Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Date: Mon, Dec 19, 2005, 8:40 am
Subject: [a] PRO VISEU - ''firma de ecologie''Gazeta de Maramures 19 dec.
Firma de ecologie
In loc ca banii oferiti pe proiecte de catre agentiile si ONG-urile occidentale sa mearga spre scopuri constructive, care sa ajute la pastrarea a ceea ce este bun in Romania, uneori scopul nobil este deturnat spre interesele obscure ale unor firme-asociatii nonprofit. In cazul de fata, din Viseu de Sus.

In multe cazuri, sub masca unei organizatii non-guveranmentale (ONG) se ascunde o afacere profitabila. O exemplificare ideala pentru acest tip de manevre il ofera Fundatia PRO VISEU din Viseu de Sus, condusa de Ioan Sabau. Dupa ce Fundatia a obtinut diverse finantari interne si externe, si-a deschis un centru de turism, respectiv Agentia de turism "Vassertour". La cinci ani de la demararea afacerii, nimeni nu mai stie unde incepe asociatia non-profit si unde se termina societatea comerciala. Dar ce promoveaza Sabau prin intermediul site-urilor si publicatiilor editate sub egida sa?
Off-road prin Rezervatie!

In urma cu putin timp semnalam faptul ca jeep-urile unor "bazati" au ajuns sa urce pana la lacul glaciar Stiol, in zona interzisa accesului public din Parcul National Muntii Rodnei. Ei bine, am gasit vinovatii. Reprezentantii Fundatiei PRO VISEU.
Indivizii au chiar un website (turismviseu.ro) care ofera potentialilor turisti diferite variante de "distractie", una dintre acestea fiind off-road (prezentata la sectiunea "sporturi extreme";). La acea rubrica apare si o harta (de fapt, o schita mazgalita cu mana tremuranda) care include drumurile recomandate pentru cei care vor sa-si forteze jeep-urile prin coclaurii neumblati, ca asa e moda mai nou printre figuristii plini de bani. "Pe unele trasee ai nevoie de o masina puternica. Si colegi care sa te ajute in caz de nevoie. Exista si trasee mai putin dificile, care nu ar pune probleme", glasuie site-ul. In fine, traseele recomandate de PRO VISEU sunt in inima Rezervatiei Stiintifice Cornedei Ciungii Balasinii (singura din Romania destinata ocrotirii cocosului de mesteacan) sau in Parcul National Muntii Rodnei! Conform "protectorilor naturii", primul traseu urca de la Prislop prin Stiol la Lacul Stiol, cel buldozerit de Gavrila Grec (nepedepsit nici pana azi pentru marsavie, dar rabdare, dupa aderarea la UE se vor plati niste polite), iar celalalt acceseaza zona Pestera Izei, Izvorul Nistorului si Stramba (in judetul Bistrita Nasaud). Cele mai curate si neatinse locuri ale zonelor protejate sunt astfel recomandate a fi pangarite de jeep-uri, chiar daca pana si Legea Silvica interzice accesul public pe drumurile forestiere!
Sabau sustine ca site-ul promoveaza "niste trasee care sunt facute de un colaborator de-al nostru, dar din cate stiu traseele nu sunt in rezervatie". Colaboratorul, Elian Antal, spune despre trasee ca: "sunt lejere, se poate merge cu 4X4 nepreparat. Eu sunt in Salvamont si fac patrula pe acolo. Cu masina nu se poate intra in spatiile protejate pentru ca drumurile sunt blocate cu bolovani. Oricine se uita pe traseele pe care le-am facut eu si le suprapune cu harta Rodnei poate vedea ca nu intra in rezervatie. Tin la regiunea asta ca la ochii din cap si as fi ultimul om din zona care as fi interesat sa vad jeepuri si turisti care nu respecta regulile. Pentru asta si luptam. Am facut si un refugiu la Salvamont sa putem supraveghea, tocmai in ideea asta. Nu avem fonduri, vai de capul nostru!, dar ne-am descurcat cum am putut. Si in primavara, de exemplu, am fost in Rezervatie la numarat capre cu cei de la silvic etc. Ne dam interesul!"

Ucideti animalele!

Reprezentantii PRO VISEU, ca niste mercenari ai turismului, au scos si o monografie a Viseului de Sus, care, pe mai multe pagini, preamareste odios vanatoarea de mamifere mari (urs, cerb, ras, pisica salbatica, lup, mistret etc.), stipuland chiar si tarifele exacte ale macelurilor pe care le organizeaza! Nici un cuvant despre protectia naturii, pericolul de disparitie a animalelor rare, despre impactul devastator asupra mediului. Cei din Viseu lucreaza precum odinioara organizatorii de safari in Africa anilor '50. Numai ca pana si acolo, lucrurile s-au remediat...
Mentionam ca site-ul care descrie traseele pentru jeep-uri a fost finantat de UE prin programul PHARE (!), iar monografia Viseului de Sus a beneficiat de cofinantare din partea USAID. In ambele cazuri, vinovat moral (imposibil de crezut ca nu cunoaste legile patriei) este Ioan Sabau, directorul si coordonatorul celor trei entitati viseuane: PRO VISEU, Centrul de promovare a turismului si Agentia "Vassertour".
Cu potopul de turisti care-i trec prin mana, Sabau ar avea o singura explicatie: pofta de bani l-a orbit, asa ca o calcare a legii nu-l deranjeaza. Insa promitem sa-i informam pe finantatorii externi despre modul in care s-au cheltuit banii si obiectivul realizat prin aceste cheltuieli: distrugerea naturii si incalcarea legilor nationale.

Teofil IVANCIUC

Data aparitiei: 2005-12-19
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - Pasul Prislop  
Muntii RODNEI - Saua Stiol  
Muntii RODNEI - Saua Curatel  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Stiol  
Muntii RODNEI - Valea Stramba  
Muntii RODNEI - Capul Muntelui  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Saua Prisloapa  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii RETEZAT  


There are no comments for this message
Login or register to comment