Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: eugen roman <m...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 7 Feb 2007, 21:19
Subiect: [a] Cabana Pietrele - scurt istoric
Redau mai jos o parte dintr-un articol publicat in Buletinul din septembrie 2000 realizat de Montan Club "Floarea Reginei", articol semnat de dl. Nicolae Timar -actualul presedinte al clubului. O fac cu permisiunea dansului.
"Prima asezare turistica pe Valea Petrele a fost o casa de adapost si vanatoare, in locul acum denumit, dupa vechii turisti, "CASA VECHE", iar dupa unii autori de ghiduri turistice ale Retezatului, aceasta poiana a fost rebotezata ca "Poiana Soarelui". Asezata la o altitidine de 1550 m, casa de adapost "pietrele" era construita din lemn pe o fundatie de piatra, urmele fundatiei se mai pot vedea si in zilele noastre primavara, imediat dupa topirea zapezii si toamna tarziu cand vegetatia dispare.
A fost construita cu doua incaperi si cu un pridvor orientat spre est, de unde se putea admira culmea ce pleaca din Varful Mare si Galesul. Proprietate a grofului Ocskay, care era si proprietarul acestor meleaguri, inainte de actul nationalizarii din 1947, casa de adapost a fost mistuita de un incendiu in primavara anului 1931. In acelasi an, toamna, incepe construirea unei alte case de adapost si vanatoare, de data aceasta mai jos la o altitudine de 1480 m, pe platforma din aval de actuala cabana Pietrele si la aproximativ 200m de intrarea in zona Parcului National Retezat, marcat printr-o poarta de intrare in parc. De data aceasta este construita cu parterul din piatra si un etaj din lemn, pozitionata cu vederea spre sud si cu perspectiva zonei nordice a Retezatului, putandu-se admira de aici cele patru vai si culmi: ale Galesului, ale Vaii Rele, ale Pietrelor si ale Stanisoarei.
Constructia este terminata in anul 1933 si data in folosinta ca o cabana de vanatoare, angajata fiind aici ca ingrijitoare si totodata ca paznic de vanatoare MARIA MAGDALENA HAMZU, din Campul lui Neag.
Dintr-o neglijenta a celor ce frecventau aceasta cabana, in iarna anului 1934 este mistuita si aceasta de flacari, ruinele ei putand fi vazute si astazi la intrarea in complexul de cabane "Pietrele" pe locul unde o potecuta urca spre asa-zisul loc de campare a actualei cabane Pietrele (acel loc de la intrarea in complexul de cabane, nu cel de langa apa -nota mea).
In acei ani, iau fiinta in tara noastra asociatii turistice ca: S. K. V., A. D. M. I. R., T. C. R.(Turing Clubul Romaniei), cu sediile: Sibiu, Brasov, Bucuresti si prin grija celui din urma, T. C. R. filiala Deva, avand pe atunci ca presedinte pe dl. Nicolae Dinu si cu sprijinul grofului Ocskay, care doneaza terenul respectiv T. C. R. -ului, incepe, in primavara anului 1934, construirea actualei cabane Pietrele, impropriu numita asa, intrucat asezarea ei este pe Valea Stanisoara, in amonte cu cca. 500m de confluenta acestei vai cu Valea Pietrele.
Este data in functie in vara anulul 1935, cu denumirea de Casa T. C. R. Pietrele. Este deservita de aceeasi legendara cabaniera si cunoscatoare a Retezatului, Maria Magdalena Hamza, ajutata in lunile de vara de nana Tia, o femeie din satul Pestera, ai carei urmasi pot fi intalniti si azi pe potecile Retezatului.
Construita in intregime din lemn, avea la parter o bucatarie, un hol si trei camere. Din hol urca o scara la etaj, unde de o parte si alta a unui coridor plasat la mijloc, pe toata lungimea cabanei, erau construite 6+6 camere cu luminatoare pe acoperis si dotate cu 3 sau 4 paturi fiecare. Totalul capacitatii de cazare in timpul verii era de 50-60 persoane, iar in timpul iernii doar de 20 locuri in dormitoarele de la parter, care erau dotate cu sobe de incalzit.
In prezent vechea cabana, mult modificata, este punctul de administrare a intregului complex Pietrele, cu sali de mese, bucatarie si dormitoarele personalului. Pe langa vechea cabana au fost construite 10 microcabane si VIla Stanisoara, toate plasate pe Valea Stanisoarei, in stanga raului Stanisoara." - Nicolae Timar
Din pacate, dupa cum ati aflat, de ieri, 6 ian. 2007, corpul principal al complexului nu mai e. Ramane doar in amintirea noastra.
Eugen Roman
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii STANISOAREI - Pasul Stanisoara (1235)  
Muntii RETEZAT - Lacul Galesu  
Muntii RETEZAT - Casa De Vanatoare Campusel  
Muntii RETEZAT - Stina Galesu  
Muntii RETEZAT - Campul Lui Neag  
Muntii RETEZAT - Valea Galesul  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Valea Stanisoarei  
Muntii RETEZAT - Custura Bucurei  
Muntii RETEZAT - Cabana Pietrele  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii STANISOAREI  
Muntii RETEZAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii