Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Sorin Tomutiu <t...@yahoo.com>
Data: Marţi, 5 Apr 2005, 12:44
Subiect: [a] RT: Vladeasa si Cindrel + Invitatie de primavara
Stimati prieteni ai muntelui,
In ultimele doua sfarsituri de saptamanana am avut ocazia unor iesiri la/aproape de munte pe care vi le voi reda in cele ce urmeaza.

26-27 martie: Valea Draganului/Vadul Crisului/Barajul Lesu/Rachitele/Belis-Fantanele
In seara zilei de 25 martie am ajuns la gazda noastra din Valea Draganului (singurul loc in care mai fusesem din toate cele pe care aveam sa le vedem in aceasta iesire). Pensiunea (camera, bucataria si baia comune) indeplineau cerintele nostre avand in vedere ca eram cu fiul nostru (4 luni!!!). Pret 500.000/noapte/camera.
Sambata 26 martie am plecat, de dimineata, spre cascada de la Vadul Crisului. Frumoasa si cu debit ridicat asa cum ne asteptam. Am putut lasa masina la circa 1 km distanta si apoi, pe jos, pe langa calea ferata. La intoarcere am intrat si pe la Pestera cu apa si lacul din imediata apropiere. Un loc surprinzator de salbatic si frumos (am vazut rate pe lac.)
Apoi am plecat spre barajul Lesu la care am ajuns dupa-amiaza. Drumul a fost accesibil, cu cateva mici portiuni cu gheata in amonte. Lacul era inghetat si nici nu am stat prea mult deoarece a inceput sa lapoviteze. Desi initial am vrut sa trecem din Remeti direct in Valea Draganului, pana la urma am renuntat.
Duminica am plecat spre Huedin de unde, prin Scrind Frasinet, am ajuns la Rachitele ca sa vedem cascada. Din pacate, inca de la intrarea pe drumul forestier catre cascada am constatat ca nu putem merge cu masina (zapada inghetata era intr-un strat de cca 30 cm...) asa ca renuntam pentru Belis - Fantanele. Plecam asadar spre aceasta destinatie si admiram frumusetea locurilor din zona Calatele, Dealul Negru si apoi statiunea. Lacul este, de asemenea inghetat, iar drumul a fost bun din punct de vedere al accesibilitatii cu masina.

3 aprilie: M-tii Cindrel (Vful Cindrel)
Am plecat la 5 dimineata din Sibiu, impreuna cu prietenul meu Eugen, cu masina. Lasam masina la bifurcatia Gradina Oncesti (Releu) din drumul forestier dintre Paltinis si Poiana Muncel la 6, 40 si continuam pe jos. La 7, 20 suntem in saua Muncel iar peste alte 10 min. la intrarea in padure spre Vful Batrana.
Aici ne punem schiurile de tura. Ce senzatie noua! E pentru prima data cand le folosim!
La ora 8 suntem la stancile de sub Vful Batrana unde suntem luati in primire de un vant napraznic. Continuam si la 9, 50 suntem pe Vful Rozdesti. Mancam. Ne dam seama ca, desi utile, schiurile de tura ne scad viteza de inaintare, dat fiind starea buna a zapezii si a faptului ca pe fetele sudice au aparut golurile de zapada. Hotaram sa nu le mai folosim si le ascundem in zona pentru a nu mai cara o greutate in plus.
Ajungem in Saua Serbanei de unde luam o decizie importanta si, credem noi, corecta. Ultima data cand incercasem sa ajung pe Vful Cindrel, impreuna cu sotia mea, am inotat prin zapaza si jnepeni timp de 1 ora pana pe varful Niculesti si din cauza efortului depus si a timpului prea mare ne-am vazut nevoiti sa renuntam din lipsa de timp. A fost si motivul pentru care am luat de data aceasta schiurile. Dar acum nu mai era asa de mare zapada ca in acel decembrie. Ideea, care putea fi o alternativa si la ultima incercare, era sa mergem spre Refugiul Canaia din care sa urcam in saua omonima. De data aceasta am pus-o in practica. Mai mult nu am coborat pana la Canaia ci, pe o curba de nivel facila (prin raristea cuprinsa intre golul alpin si padure), am iesit deasupra Refugiului Canaia, foarte aproape de Saua Canaia. Zapada avea cam 30 cm si era inghetata. Facem poze cu circul glaciar Lujbea Rasinarului iar la 11.50 suntem in Saua Canaia.
Daca de la iesirea din creasta pana aici, ne-am bucurat de soare si ceva caldura (temperatura putin sub limita de inghet), in sa, vantul ne primeste cu niste rafale ingrozitoare. Am mai fost tentat o data sa renunt, din cauza vantului in zona Vfului Rozdesti dar acum parca nu mai pot. O sinuzita mai veche ma determina sa pun 2 caciuli plus o haina pe cap. Il simt (vantul) in tot corpul... Brrrr.... Eugen e hotarat sa continuam, mai ales cand ii spun ca pe indicator se estimeaza inca o ora pana pe varf. Facem o mica oprire la Iezerul mare si admiram frumusete de circ glaciar si cornise. Pare desprins de orice realitate.
Marsaluim agale si intr-adevar in 1 ora suntem pe varf. Priveliste de vis: M-tii Lotrului cu zona Steflesti si Cristesti, Valea Frumoasei, M-tii Parang (in plan indepartat), M-tii Sureanu si creasta M-tilor Cindrel spre SV. Facem poze, filmam si... inapoi. N-am putut sta mai mult de 10 min din cauza vantului. Dar pentru acele 10 min am facut 3 incercari si am pregatit zile intregi! Si asa a trebuit sa ma incalzesc de 2 ori la maini in manusile de iarna!
Plecam la ora 13 si in doar 3/4 ore suntem deasupra refugiului Canaia unde mancam din nou. Reluam drumul si la 15.40 ajungem la schiuri unde mai mancam putin. La ora 16 plecam pe schiuri dar Eugen nu poate sa le mai foloseasca. E obosit! Si zapada a inceput sa se inmoaie odata cu trecem temperaturilor peste limita de inghet. Imi spune ca nu stie de cand n-a mai fost asa de obosit. Sigur ca o tura de iarna asa lunga nu mai facusem de mult! Asa ca eu imi leg schiurile de rucsac iar el le ia in spate (nu ne-am gandit ca le vom lua in spate si... nici nu ne-am luat ceva cu ce sa le legam dupa noi:-().
La ora 17 suntem pe Vful Batrana si peste inca o ora suntem la masina. Suntem epuizati dar cu sufletele pline de bucurie! Probabil a fost ultimul sfarsit de saptamana de iarna in Cindrel!!!
In final adresez o invitatie celor din zona (Reghin, Tg-Mures, Cluj) si nu numai. Zona Reghinului are in jurul sau niste nestemate extraordinare ale florei pentru perioada in care nu prea se merge la munte (imediat urmatoare). Cronologic vorbind se pot vedea urmatoarele specii de plante, in locurile specificate, cam la urmatoarele date:
- Maseaua Ciutei - Reghin - Padurea Friciului (sau Bodogaia) dar si alte paduri din zona - inceputul lui aprilie (acum)
- Lalele Pestrite - Vatava (in apropiere de soseaua nationala Reghin - Toplita) - mijlocul lui aprilie (am date neverificate ca se gasesc si langa padurea Dedrad imediat de la iesirea din Reghin spre aceasta localitate - pe dreapta soselei in curba la stanga si, de asemenea, la iesirea din Reghin spre Sovata, tot pe partea stanga, in imediata apropiere a cimitirului).
- Rezervatia de Narcise de la Gurghiu (13 km de la Reghin spre est) la iesirea din Gurghiu si initial spre Comori, inceputul lui mai (aici am vazut si minunate flori de iris sau stanjenel)
- Rezervatia de Bujor de Stepa de la Zau de Campie (nu e in localitate - trebuie intrebat) - aproximativ inceputuli lui mai
Merita! Eu m-am convins de asta primavara trecuta (prima dupa 10 ani in care am locuit prin alte parti).

Ture frumoase si primavara in gand si suflet!

Sorin Tomutiu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Masivul VLADEASA - Satul Rachitele  
Masivul VLADEASA - Cantonul Ciripa (valea Draganului)  
Masivul VLADEASA - Culmea Muncelu  
Masivul VLADEASA - Creasta Vladeasa  
Masivul VLADEASA - Valea Draganului (if. Gura Zarnii)  
Masivul VLADEASA - Varful Vladeasa  
Masivul VLADEASA - Cascada Rachitele  
Masivul VLADEASA - Cabana Vladeasa  
Muntii GURGHIU - Valea Gudea Mica  
Muntii GURGHIU - Comuna Gurghiu  
Muntii GURGHIU - Statiunea Sovata (Hotel Tivoli)  
Muntii GURGHIU - D.N. Sovata-Ilies Km.3  
Muntii GURGHIU - Statiunea Sovata  
Muntii GURGHIU - Valea Creanga Mica  
Muntii GURGHIU - Varful Bătrâna  
Muntii GURGHIU - Ref. Batrana  
Muntii GURGHIU - Statiunea Bradu  
Muntii GURGHIU - Toplița  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Valea Vadul  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Sub Varful Dealul Negru  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Barajul Vidra  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Sub Varful Steflesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Gradina Fleseroaie  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Sub Varful Batrana  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Satul Fantanele  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Barajul Lacului Oasa Mica  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Muncel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Oncesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Statiunea Paltinis  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Fantana Neagra  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Paltinei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Fantanele  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Sub Varful Guga Mica  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cabana Fantanele  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Serbanei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Refugiul Canaia  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Iezerul Mare  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Stanii Cindrelu  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Iezerul Mic  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Niculesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Steflesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Niculesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Niculesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Serbanei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Rozdesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cantonul Silvic Muncel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Oncesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Rasinari  
Muntii SUREAN - Dealul Frasinului  
Muntii SUREAN - Oasa Mica  
Muntii SUREAN - Varful Surean  
Muntii SUREAN - Dealul Negru  
Muntii SUREAN - Mt. Batrana  
Muntii SUREAN - Cabana Surean  
Muntii SUREAN - Curmatura Surean  
Masivul VLADEASA  
Muntii GURGHIU  
Muntii LOTRU (STEFLESTI)  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Muntii SUREAN  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii