Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Complexul Turistic Tudor Petrimanu

Bookmark and Share

 
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Pietrele Vidrutei-Stina Pietrile-Saua Pietrile-Piriul lui Tocan-Stina Petrimanu-Lacul Petrimanu-Complexul Turistic Tudor Petrimanu
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: cruce roșie Durata: 3-4 orePentru turiștii aflați în stațiunea Vidra cele mai accesibile trasee se află în Munții Latoriței și se pot realiza fie prin traversări ale culmii principale, fie sub forma unor circuite cuprinzînd sectoare importante din acești munți. Traseul de maî sus reprezintă o traversare a munților Latoriței sau de abordare a Munților Căpățînii.

Pornim din fața hotelului ,,Tranzit", aflat în fază de finisare, și ne îndreptăm spre sud, unde sus, pe culme, vom observa stîncăriile Vîrfului Pietrile ca și șaua care îl separă de vîrful masiv al Purului. Străbatem șoseaua de contur a lacului Vidra pînă la intersecția cu drumul spre Voineasa. Vom merge însă înainte, cotind apoi spre vest pentru a ocoli ramura Vidruța a lacului Vidra. Ne vom deplasa astfel circa 2 km de la intersecție, evitînd drumurile forestiere ce urcă pe pîraiele Mogoșelul și Mogoșu, afluenți ai Vidruței.

Inainte de a ajunge la pîrîul Pietrile (se mai numește și Pietrele Vidruței și este însoțit de un drum forestier) remarcăm poteca largă ce urcă versantul dinspre sud. În apropiere se află și un indicator metalic cu o săgeată ce ne îndrumă pînă în Șaua Pietrile (marcaj cruce roșie, 1½ oră). Incepem urcușul pe poteca ce pătrunde în pădurea de molid. La început panta e mare, dar treptat se micșorează și astfel urcușul devine mai plăcut. Străbatem o tăietură de pădure (atentie la marcaj!), ținînd direcția sud și apoi urcăm din nou în pădure. După circa o oră și jumătate ieșim în golul alpin Pietrile, în apropierea stînei cu același nume. Străbatem în urcuș ușor vegetația bogată din jurul stînii și poposim în Șaua Pietrile. Din acest punct avem o frumoasă priveliște spre nord către Munții Lotrului și spre lacul Vidra. Se pot observa de aici înălțimile Cindrelului ca și Munții Sebeșului ce se pierd în zare spre nord-vest.

De aici există două variante de coborîre la Petrimanu. Una din ele urmărește poteca ce se abate spre sud-est pe marginea pădurii, coborînd treptat și unindu-se cu cea de la stîna din Boarneșu, pentru a urma Pîrîul lui Tocan pînă la Lacul Petrimanu și de acolo pe malul stîng pe drumul forestier pînă spre coada lacului. Trecerea peste baraj este imposibilă.

Cea de-a doua variantă urmează poteca ce se îndreaptă spre sud-vest, traversează Pîrîul lui Tocan și urmează culmea Muntelui Petrimanu. Poteca, marcată cu cruce roșie, trece în continuare pe lîngă grupul de stîne Petrimanu, apoi străbate culmea lungă, în coborîș ușor, dînd drumețului posibilitatea să vadă Vîrful Micaia, cu circul glaciar Pristos, aflat dincolo de Latorița, spre sud, ca și adîncitura Curmăturii Oltețului. In continuare, poteca pătrunde în pădure și coboară în serpentine dese prin pădurea de molid și mai jos de fag și paltin cu arbori seculari, ajungînd pe malul lacului Petrimanu. De acolo ne vom îndrepta spre coada lacului pe drumul forestier, traversăm un pod de beton și, ocolind lacul, ajungem la cabana Petrimanu.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii