Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Obirsia Lotrului

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Valea piriului Adinc-Stina Miru Mare-Piriul de la Stina-Virful Miru Mare-Virful Stefanu-Saua Stefanu-Canton Casaria-Podul Stefanului-Obirsia Lotrului
Traseu: accesibil, nerecomandat iarna Marcaj: punct albastru, triunghi roșu Durata: 6-7 oreAvînd baza stabilită la cabana Obîrșia Lotrului, putem întreprinde un traseu în circuit care va include atingerea vîrfurilor înalte din sectorul vestic al Munților Latoriței.

Pornim de la Obîrșia Lotrului și ne îndreptăm spre est pe șoseaua spre Voineasa cale de 3,5 km pînă la podul de la coada lacului Vidra (în dreptul cantonului forestier Tunaru situat pe malul stîng al Lotrului). Trecem podul și în imediata apropiere remărcăm Pîrîul Adînc ce-și prăvălește apele spre Lotru. Pe lîngă acest pîrîu urcă o potecă largă (un fost drum de tractor) marcată cu punct albastru. Vom aborda această potecă, începînd urcușul prin pădurea deasă de molid. După circa o oră și jumătate ieșim la marginea golului alpin Miru. Trecem pe lîngă stîna Miru Mare și urcăm în continuare culmea Mirului. Pe măsură ce urcăm, în față ni se deschide bazinul pîrîului Miru, cu o frumoasă căldare glaciară împodobită cu jnepeni. Malul stîng al pîrîului a fost defrișat de jnepeni și terenul este arid, sărac în vegetație. Lăsăm în dreapta stîna din Miru, apoi depășim Vîrful Miru Mare (1 999 m) și înaintăm pe culmea largă spre Vîrful Ștefanu. Spre nord-vest se întinde o coamă ce coboară ușor spre Obîrșia Lotrului, limitînd spre sud și vest bazinul pîrîului Mirăuțu. Pe această culme (Mirăuțu) coboară o potecă ciobănească pînă dincolo de stîna Mirăuțu, de unde, în serpentine ușoare, se îndreaptă prin pădure spre vest coborînd la Lotru.

Această potecă (nemarcată) poate fi folosită pentru retragerea din zona înaltă, în caz de vreme nefavorabilă. Continuăm să mergem pe culme și în curînd atingem Vîrful Ștefanu (2051 m). La est de acesta, în imediata apropiere, se află Vîrful Bora (2055 m), cel mai înalt din acest sector, defrișat parțial de bogăția de jnepeni. De pe vîrful Ștefanu vom coborî în Șaua Ștefanu, aflată la sud, unde întîlnim intersecția celor două drumuri carosabile de culme (vezi și traseele precedente). Din Șaua Ștefanu ne vom îndrepta spre Obîrșia Lotrului, urmînd șoseaua ce coboară pe la ,,Cășărie" pînă la Podul Ștefanului și în continuare spre nord pînă la Obîrșia Lotrului (traseul este comun în acest sector cu traseul nr. 12).


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii