Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dan H. <h...@yahoo.com>
Data: Luni, 11 Aug 2008, 14:02
Subiect: [a] RT : Parang
Parang 20-22 iulie 2008

Pentru multi concediu e o problema atunci cand vor sa-l petreaca la munte. De multe ori esti obligat sa ti-l planifici la inceputul anului cand nici nu stii macar unde vei merge. Cand se apropie, incepi sa verifici cu insistenta prognoza meteo. Constati ca desi te apropii tot mai mult de data plecarii, prognoza se schimba in fel si chip. Cand toate site-urile ajung la un nimitor comun si favorabil privind vremea, te hotarasti sa pleci inainte de ati se termina concediu! Pe "teren" vei constata ca vremea nu tine cont de prognoze!

duminica 20 iulie
Ajungem in Simeria cu un tren de noapte de la Iasi. Legatura catre Petrosani ne permite sa admiram pe indelete gara Simeria. Dupa trei ore cu trenul, ajungem in Petrosani, si de aici cu un taxi, la telescaunul de pe Parangul Mic. Ne imbarcam imediat in telescaun si in jurul orei 14.00 suntem sus. Sunt ceva ani de cand nu am mai fost pe aici (vreo 10). Multe constructii noi terminate sau pe aproape. Initial planuisem sa innoptam aici, dar PROGNOZA reconfirmata de cineva de la Salvamont, anunta pentru joi (era duminica!) coduri colorate! Hotaram sa plecam spre lacul Rosiile ca sa castigam o zi avans. Din cate stiam eu ar fi cam 6-7 ore de mers. Ar fi timp pana se insereaza. Vremea foarte frumoasa. Plecam si incepem sa urcam incet pe langa Parangul Mic catre vf. Carja. Inaite de vf. Carja un mic refugiu de piatra. Urcusul pe vf. Carja ne pune serios la incercare conditia fizica. Ajunsi sus admiram peisajul ce se deschide spre nord-est cu lacul Carja
in fundul vaii. Coboram mai domol decat la urcare si vom urca in curand catre vf. Stoinita. Sunt trei ore si jumate de cand am plecat de la telescaun. Oboseala unei nopti dormite iepureste si drumul de pana acum isi spune cuvantul. In apropierea vf. Stoinita gasim un loc bun de pus corturile iar putin mai jos un ochi de apa ce pare potabila. Instalam corturile, mancam ceva, apoi admiram apusul peste valea Jiului si Retezat. O noapte agitata de ceva vant!

luni 21 iulie
O dimineata senina ne da sperante privind vremea. Mancam si ne pregatim de plecare. Avand in vedere ca nu suntem prea departe de lacul Rosiile ne propunem sa ajungem la Lacul Zanoaga. Urcam si in cateva minute suntem pe vf. Stoinita. Coboram si urcam din nou pe vf. Gemanarea apoi pe vf. Parang. Urcusurile sunt relativ lejere astfel ca dupa o ora si jumatate am ajuns pe vf. Parang. In imensa caldare, lacurile Mandra, Rosiile si Lung. Vremea frumoasa cu ceva vant. Pozam, filmam apoi incepem coborarea catre saua Gruiu, coborare mult mai lunga decat urcusul dinspre vf. Gemanarea. Din saua Gruiu urcam (partial - traseul nu urca peste varfuri) pe vf. Gruiu si vf. Paclesa apoi ceva mai abrupt pe vf. Iesu. De aici admiram toata creasta de la vf. Carja la vf. Parang. Coboraraea de pe vf. Iesu destul de lunga pana in saua Gheresu de unde se urca in saua Piatra Taiata ce desparte vf. Coasta lui Rus de vf. Setea Mica. De aici (Piatra Taiata) se vede lacul Zanoaga si Calcescu,
iar mai in spate se vede Transalpina ce urca la pasul Urdele. Coboram la lacul Zanoaga langa care ne instalam corturile. Fara bagaje "vizitam" lacul Calcescu si apoi mai sus lacul Vidal. Desi pe harti apare si un marcaj, in teren acesta nu mai exista.

marti 22 iulie
A plouat toata noaptea dar corturile au rezistat bine. Pe la 9.00 vremea se pare ca se linisteste. Apar petice de cer senin si ceva soare. Strangem si ne hotaram sa plecam catre Ranca. Urcam in saua Piatra Taiata si continuam catre vf. Setea Mica moment in care incepe PLOAIA (cu majuscule!). Codul de avertizare de joi se pare ca s-a grabit si a ajuns marti dimineata. Sa nu credeti in prognoze meteo! Pana in saua Mohoru a plouat serios, cu rafale de vant puternice. Ceata cu vizibilitate pana in 10 m. Noroc ca marcajul e destul de bun. Din saua Mohoru ploaia se mai "aseaza" fara insa a se opri. Urcam pe langa vf. Mohoru apoi coboram in saua ce-l desparte de vf. Iezer. In sa un cort "ratacit". Macar ei stau la dos. Urcam pe vf. Iezer si cobaram pe cealalta parte in sespentine. Din cand in cand se mai risipeste ceata si ne permite sa ne orientam. Am ajuns la Transalpina ceea ce ne da mai mult curaj dupa patru ore si jumatate de PLOAIE. Se lasa din nou ceata
si trecem pe langa vf. Papusa fara sa vedem nimic. In vale e Ranca care e la fel de invizibila. Fugariti de ploaie nu ne-am mai permis popasuri si suntem "rupti" de oboseala si infrigurati. Oprim o masina care ne ia pana la Ranca, cu un nene amabil care ne gaseste si o cazare. Am economisit o ora jumatate de coborare. Ne cazam la fosta cabana Ranca (constructie veche) unde gasim si ceva cald de mancare. Desi ne propusesem (acasa!) sa ajungem si pana in curmatura Oltetului, ploia care nu s-a oprit trei zile ne-a obligat sa ne revizuim planurile si sa plecam mai devreme spre Bucegi. Statiunea Ranca este o ingramadeala haotica de case, vile si hotelui (majoritatea in constructie), singurile utilitai fiind o bodega, serviciul Salvamont si teleski in renovare. De ce are statut de Statiune, nu stiu!
Desi ploaia ne-a cam incurcat, a fost o iesire frumoasa! Data viitoare "atacam" de la Ranca!
Ceva fotografii: picasaweb.google.com/harabagiu.dan. Vizionare placuta!

Dan Harabagiu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] Re: transport gara-acces fagaras?Adrian Popovici1 Aug 2008
   [a] RT : ParangDan H.11 Aug 2008

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Cabana Cheile Zanoagei  
Muntii BUCEGI - Cabana Zanoaga  
Muntii BUCEGI - Uzina Veche  
Muntii BUCEGI - Curmatura Hornurilor  
Masivul IEZER-PAPUSA - Stina Plaiul Lui Patru  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Refugiul Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Plaiul Lui Patru  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Iezer  
Masivul IEZER-PAPUSA - Curmatura Groapele  
Masivul IEZER-PAPUSA - Varful Papusa  
Muntii RETEZAT - Curmatura Fagetel  
Muntii RETEZAT - Saua Zanoagelor  
Muntii RETEZAT - Valea Scocul Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Stina Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Lacul Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Varful Papusa  
Muntii RETEZAT - Valea Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Varful Piatra Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT - Curmatura Gorovii  
Muntii BUCEGI  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii RETEZAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii