Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: partheniu cezar <c...@yahoo.com>
Data: Vineri, 9 Mar 2007, 0:20
Subiect: Re: [a] Tur în Bucegi: unele întrebari
Salut.

Trebuie sa tii cont ca in luna mai este posibil sa mai fie zapada la Omu. Din cate cunosc eu, in fiecare an cabana Omu se deschide in jurul datei de 1 mai cand zapada de obicei mai este de cca 30-50 cm (sau chiar mai mult). Nu stiu situatia de anul asta (tinand cont si de incalzirea globala etc - nu creati vreun flame, e doar o parere). Preferabil (tinand cont de experienta pe care zici ca o ai) sa lasi tura asta pentru luna iunie-iulie (verificand si in acest caz daca si pe unde mai e zapada).
Nu ai precizat daca mergi singur sau in echipa. Desi mai plec si eu pe ture scurte singur (imi recunosc greseala si stiu ca nu e recomandat), prefer sa mai am cel putin 2-3 colegi de echipa.
De asemenea nu ai precizat ce echipament ai. Tinand cont de zapada/gheata ar trebui sa te gandesti minim la coltari si bete/piolet.
Pentru prima zi, urcusul pe valea Cerbului poate fi destul de extenuant si risti sa faci febra musculara (la mine febra se rezolva cu o aspirina inainte de culcare) daca nu-ti dozezi efortul bine. Nu e imposibil.
Pentru a doua zi poti cobori la Pestera (cu vizitarea Pesterii Ialomitei) si apoi sa urci la Babele. Aici te poti caza si daca mai ai timp si forta/rezistenta poti merge pe curba de nivel pana la cruce si inapoi (Babele-cruce: cca 45 min). La Caraiman nu stiu care e situatia cu cazarea.
A treia zi poti cobori direct in Busteni fara a mai ajunge la Piatra Arsa. Mergi de la Babele pana la cantonul Jepi si apoi cobori spre Busteni (atentie la lanturi). Pt Urlatoarea poti cobori pana deasupra cascadei unde se face o poteca (triunghi sau cruce albastra) sau cobori pana la o conducta acoperita cu dale de beton unde e si un canton silvic si aici faci dreapta vreo 20 min pana la Urlatoare.
Traseul este de dificultate medie (ca durata si efort). Trebuie sa ai grija cu zapada (tine cont de ce am scris mai sus si de ce vor mai raspunde probabil si alti colegi de lista).
La Omu si Babele cazarea e ok. Nu mai stiu preturile. Oricum cam in jurul a 15-20 ron. Doar ca la Omu cred ca ar tb sa suni dinainte ca sa te asiguri de locuri.
E bine sa te informezi despre starea vremii in perioada in care te duci.
Iti stau la dispozitie pentru alte info.
Pregateste-ti tura din timp. Si inca o data gandeste-te la zapada.
S-auzim de bine,
Cezar Parheniu

----- Original Message ----
From: Martin Szegedi <>
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Sent: Thursday, March 8, 2007 6: 22: 27 PM
Subject: [a] Tur in Bucegi: unele intrebari

Buna ziua,

am si eu citeva intrebari in legatura cu ruta prin Bucegi pe care mi-a propus-o pt acest an. M-as bucura sa primesc niste sfaturi astfel ca sa reusesc sa ma descurc si eu mai bine.

Pentru mijlocul lunii Mai mi-am propus sa urc la Varful Omu. Traseul de trei zile v-a incepe in Busteni si pt. prima zi mi-am propus sa urc pe Valea Cerbului pina la Omu [marcaj triunghi rosu / banda galbena].

Pt. urmatoarea zi mi-am propus sa cobor pe la Cascada Ialomitei [Obarsiei] pina la Schitul Pestera [banda albastra] si de-acolo sa urc la cabana Babele sau chiar pina la cabana Caraiman [cruce albastra]. Nu stiu inca cum sa introduc si Crucea Eroilor in acest traseu.

In ultima zi as vrea sa cobor pe la Piatra Arsa inapoi la Busteni [banda galbena / triunghi albastru]. In drum vreau sa trec si la Cascada Urlatoarea [aici inca nu mi-e cunoscut marcajul de la traseul Piatra Arsa Busteni].

Ce parere aveti despre acest traseu? E foarte dificil sau pot sa-l fac fara mari probleme? [vezi mai jos pt. a compara] Cum e cu cazarea la Omu / Babele sau Caraiman? Ma poate ajuta cineva cu traseul spre Cascada Urlatoare? Ce marcaje sint de la Piatra Arsa la Cascada Urlatoarea? Cam cit timp ma costa acest ocol de la traseul direct Piatra Arsa Busteni?

Eu ma vad inca ca un incepator in ce priveste drumetia. Dar ca sa comparati mai usor va spun ce ture am mai facut in Carpati: Am urcat acum un an si jumatate in patru ore de la Busteni la cabana Caraiman pe Jepi in sus [cruce albastra] si vara trecuta am facut un traseu de zece ore prin Cetatile Ponorului [numai doua doline; cele mai simple], mai departe prin Cheile Galbenei si inapoi La Grajduri fara sa mai merg pina la Piatra Galbenei [bulina albastra / bulina galbena].

.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Cabana Caraiman  
Muntii BUCEGI - Crucea Caraiman  
Muntii BUCEGI - Valea Urlatoarea Mare  
Muntii BUCEGI - Cascada Urlatoarea  
Muntii BUCEGI - Cantonul Jepi  
Muntii BUCEGI - Cabana Babele  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Cabana Piatra Arsa  
Muntii BUCEGI - Valea Ialomitei  
Muntii BUCEGI - Varful si Cabana Omu  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comentarii
De Adrian Alexandrescu - publicat Miercuri, 14 Mar 2007, 18:46
am uitat sa adaug ceva:



Pe traseul de la Cantonul Jepi - Busteni la inceputul lunii mai era, de obicei, zapada foarte mare (asta acum vreo 10 ani) incat putea deveni imposibila inaintarea pe traseu!! N-am mai urcat primavara in ultimii ani si nu stiu daca situatia asta inca se mentine (datorita incalzirii globale etc).



Cred ca cel mai bine ar fi sa faci tura asta pe timpul verii.



Adrian A.
De Adrian Alexandrescu - publicat Miercuri, 14 Mar 2007, 18:24
Salut.



As vrea sa fac cateva observatii in privinta traseului ales de tine, in completarea raspunsului anterior:



1) Traseul Busteni- Cabana Omu prin Valea Cerbului este cotat ca timp intre 4 ore si 4 ore 30 min, asta ca sa ai o comparatie cu traseul Busteni-Cabana Caraiman pe care l-ai parcurs in 4 ore, dar care in mod normal nu-l parcurgi in mai mult de, sa zicem, 3 ore. La aceasta trebuie sa adaugi faptul ca in partea superioara a traseului pe Valea Cerbului poti intalni zapada care iti incetineste urcarea. Cazarea la Cabana Omu nu cred ca este o problema pentru ca nu te vor lasa afara. Daca te hotarasti sa urci pe Valea Cerbului e recomandat sa pleci la prima ora.



2) Cazarea la Cabana Babele este problematica. Acolo ajunge toata lumea si practic sansele sa prinzi, la sfarsitul unei zile de tura, loc de cazare sunt nule. Singura data cand am prins loc de cazare la Babele a fost in iarna lui 2002 (parca) se stricase telecabina:-D

In loc sa urci, a doua zi, de la Pestera la Babele poti sa te cazezi la Cabana Padina. Dupa ce te-ai cazat poti sa hoinaresti inspre Cabana Bolboci, eventual sa incerci Cheile Zanoagei, Cheile Orzei (depinde de timpul pe care-l ai la dispozitie), iar daca ai vreme frumoasa ai putea merge pana in Saua Strunga (cca 1 ora de la Cab. Padina, daca nu ma insel).



3) in ultima zi, daca pleci devreme ai timp sa urci de la Cab. Padina pana la Cab. Babele, de acolo sa mergi pana la Vf. Caraiman (Crucea) si apoi sa te intorci la Cab. Babele - Cantonul Jepi - Urlatoarea - Busteni. Totusi, trebuie sa acorzi atentie vremii pentru ca te poti rataci foarte usor pe platou cand este ceata densa!



Asta ar fi o schita de traseu pe care trebuie sa adaptezi la conditiile meteo si la starea ta fizica :-)



numai bine,



Adrian A.
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii