Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Comuna Tulnici - Comuna Nereju

Bookmark and Share

 
Comuna Tulnici-Stina Haulestenilor-Mt. Coza-Saua Geamana-Dealul Negru-Saua Tisitei-Poiana Sindrilita-Culmea Paisele-Varful Pietrosu-Golu Pietrosului-Poiana Casariei-Mt. Zboina Frumoasa-Varful Laposu-Varful Laposu De Jos-Comuna Nereju

Timp : 3-3 1/2 zile;
Caracteristici: iarna perioade de avalansa pe versantul sudic al Cozei.
Acest traseu avind lungime de 50 km. reprezinta "traseul de creasta" al Muntilor Vrancei.Parcurgerea lui necesita urmatoarele etape :
Comuna Tulnici - extremitatea apuseana a Masivului Coza (punctul Golici).Timpul necesar este de 9-10 ore ;
Coza(Golici).Dealu Negru-Culmea Paisele-zona limitrofa a Muntelui Pietrosu. Durata este de aprximativ 10 ore.
zona Pietrosu-Zboina Frumoasa - Culmea Laposu-comuna Nereju .Timpul necesar este de aproximativ 10 ore.
Etapa I:

Traseul porneste din centrul comunei Tulnici, spre vest, mai intii pe DN 2D apoi pe drumul local pina in satul Coza acest traseu fiind comun cu traseul 6, marcat cu punct rosu.
Putin mai sus de complexul comercial satesc itinerariul foloseste ramificatia din dreapta drumului local, dirijindu-se pe firul vaii Coza, in amonte, iar dupa aproape 2 ore poposim in locul numit "Stimtura" la confluenta Cozei cu Dumbravicioara. In continuare, urca un povarnis accentuat dupa care se intra pe un drum de carute si se tranverseaza o suita de poieni si pilcuri de padure sub care este adincita albia Dimbroviciorului.
Se paraseste drumul catre stinga si pe poteca, in urcus usor se ajunge la o gospodarie solitara dincolo de care traseul intersecteaza un drum forestier.
In continuare se urca de-a lungul dealului Zmeuris prin pietrisuri si sesuri pina in vecinatatea stinei "Ciznituri" la limita superioara a vegetatie silvestre. De la stinga, pe la nord de "Turnurile Cozei" se inainteaza lejer pe poteca ce conduce in saua Geamana in care se coboara si poteca marcata cu triunghiul rosu a traseului 7.
Din saua Geamana se coboara la manunchiul de izvoare din punctul "Uluce", dupa care se tranverseaza un raris de molizi si, printr-o coborire domoala, diagonal stinga, se traverseaza un plan pastoral interceptind poteca ce strabate catre apus.
Cararea strabate o padure de molid dupa care intilneste pasunea din punctul Golici cu stina baciului Sacalus. Din aces loc porneste si traseul 11, marcat cu punctul galben, ce se dirijeaza spre stinga. In zona acestei pasuni exista conditii de campare.

--------------------------------------------------------------------------------

Etapa II:

Drumul urca prin padurea rasa de sub Piscul Magarului (1430 m.) dupa care coboara in saua Fintinita sau "Trecatoarea Cerbilor"(1351), unde se poate gasi apa de izvor. Mai departe, in serpentine tot mai strinse, se urca in inseuarea ditre Muntele (1508 m.) si Lacul Negru (alt. max. 1508 vf. Bulboace) spre dreapta.
Poteca marcata duce prin virful Bulboace catre culmea prelunga a Dealului Negru, la capatul careia, din "Sesul cu brazi", se coboara in saua Tisitei (1319 m.) unde se intilneste cu drumul forestier si marcajul cruce albastra al traseului 8. De aici se urca pe directia generala vest, mai intii prin marginea pasunii din "Izvoarele Narujei", apoi printr-o padure batrina si se ajunge in cele din urma pe versantul sudic al Piscului cu Paltini.
Mai departe traseul intilneste capatul nordic al culmii Paisele la intersectia cu traseul 3, marcat cu tringhiul albastru, in poina Sindrilita, de unde drumul continua in directia generala sud. Se ajunge la poala nordica a Muntelui Pietrosu folosind o buna parte a terasamentului unei vechi cai ferate forestiere. Sub varful Pietrosu, in saua Finarii (1480 m.), se afla intersectia cu traseul 10 marcat cu semnul cruce rosie.
Deoarece in aceasta extrtemitate a culmii Paisele nu exista conditii favorabile camparii se recomanda folosirea uneia dintre urmatoarele variante:
pe marcajul traseului 10 (cruce rosie) se coboara spre stinga (est) in Salul Verdelui (1/2 ora). Aici se poate campa linga cele doua stini. In ziua urmatoare se poate relua traseul 10 prin Treptele lui Voda in varful Pietrosu
folosind traseul 10 se coboara in drepta (sud-est) la cabanele Giurgiu.


--------------------------------------------------------------------------------

Etapa III:

De la intersectia cu traseul 10 urmarind semitreptele potecii se ajunge in pajistea muntelui (1676 m.). De pe virful Pietrosu se coboara prin Virful cu Lespezi (1583 m.), unde se lasa pe dreapta poteca traseului 10. Se trece printr-o inseuare ingusta ocupata de desisul unei plantatii de pin, se urca un gurgui scund si se continua coborirea prin Golul Pietrosului (1315 m.). Aici este intersectia cu traseul 2 marcat cu punct albastru apoi cu drumul forestier ce leaga valea piriului Naruja de Zabala.
La capatul opus al "golului" incepe Plaiul Casariei ce urca relativ domol, pe liziera padurii, pina in poiana Casaria (1588 m.),situata la aproape 1/2 ora de virful Zboina Frumoasa. In poina sunt doua stine si un izvor. Pe creasta golasa a Zboinei (1657 m.) se face jonctiunea cu traseul 5, marcat cu banda albastra, impreuna cu care se coboara versantul priporos estic al muntelui. In cele din urma dupa parcurgerea unei portiuni din culme foarte domoala se poposeste la mlastina Lacului Rosu. Aici traseul 5 se desparte orientindu-se catre nord. Se continua traseul prin pajistile si raristile de molidisuri de la obirsia piriului Palcau.
De la stinile din locul "La Spulberului" se urca treptat, pe culmea fragmentata de inseurari ajungindu-se astfel lacapatul apusean al culmii Laposul de Sus (1445 m.) de unde se coboara domol si continua prinetr-o pajiste.
Dupa ce se tranverseaza o fisie de padure, se urca putin pina pe spinarea unui colnic insorit de unde se deschide o suita de imagini asupra culmii Laposul de Jos. In dreapta se observa un vechi canton silvic in incinta caruia se afla un "bundau" cu apa iar spre stinga plaiului folosit de traseul 6 (punct rosu) impreuna cu care timp de aproape 3 1/2 are se coboara neintrerupt pentru a parcurge resrul itinerarului.
Mai intii se strabate culmea Laposul de Jos apoi se tranverseaza o ultima fisie de padure care adaposteste o stina. Se coboara pe un drum de caruta dupa care este intilnita creasta golasa a dealului Poienile Sarei ce conduce la albia Zabalei la confluienta cu Vulturul, la capatul apusean al satului Nerejul Mic. Pina in centrul comunei mai e de mers cel mult 1/2 ore.

ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii