Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Cibin - Lotrului - Mon, Sep 29, 2003, 1:08 pm, visited 10286 times


Mai de mult imi pusesem in gand sa fac o trecere dinspre Paltinis spre Obarsia Lotrului trecand peste muntii Cibin si Lotrului.
WE - ul asta mi-am facut timp pentru asta si am realizat-o. Postez aceasta stire, de fapt, pentru ca acesti munti sunt foarte putin umblati, muntii Lotrului nefiind marcati aproape deloc (pe vremuri exista un marcaj pe el dar acesta nu mai exista in prezent).
Eu am incercat sa fac traseul intr-o singura zi dar nu am reusit pt. ca m-a prins noaptea prin Lotrului fiind nevoit sa dorm la o stana abandonata, dar stiu ca se poate (cu conditia sa nu fie ceata).
Traseul incepe de fapt din statiunea Paltinis (autobuz din Sibiu la ora 7.00, 40.000 lei/pers), pe marcaj cruce rosie, pe care urci pana in saua Batrana (acolo este o mica troita). Aici sunt ultimele surse de apa daca vreti sa megeti doar pe creasta fara a va abate inspre Canaia sau Iezerele Cindrelului. Din saua Batrana se urmeaza banda rosie (traseul de creasta) pana in varful Cindrel (2244 m). Traseul este foarte vizibil (pe parcurs veti intalni o mica deviere spre Refugiul Canaia). Din Varful Cindrel se coboara pe cruce rosie destul de vizibila pana in saua Steflesti. Din sa incepe urcusul in creasta Lotrului, urcus marcat destul de prost initail cu cruce rosie ca dupa aceea sa devina banda rosie (vechiul traseu care apare pe hartile in anii 60-70).
Traseul urca si trece pe sub cele doua varfuri, Steflesti (2233 m) si varful Cristesti (2211 m dupa unele publicatii sau 2242 m dupa altele). Cel mai bine este sa urci direct in creasta in dreptul Vf. Steflesti urmand in dreapta linia crestei. Eu asa am facut cu speranda ca voi da de o urma a vechiului marcaj de creasta (banda albastra) dar nici gand de asa ceva. Mai intalnesti dupa varful Cristesti o ramasita de marcaj (banda rosie) dupa care urmand cresta si daca esti atent la pietre vei mai distinge cu greu vechiul marcaj banda rosie. In curand urmele de marcaj dispar, dar continui sa mergi pe creasta pana pe varful Tampa (1800 m) unde trebuie sa faci stanga si sa ti stanga pana in padure (se mai intalneste si un indicator ruginit pe care nu se mai distinge nimic). Prin padure se mai coboara cam o ora pana in Obarsia Lotrului. Eu am ratat intrarea in padure datorita intunericului care se lasase si am continuat creasta mai departe pana am dat de o stana unde am dormit. A doua zi am continuat creasta timp de inca 2 ore pana am intalnit drumul auto ce leaga Obarsia Lotrului de Ouasa, cam la 6 Km de Obarsia Lotrulu.

Deci, marcajul pe Cibin este destul de proaspat si vizibil. Ca si Lotrului acesti munti nu sunt umblati de loc (este a treia oara cand ma duc in Cibin si nu intalnesc suflet de om). Iezerele Cibinului, vizibile din saua de dinainte de varf sunt intr-adevar foarte frumoase (este interzisa camparea acolo, este rezervatie naturala). Se poate cobora pana la ele. In Cibin se poate dormi la refugiul Canaia (la 20 min sub creasta inspre est sau la refugiul Iezer la 20 min sub creasta inspre vest, amandoua sunt relativ ok, sursa de apa la amandoua).
Lotrului sunt si mai neumblati de catre turisti, potecile sunt aproape invizibile (poti sa te mai ghidezi dupa potecile ciobanilor daca cumva te ratacesti). Creasta este inierbata si destul de lata fiind situata intre 2000 si 2200 m, surse de apa nu prea sunt. Daca vrei sa innoptezi in Lotru poti sa dormi la stane sau cu cortul dar sa-l pui cat mai aproape de cresta (pentru a evita vreo vizita a ursului sau a lupilor care sunt din plin pe acel munte). Daca vrei sa urci dinspre Obarsia Lotrului drumul porneste la 50 m de cabana (exista si un indicator), drum vizibil si lat prin padure, marcajul dispare inca de la inceputul urcarii, totul este sa te orientezi cand ajungi in golul alpin.
Creasta Lotrului este o creasta super de facut pentru pasionatii de MTB.
Cristian Georgescu


Connections with the Mountain Guide:
Masivul IEZER-PAPUSA - Refugiul Salvamont Batrina  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Iezer  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Saua La Cruce  
Muntii LOTRU (STEFLESTI) - Sub Varful Steflesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Ursului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Sub Varful Batrana  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Cheile Cibinului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Cibin  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Barajul Lacului Oasa Mica  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Lupilor  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Statiunea Paltinis  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Paltinei  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Sub Varful Guga Mica  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Frumoasa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Refugiul Canaia  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Stanii Cindrelu  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Steflesti  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Cindrel  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii LOTRU (STEFLESTI)  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Comments
Ioan BĂŽndeanu Ioan BĂŽndeanuAdministrator Alpinet , Tue, Sep 30, 2003, 5:52 pm

Mda... In general M-tii Cibin si Lotrului sunt excelenti pentru MTB.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.