Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Varful Balateasa - Varful Moma (854)

Bookmark and Share

 
Varful Balateasa-Varful Plesu (1112)-Varful Izoi-Varful Balatruc-Varful Arsurii-Varful Moma (854)

Traseul în momentul de față nu este marcat în totalitate, de aceea îl descriem doar pe porțiunea din împrejurimile zonei Moneasa, care este marcat bine.VÂRFUL IZOIU - VÂRFUL ARSURII

Caracteristici: marcaj bandă roșie, distanța cca. 20 km, timp 6-8 ore, diferența de nivel cca.550 m.Traseu de creastă cu diferențe de nivel apreciabile, în general lipsit de surse de apă.

Recomandăm să se facă în mai multe etape. Pe această porțiune creasta principală formează cumpăna apelor Crișului Negru cu Valea Moneasa.
Din Vf. lzoiu 1098 m /alt. pornesc inițial spre sud, banda roșie și banda albastră. După o coborâre lină de 10-15 minute, banda albastră continuă să coboare spre Moneasa (tr. Moneasa - Dealul Feredeu - Vârful Izoi), iar marcajul nostru - banda roșie - cotește brusc la stânga, coborând continu și lin până în șaua dintre Poiana Brătcoaia și Poiana Tinoasa. Aici începe un alt marcaj - cruce galbenă - al traseului Dealul Feredeu - Poiana Tinoasa - Creasta Principală ce coboară prin poiana Tinoasa. Suntem la altitudinea de 870 m. În continuare traseul urcă ușor până sub Vf. Dealu Mare - 930 m / alt. pe care-I ocolește pe un drum de exploatare, printr-o defrișare. Se înscrie din nou într-o pădure tânără pe linia crestei principale, până în porțiunea numită "La Iupări". Traseul continuă pe linia crestei pe o porțiune aidoma unei alei de parc, printre brazi bătrâni, trece de porțiunea numită "La Ciungi", urcă Vf. Pâncoaia 975 m / alt. și coboară ca să urce din nou pe Vf. Sirinca, de 940 m / alt. Din Vf. Sirinca se coboară într-o șa, apoi se urcă în vârful domol al Balatrucului - 825 m /alt. despădurit, cu o larga vizibilitate. În continuare coborâm ocolind puțin spre dreapta în poiana prelungă, numită "La Casoaie", pe care o traversăm intersectând și drumul Moneasa - Ștei. Pe acest drum se poate ajunge, spre dreapta, în 2-3 ore la Moneasa. Acest loc se numește "Lunca Hotarel" și este la 730 m altitudine. De aici traseul continuă prin poiană, urcând lin până la liziera pădurii pe care o urmează până în Vf. Dealu Rotaru - 918 m / alt. apoi Vf. Runcului - 859 m / aIt. Între aceste două vârfuri într-o mică sa întâlnim și marcajul triunghi albastru ce coboară pe valea Bârlobel, apoi valea Boroaia, până la Moneasa (tr. Moneasa - Valea Boroaia - Creasta Principală). Marcajul nostru, bandă roșie continuă pe creasta principală, urca vârful Boboșarului apoi coboară, ocolind dreapta, ca să urce în Vf. Arsurii - 830 m / aIt. Coboară din vârf, continuă pe linia crestei cca. 2 km și ajunge într-o zonă cu mai multe doline și unele puțuri rămase de pe vremea prospecțiunilor geologice. aici se întâlnești și cu crucea albastră, traseul BĂIȚA - VAȘCĂU - CAMP - CAMP MOTI - MONEASA, apoi cele două marcaje se intersectează cu un drum forestier, ce urcă din Dezna (din dreapta) și continuă spre satul Cîmp Moți (spre stânga) pe lângă mina de fier. Aici este punctul terminus al marcajului bandă galbenă (tr. Moneasa - Vf. Crețu - Platoul Vașcău) ce urcă din Moneasa pe creasta Zelea Neagră. Crucea albastră continuă spre stânga pe drum, iar banda roșie înainte spre Vf. Moma și Momuța, dar acest traseu va face obiectul altei descrieri.

ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii