ultima data, dar in treaba cu varsta ai dat-o in bara rau de tot. Si eu nu te intreb ce preferinte sexuale ai, asta daca ai vreuna.

Hai sa iti desenez: eu fac MISTO de tine, nu te injur, desi stiu la injuraturi cu carul, dar pe care nu le folosesc.

Acea poezie pe care am postat-o a avut ca tinta strict Domnia Ta, ca sa subliniez nivelul unde te afli. Eu nu am nimic cu ungurii, tiganii, germanii, polonezii si alte natii. Am batut cu piciorul ani de zile muntii din zona Harghitei si Covasnei si intotdeauna am fost primit cu omenie de catre maghiari si sa stii ca ii stimez imens. Inca o data imi cer scuze fata de ei si fata de toti cititorii pentru aceasta "poezioara", in afara de tine.

ARI CAMPII MAGNETICI, stimata Dsoara.

P. S. Apropo de injurii si limbaj calomnios, de ce nu te iei de Bombonel, Spagaton, Basexu sau Stolo pentru ca se injura ca la usa cortului? Ei sunt "liderii" nostri si ar trebui sa dea exemplu. Je sunt un simplu cetatean.
By Carola S - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 10:44 pm
Doresc sa explic despre ce este vorba de fapt in acel articol, aparent " nevinovat si interesat de mediul incojurator ". Este vorba de fapt despre un atac pe fata si un atac de fond.

Conf. tuturor sondajelor de opinie realizate de dupa rev. pana in prezent, Romanii si-au exprimat in mod constant increderea in doua institutii ale statului Armata si Biserica.

Art. respectiv este de fapt un atac pe fata la aceste institutii in care romanii au incredere.

Pe de alta parte este un atac la adresa romanilor, carora li se distruge increderea in orice autoritate si in orice le-ar putea da incredere in ei insisi. IN fiecare zi ni se povesteste cum " noi suntem in urma cu 100 de ani fata de Occident " probabil din punct de vedere al dezastrului ecologic pe care acestia l-au facut deja la ei acasa! Din punct de vedere tehnologic, si romanii participa in mod activ la crearea tehnologiei de varf, in acest context il amintesc pe Andrei Alexandrescu, autorul celei mai studiate si recomandate carti de C++ , recomandata de specialisti in computer science de la mari companii din USA... si pe multi altii.... cei cateva sute de informaticieni romani, absolventii Facultatii de Calculatoare din Iasi pe care i-a angajat Bill Gates deodata! si i-a adus la Microsoft In Seattle.

Am vazut pe TVR International un reportaj cu o excursie pe Dunare la care au fost invitati sa participe toti ambasadorii acreditati la Bucuresti. Ambasadorul Olandei a fost intrebat ce anume recomnda turistilor olandezi in Romania, ambasadorul raspunzand prompt: doua lucruri cultura si natura.

Sunt multe lucruri pe care si noi le avem de invatat de la Occident, drama este insa ca lucrurile bune nu prea ajung la noi, ci mai mult lucrurile urate...:(

Am verificat daca acuzatia ca pilotii ar fi refuzat sa salveze o fetita este reala si am aflat ca NU ESTE REALA, si ca din contra la stiri a fost difuzat un material in care chiar era vorba despre faptul ca PILOTII AU SALVAT FETITA si au dus-o jos si au dat dovada de foarte multa pricepere in pilotarea elicopterelor in zona aceea montana cu puternici curenti de aer!

Pentru Cosmin Sava, am vazut pozele foarte frumoase cu Schitul Dochia pe care tu si altii le-ati postat si comentariile foarte frumoase. Chestia cu hectarele este 1ha= 10 mii mp. La Scoala de Silvicultura am invatat ca pentru a fi distrus microclimatul / solul unei zone trebuie ca din acelasi loc sa defrisezi sau sa indepartezi vegetatia zonei pe o suprafata de minim 5 ha = 50 mii mp, ceea ce nu e cazul calugarilor, asa cum si tu sustii.
By Carola S - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 10:00 pm
Am sa postez aici si primul mesaj pe care l-am afisat eu pe forum si pentru care am primit numeroase injuraturi:

Am citit acesta stire in care anumite persoane sunt deranjate ca in Romania, Biserica Nationala construieste un schit de calugari in muntii Romanesti. Ma intreb daca Stefan Cel Mare si Sfant a cerut aprobari vreunei comisii conduse de persoane cu nume Neromanesti, gen \" Cristina Miclaus \" pentru a ridica Manstirea Putna sau alte Manastiri, care acum fac parte din patrimoniul romanesc si mondial, fiind protejate de UNESCO.

Nedumerirea care m-a incercat la citirea acestui articol ar fi daca persoana care l-a scris are macar cunostiinte vagi despre Arhitectura Bisericeasca Romaneasca si daca stie cumva ca TOATE Asezamintele de Cult Ortodox sunt construite dupa niste reguli care sunt in armonie cu natura- Pamantul si in acelasi timp si cu Universul - Cosmosul. Acesta ar fi motivul pentru care in Romania gasesti Manastiri care au rezista sute de ani! Mai gasesti astfel de lucruri prin China, realizate tot intr-o maniera care respecta si protejeaza natura, numita de inteleptii chinezi TAO = the way of nature. Nu am vazut deloc Biserici prin Moldova care ar fi distrus mediul incojurator si nici calugari ortodocsi, haituind cu cruzime animalele din muntii Romaniei si laudandu-se ce Ursi, Cerbi si Mistreti au omorat ei. In schimb am vazut oameni din strainatate diagnosticati cu cancere si alte boli grave care au venit la Manastiri de calugari ortodocsi romani fiind vindecati de acestia. Si am vazut si numerosi straini venind in Romania cu arme de foc performante cu scopul de a distruge la noi asa cum au facut la ei. Si am mai vazut si alti straini care iubesc natura, venind in Romania ca sa invete de la Silvicultorii Romani cum trebuie sa ingrijeasca o padure, si ca sa vada cum arata o padure naturala, pentru ca la ei nu mai exista asa ceva de mult timp!

O manastire pe varf de munte este in deplina concordanta cu spiritul romanilor si al stramosilor lor, al dacilor care obisnuiau sa construiasca pe varfuri de munti asezari sacre si umane, toate in armonie cu micro si macro cosmosul. Si by the way, ma bucur ca in Romania statul mai cheltuieste bani si pentru a pastra traditiile nostre si nu doar pentru a distruge tot ce avem noi.

Il rog pe autorul acestui articol sa mai faca si unul despre cum firme din Germania au varsat deseuri radioctive in Delta Dunarii si nu s-au sinchisit sa le scoata de acolo, nedand dovada de \" corectitudinea \"si \" profesionalismul \" lor pe care il invoca in toate negocierile cu liderii nostri politici,:) atunci cand pretind ca ei stiu mai bine decat noi ce trebuie sa facem la noi acasa:)

eroase injuraturi:
By Carola S - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 9:53 pm
Adrian Rosca, instigantul la dezbinare pe criterii etnice, religioase si rasiale, care posteaza poezii despre unguri, in care Adrian Rosca ii injura pe unguri, iar in alt paragraf afirma despre romani ca:"Sa stii ca nu sustin ca toti romanii sunt prosti si barbari, ci numai o parte dintre ei ", face probabil parte dintr-un grup platit sa monitorizeze site-urile frumoase si citite din Romania, pentru a ii agresa pe cei care spun lucruri frumoase despre Romani si Romania, si pentru a manipula cititorii sa discute pe teme controversate si nepotrivite. In primul mesaj pe care l-a postat, instiga la discutii despre " unguri si romani ", despre " conspiratia mondiala " etc.

Pe pagina de forum fiind vizualizate doar un numar redus de mesaje, cele mai vechi fiind mai greu de citit, Adrian Rosca posteaza multe mesaje scurte continand MINCIUNI GROSOLANE despre ce am scris eu, astfel incat restul cititorilor sa nu stie exact despre ce s-a discutat si sa-si faca o imagine falsa.

Vreau ca toata lumea sa stie ca Adrian Rosca este un barbat care are in jur de 40 de ani si care injura intr-o maniera vulgara si mitocaneasca o fata de 20 de ani! Pe de alta parte posteaza poezii despre unguri, in care tema abordata de Adrian Rosca nu este insa politica ci sexuala, poezia respectiva fiind o descriere vulgara a unui comportament sexual aberant, sodomie si urofilie, probabil o obsesie care il chinuie pe Adrian Rosca, aflat in plina criza a varstei de mijloc.

Trebuie subliniata si o alta latura a caracterului numitului Adrian Rosca care are curajul sa INJURE O FATA ce ia apararea Schitului Toaca -Dochia din Ceahlau, DAR NU ARE CURAJUL SA INJURE SI UN BARBAT, Cosmin Sava care sustine idei similare cu mine.

Va las singuri sa trageti concluziile...
By Emanuel Molner - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 7:36 pm
Scuze Adrian, pe Carola vroe-am doar sa avertizez ca a intrat pe aratura intr-un parca national:-D.
By Cosmin Sava - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 7:20 pm
Sincer, nu prea le am cu suprafetele astea in hectare, etc.. (nu prea stiu cat inseamna in realitate). Daca tot ai spus despre ce e vorba am si o anumita parere. Daca e de construit chilii sunt de acord, dar daca e vorba de platforma deja au sarit calul... Sunt de acord cu construirea unor chilii pentru o viata mai decenta a calugarilor si atat. Cred ca e vorba de data de 6 august, cand e Schimbarea la Fata si ziua Muntelui Ceahlau. Tinand cont ca e o data pe an nu cred ca e nevoie de platforma, se poate face slujba afara pe iarba (doar nu e in fiecare zi).

Si oricum nu sunt de acord cu pelerinajul asta la schit pentru ca tocmai cei care vin la slujba distrug destul de mult (cei mai multi nefiind oameni de munte ci oameni manati de dorul de a merge la slujba si de a vedea pe "cutarica" episcop). Sper sa ajung in curand pe acolo si sa ma documentez care-i treaba. Daca e voi scrie un articol.

Numai bine!
By Cosmin Sava - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 7:10 pm
Acum mai am ceva timp sa scriu.

Parerea mea este ca nu schitul acesta sau constructia lui strica masivul. Nu sunt de acord cu distrugerea rezervatiei, dar cred ca prin construirea acestor chilii nu se produce un dezastru. Schitul este plasat in afara rezervatiei Ocolasul Mare care este inchisa pentru turisti, la o altitudine cam de 1750 m. intr-o zona destul de proasta (vant puternic si destul de inclinata). Prin construirea acestui schit aici nu cred ca s-a distrus rezervatia. Ma intreb de ce nu vede nimeni fiarele care "se odihnesc" langa Cab. Dochia (ramasitele unui buldozer sau ceva de acest gen). Acela nu distruge rezervatia? Sau e biodegradabil?

Spun si ma repet ca acesti calugari nu au adus nici un mijloc pe Ceahlau si totul fac cu mainile lor, spre deosebire de cei care au dus buldozerul la cabana si "l-au uitat acolo"

Problema cu acest scandal nu s-a iscat de teama ca se distruge rezervatia, ci pentru ca acei calugari stau ca un ghimpe in spatele unor oameni pe care ii deranjeaza. De ce? foarte simplu: ofera cazare turistilor care nu mai au loc sau n-au bani sa stea la cabana, lasa turisti sa stea cu cortul in zona schitului ca sa nu mai plateasca taxa aceia aberanta de campare, etc. Cam astea cred eu ca sunt adevaratele cauze ale scandalului, nu ca i-ar durea pe unii de distrugerea rezervatiei. Este o parere personala a mea, care am fost de vreo cateva ori bune pe Ceahlau si am stat atat la cabana cat si la schit, am vorbit si cu unii si cu altii.

Si apoi sa nu uitam un aspect: unii dintre primii locuitori ai muntilor au fost calugarii, incepand de prin secolele XI-XII tot au stat calugari prin acesti munti (si ma refer aici la toti muntii din tara) si nu au distrus mai nimic in comparatie cu altii. Cate pesteri si grote din muntii nostri n-au fost "adevarate case" pentru calugari si se pare ca nu le-au distrus.

Cred ca ar trebui sa le acordam crezare acestor calugari, pentru ca n-ar avea nici un motiv sa distruga muntele, cu atat mai mult rezervatia.
By Adrian Rosca - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 6:59 pm
Imi pare rau ca unii s-au luat de calugarii ce salasluiesc la schitul cu pricina, dar ei chiar n-au nici o vina. E greu intr-adevar sa locuiesti in conditii precare si e o dorinta legitima sa ai un spatiu de locuit corespunzator, sunt perfect de acord.

Dar chiar nu inteleg de ce este nevoie de 2 hectare de teren (cu vegetatie alpina si subalpina) pentru construirea acestor chilii, mai ales ca acolo este o obste mica. Iar economic zona e complet neproductiva. Ce am inteles eu din ziare e ca ar dori sa amenajeze niste platforme pentru manifestarile religioase de Sf. Marie (parca atunci), pentru miile de credinciosi care urca muntele. Iar cu chestia asta sunt complet impotriva. Fiind constructor, stiu f. bine ce inseamna asta; decopertare de strat vegetal, asternere de strat de balast sau piatra sparta, etc. Iar ecosistemul alpin / subalpin este extrem de fragil, vezi rezultatele dezastroase provocate in anii ’50 de comunisti, care au vrut sa “eficientizeze” zona de pasunat si au distrus jnepenisurile. Si acum, dupa 50 ani, se vad rezultatele: coaste intregi pline de cioate uscate de jneapan. Si asa mediul de acolo e agresat de Porcus Turisticus, care din pacate a devenit si la munte majoritar.

Apoi, in tara asta orice constructie, fie ea cat de mica, trebuie sa primeasca autorizatie de constructie, iar in plus, fiind zona protejata, acordul de mediu eliberat de forurile in drept. Fara astea, constructia e pasibila de demolare. Ce vrei, asta e legea, si trebuie sa ne conformam toti, indiferent de etnie, apartenenta religioasa, sex, limba materna, culoarea pielii.

Dupa cum spuneam, calugarii n-au nici o vina, vina purtand-o mai marii BOR, in speta Mitropolia Moldovei. Ei (mitropolia), trebuia sa spuna de la inceput ce vor sa faca si sa nu aiba nimic de ascuns: fratilor, vrem sa extindem chiliile, calugarii nostri stau in conditii precare, vrem autorizatie. Si eu cred ca pentru treaba asta ar fi primit auorizatie, pt o extindere de cateva sute de mp. Ce D-zeu, oameni si crestini suntem.

Din pacate, stiti cu totii ce-au facut: Cu legea pre lege calcand, au zis ca sunt stat in stat si ca nu dau socoteala la absolut nimeni. Tocmai ei, care ar fi trebuit sa fie exemplu! Iar cand tarasenia a iesit la iveala, in loc sa recunoasca ca au gresit, au mintit ca “au toate acordurile si autorizatiile necesare”. Dar, vorba aia: Sa faci ce zice popa nu ce face el.

Din pacate, episodul asta vine imediat dupa cel cu Taul Stiol, la care faptuitorul a fost tot unul care ar fi trebuit sa dea exemplu, carmuitorul unui oras. Azi ici, maine colo, poimaine in toata tara. Ce mama masii, chestia cu protectia mediului si rezervatiile naturale in Romania e doar o gogorita pentru a ameti UE in vederea unei eventuale aderari.

Cand am fost ultima data in Ceahlau, in iunie ’99, lucrurile pareau a lua o intorsatura buna: se infiintase parcul national, danezii dadeau bani, muntele si imprejurimile cabanei erau curate, iar la Dochia n-am intalnit multi pseudoturisti. Ba inca l-am cunoscut acolo pe maestrul Marcel Guguianu care isi serba ca de obicei ziua de nastere pe munte. Prima noapte am dormit-o la cort, am platit taxa care nu mai stiu cat a fost, iar apoi urmatoarele 2 nopti le-am dormit la Salvamont Dochia. Asa ca imi pare rau ce aud acum.

100.000/ cort/ noapte e cam mult, daca nu iti ofera nimic in schimb. Aceeasi treaba e si la Balea Lac, numai ca acolo n-ai buda. Vine nenea, iti taie bon, ca esti in rezervatie naturala si salut, pleaca. Iar cand e sa-ti faci nevoile, imposibil sa nu te vada cineva. Singura chestie acolo e ca golesc pubelele de gunoi. Macar atat! Nu stiu in Ceahlau daca fac treaba asta. Si in Retezat platesti taxa de acces si taxa de campare, asa e in toate parcurile nationale. Numai ca pe banii astia, administratia trebuie sa curete gunoaiele sau sa amendeze pe turistii poluatori si sa intretina treseele si popasurile.

Dar mai avem o gramada pana atingem nivelul asta.

PS1: Draga Carola, imi cer scuze ca am fost foarte dur cu tine, dar din pacate tu ai inceput sa te legi de numele, religia si nationalitatea unora dintre noi, argumente care nu merita sa fie folosite intr-o dezbatere civilizata, si care mie imi provoaca greata. Cine seamana vant, culege furtuna!, tine minte treaba asta pentru viitor.

PS2: Emanuele, te rog nu mai lovi in saraca fata, nu-i frumos sa lovesti cu bocancul un om deja intins la pamant.

:-)
By Emanuel Molner - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 11:12 am
mda draga Carola, da acest ADRIAN ROSCA are foarte multa dreptate si respect ca sa coborat la novelul tau:-D, esti foarte absenta, poate in sat la tine nu se stie ca a fost o rev. prin 89 si ca,,, a cazut dictatura comunista, din care prin temele abordate de tine se cristalizeaza ca erai o mare comunista.

ce pacat, nu mai are cine sa te asculte, poate cativa consateni care si ei saraci de unde sa stie, daca nu tv. nu radio....

dara tu vad ca ai descoperit internetu, fa bine si actualizeaza-i si pe ei sa nu intre in groapa fara sa stie ce sa mai intamplat in tara, nu ascunde adevaru si lasa dogma veche, e out.

cat despre legi, nu este facuta numai pentru cetateni de rand, este valabila pentru si pentru biserica cat si pentru fruntasi tari care-si vad numai de.....,

acolo trebue sa-ti adresezi ce ai pe suflet, da mi-e teama ca nu te va asculta nimeni :-(:-(, fie-ti mila doamne de ea.

noi santem niste oameni simpli, si pagina este bazata numai pentru aomenii iubitori de natura/munte, toti noi de aici ai sa vezi ca iubim natura si o aratam si prin fotografiile care le expunem, tu probabil ai expune un steag rosu cu secera si ciocanu:-(, este un vis urat al romaniei, un cosmar prin care am trecut si eu.

ca sa nu trec la nationalisme, sant un om al muntelui si iubesc muntele din toata inima, am mai spus-o candva, ca muntele nu are tara, este a omanilor care au girja de el.

cine ma cunoaste are sa te convinga.

si ca sa ma corectezi la cum scriu, este ce-a mai eftina observatie si o face omu atunci cand nu are argumete la ce scriu.

intra in coliba ta si inchide usa si nu mai striga in gura mare ca nu te aude nimeni, dai numai dovata de lipsurile care le ai, credema ca sant mari.
By Cosmin Sava - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 9:46 am
Nu inteleg de ce toata lumea se ia de niste bieti calugari care isi fac veacul pe Ceahlau si care nu distrug mare lucru in comparatie cu altii. Calugarii nu au urcat nici un excavator sus, ci totul fac cu mainile lor. Apoi la schit s-a mai construit si in trecut si cei care au trecut recent pe acolo au vazut cat de curat e si cum s-a curatat locul dupa ce si-au terminat constructiile. Acum o luna cand am fost ultima data pe acolo era totul curat si e o placere sa faci seara o plimbare pana la schit.

De ce nu vede nimeni ce se intampla la Cabana Dochia care de un an si ceva nu mai este cabana? De cand a fost cumparata de bosii locali a devenit o discoteca la inaltime. De ce nu vede nimeni pet-urile care sunt aruncate noapte de noapte de "muntistii turmentati" pe platoul Ceahlaului si nu se ia nimeni de ei? De ce nu vede nimeni sticlele de bere sparte de aceiasi "adevarati oameni de munte"? Noaptea nici nu te mai poti odihni in cabana respectiva pentru ca duduie peretii cabanei pana la 2-3 dimineata. Cu asta sunteti de acord? Asta este si cauza pentru care acum urca toti pantofarii pe Ceahlau, au discoteca, bautura, etc. Si astfel devin toti oameni de munte...:-(Oare ce strica mai mult masivul: calugarii sau cabana (dupa cum este ea la ora actuala)?

Parerea mea este ca acesti calugari dupa ce isi vor termina constructia vor face curat in zona lor cum au facut si dupa ce au terminat biserica si chiliile existente. In prezent mai murdara este zona cabanei decat cea a schitului.

Aviz pentru turistii care vin in Ceahlau: daca vreti sa va odihniti nu prea o puteti face in cabana Dochia:-(. Veniti mai degraba cu cortul dar va trebui sa achitati o taxa de 100.000 pe zi de cort in care nu aveti nici o facilitate. Se iau acesti bani si locul de campare nu are decat o amarata de buda de care nici nu te poti apropia. Am colindat atatia munti pana acum dar "societate comerciala" ca pe Ceahlau n-am vazut nicaieri... Trist, dar adevarat...

Multi dintre cei care au comentat aici nu sunt in cunostinta sau n-au fost in viata lor pe Ceahlau. Totusi urc de vreo cativa ani buni pe Ceahlau si cred ca stiu ce se intampla...

Numai bine!
By Adrian Rosca - submitted on Thu, Aug 26, 2004, 8:02 am
In sfarsit, dsoara a clacat. Sper ca s-a potolit. Nu de alta, dar avem ac de cojoc celor ca dumneaei.
By Carola S - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 11:02 pm
Firme din Germania au aruncat Desuri Radioactive in Delta Dunarii. O FIRMA GERMANA construieste in acest moment canalul din Ucraina care va seca o parte din DELTA DUNARII DISTRUGAND MII DE SPECII. Cancelarul Gerhard Schroder isi exprima ingrjorarea fata de catastrofa care va fi produsa in Delta dar, subliniaza ca GERMANIA NU POATE FACE NIMIC IMPOTRIVA FIRMEI PRIVATE GERMANE CARE VA CONSTRUI CANALUL DE PE DUNARE. Se pare ca legea nu e pentru toti, asa cum sustin " baietii cei simpatici " care m-au injurat in multe mesaje pentru curajul meu de a spune de a-mi exprima liber opinia, asa cum se face intr-o tara democrata si de a spune cateva adevaruri.

Am fost extrem de dezamagita de virulenta si ura cu care niste persoane pe care eu nu le cunosc si care nu ma cunosc m-au atacat. Si atacul a fost indreptat impotriva mea ca persoana, incercand sa imi discrediteze imaginea pentru ca aveam curajul sa prezint realitatea asa cum este. In Dreptul Penal atacul in grup constituie o circumstanta agravanta a infractiunii care atrage dupa sine adaugarea unui spor de pedeapsa. In cazul de fata, lasand la o parte infractiunea de calomnie, simplu fapt ca mai multi barbati se unesc sa atace in cea mai vulgara maniera o femeie, spune deja totul despre NIVELUL LOR MORAL si despre REAU LOR CREDINTA.

Subliniez faptul ca EU NU I-AM ATACAT PE EI, ci M-AM APARAT, am fost in LEGITIMA APARARE.



Singurul despre care imi voi exprima parerea este ADRIAN ROSCA care a lansat cele mai urate acuzatii la adresa mea. In toate mesajele pe care mi le-a adresat, numitul Adrian Rosca a incercat sa provoace discutii pe tema romani-unguri, discutii pe care eu le-am evitat. Desi eu nu am spus nici macar un cuvant pe aceasta tema, Adrian Rosca chiar mi-a scris o poezie cu injuraturi la adresa ungurilor, si a adus in discutie chiar si problema evreiasca. Si problema germana. Eu am discutat doar despre firme Germane care produc dezastre ecologice in Romania, si as fi amintit acest lucru, INDIFERENT DE TARA IN CARE S-AR FI INREGISTRAT O ASTFEL DE FIRMA.

Cand folosesc sintagma de " Romani la noi acasa " ma refer la TOTI CETATENII ROMANIEI, INDIFERENT DE ORIGINEA LOR ETNICA. Dar se pare ca numitul ADRIAN ROSCa, are o obsesie teribila cu provocare de discutii care sa dezbine etnic pe cititorii acestui site in particular si probabil si pe "cetatenii romani "in genaral.

Aceasta INVERSUNARE cu care ADRIAN ROSCA INCEARCA SA PROVOACE DISCUTII RASISTE SI EXTREMISTE PE ACEST site imi aminteste de rev. de la 1848 in care austriecii i-au manipulat pe romani si unguri sa se bate intre ei, astfel incat austriecii au avut timp sa pregateasca ofensiva si sa inabuse Rev. atat a ungurilor cat si a romanilor.

DEZBINA si VEI CONDUCE, este deviza favorita a intrigantilor, si se pare ca ADRIAN ROSCA a invatat bine acest lucru. Am o intrebare pentru el: Cine te plateste sa faci acest lucru? Poate vreo firma concurenta a acestui site, pe care tu il murdaresti cu expresii vulgare si cu injuraturi. Sa-ti fie rusine!
By Carola S - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 10:58 pm
Singurul despre care imi voi exprima parerea este ADRIAN ROSCA care a lansat cele mai urate acuzatii la adresa mea. In toate mesajele pe care mi le-a adresat, numitul Adrian Rosca a incercat sa provoace discutii pe tema romani-unguri, discutii pe care eu le-am evitat. Desi eu nu am spus nici macar un cuvant pe aceasta tema, Adrian Rosca chiar mi-a scris o poezie cu injuraturi la adresa ungurilor, si a adus in discutie chiar si problema evreiasca. Si problema germana. Eu am discutat doar despre firme Germane care produc dezastre ecologice in Romania, si as fi amintit acest lucru, INDIFERENT DE TARA IN CARE S-AR FI INREGISTRAT O ASTFEL DE FIRMA.

Cand folosesc sintagma de " Romani la noi acasa " ma refer la TOTI CETATENII ROMANIEI, INDIFERENT DE ORIGINEA LOR ETNICA. Dar se pare ca numitul ADRIAN ROSCa, are o obsesie teribila cu provocare de discutii care sa dezbine etnic pe cititorii acestui site in particular si probabil si pe "cetatenii romani "in genaral.

Aceasta INVERSUNARE cu care ADRIAN ROSCA INCEARCA SA PROVOACE DISCUTII RASISTE SI EXTREMISTE PE ACEST site imi aminteste de rev. de la 1848 in care austriecii i-au manipulat pe romani si unguri sa se bate intre ei, astfel incat austriecii au avut timp sa pregateasca ofensiva si sa inabuse Rev. atat a ungurilor cat si a romanilor.

DEZBINA si VEI CONDUCE, este deviza favorita a intrigantilor, si se pare ca ADRIAN ROSCA a invatat bine acest lucru. Am o intrebare pentru el: Cine te plateste sa faci acest lucru? Poate vreo firma concurenta a acestui site, pe care tu il murdaresti cu expresii vulgare si cu injuraturi. Sa-ti fie rusine!
By Adrian Rosca - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 3:13 pm
Revenire (am o fereastra in care pot sa scriu mai mult):

"nu sunt nici rasista nici nationalista" S-o spui lu Mutu', nu noua:

"ai mancat multa carne cu hormoni, sare cu conservanti si ai baut apa cu antigel in ea"

"tigani care au distrus intr-o singura noapte mai multe hectare de padure pe care au vandut-o strainilor"

"ecologismul, adica protejarea Naturii este Inventata Chiar de Romani" (n.b. probabil ca primul parc national din lume, cel de la Yellowstone se afla pe undeva prin Romania?). Probabil ca esti si Tracoloaga pe deasupra, sa sustii ca buricul lumii in preistorie a fost aci la noi.

"desi nu esti roman dupa nume, ai totusi tupeul sa ii Injuri pe Romani la ei acasa, si sa arunci cu noroi in valorile lor, in istoria lor, in cultura lor. Ma intreb cam in cate minute ai fi linsat in Germania daca ai avea tupeul sa ii injuri si pe ei? Sau ma rog, in cate minute te-ar gaza"

"rusine sa-ti fie tie ca ai tupeul sa ne insulti la noi acasa"

In plus vad ca ai o ura aproape viscerala fata de nemti si austrieci, dsoara avocat din oficiu. Ce ti-au facut, ti-au transformat familia in sapun? (scuze fata de evrei).

Zici ca ti-ai ales numele de Carola sa te reprezinte pe internet, dar probabil in alte parti folosesti numele de Albiciade.

Sincer sa fiu eu am un imens respect pentru nemti, numai pentru ce au facut in Romania: numai in turismul de munte cati dintre noi n-au mers pe drumul lui Deubel din Crai sau din Bucegi sau au dormit la cabanele ridicate de SKV (care sunt sigur ca habar n-ai ce-i aia). Sau cand te mandresti cu Sighisoara, Biertan sau Sibiul vechi, gandeste-te mai bine la cine le-a construit. Si poate nu stii ca si regele Carol I a fost neamt. Probabil ca ti-a trecut pe la ureche ca el a construit castelul Peles cu banii lui adusi din Germania.

Daca vrei, poti sa te si invat poezii nationaliste (mii scuze fata de maghiari): Ungur Pungur teapa-n cur, ia pahar si bea din cur. Astea ar fi de nivelul tau, cred.

Dar presupun ca nu ai deloc treaba cu mersul pe munte si ca habar n-ai ca schitul de langa Dochia se afla in golul alpin si nu in padure. Asa ca fa bine si plimba ursuletul din Franta/Spania, ca ne-am cam saturat de atacurile la persoana si de tot circul tau, care s-a indepartat cam mult de la subiectul initial: lege si calcarea ei in picioare. Vezi-ti de barna ta, nu de paiele altora. Apropo, stii Cine a spus treaba asta?

Zici ca sunt limitat: intr-adevar, mi-a placut analiza matematica in facultate si mai ales sirurile monotone, marginite si limitate. Dar cred ca descrierea asta ti se potriveste mai curand tie. Apoi, noi astia muntomanii suntem limitati, nu vedem decat Muntele, Maria Sa. Si muntele este locul unde esti cel mai aproape de divinitate, indiferent ca te afli pe muntele Sinai, cel al Maslinilor sau altul.

In plus, mi te-ai adresat cu Fiule. Fiul e doar unul! Asa ca daca vrei sa faci pe desteapta, nu tine.

Zici ca sunt agent "infiltrat". Vaz ca ti-a intrat bine in creier treaba cu "agenturili straine", omule nou! Daca vrei sa afli, m-am nascut in Ferentari, Bucuresti si tot in Bucuresti locuiesc.

"asta este iarasi o incercare de-a ta de a dezbina cititorii acestui site" - arata-mi unul care ti-a luat partea, dsoara Corola. Iar noi suntem membri ai acestui site si nu cititori.

Dupa cum vezi, aplic principiul intoarce si obrazul celalalt si apoi puncteaza decisiv in plex.:-D:
By Adrian Rosca - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 12:10 pm
"daca ar fi cum zici tu Manastirile din Moldova nu ar fi rezistat cateva sute de ani fiecare" - draga Corola, pe atunci nu existau PET-urile, ambalajele de plastic si populatia nu era asa de numeroasa. Si atunci romanii aveau un mare respect fata de natura, care s-a pierdut dupa 45 de ani de comunism si 15 ani de manelism.

Sa stii ca nu sustin ca toti romanii sunt prosti si barbari, ci numai o parte dintre ei care s-au transformat in Rromani. Vezi grosolania, manelele, mizeria din jur, imbecilitatea, care din pacate au devenit larg raspandite. Dupa cum spunea un mare britanic: "Aveti o tara frumoasa, pacat ca-i locuita" Amin!
By Ducu Gheorghiescu - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 12:01 pm
Carola, efectele distrugerilor si constructiilor din Ceahlau se vor lua de mina si vor masura cu pasul (sau cu metrul, cu luneta, cu teodolitu, cu cintaru, cu termometru, cu tremometru) suprafata pe care se afla schitu si anexele. Si o sa le dea vreo 20000 de metri patrati. Dupa care efectele se vor gindi: "aha, deci nu s-a ajuns la 50 000, deci ne oprim aici". Si asha se opresc efectele la poarta curtzii schitului, pentru ca, nu-i asha, ele nu se manifesta decit de la 50 000 de metri in sus.



Daca accepti abordarea sistemica a lumii in care traim, atunci recunosti ca si un pirtz poate avea efecte pe care nu le banuim.



Si apropo de efecte: o bomba atomica incape in citziva metri patratzi. Totu e sa nu apeshi pe buton.



Ducu Gheorghiescu (Vasile Razeshu in alta viatza:)))
By Adrian Rosca - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 11:38 am
Imi place ca nu te deranjeaza distrugerea a 20.000 mp (2 hectare) de ecosistem alpin si subalpin extrem de sensibil (alo dsoara "specialista" etajul forestier nu e totuna cu jnepenisurile si vegetatia alpina!) cand BOR putea sa faca schituri oriunde altundeva si nu protesta absolut nimeni (ei, nu chiar oriunde). Cate schituri si manastiri nu s-au infiintat dupa 90 si nimeni n-a zis nimic. Dimpotriva, a fost un fapt laudabil. Si mai pune si tu mana pe cartea lui Aristide Stavros "Antilopa Carpatilor" sa vezi cine decima la sfarsitul razboaielor mondiale capra neagra din Carpati. Nu erau in nici un caz strainii ci taranii romani.
By Emanuel Molner - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 9:22 am
la nivelu asta nu ma cobor draga Carola:?, ti-am citit foarte bine mesajele, scot esentialul:-P, nu o sa apuc sa-ti descos fiecare fraza:-o.

ai o problema si nu e pe tema care ai deschiso, mai consultate cu cineva care are mai multa experienta:-o:-D
By Şerban-Alin Pontoş Administrator Alpinet - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 9:15 am
Unu la mana, locuiesc in Maramures asa ca stiu destul de bine care este situatia. Nu ca le-as lua partea austriecilor sau nemtilor, dar mi se pare deplasat sa se dea vina pe straini pentru neputinta noastra. Pai ce au taiat ei in perioada interbelica e infim fata de ceea ce s-a exploatat si s-a trimis la Maica Rusie vreo 50 de ani, sovieticii si-au lasat padurile intacte si s-au infruptat de la noi fara probleme, cantitati enorme... Tot o dai inainte cu austrieci si nemti...firmele care exploateaza sunt romanesti..supuse legilor romane, ce a impiedicat autoritatile romane sa dea un sut in fund asa zisilor investitori straini??? Apropo de braconaj, cine naiba e de vina ca in Borsa a devenit un obicei ca la fiecare nunta de roman neaosh sa se consume carne de capra neagra??? Ca sa arate cine e gazda??? O fi vreo traditie??

Vina clara este a alesilor nostrii, crede-ma... si daca o tot iei asa pe lantul slabiciunilor o sa iti dai seama ca poporul asta secular nu stie sa isi aleaga fruntasii si nici sa ii traga de guler cand o iau pe aratura... Noi stim foarte bine sa dam vina pe altcineva si sa gasim scuze pentru respectarea legii.

Pai un reprezentant al Bisericii trebuie sa un exemplu intangibil de moralitate - implicit de respectare a legii,, decenta, etc. Si ce vedem...nesocotirea oricaror reguli, constructii faraonice...si altele.



Doi la mana: discutia asta a devenit deplasata din punctul meu de vedere, isi poate avea locul altundeva, prea brusc se trece de la particular la general, de la date concrete la date de "notorietate". Pe mine unul ma oboseste sa fiu contrazis cu date de "notorietate" atunci cand vin cu intrebari si argumente concrete. Nu vad ce legatura au alimentele modificate genetic din Germania cu faptul ca BOR construieste ilegal si discretionar o manastire in arie protejata. Vad ca ai multa energie si multe de spus, dar nu cred ca ai gasit aici adevaratii "inamici", eu cred ca in mare suntem de aceasi parte a baricadei toti cei care intram pe acest site Alpinet. Eu unul iti recomand lista de e-mail alpinet2k@yahoogroups.com, acolo se discuta mult mai pe larg decat aici diverse probleme printre care chiar asta si acolo sunt oameni de admirat...care nu numai ca vorbesc, ci chiar FAC ceva, sunt sigur ca un ONG s-ar bucura sa te aiba alaturi. Mai exista liste similare referitoare strict la mediu, acelea nu le cunosc la fel de bine. Acolo vei gasi parteneri de discutie foarte activi si documentati, ar fi o oportunitate sa afli niste lucruri noi. Bineinteles, cu conditia sa vrei asta.

In orice caz, discutia a trecut cu mult in afara subiectului articolului de mai sus asa ca eu unul nu mai vad nici un rost sa continue, parerea mea este ca spiritul tau ofensiv nu este directionat catre persoanele potrivite. Eu unul, am spus destule si las pe altii sa aiba ultimul cuvant, daca vor cu tot dinadinsul.
By Carola S - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 5:57 am
Raspuns lui Emanuel Molnar:

Eu stau si ma intreb daca ai citit macar un mesaj pe care l-am afisat eu...dar ma indoiesc teribil:) Unde vezi tu ca fac eu comentarii asupra economiei din tarile Occidentale? Unde vezi tu ca spun eu ca nu avem nimic de invatat de la Occident? Mai citeste ce am scris eu, dar ai grija sa nu " te pierzi in traducere ";) Si data viitoare cand te mai " aptii ", abtine-te cu litera "B ". Iar cu ruperea de realitate, rupt de realitate esti tu:) probabil ai mancat multa carne cu hormoni, sare cu conservanti si ai baut apa cu antigel in ea;) Se gasesc din belsug prin Occident. Si iti pot chiar si trimite lista de preturi;)
By Emanuel Molner - submitted on Wed, Aug 25, 2004, 12:34 am
Carola, m-am aptinut la toate comentariile, da, scurt trebue sa-ti spun ca esti tare absenta de realitate, nu stiu de unde ai tu informatiile, da nu citi presa numai de la o redactie, sau nu te uita numai la un canal pe tv. incearca sa mai arunci un ochi si in gradina vecinului, sant sigur ca ai multe de vazut.

ai umflat cu o carte o bibloteca intreaga, cu cateva medali ai doborat toata stiinta tarilor avansate.

trebue sa fi realista, incearca sa vezi totusi cifra de afaceri al tari si fa niste comparati, vezi ca sant informati bune in reviste economice europene, nu cele din romania ca v-or fi numai tarile slabe economic trecute, desi nu mai e ca pe timpuri, ca sa ne spuna raposatu ca ne merge foarte bine, uitativa ca in africa mor oameni de foame:?.

ce priveste germania si investitiile, desi nu cred ce spui, nu i-a obligat nimeni pe romani sa semneze un asemenea contract, sant oameni care i-ati ales voi:-o.

da impresia ca faci parte din vre-un partida contra european, poate ceva in genu "hai sa punem iara sarma ghimpata la granitze" ca defapt nu din vest spre est fugea lumea, invers:-o.

o tema de prost gust si o argumentatie care poate tine, la moldoveni de peste prut, da nu la ce-i care deja au aruncat un ochi si in gradina vecinului, eu chiar mi-am luat boarfele si m-am mutat direct la vecinu:?:-o:-o.
By Carola S - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 11:15 pm
Mesaj pentru:

Cristian Georgescu. Eu nu sunt nici rasista nici nationalista. Faptul ca firme din Germania au aruncat cu intentie deseuri radioactive In Delta Dunarii este tratat cu indiferenta, de parca ar fi o chestie toatal neimportanta. Eu as scrie despre acest lucru, indiferent de locul in care ar fi inregistrata o asftel de persoana juridica.

Stiai ca in acest moment Ucraina vrea sa construiasca un canal pe Dunare care va distruge sute de specii? Deja de la zgomotul aparatelor au murit cateva sute pui de pasari conform datelor furnizate de specialistii romani aflati la fata locului. STiai? Dar stiai si ca FIRMA CARE CONSTRUIESTE CANALUL CE VA SECA SI DISTRUGE O MARE PARTE A DELTEI ESTE O FIRMA GERMANA? Stii cumva si care au fost comentariile autoritatilor germane fata de acest subiect, comentariile facute pe 12 august 2004 la intrevederea cu oficialitatile din Romania, de catre cancelarul german Gerhard Schroeder? Eu stiu:) Am sa revin insa mai tarziu pe aceasta tema.

Nu sunt de acord cu chestia ca strainii nu au ce sa invete de la noi. As putea sa-ti spun doar despre Festivalul Inventiilor de la Geneva, ELvetia, unde romanii castiga anual numeroase medalii de aur, depasind toate statele Vest Occidentale:) As putea sa-ti amintesc si despre informatica romaneasca si despre cea mai buna carte de C++ pe care o studiaza nu studentii la facultate, ci o studiaza cei care stiu deja sa programeze si care lucreaza la mari companii din USA, si care e scrisa de un roman etc. Si exemplele ar putea continua. De ex. cu mancarea. Ai mancat in Occident, mancare facuta la ei? Si cum ti s-a parut comparativ cu a noastra? Ai respirat aer de la ei? Si cum ti s-a parut? Ti-ai cumparat o casa in Occident? Si cat te-a costat? Si in cazul in care imi vei raspunde ca da spune-mi si cati bani castigi tu in mana pe an..... Dar ma indoiesc ca stai in Vest. Si alta intrebare, cat de costa un an de facultate in Occident? Stii? Da stii si cat te costa o zi de spitalizare in Occident, chiar si in cazul fericit in care ai asigurare medicala? Stii cat te costa sa mergi la dentist? Si toate astea, repet, raporteaza-le la venitul mediu pe economie din tarile Vest Europene.

Exista multe chestii pe care le putem invata noi de la Occidentali, dar exista cel putin la fel de multe lucruri pe care le au ei de invatat de la noi:)
By Carola S - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 11:06 pm
Mesaj pentru Adrian Rosca:

AR:" Aha! Rasism! "tiganii care fura din codru" " CS- asta este iarasi o incercare de-a ta de a dezbina cititorii acestui site pe criterii etnice. Nu e vorba de nici un rasism daca povestesti despre cum ai vazut la stiri niste tigani care au distrus intr-o singura noapte mai multe hectare de padure pe care au vandut-o strainilor. Este pur si simplu o realitate... Trista. Si de asemenea nu e nici un rasism sa povestesti despre experientele silvicultorilor romani a caror viatza e in permanenta pusa in pericol de hotii de padure.

AR:"E o mare diferenta intre scoala de silvicultura (sau scoala romaneasca care intr-adevar e cu 3 clase mai sus decat prin alte parti) si ce se intampla EFECTIV in teren." CS:Iti pun eu ce se intampla pe teren, sunt o gramada de firme straine sau cu parteneri straini care taie masiv din paduri? Stii cam pe cati colegi de-ai mei i-am auzit ca si-au dat demisia ca nu suportau sa vada distrugerea padurii? Pe Foarte Multi!

AR:""autoritatile pot fi excluse in acest caz". Gresit! Uita-te si tu cine este primul vanator al tarii" CarolaS:aici imi reinterpretezi cuvintele incercand sa-i manipulezi pe cei care nu mi-au citit mesajul. Ma refeream la BRACONAJ! ADica la vanatoarea ilegala, pe care eu o condamn, asa cum condamn si vanatoarea legala facuta de placere.

AR:"Alarmant pentru mine si pentru multi altii e ca primaria Ceahlau a dat schitului inca 20.000 mp desi ei sustin ca fac doar niste reparatii. Biserica nu trebuie sa aiba nimic de ascuns! "Carola S - ingrijorarea ta, Fiule, e nejustificata. Ca sa distrugi microclimatul unei zone, trebuie sa tai mai mult de 50.000 mp din acelasi loc! Iarasi daca nu ma crezi, intreaba-i pe altii care au studiat silvicultura! Deci, Biserica primeste acolo o suprafata cu mult mai mica decat suprafata minima de care este nevoie ca sa distrugi mediul, microclimatul, plantele si animalele dintr-un areal.

AR:"miile de pelerini: gunoaie, gunoaie si iar gunoaie. Spiritul religios al romanilor este admirabil dar educatia lor ecologica e nula!"Carola S: Daca ar fi cum zici tu Manastirile din Moldova nu ar fi rezistat cateva sute de ani fiecare si ar fi fost distruse de cele mai multe zeci de milioane de credinciosi care au trecut pe acolo in pelerinaj. Ceea ce nu s-a intamplat. In ceea ce priveste educatia ecologica a romanilor mai poate fi imbunatatita, DAr trebuie SUBLINIAT, ca Romania este una dintre primele tari din lume care au initiat Miscarea ECologica. Ecologismul, adica protejarea Naturii este Inventata Chiar de Romani, si asta am invatat-o tot la Scoala.

AR:"Nu vad ce legatura are chestia cu Bill Gates cu subiectul de fata?!" Carola S: Are mare legatua, ca din mesajele postate de voi se intelege ca romanii sunt niste gunoaie, prosti si barbari. L-am citat pe Bill Gates care are o parere total diferita de tine si care are un mare respect fata de romani.

AR:"La final: SPRE DEOSEBIRE DE TINE, EU NU M-AM UITAT NICIODATA PE UN FORMULAR DE EMIGRARE IN CANADA! " Carola S:FOARTE RAU AI FACUT!!! Atunci cum poti sa zici cum sunt romanii daca nu vezi cum sunt apreciati ei si de altii la nivel oficial si nu la nivel de massmedia interesata doar de subiecte de scandal? Punctul tau de vedere este cam ingust in aceste conditii.
By Carola S - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 11:04 pm
Mesaj pentru:Şerban-Alin Pontoş

S-AP: "Oricum, sa stii ca ma maguleste ca ai presupus ca sunt unul si acelasi cu dl. Rosca, am citit cu placere un raport de tura al sau in Muntii Maramuresului, Romania. Si tot dansul mi-a dat informatii pretioase pentru o tura ce am facut-o in Tibles, tot Romania." Carola S:Ma bucur sa aud asta. Cand ai fost in Maramures pe valea Izei, ti s-a povestit cumva si despre ravagiile facute de austrieci si nemtii in padurile de acolo? In special in perioada interbelica? Imi spui ca mesajul tau a fost scris cu: "Sinceritate si disperare ". Iti inteleg perfect ingrijorarea in ceea ce priveste natura, de asta iti si spun despre ravagiile facute in Muntii si Padurile Romaniei, si iti spun si despre autori, ca de. ex. in Maramures e vorba despre austrieci si nemtii care au defrisat masiv in perioada interbelica. S-AP: "Eu nu pot intelege de ce unii nu pot lasa muntele asa cum l-a lasat Dumnezeu pe pamant " Nici eu. Intreaba-i pe nemti si austrieci, poate iti vor da ei raspunsul (=BANI).

S_AP: "Situl Alpinet este un sit legat de munte, pentru alte probleme legate de deseuri radioactive exista liste de mediu, ONG-uri, autoritati " CarolaS: Ce sa intelegem de aici, ca doar muntele nu are voie sa fie distrus, in rest toata Planeta poate fi bombardata? Pai se pare ca Ecologismul tau e doar de parada! Pamantul este un Ecosistem Complex, in care muntii, aerul, oceanele se afla in relatie unele cu altele.

S-AP:" Si ata de mult imi place in tara asta incat nu m-am uitat inca pe un formular de emigrare in Canada. Matale cu ce ocazie te-ai uitat???" CarolaS:Asta e o chestiune juridica si de imagine, mai mult, e un subiect foarte cunoscut in randul celor de la Silvicultura.

S-AP:" gandeste-te cum arata Biserica de la Densus, o minune inestimabila lasata in paragina, CarolaS:este laudabila initiativa pe care a avut-o Michael Guest, fostul ambasador al USA la Bucuresti de a dona bani pentru Repararea Bisericii din Densus si a Bisericii Stavropoleos din Bucuresti. A fost un gest foarte frumos ca a investit bani in conservarea patrimoniului cultural romanesc. Eu ma refer insa la cei care au distrus Delta si o distrug in continuarea si voi reveni cu informatii pe aceasta tema, la cei care defriseaza padurile si omoara animalele din padure.
By Carola S - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 11:01 pm
Mesaj pentru:

Heinz si Ducu Gheorghiescu:

mesajele voastre sunt atacuri la persoana, insulta etc. Foarte urat.
By Cristian Georgescu - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 5:01 pm
Carola (un nume foarte frumos) este putin cam nationalista si cam rasista (dar cine nu-i?) dar si-a expus punctul de vedere (punct de vedere cu care nu sunt de acord) ce-i drept intr-un mod cam vehement, oricum nu merita sa sariti asa la ea si sa o luati la misto. Carola, nu stiu daca ai fost vreodata mai la vest de Ungaria, dar iti spun ca oamenii aia nu au ce sa invete de la noi, noi suntem cu 100 ani in urma lor, sa fim realisti.



Oricum, nu cred ca pe francezi i-ar opri ecologistii din construirea unui obiectiv turistic din care ei scot bani (si-au tras in Alpi o gramada de sarme, trenulete si alte mijloace de a scoate bani de pe urma turistilor, si scot o gramada). Noi romanii suntem ceva mai fraieri, plantam cruci in varf de munte, stricam si locul si nu aducem nici un profit.



Din pacate, peste 100 de ani (daca nu mai devreme) nimeni nu o sa-si mai puna probleme de protejarea mediului, atunci cand vom ramane fara resurse vom taia si ultimul boschete, vom fora si ultimul deal ca sa mai rupem o bucatica de resursa energetica, progresul tehnologic i-a facut pe oameni dependenti de energie ca de aer.



In legatura cu schitul din Ceahlau, nu inteleg o chestie, daca baietii astia vor ceva mai mult confort de ce nu coboara in Durau ca si-a construit biserica acolo niste palate si se plimba popii in niste masinute foate confortabile
By Ducu Gheorghiescu - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 3:06 pm
Carola S.



Exista 2 posibilitati:

1. Ejti o super fina psiholoagah si ai vrut sa animi segmentul comentariilor. Ceea ce ai si reusit.

2. Ejti un pic mai "speciala" si atunci nu e bine sa te contrazicem. Iti recomandam doar institutii de specialitate pentru tratarea naivilor si dooshilor.



Ducu Gheorghiescu, suparat ca nu poarta un nume neaosh, cum ar fi Vasile Razeshul. Pentru tine (ca sa nu se declansheze criza) Vasi.
By Vasile Selegean - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 11:38 am
Draga Carola S.,

- acest site este dedicat Carpatilor Romanesti si ar trebui sa ne rezumam la asta; daca doresti, putem discuta alte subiecte in particular -email, instant messenger ori telefon- (astept un mail scurt la vasiles@hotmail.com); despre problema in chestiune, cred ca e clar pentru toata lumea: se vrea sa se construiasca ilegal intr-o zona protejata, de catre BOR cu acordul si ajutorul conducatorilor tarii;

- inversunarea si "taria convingerii dumitale este impresionanta si demna de cauze mai bune" (din comentariul d-lui Şerban-Alin Pontoş); asa e, dar asta nu-ti da dreptul sa folosesti acest ton. Oare daca ma cheama Heinz sau nu sint ortodox n-am voie sa-mi exprim o parere in Romania anului 2004? Sa fie virsta de vina? Daca nu, cu parere de rau, nu vad alta explicatie decit o elementara lipsa de bun-simt..

- orele la care d-ta postezi comentarii si raspunsuri sint destul de ciudate..:-P De curiozitate, de unde scrii? Eu sint absolvent de informatica, sotia mea la fel, dar traim si muncim in Romania. Si sint cu totul alta persoana decit I. H., S.-A. P. sau A. R.

Vasile S.
By Şerban-Alin Pontoş Administrator Alpinet - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 8:55 am
Stimata colega,



Imi pare rau ca ai inteles numai doua lucruri din ceea ce ai citit. Sinceritate si disperare nu ai simtit cumva????



In expresia "vrea sa construiasca un schit in munti" ai uitat cuvantul "ILEGAL", plasat inainte de "un schit". Punct.



Situl Alpinet este un sit legat de munte, pentru alte probleme legate de deseuri radioactive exista liste de mediu, ONG-uri, autoritati - sunt oameni acolo care ar asculta cu interes informatiile legate de deseuri radioactive in Delta...si culmea, ar si actiona!!! De asemenea, sunt sigur ca o sa gasesti tu si ceva situri despre Ortodoxism si basme populare romanesti. Noi suntem mai limitati!!!



Oricum, sa stii ca ma maguleste ca ai presupus ca sunt unul si acelasi cu dl. Rosca, am citit cu placere un raport de tura al sau in Muntii Maramuresului, Romania. Si tot dansul mi-a dat informatii pretioase pentru o tura ce am facut-o in Tibles, tot Romania.



Chiar daca nu iti vine sa crezi, sunt ortodox. Si daca intentionezi sa te legi de numele meu ar trebui sa stii dinainte ca aproape jumatate din Romanii din Ardeal au nume cu rezonanta maghiara...pe mine personal nu ma deranjeaza. Si ata de mult imi place in tara asta incat nu m-am uitat inca pe un formular de emigrare in Canada. Matale cu ce ocazie te-ai uitat???



Taria convingerii dumnitale este impresionanta si demna de cauze mai bune. Din pacate realitatea iti este cu desavarsire straina...nici nationalismul nici evlavia nu justifica incalcarea legii. BOR mai bine ar investi banii aia in altceva: gandeste-te cum arata Biserica de la Densus, o minune inestimabila lasata in paragina, cu lucrari de restaurare oprita la jumatate din lipsa de fonduri, acolo au venit strainii pe care ii blamezi atata si au facut donatii, Biserica si statul nu au fost in stare, ei pun cruci imense pe munte...

Eu nu pot intelege de ce unii nu pot lasa muntele asa cum l-a lasat Dumnezeu pe pamant?
By Adrian Rosca - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 8:55 am
Ha, imi place finalul de comentariu al Carolei S: "comentariile voastre sunt asemanatoare cu ale Omului Rosu, e posibil chiar sa fiti aceeasi persoana..." Kool! Probabil ca sufar de personalitate multipla si nu mi-am dat seama pana acum. Hi, hi, hi.

Daca tot veni vorba de povesti, preferatul meu e Zmeul si nu Fat Frumos:-D
By Adrian Rosca - submitted on Tue, Aug 24, 2004, 8:40 am
Aha! Rasism! "tiganii care fura din codru" Deci romanii sunt buni si blanzi, doar tiganii si strainii sunt ai dracu'!

E o mare diferenta intre scoala de silvicultura (sau scoala romaneasca care intr-adevar e cu 3 clase mai sus decat prin alte parti) si ce se intampla EFECTIV in teren.

"autoritatile pot fi excluse in acest caz". Gresit! Uita-te si tu cine este primul vanator al tarii, seful AGVPS, daca nu altul Bombonel. El si toata "elita" Romaniei au luat iegzemlpu de la raposatul Ceasca si patroneaza acest dezastru.

Apropo, nu sunt deranjat ca Biserica construieste un schit in munti, ma deranjeaza doar ca se distruge o zona protejata, pe care ar trebui s-o vada si s-o admire, printre altii, si urmasii urmasilor tai, daca vrei. Alarmant pentru mine si pentru multi altii e ca primaria Ceahlau a dat schitului inca 20.000 mp desi ei sustin ca fac doar niste reparatii. Biserica nu trebuie sa aiba nimic de ascuns!

Si apoi mai e o chestie: nici Stefan cel Mare si nici altii, timp de sute de ani, nu au deranjat Pionul Moldovei cu nici o constructie, schit sau altceva. Apoi e chestia de marile adunari religioase care strang mii de persoane. Mergi dupa o astfel de adunare in Ceahlau si vezi ce lasa in urma miile de pelerini: gunoaie, gunoaie si iar gunoaie. Spiritul religios al romanilor este admirabil dar educatia lor ecologica e nula!

Nu vad ce legatura are chestia cu Bill Gates cu subiectul de fata?!

La final: SPRE DEOSEBIRE DE TINE, EU NU M-AM UITAT NICIODATA PE UN FORMULAR DE EMIGRARE IN CANADA!

Oricum, cred ca la tine de vina este varsta. O sa te mai calmezi cu timpul.

RELAXX:-P
By Carola S - submitted on Mon, Aug 23, 2004, 11:42 pm
Am citit raspunsurile la comentariul meu si am inteles doua lucruri:

1. ca sunt rautacioase si

2. ca persoanele care le-au postat nu sunt deranjate ca nemtii au poluat cu deseuri radioactive Delta Dunarii (chestia asta s-a intamplat la mijlocul anilor '90 si de atunci deseurile zac in Delta!), nu sunt deranjate de strainii care vaneaza in Romania facand prapad, in schimb persoanele respective sunt deranjate ca Biserica Ortodoxa Romana doreste sa construiasca un schit in munti!



In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa Romana, ar trebui sa stiti ca Manastirile ofera adapost celor care cer acest lucru, fara sa te puna sa platesti, primesti mancare si adapost pe gratis! Ceea ce nu e un lucru rau pentru turistii care urca pe munte! E ca si cum s-ar mai construi o " cabana " intr-o zona protejata. Cabana care iti ofera adapost si mancare pe gratis!



Raspunsuri:

Atacul la adresa numelui meu: Indiferent ce nume am ales eu sa ma reprezinte pe acest site, eu pledez cauza romanilor spre deosebire de cei care mi-au raspuns si care au doar comentarii rautacioase si de proasta calitate la adresa Romanilor si valorilor acestora!

Adrian Rosca:

faza cu nemtii care vin in Romania sa studieze silvicultura: vad ca nu crezi ca Romanii au una dintre cele mai bune Scoli de Silvicultura din lume: sfatul meu, du-te tu putin la Brasov si stai de vorba cu profesorii si studentii de acolo, si apoi mai uita-te si la formularul de emigrare in Canada si o sa observi ca pentru cei care au facut Silvicultura la Brasov sau Informatica in Romania se acorda punctajul cel mai mare! Si daca nu crezi nici faza cu romanii care sunt buni la informatica, du-te si intreaba-l pe Bill Gates, care recent a angajat la Microsoft o intreaga promotie din Romania!

Tu ai un nume "romanesc", dar probabil lucrezi sub acoperire!;)

Situatia provocata de inundatii si defrisarile masive: este intr-adevar o Mare Drama, si ti-o spun si in calitatea mea de persoana care a studiat asta! Stii, dureaza 5 ani ca sa inveti cum se cultiva si cum se exploateaza o padure! Sunt multi factori de care trebuie sa tii cont.

Apoi, tu zici ca:"Nu occidentalii sunt de vina ca ne impusca salbaticiunile ci oficialitatile romane, de la vladica pana la opinca ", eu as spune ca sunt de vina cu totii! Ca pana la urma chiar daca ti se da voie sa omori pe cineva(animal sau persoana) decizia e a celui care apasa pe tragaci! Ala vede cu ochii lui animalul murind! Si ii face placere ceea ce vede! OMOARA de PLACERE!, nu de foame si nici de saracie! Si ca veni vorba, reciteste si tu "Moartea Caprioarei " sa vezi care sunt sentimentele pe care le incearca un roman adevarat cand face asta! Pe de alta parte, NU Toti Vaneaza Legal! Asa ca, autoritatile pot fi excluse in acest caz.

Si o intrebare pentru tine: Ai lucrat vreodata ca silvicultor in Romania sa-ti simti viatza in pericol in fiecare zi? Sa te temi de tiganii si de gunoaiele care fura masiv din paduri si vand la straini pe preturi de nimic? Si tu comentezi de Biserica Ortodoxa Romana care vrea sa- si construiasca un schit pentru odihna sufletesca si trupeasca a celor care trec pe acolo. Care este religia ta? E clar ca nu esti ortodox, ca vreo 90 % dintre romani!



Restul chestiilor pe care le-ai scris tu sunt " junk ", ca de ex. "conspiratia mondiala ", "ungurii si romanii", "totu-i putred in occident si totu-i bun in Romania ". E clar ca tu lucrezi sub acoperire si incerci sa dezbini cititorii acestui site!;). Stiau ei romani de ce il sfatuiau in povestile lor pe Fat-Frumos sa se teama de omul rosu!:)



Raspuns celorlalti: comentariile voastre sunt asemanatoare cu ale Omului Rosu, e posibil chiar sa fiti aceeasi persoana...
By Adrian Rosca - submitted on Mon, Aug 23, 2004, 2:40 pm
Citind mesajele referitoare la acest subiect nu ma pot abtine sa fac si eu citeva observatii:

- apropo de numele "neromanesti" gen Karola S. (oare de ce nu-si da numele? probabil ca nu e deloc neaos ci un nume de alogen)

- asadar Biserica nu trebuie sa se supuna legilor lumesti. Falsch! Da-i cezarului ce-i al cezarului este spus clar de catre Hristos. Si cum legea protectiei mediului este "a cezarului" trebuie sa te supui ei indiferent ca te numesti Biserica Ortodoxa Nationala sau altcineva. Drept dovada, pana la urma Biserica a stopat actiunea de pe Ceahlau.

- nu inteleg de ce o Patrioata ca Karola foloseste expresii intr-o limba straina neamului nostru. Domnule Pruteanu, se aude?

- tot ce-i romanesc e "bun"si tot ce vine din occident e "stricat si putred". Hmm, am mai auzit eu chestia asta pe la o plenara sau un congres pe vremea lui nenea

- cum e cu inundatiile din ultima vreme, de ex cea de pe valea Trotusului? Cine a chelit muntii de padure si au umplut albiile de rau cu rumegus: Romanii (patroni verosi sau simpli tarani) sau strainii? (apropo de: "nemtii vin in Romania sa studieze cum arata o padure naturala si sa invete de la Silvicultorii romani cum sa cultive / exploateze padurea fara a o distruge") Ha, ha, ha. Ma prapadesc de ras. Poate asta se intampla pe vremea lui Decei, Dumnezeu sa-l ierte, dar nu acum.

- problema e ca trebuie sa invatam din greselile occidentalilor si nu sa le repetam, altfel va fi prea tarziu. Nu occidentalii sunt de vina ca ne impusca salbaticiunile ci oficialitatile romane, de la vladica pana la opinca, care le pun la dispozitie "piesele" si care mint cu nerusinare si maresc cotele de vanat de la an la an. Apropo de gunoiul radioactiv din Delta, acum aud pentru prima oara. Tre sa ne spui si noua ce s-a intamplat, sa luam pozitie. De fapt problema se pune asa: Cine si de ce i-a lasat?! De ce nu s-au luat masuri??

- mi-a placut si chestia cu dacii. Mai ramane sa spui ca suntem aici de 2000 de ani si ungurii au venit doar de o mie si argumentele sunt complete.



P. S. Am uitat sa spun: Este o conspiratie mondiala impotriva Romaniei!
By Vasile Selegean - submitted on Mon, Aug 23, 2004, 11:08 am
Hei, ce de cuvinte 'frumoase'.. In centrul discutiei ar trebui sa fie Muntii Carpati, masivul Ceahlau in cazul de fata!

D-na/d-ra Carola S (apropos.. cind e ziua ta de nume dupa calendarul ortodox? Pardon.. dar nu m-am putut abtine..:-D) te vad o Romanca adevarata.. Dar te cam contrazici. Cum putem sa fim in armonie cu natura si in acelasi timp sa ridicam o constructie in mijlocul unei arii protejate? Facind zeci de curse pe zi cu doua elicoptere de tranport, peste acceasi arie protejata! Sau cum putem sa ne spunem crestini daca un pilot al Armatei Romane refuza sa ia in elicopter (la coborire, cind oricum era gol aparatul!) o fetita de 14 ani cu o criza de apendicita, caz in care timpul e atit de important.. O fi secret militar interiorul unui elicopter de transport -oare cit o sa-mi ia sa gasesc pe net planurile detaliate ale elicopterului?;-) -? Dupa mine asta nu inseamna "pastrarea traditiilor noastre", ci tocmai nesocotirea lor.

Oare de ce vin straini (turisti sau oficiali) sa vada animale salbatice si paduri crescute in voie tocmai in Romania? Fix pentru ca inca mai exista.. dar nu stiu pentru cit timp! Stefan cel Mare n-a avut nevoie de aprobari sa ridice manastirile care azi sint in patrimoniul Unesco. Si chiar daca ar fi avut nevoie, si-ar fi acordat-o, sint convins:). Dar pe atunci nici nu existau arii protejate. Din cauza activitatii omului in acesti 500 de ani care au trecut de atunci e nevoie azi de arii protejate. Care sa ramina neatinse, cit este posibil. Sa aiba ce vedea cei care vor veni peste 10-20-200 de ani.

Ce sa mai spun.. "Sus Patria"?!..

Am publicat si eu o stire pe tema asta in 13 august ("Ce se intimpla in Ceahlau?"), dar n-a trezit asa pasiuni ca acum.. O fi fost lumea in concediu, departe de calculatoare.. Ma bucur ca informatia a ajunj in sfirsit intr-un cotidian national (Romania Libera, articolul -insotit de fotografii- poate fi citit aici: "http://www.romanialibera.ro/editie/index.php? url=articol&tabel=z20082004&idx=74"), poate ca de data asta se va porni un curent de opinie dincolo de 'marginile' site-ului Alpinet si se va opri distrugerea. Ceva asemanator s-a intimplat si in Rodna, la Izvoarele Bistritei, si in Cheile Bicazului. Am vazut si niste propuneri de protest in paginile Alpinet! E un inceput bun!

Toate cele bune!

Vasile S.
By Şerban-Alin Pontoş Administrator Alpinet - submitted on Mon, Aug 23, 2004, 9:24 am
Cat patos...nu vreau sa intru intr-o controversa cu tine, numai te rog sa urci in Rodnei sa vezi cum "Sintagma " codru-i frate cu romanul " la noi se verifica, romanii si-au conservat natura" sa vezi muntii belitzi de padure si crestati cu drumuri de TAF si lacuri glaciare masacrate cu lama de buldozer. Dau exemplu Rodnei pt ca acolo am fost de curand, si in plus e "mai la mine acasa"...dar mai dunt o droaie de locuri pangarite de fratele codrului, si in nici un caz de occidentali. Si daca pomenesti de Codul Penal, e interesant de mentionat si infractiunea de fals si cea de trafic de influenta...plus nerespectarea a zeci de reguli ce tin de regimul constructiilor si al Rezervatiilor Naturale. Pana una alta aici e vorba de incalcarea legii...si nu o incalca oricine, ci chiar cei care prin exemplul lor ar trebui sa educe pe cei din jur. "Nimeni nu este mai presus de lege".
By Carola S - submitted on Sun, Aug 22, 2004, 10:44 pm
Constat cu multa surprindere ca, desi nu esti roman dupa nume, ai totusi tupeul sa ii Injuri pe Romani la ei acasa, si sa arunci cu noroi in valorile lor, in istoria lor, in cultura lor. Ma intreb cam in cate minute ai fi linsat in Germania daca ai avea tupeul sa ii injuri si pe ei? Sau ma rog, in cate minute te-ar gaza?

Si observ ca te-a deranjat foarte tare ca am amintit despre Catastrofa Ecologica pe care nemtii au produs-o in Delta Dunarii aruncandu-si acolo deseurile lor radioactive pe care nu s-au mai sinchisit sa le scoata! Nu numai ca nu le-au scos, dar le-au aruncat cu INTENTIE in Delta Dunarii! Ca vorba aia, au si ei iesire la mare, si la Marea Nordului si la Marea Baltica, dar ei vroiau sa vina cu deseurile tocmai prin Delta Dunarii!

Se pare ca principiul pe care il proslavesti cu inversunare : in Occident " poti sa fii cine ai fii ca nu conteaza... " nu se aplica si in cazul lor, ei neplatind nimic pentru catastrofa pe care au produs-o!



Din mesajul tau rezulta ca nu ti-ai prea batut capul cu studierea macar superficiala a vreunei religii, ca ai fi stiut ca orice Biserica-Religie de pe planeta noastra, nu se ghideaza dupa legi " lumesti ", ci dupa legi Divine, ca de-aia se numeste religie si nu stiinta! Religiile incearca sa creeze armonia dintre Om-Natura-Divinitate.

Sintagma " codru-i frate cu romanul " la noi se verifica, romanii si-au conservat natura, au iubit-o si respectat-o spre deosebire de " capitalistii aia gloriosi " pe care ii lauzi tu cu frenezie si care se ghideaza dupa legile lor " lumesti " = totul pentru bani, nu conteaza cate razboie facem si pe cine omoram si de la cine furam etc.



ULTIMUL URS din FRANTA a trecut ilegal frontiera in Spania in cautarea unei ursoaice care sa-i alunge singuratatea, nemtii vin in Romania sa studieze cum arata o padure naturala si sa invete de la Silvicultorii romani cum sa cultive / exploateze padurea fara a o distruge, specialisti din Austria vin in Romania si importa tescovina pe care o folosesc la ei in tara ca sa isi repare pamanturile pe care le-au distrus cu ingrasaminte. Italienii si ceilalti occidentali importa iepuri si alte animale din padurile Romaniei ca sa isi repopuleze padurile lor, si mai e cate unu' precum Heinz Ion caruia ii raspund eu acum, care ne explica noua romanilor cum Bisericile Noastre Ortodoxe (o mare parte dintre ele fiind protejate de Unesco), sunt un Ditamai pericol pentru mediul incojurator!



Rusine sa-ti fie tie ca ai tupeul sa ne insulti la noi acasa! Am sa verific daca in Dreptul Penal Roman este incriminata defaimarea nationala. Avem nevoie de o institutie care sa aiba grija de imaginea Romaniei de prea multe ori calcata in picioare de gunoaie din Occident!
By Carola S - submitted on Sun, Aug 22, 2004, 2:56 am
Am citit acesta stire in care anumite persoane sunt deranjate ca in Romania, Biserica Nationala construieste un schit de calugari in muntii Romanesti. Ma intreb daca Stefan Cel Mare si Sfant a cerut aprobari vreunei comisii conduse de persoane cu nume Neromanesti, gen " Cristina Miclaus " pentru a ridica Manstirea Putna sau alte Manastiri, care acum fac parte din patrimoniul romanesc si mondial, fiind protejate de UNESCO.



Nedumerirea care m-a incercat la citirea acestui articol ar fi daca persoana care l-a scris are macar cunostiinte vagi despre Arhitectura Bisericeasca Romaneasca si daca stie cumva ca TOATE Asezamintele de Cult Ortodox sunt construite dupa niste reguli care sunt in armonie cu natura- Pamantul si in acelasi timp si cu Universul - Cosmosul. Acesta ar fi motivul pentru care in Romania gasesti Manastiri care au rezista sute de ani! Mai gasesti astfel de lucruri prin China, realizate tot intr-o maniera care respecta si protejeaza natura, numita de inteleptii chinezi TAO = the way of nature. Nu am vazut deloc Biserici prin Moldova care ar fi distrus mediul incojurator si nici calugari ortodocsi, haituind cu cruzime animalele din muntii Romaniei si laudandu-se ce Ursi, Cerbi si Mistreti au omorat ei. In schimb am vazut oameni din strainatate diagnosticati cu cancere si alte boli grave care au venit la Manastiri de calugari ortodocsi romani fiind vindecati de acestia. Si am vazut si numerosi straini venind in Romania cu arme de foc performante cu scopul de a distruge la noi asa cum au facut la ei. Si am mai vazut si alti straini care iubesc natura, venind in Romania ca sa invete de la Silvicultorii Romani cum trebuie sa ingrijeasca o padure, si ca sa vada cum arata o padure naturala, pentru ca la ei nu mai exista asa ceva de mult timp!



O manastire pe varf de munte este in deplina concordanta cu spiritul romanilor si al stramosilor lor, al dacilor care obisnuiau sa construiasca pe varfuri de munti asezari sacre si umane , toate in armonie cu micro si macro cosmosul. Si by the way, ma bucur ca in Romania statul mai cheltuieste bani si pentru a pastra traditiile nostre si nu doar pentru a distruge tot ce avem noi.



Il rog pe autorul acestui articol sa mai faca si unul despre cum firme din Germania au varsat deseuri radioctive in Delta Dunarii si nu s-au sinchisit sa le scoata de acolo, nedand dovada de " corectitudinea "si " profesionalismul " lor pe care il invoca in toate negocierile cu liderii nostri politici,:) atunci cand pretind ca ei stiu mai bine decat noi ce trebuie sa facem la noi acasa:)
Comments for this message
Login or register to comment