Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Codruta <c...@braila.astral.ro>
Date: Thu, Jul 21, 2005, 12:04 pm
Subject: [a] HotNews - Flutur de forta prin padurile patriei
http://www.hotnews.ro/articol_27180-Flutur-de-forta-prin-padurile-patriei.htm

Putina istorie recenta
Academia Catavencu, nr. 18/11mai 2005, gazduia, sub titlul Secui-i-as si n-am cui, un material despre despaduririle din zona Voronet, descriind o marsava metoda de ucidere in picioare a padurii: secuirea sau ciungirea. Titlul era o sudalma adresata localnicilor care cojisera o padure de molizi spre a o taia apoi.

Gabriel Geamanu de la TVR m-a contactat ulterior pentru realizarea unui film despre acel loc si, in general, despre starea padurilor Bucovinei. Zis si facut.

Fara paine, dar cu sare in ochii cameramanului
Cu Daniel Georgescu - reporter - si cu Dan Chiorcioiu - cameraman - am inceput filmarile in 17 mai. Unii gospodari din Voronet nu ne-au intampinat cu paine si sare, ci cu bate si pumni, desi filmam din spatiul absolut public oarece gatere ilegale care functionau din plin.

(Cum bine observa in Cotidianul Alin Ionescu, erau niste "bucovineni simpli, oameni pentru care, daca i-ai vedea intr-un reportaj despre traditiile de Pasti, ai baga mana in foc";). Zeci si zeci de hectare cu cioate, asemenea unor negi albi si uscati pe obrazul strabatut de ravene al muntilor, ilustrau crima de mediu.

Un burete si o cana cu apa: materiale didactice
Lectia filmului era simpla: turnati o cana cu apa pe un burete mare. Apa va disparea, fiind retinuta. Taiati din burete apoi bucati succesive, repetand operatia. De la o vreme apa va da pe dinafara, buretele fiind prea mic spre a o ingloba. Padurile tarii sunt asemenea buretelui, iar inundatiile vor fi o prezenta permanenta de acum incolo.

"Privatizarea" padurii, ca pretext electoral, si taierile abuzive Romsilva au fost in Romania postdecembrista principala cauza a despaduririi.

Culmea sinceritatii: un gaterist ingrijorat de defrisare
D. C., proprietarul unuia dintre gaterele autorizate din regiune, imi marturisea ca e uluit de "cat lemn fara acte vine la prelucrat de pe fondurile popilor". {i adauga: "Padurarii bisericesti fac marfa pe din doua cu sfintiile lor", incredintat ca daca merge asa, in cativa ani va falimenta prin lipsa materialului lemnos.

Dumnezeu nu bate cu bata, ci cu drujba
Pe 9 iulie, o ploaie scurta torentiala cazuta in muntii Stanisoarei pe cumpana apelor Suha, Negrileasa si Voronet a produs un tsunami cu apa dulce asupra localitatilor din bazinele amintite. Voronetul, prin pagubele produse - 16 automobile moderne si 9 case avariate sau distruse - a condus in topul spectacolului.

La Comanesti (Bacau) s-a intamplat aidoma in bazinul Trotusului, afluentul Ciobanus fiind despuiat de paduri. Un localnic sinistrat, proaspat disponibilizat, explica unui reporter TV ca din salariile compensatorii si-a cumparat o drujba performanta, intrucat "gasim de lucru doar la taiat padure".

Scufita Rosie si. fluturul
"Tocmai trecea pe acolo un vanator", spune in final basmul cu Scufita Rosie. Ei bine, in campania electorala 2004, pe la Runcul Boilor din Botosana, tocmai trecea o echipa a PRO TV-ului, intr-o zi de vara. {i, ce sa vezi: senatorul liberal Flutur era la coasa, incercand sa slabeasca.

(Dupa acelasi model, si cu acelasi dublu scop, de imagine fizica si electorala, o alta echipa TV trecuse pe la Cornu, unde unul, Adrian Nastase de la PSD, tavalea iarba cu scula lui.) Pe 10 iulie 2005 asadar, doua automobile bengoase 4x4 s-au oprit langa mine (care filmam si fotografiam valea Voronetului).

Din primul a sarit ministrul Gheorghe Flutur, incaltat cu cizme liberale galbene, gata de actiune. Din celalalt a sarit Catalin Radu Tanase, regele dezastrelor de la PRO TV, insotit de un operator, care, pesemne intamplator, tocmai treceau prin zona. Operatorul a filmat de indata dialogul ministrului cu un localnic (pe nume Daramus), ministrul vorbind despre "ajutoare".

Si, pe cand localnicul a vrut sa zica ceva despre despadurirea Sucevei (unde fusese director Romsilva Gheorghe Flutur) si despre jaful de pe Fondul Silvic Bisericesc (pe care acelasi ministru Flutur vrea sa-l cadoriseasca, legal si neconstitutional cu 192.000 ha de padure), ministrul s-a grabit brusc, cu echipa de jurnalisti pe urme: agitat si gata de noi fapte de vitejie.

Academia Catavencu, 20 iulie 2005

--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.arin.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Obcinele BUCOVINEI - Satul Voronet  
Muntii STANISOAREI  
Obcinele BUCOVINEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cantonul Cosova-Valea Poneasca-Tabara Poneasca

 



There are no comments for this message
Login or register to comment