Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Pontos Serban-Alin <p...@yahoo.com>
Data: Vineri, 3 Oct 2003, 15:32
Subiect: @ RT Tziblesh
Salutare, scuze pentru lungimea descrierii.



Data: 19-21.sept, Alin Pontos si Ionel Bindeanu

Fiad, Vf Tibles, Vf Stregior, Valea Caliman, Valea Baicului,, Dragomiresti



Saptamani la rand am urmarit prognozele pe accuweather si pe alte situri, am schimbat mailuri, convocari de tura si sapaturi dupa informatii. Multumiri sincere domnilor Petru Lucian Goja si Adi Rosca pentru informatii si sfaturi.



Am folosit harti si articole din RP, foarte sumare pentru aceasta zona. Pot sa spun ca am avut multe nelamuriri in momentul in care am inceput aceasta incursiune si le-am clarificat la fata locului. La un moment dat a trebuit sa amanam tura cu doua saptamani datorita vremii...si nu ne pare rau, vremea a fost mai mult decat perfecta.



Am plecat din gara Fiad, in jurul orei 8 a.m. am coborat din halta la sosea pe o minuscula carare. De acolo pornim spre stanga, in sud. Dupa un km, in zona km 49 parasim asfaltul, trecem podul de beton pe dreapta peste Salauta si pornim pe drumul forestier pe Valea Fiadului. Case, cabana forestiera si pastravarie in zona. Nici un semn sau marcaj turistic



Dupa 10 km de drum plin de praf, des circulat de camioane, am ajuns in catunul Fiad, cateva casute de lemn, cu flori la ferestre si cu curti incredibil de curate, niste gospodarii demne de lauda si extrem de pitoresti totodata. Cativa km i-am parcurs cu un jeep al unei societati private care administreaza fondul de vanatoare din zona, hm, interesant. Oamenii, binevoitori, ne-au dat cateva indicatii, dar de zona alpina nu stiau foarte multe, denumiri de varfuri si altele.



Continuam, pe drum forestier, apare sporadic cate un triunghi rosu, gramezi de busteni tot mai dese, din 15 in 15 minute trece cate un peridoc cu busteni. Pasunea si faneata dispare, valea devine impadurita si dupa o ora de mers ajungem in plina exploatare forestiera, muncitori cu drujbe si casti de protectie, baraci, TAF-uri ce trag incredibile cantitati de busteni. Scena frizeaza apocalipticul, aveam senzatia unei scene de razboi. Drumul forestier e infernal, namol framantat la infinit de roti si lemn. Acum ne explicam de ce Fiadul era atat de tulbure in aval, lucru ce ni se parea neobisnuit la o apa de munte.



La 2 ore de mers de la catun ajungem la o bifurcare de drumuri de TAF, intalnim un izvor a carui apa umple o rola de beton si apoi se scurge la vale peste pietre, inrosindu-le. Este locul numit La Borcut. Am stat acolo 30 de minute, neputandu-ne satura de apa minerala gazificata fin. Amandoi am cazut de acord ca este una din cele mai bune pe care le-am baut vreodata si ca ne-a schimbat ideea care ne-o facusem despre apele minerale.



De aici diferenta de nivel este de 900m, urcam pe firul vaii, la un moment dat drumul dispare si trecem peste cateva semi-cascade. Treptat urcusul este mai accentuat, incalcit in arinii pitici, molidis, cararea dispare treptat si preferam sa urcam pe firul de apa tot mai firav, peste pietrele instabile. Trebuie sa intram in padurea de molid, unii cresc si 5 dintr-o radacina, e putin ireal, zona e neatinsa de om, strat intact de cetina fara urme iar panta are o inclinare incrdibila. Singurul semn de activitate umana este un petec de vinilin rosu prins cu holtsurub de tulpina bradului, cam din 30 in 30 de metri, presupuneam ca e vorba de un fel de marcaj...dar ciudat.

Iesim din supliciul acestui urcus pe o carare lata, bine conservata care taie de-a curmezisul muntelui, urmand liziera padurii. Din descrieri stim ca este un vechi drum minier. Mai sus e doar golul alpin dominat de varful masiv al Branului. Gasim cu greu un loc de campare sub vf Bran, terminam instalarea cand este intuneric. Noapte fara luna, cer instelat incredibil de clar, boncaluit de cerbi, o minunatie. Am facut in total 12 ore, vreo 3 ore am poposit pe drum.



Dimineata ne trezim la timp sa fotografiem rasaritul soarelui dupa Muntii Rodnei, e incredibil, stam ca intr-un balcon, in fata Rodnei, in stanga muntii Maramuresului...nemaipomenit, eram exaltati, nu alta. In vai, ceata diafana, degradeuri fine, greu de surprins prin fotografiere. Vizibilitate extraordinar de clara.

Urcam pieptis pe Bran, apoi pe Tibles si pe Arcer. Pe Tibles zabovim mai mult, intalnim doi turisti, un adult si un copil, ne bucuram sa ne intalnim, discutam cu ei, consultam harti si nu ne saturam de privit. Priveliste fantastica.



De pe Arcer ne asteapta o serie de varfuri impadurite, pe care le descifram cu greu cu ajutorul hartilor sumare. Intentia noastra era sa continuam pe creasta dintre tara Maramuresului si cea a Lapusului pana desupra localitatii Ieud, dupa care sa coboram pe valea Ieudului pana in Bogdan Voda.



Pornim coborarea spre Tomnatec, admiram un perete frumos sub Arcer, sigurul loc cu stancarii din masiv. Coborarea este anevoioasa, carare insesizabila, jnepeni, ienupar si grohotis. Iarba, are din loc in loc, care ascunde pietre si goluri dintre ele. Trebuie sa fim atenti la maximum.



In sfrsit ajungem in padure,, crezand ca supliciul coborarii ia sfarsit. Cararea dispare, intalnim santuri care din descrieri am inteles ca sunt de prospectare geologica, padurea este plina de brazi doborati, peste care trebuie trecut, printer crengi si cioturi. Un calvar. Pe deasupra, rezerva de apa se termina si pe culme nu e nici o sansa sa gasim o sursa de apa. Mai ocolim doboraturile pe versantii extrem de abrupti, de fiecare data cand vrem sa revenim in culme urcam aproape in patru labe si setea incepe sa isi faca simtita prezenta.



Trecem peste cateva varfuri impadurite, ajungem dupa trei ore intr-o poiana de unde putem sa ne orientam si privim spre valea Izei. Ne dam seama ca suntem deasupra vaii Calimanului, cel mai vestic afluent al Baicului. La confluenta Baicului cu Iza este comuna Dragomiresti.



Din cauza oboselii, inserarii si senzatiei chinuitoare de sete, decidem sa renuntam la ideea de a ajunge in Valea Ieudului, chiar daca nu mai trebuia sa fie mult pana acolo, asa ca parasim creasta si coboram. Ajungem la un drum de exploatare extrem de inclinat, care coboara prin padure, dam peste cateva stane parasite si la un moment dat vedem un cerb tasnind din desis, la 100 de metri de noi. Dupa o ora de coborare din creasta dam in sfarsit de un parau, din care imi potolesc cea mai chinuitoare senzatie de sete ce am simtit-o vreodata. De aceea va sfatuiesc sa analizati foarte atent amplasarea surselor de apa in Tibles si proviziile de apa.



Continuam pe firul vaii, in cautarea unui loc de campare, si, obligati de intunericul tot mai de nepatruns ne hotaram sa campam pe marginea drumului. A fost o zi mai grea decat ne-am asteptat.



O noapte grea, marcata de zgomotul paraului din apropiere. Dimineata ne gaseste cu corturile pline de roua spre deosebire de camparea de sub vf Bran, cand corturile au fost perfect uscate.



Ne asteapta 20 de km de drum de exploatare pe valea Baicului. Paduri in culorile minunate ale toamnei, casute de lemn si capite, fanete din care se ridica delicat aburii diminetii, minunatii care nu pot fi surprinse de nici un aparat de fotografiat.



Apa are uneori mici cascade si canale stancoase care uneori sunt surprinzator de pitoresti, vremea este superba, intalnim drumurile care vin de pe celelalte vai de sub Tibles. Tiblesul se vede undeva in spate in departare. Incet apar casele, trecem si pe langa un canton silvic foarte ingrijit. Cam dupa patru ore de mers ajungem in Dragomiresti, sat autentic maramuresan, unde am vazut imbinate pitorescul gospodariilor traditionale cu ordinea si curatenia stradutelor asfaltate. Case din lemn, porti maramuresene, multe flori. Un sat care ne trezeste admiratia, Ionel, care nu mai fusese in sate maramuresene face fotografii in continuu cu minunatul lui digital.

Ajunsi la soseaua principala, cea de pe valea Izei, solutiile de transport sunt usoare, circulatia este destul de consistenta. Ionel scapa in sfarsit de punga de gunoaie carata trei zile. Avem noroc de autobuze destul de rapid, desi localnicii nu au stiut sa ne spuna ora exacta la care vin si daca circula duminica. In ora dinainte de a lua autobuzul de Sighet mai profit sa ma intind la poveste cu un batran sfatos caruia echipamentul meu ii trezi curiozitatea. Aud povesti cu ursi iarna, cu fagi cu grosime record taiati din padurile Maramuresului pentru a ajunge mobila exportata la rusi... amintiri de sofer forestier, trimis in carje de conditiile in care a lucrat pe camion.



Au fost trei zile minunate cu vreme nesperat de frumoasa. Ceea ce am vazut nu vom uita prea curand. Tibles, cu tot specificul lui de munte neumblat si salbatic, relativ necunoscut, ne-a impresionat mult. Desi am subestimat inaltimea acestuia si nu am ales chiar cel mai facil traseu, a meritat din plin sa facem aceasta tura. Frumusetea masivului nu este data neaparat de acest masiv in sine ci de privelistea extraordinara care o ofera. De aceea vremea buna conteaza atat de mult. Asta se poate constata si vazand fotografiile din albumul Tibles de pe sit-ul lui Ionel, http://www.ibin.info/album/



Numai bine,

Alin
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @ RT TzibleshPontos Serban-Alin3 Oct 2003
   @ CalimaniCornel Cuciureanu3 Oct 2003

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii TIBLES - Refugiul Arcer  
Muntii TIBLES - Mt. Grohot  
Muntii TIBLES - Cantonul Silvic Hudinu Mare  
Muntii TIBLES - Valea Fiadului  
Muntii TIBLES - Satul Fiad  
Muntii TIBLES - Comuna Grosii Tiblesului  
Muntii TIBLES - Varful Tomnatec Grosi  
Muntii TIBLES - Varful Arcer  
Muntii TIBLES - Varful Tibles  
Muntii TIBLES - Sub Varful Pietrei (1074)  
Muntii CALIMAN  
Muntii TIBLES  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii