Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ovidiu serban <g...@yahoo.com>
Date: Fri, Aug 19, 2005, 9:12 pm
Subject: Re: [a] HotNews - Proces impotriva transformarii Schitului Ceahlau
Eu as fi fericit daca i-ar mai opri cineva. Dar cum banul face legea intr-o tara asa corupta ca Romania, tot biserica va avea castig de cauza! Ca doar aceasta institutie "saraca" are "legile ei", asa cum spunea un popa arogant acum vreun an si ceva, cand inca il aveam ca prim-ministru pe "marele vanator II".
Nu se intreaba oare nimeni de ce Daniil Sihastrul nu avea nevoie de termopane, celulare si alte "jucarii";?
Ovi

Codruta <codruta@braila.astral.ro> wrote:
http://www.hotnews.ro/pp_articol_5105-Proces-impotriva-transformarii-Schitului-Ceahlau.htm

Primul termen al procesului impotriva construirii unui obiectiv turistico-monastic de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei pe Muntele Ceahlau, chiar in inima Parcului National Ceahlau, a avut loc marti, 16 august, la Judecatoria Bicaz.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost data in judecata de un grup de peste 20 de organizatii neguvernamentale cu activitate in protectia mediului, in fruntea carora se afla Asociatia Salvamont Neamt, Natura 2000 si Wild World Found, dupa ce la Schitul Ceahlau a inceput sa se construiasca, fara respectarea legii, o casa de pelerini in Parcul National Ceahlau.

A fost chemata in judecata Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in calitate de parata, pentru a fi obligata la stoparea de indata a lucrarilor de construire a obiectivului turistic "Casa de pelerini si chilii monahi Panaghia" a manastirii cu hramurile "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant" si "Schimbarea la Fata" de pe Muntele Ceahlau, comuna Ceahlau, judetul Neamt, obiectiv in

constructie fara autorizatie, in zona de protectie speciala, dupa cum este specificat in plangerea inaintata de organizatiile pentru protectia naturii.
Astfel, s-a luat atitudine fata de ridicarea in apropiere de Varful Toaca a cladirii proiectate cu parter si etaj, pe o suprafata desfasurata de 325 metri patrati, a carei fundatie exista deja, fiind realizata din beton si piloni metalici.

In cererea de chemare in judecata se mai specifica faptul ca pentru aceste lucrari nu exista nici un acord legal care sa legitimeze demararea santierului, cu atat mai mult pentru continuarea lucrarilor ilegal incepute si continuate in total dispret al legilor speciale in vigoare.

In actiunea deschisa, reclamantii au adus la cunostinta judecatorilor un istoric al modului cum a fost atribuit terenul pe care acum se construieste.

Astfel, este specificat ca Mitropolia a primit in folosinta de la Primaria comunei Ceahlau, in luna septembrie 1990, un teren in suprafata de 1.500 mp, in rezervatia naturala Ceahlau, pe care s-a construit actualul schit fara acordurile necesare, dar pe care insa le-a obtinut ulterior. Schitul existent este alcatuit dintr-o biserica si chiliile anexe.

In luna august 2003, Mitropolia initiaza un proiect de hotarare de guvern pentru darea in folosinta gratuita a unei suprafete de 20.000 metri patrati arondati schitului "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant" construit in aria naturala protejata Ceahlau pentru amenajarea spatiului necesar slujbelor religioase.

Pana in acest moment, construirea in aria protejata a inaintat si a fost oprita abia saptamana trecuta, iar autoritatile locale nu au intervenit in nici un fel.

Ba mai mult, pe baza unor acte prea putine si fara importanta in obtinerea autorizatiei de constructie, Consiliul Judetean Neamt a eliberat chiar si o autorizatie in acest sens, cu toate ca la baza deciziei nu statea nici unul din actele absolut necesare in astfel de cazuri, iar responsabilitatea este pasata intre Consiliul Judetean si Ministerul Mediului.

La termenul de marti, avocatul Mitropoliei a cerut stramutarea procesului la Iasi, iar instanta a stabilit un nou termen pentru data de 13 septembrie. Judecatorul Gheorghe Morosanu, presedintele de sedinta, a motivat ca s-a acceptat judecarea cazului la Bicaz deoarece conflictul se desfasoara chiar in aceasta zona si ambele parti au reprezentanti in acest areal.

Mihnea VALENTIN, Romania Libera


--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.sustrain.info
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 Re: [a] HotNews - Proces impotriva transformarii...ovidiu serbanAug 19, 2005
   Re: [a] HotNews - Proces impotriva...eujiganieAug 21, 2005

Links to the Mountain Guide:
Muntii METALIFERI - Popasul Turistic Brazi  
Obcinele BUCOVINEI - Manastirea Neamt  
Obcinele BUCOVINEI - Varful Toaca  
Obcinele BUCOVINEI - Moldovita  
Obcinele BUCOVINEI - Valea Moldovitei  
Obcinele BUCOVINEI - Satul Moldova Sulita  
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Varful Toaca  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Barajul Bicaz  
Muntii CEAHLAU - Valea Schitului  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii METALIFERI  
Obcinele BUCOVINEI  
Muntii CEAHLAU  
Muntii MUNTELE MARE  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


There are no comments for this message
Login or register to comment