Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Serban Chiurlea <c...@yahoo.com>
Data: Luni, 18 Iul 2005, 12:12
Subiect: [a] RT: Inconjurul Pietrei Craiului
Inconjurul Pietrei Craiului in 10 ore.



Planuiam o iesire in Piatra Craiului si cautam impreuna cu tatal meu o tura suficient de lunga si motivanta pentru planurile noastra mai mari. Ideea poate parea exagerata pentru un turist, dar exista o categorie de turisti -(sportivi) care nu au liniste daca merg normal pe poteca si nu alearga.



Pe scurt, sambata ora 8, suntem (tatal meu in etate de 65 ani si cu mine) gata si plecam de la locul de cort, putin mai sus de Plaiul Foii. Vremea este frumoasa si nu pare sa fie risc de ploaie. Doar sus, cresta Pietrii este inca ascunsa in nori, si nu ne dorim sa fim acolo in acest moment. Urcam catre cresta Tamasului prin padure atacata de lucrari de defrisare. Urcarea seamana cu o cursa de obstacole din cauza arborilor doborati in poteca si asa destul de abrupta. Iesim curand in creasta si continuam spre Umeri, bucurosi ca nu dam peste turme de oi, si nelipsitii caini ciobanesti care nu iarta turisti - mai ales din astia care mai si alearga.

Curba de nivel catre Marele Grohotis ne ajuta sa castigam ceva timp. Este liniste, suntem singuri pe aceste poteci impreuna cu caprele negre care ne privesc curioase. Ceardacul Stanciului ne intampina tacut, cu arcul sau de piatra maiestos. Doamne, ce frumuseti ne-ai lasat sa vedem! Simtim din nou acea stare de comuniune cu muntele, cu spatiul si multumim pentru minunatele clipe.



Urmeaza urcusul spre creasta in pas alergator pe grohotis si ne bucuram de ajutorul pe care ni-l dau betele de ski. Iesirea in creasta pe un soare orbitor, dupa racoarea de pe Valea Urzicii ne bucura si ne improspateaza. Saua Funduri si apoi incepem coborarea la inceput pe o poteca firava care in scurt timp s-a piedut prin tapsane de iarba. Noroc cu stalpii de marcaj care sunt inca in picioare si ne ajuta la orientare.



Apoi incepe cosmarul caci la intrarea in padure ne intampina o poteca tocata de oi, vaci si tractoare. Toata zona pana in poiana La Table chiar si mai incolo este un mare santier. Inchipuiti-va poteca transformata in drum de catre tractoare, apoi cand a devenit impracticabila pentru tractor, au mai facut alt drum paralel si apoi inca unul. Apoi ganditi-va ca a mai si plouat la greu in ultima vreme, si colac au mai trecut si oile si vacile care au maruntit potecutele adiacente care permiteau cat de cat sa ocolesti baltile pline de noroi si ulei. Pe langa toate astea, intalnirea cu o turma de oi, impreuna cu cainii nelipsiti ne pare o joaca de copil. Noroc ca ultima parte catre Cabana Curmatura este acceptabila si ne bucuram de o bucata de liniste.



5 minute de pauza la Cabana Curmatura langa izvorul din dreapta cabanei, ne ajuta sa ne revenim. Luam la repezeala doua sandwich-uri si un baton energizant, printre doua inghitituri de apa. O bere ar fi buna, dar mai avem ceva drum de batut. Incepem coborare pe Plaiul lui Daniel spre Gura Raului. Iarasi ne ajutam de bete caci oboseala incepe sa-si spuna cuvantul. Bucata de drum de la Fantana lui Botorog pana la inceputul drumului banda albastra catre Ref. Diana o facem in alergare.

Urcarea prin fanatele catre Coltul Chiliilor este o incantare. Cum de exista atatea culori pentru floricele? Unde atata diversitate? Cum ar fi sa ma trantesc in iarba si sa uit de alergarea asta nebuneasca? Firicelul de apa care susura imi spune: oprestete si bea-ma! Am halucinatii? O fi de vina soarele?

La Coltul Chiliilor nu recunosc nimic: a aparut un schit, poteca trebuie ghicita prin iarba mare...

Urcarea catre Diana in serpentine scurte ne cere un tribut destul de mare. Udati de transpiratie din cap pana in picioare ajungem in poiana Ref. Diana si ne repezim pe coborarea spre Plaiul Foii.

Este deja destul greu sa controlez unde pun picioarele. Alunec si cad de vreo doua ori. Ma bucur totusi ca ma apropii de punctul final si asta ne da curaj la amandoi.



Si iata cortul. Bilant: 45km cu circa 2000m diferenta nivel pozitiv (dupa gps-ul care l-am purtat dupa mine) in 10 ore fara 10 minute. Suntem obositi si fericiti ca am reusit sa inchidem bucla, si ne gandim ca totul a meritat caci starea asta de betie nu se poate compara cu nimic. Iti umple sufletul si te transforma. Minunata alchimie: efort contra fericire...



Multumesc pentru rabdarea de a citi si va doresc si voua:

Toate bune,

Serban Chiurlea.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Pietricica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Marele Grohotis  
Muntii PIATRA CRAIULUI - La Umeri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Joaca  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Stina Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Piscul Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Chiliilor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Dealul Pietrii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Stina Din Funduri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Funduri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mormintul Florichii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Groapelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - La Table  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Umeri  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii