Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Codruta <c...@braila.astral.ro>
Data: Sâmbătă, 9 Oct 2004, 11:35
Subiect: @ Revista Presei - grupaj pe tema RM
http://www.revistapresei.ro/articol.php? a=6874&s=5&ss=-1

Alianta sustine proiectul Rosia Montana

Proiectul construirii minei de aur de la Rosia Montana a ajuns subiect de dezbatere electorala si internationala.
Candidatul Aliantei PNL-PD la presedintia Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca sustine controversatul proiect minier de la Rosia Montana. El a declarat la Cluj ca proiectul companiei cu capital canadian Rosia Montana Gold Corporation este mai putin nociv decat modul in care se face exploatarea aurului in prezent.

Traian Basescu afirma ca poluarea pe care o va presupune exploatarea aurului prin tratare cu cianuri, asa cum vrea sa o realizeze Rosia Montana Gold Corporation, este mai putin daunatoare decat muntii de sterile si dinamitarea muntelui, folosite de compania de stat miniera care exploateaza in prezent zacamintele de metal pretios.

Traian Basescu a adus ca exemplu poluarea produsa de metodele clasice de minerit in unele localitati din Muntii Apuseni cum ar fi Zlatna.

In vreme ce Alianta PNL-PD anunta ca sustine proiectul, UDMR se declara impotriva lui iar PSD asteapta sa se pronunte expertii.

Proiectul Rosia Montana Gold Corporation este puternic contestat de Academia Romana si de unele organizatii ecologiste cum ar fi Greenpeace. Ecologistii acuza impactul negativ pe care acest proiect l-ar avea asupra mediului. Si arheologii sunt nemultumiti de distrugerea minelor pastrate din epoca romana

Semnal de alarma la Consiliul Europei

In Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, un deputat din Ungaria a tras un semnal de alarma asupra potentialului pericol pe care il reprezinta acest proiect.

Declaratiile parlamentarului din Ungaria au scos la lumina ca in delegatia romana la Strasbourg, parlamentarii UDMR si PSD, indeobste aliati la guvernare, nu sunt intru totul de acord in ceea ce priveste Rosia Montana.

Deputatul ungar Matias Ersi, membru al grupului liberal democrat, a declarat in cadrul Adunarii Parlamemntare a Consiliului Europei ca proiectul Rosia Montana nu ar trebui pus in practica, deoarece ar reprezenta un dezastru pentru locuitorii zonei, care sunt in pericol sa-si piarda casele, cimitirele si bisericile, dar si o catastrofa pentru mediu.

Investitia, in valoare de circa 500 de milioane de lei, urmareste exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Extractia aurului se va face cu ajutorul cianurilor, procedeu controversat, iar in vederea exploatarii, populatia din zona urmeaza sa fie stramutata.

Ungaria si-a exprimat ingrijoarea privind investitia de la Rosia Montana si cu alte ocazii, semn ca amintirea accidentului ecologic de la Aurul Baia Mare, din anul 2000, e inca vie.

Dezacord PSD-UDMR?

Declaratiile deputatului ungar au fost primite diferit de membrii delegatiei Romaniei. Senatorul Gyorgy Frunda a sustinut punctul de vedere al colegului sau din Ungaria, in vreme ce pozitia colegului sau din delegatia Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, senatorul PSD Gheorghi Prisacaru, a fost una de indecizie.

Inca din faza sa initiala, proiectul Rosia Montana a starnit numeroase controverse. In timp ce o comisie mixta a Parlamentului Romaniei a elaborat un raport favorabil pe aceasta tema, Academia Romana, Biserica, societatea civila si organizatii nonguvernamentale s-au pronuntat impotriva.

Spre deosebire de unii dintre colegii sai de partid, de partea contestatarilor s-a situat si primul ministru Adrian Nastase.

In urma cu o luna, el declara din nou ca nu crede in acest proiect pentru ca, spunea premierul, "ei vor lua aurul, iar noi ramanem cu cianura". Declaratia sa a fost intampinata insa cu reticenta si de catre opozantii proiectului, si de catre sustinatorii lui, care au considerat ca ar fi vorba de simple declaratii electorale.

BBC

Ghid de alungare a cautatorilor de aur din Rosia Montana


Controversa legata de proiectul de exploatare a zacamintelor aurifere din regiunea Rosia Montana a Muntilor Apuseni a fost relansata, ieri, in acelasi timp, in Romania si in Parlamentul European.

Astfel, Organizatia "Alburnus Maior" din Rosia Montana, remarcata in ultimii ani ca unul dintre cei mai inversunati opozanti ai acestei investitii, a publicat, impreuna cu alte 11 organizatii ecologiste nationale si internationale, un raport intitulat "Anticiparea surprizei - evaluarea riscului", prin care se atrage atentia asupra numeroaselor riscuri legate de acest proiect. Raportul se doreste un ghid de informare a potentialilor investitori in exploatarile aurifere proiectate de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in legatura cu cele mai importante riscuri financiare, politice, sociale si de mediu asociate acestui proiect.
Potrivit documentului, estimarile prezente ale costurilor de productie sunt scazute, pentru ca nu iau in calcul si cresterile previzibile ale preturilor ce ar urma intrarii Romaniei in UE in 2007, cum ar fi salariile angajatilor sau preconizata privatizare a unor servicii - apa, electricitatea sau combustibilii.

In plus, se mai arata in raport, RMGC nu a realizat, pana in prezent, nici studiul de fezabilitate si nici studiul de impact asupra mediului, desi, initial, acestea trebuiau inaintate autoritatilor romane inca din 2002.

Ghidul reaminteste apoi toate argumentele aduse de-a lungul vremii impotriva proiectului Rosia Montana, pornind de la distrugerea zonei si a valoroaselor situri arheologie existente in zona pana la opozitia localnicilor si a bisericilor fata de stramutarea si relocarea localitatilor ce vor trebui desfiintate.

De asemenea, se atrage din nou atentia asupra pericolelor pe care le presupune metoda exploatarii aurului cu ajutorul cianurii, avand in vedere accidentele ecologice ce au avut loc in trecut in imprejurari asemanatoare.
"Investitorii ar trebui sa fie constienti ca este putin probabil ca acest proiect sa fie aprobat de autoritatile romane. Insa, atat timp cat investitorii sunt dispusi sa sprijine acest proiect, oficiali fara scrupule vor profita si vor insista pe mai multe conditii, investigatii, cercetare si munca birocratica, care vor mari costurile si amanarile", concluzioneaza raportul.
In aceeasi zi in care a fost lansat acest "ghid pentru investitori", deputatul ungar Matyas E rsi, membru al grupului liberal-democrat, a declarat in Parlamentul European ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana nu ar trebui pus in practica, deoarece ar reprezenta un dezastru atat pentru locuitorii zonei, care sunt in pericol sa-si piarda casele, cimitirele si bisericile, cat si pentru mediu si, in consecinta, ar trebui oprit. Ungaria si-a exprimat ingrijorarea privind investitia de la Rosia Montana si cu alte ocazii, semn ca amintirea accidentului ecologic de la Baia Mare din anul 2000 este inca vie. Declaratiile deputatului ungur au fost primite diferit de membrii delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Astfel, senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a alaturat colegului sau din Ungaria, precizand: "Ne-am opus acestei investitii la Rosia Montana, iar daca, dupa alegeri, noi vom ajunge in situatia sa fim intr-o coalitie guvernamentala, atunci vom avea si mijloacele eficiente pentru a ne opune acestei investitii".

Pe de alta parte, senatorul PSD Ghiorghi Prisacaru a avut o pozitie mai putin transanta.

"Exista, pe de o parte, interesul autoritatilor locale si al comunitatilor locale din zona in vederea unei dezvoltari cu consecinte sociale importante, iar, pe de alta parte, exista preocuparea Guvernului roman si a unor organizatii neguvernamentale in legatura cu conservarea mediului si a patrimoniului cultural din zona", a declarat Prisacaru.
Investitia de la Rosia Montana, in valoare de circa 500 de milioane de dolari, urmareste exploatarea celui mai mare zacamant aur-argint din Europa. In timp ce o comisie mixta a Parlamentului Romaniei a elaborat un raport favorabil pe aceasta tema, Academia Romana, Biserica, societatea civila si numeroase organizatii nonguvernamentale s-au pronuntat impotriva

Cotidianul - 9 octombrie 2004
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii