Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Complexul Turistic Tudor Petrimanu - Obirsia Lotrului

Bookmark and Share

 
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Stina Petrimanu-Saua Pietrile-Virful Puru-Cotu Zanogutei-Saua Stefanu-Canton Casaria-Podul Stefanului-Obirsia Lotrului
Traseu: accesibil, dificil iarna (nerecomandat) Marcaj: bandă galbenă, triunghi roșu Durata: 6-8 oreDe la Petrimanu se poate ajunge la Obîrșia Lotrului pe mai multe trasee. Traseul pe care îl descriem în continuare parcurge în parte culmea principală a Munților Latoriței oferind priveliști deosebite spre Munții Lotrului, cît și spre crestele Parîngului. Pînă în Șaua Pietrile traseul este comun cu cel precedent. Din Șaua Pietrile ne îndreptăm pe drumul carosabil de culme, Valea Măceșului - Ștefanu, marcat de asemenea cu bandă galbenă (marcaj efectuat rnai tîrziu, cînd s-a deschis traseul Petrimanu-Vidra, marcat cu cruce roșie), spre vest atacînd serpentinele de pe versantul estic al Vîrfului Puru. Șoseaua înconjoară vîrful pe la sud străbătînd pajiști de Rhododendron și juniperus apoi străbate o întinsă platformă de eroziune de tip Borăscu situată la altitudinea de 2000 m, după care face o buclă spre sud ocolind Vîrful Zănoguța, ce străjuiește bazinul văii Zănoguța, afluent al Latoriței.

Sîntem la Cotu Zănoguței (1844 m) și de aici se deschide o largă panoramă asupra izvoarelor Latoriței de vest și Muntinului. In continuare, drumul se menține pe curba de nivel la altitudinea de 1850 m pînă în Șaua Ștefanu. Depășim bazinul pîrîului Coasta Bengîi și la drum se racordează poteca ce urcă de la lacul Galbenu peste muchia Borcei (traseul nr. 13).

Admirînd peisajul blînd și lunca largă a Laloriței de vest, ajungem în curînd în Șaua Ștefanu (1915 m), importantă intersecție de drumuri alpine. Aici șoseaua de culme pe care am venit se racordează la DN 67 C Novaci-Sebeș. Precizăm că ramificația drumurilor de munte se situează la cota de 1915 m, în timp ce șaua propriu-zisă se întîlnește ceva mai la nord și este mai joasă (1874 m alt.). Deoarece turiștii urmează de regulă șoselele de culme în acest sector, în lucrare vom folosi curent termenul de Șaua Ștefanu pentru intersecția celor două drumuri de culme. Ne vom îndrepta mai întîi spre vest, apoi spre nord, coborînd treptat pe șoseaua ce se îndreaptă spre Obîrșia Lotrului. În acest sector ne vom opri îndelung privirea asupra căldărilor glaciare de la izvoarele Lotrului, îmbogățindu-ne sufletul cu neasemuite frumuseți.

Ajungînd în bazinul pîrîului Cărbunele, șoseaua face cîteva serpentine ce se pot scurta pe o poteca apoi trece prin fața cantonului zoopastoral ,,Cășăria" și pătrunde în pădurea de molid. Putem scurta serpentinele șoselei pe o potecă ce coboară direct pînă la podul Ștefanului. Traversăm Lotrul pe podul de lemn, apoi la prima intersecție ne îndreptăm spre nord pe șosea urmărind cursul Lotrului prin luncile lui Rusalim pînă la Obîrșia Lotrului, cale de 4 km. Aproape de Obîrșia Lotrului putem admira sus pe culmea Mirăuțu o interesantă stîncă cu o formă ce aduce a chip uman profilat din stîncile muntelui, cu privirea îndreptată spre nord, rezultat în urma eroziunii diferențiale.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii