Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Creasta Muntilor Rodnei 11-14.09.2012 : News

Bookmark and Share

Creasta Muntilor Rodnei 11-14.09.2012 - Fri, Sep 21, 2012, 3:06 pm, visited 6182 times


Am fost, pentru prima data, in Muntii Rodnei si mi-am propus sa parcurg creasta de la Pasul Rotunda pana in Borsa.
Dau urmatoarele date pentru a-i ajuta pe cei care nu cunosc (inca) zona si se orienteaza dupa harta si descrierile -vechi deja-din colectia Muntii Nostrii.
Pentru a ajunge in Pasul Rotunda se utilizeaza "stopul " la putinele autoturisme care circula in zona sau se apeleaza la camioanele ce transporta lemne:majoritatea ilegal.Eu am optat pentru autoturismul propriu, pe care l-am parcat langa cabanele din pas, dar pentru a reveni am luat TAXI din Borsa pana la intersectie si apoi masina de lemne.Taxiul a fost 100 RON la intelegere, pentru 2 persoane cu bagaj:de contactat Ionuc 0744-134193. Alta varianta din Borsa sunt cursele maxi-taxi pana in statiunea Borsa si de acolo stop-ul sau curse de Iasi prin Carlibaba.Despre acestea din urma nu am detalii, am aflat de la localnici ca ar fi una dimineata si una pe la 16-17 seara-informatia trebuie verificata.
Drumurile 17C Bistrita-Moisei, 18 Moisei-Borsa-Carlibaba si 17D Nasaud-Valea Mare sunt asfaltate/betonate dar pline de gropi si denivelari.Bucata Valea Mare-Pasul Rotunda-intersectia cu 18 este pietruit si poate fi parcurs cu autoturism, are insa denivelari si gropi de la masinile de lemne.
Revenind la creasta principala, aceasta poate fi parcursa in 3 zile, cu bagaj normal (cort,primus,mancare),facand marsuri de 8-9 ore cu timpii de odihna si poze inclusi(fara pauza de pranz).
Daca se merg cam 2h 30-3h din pasul Rotunda si se campeaza la lacul Lala se pot face etape logice cu campare in zonele cu izvoare.Datorita secetei de anul acesta multe izvoare/lacuri sunt secate si ar fi nevoie de coborari de 50-150 m diferenta de nivel pentru alimentarea cu apa.
Marcajul banda rosie este vechi si rar iar stalpii de marcaj lipsesc in mare parte.Orientarea pe vreme buna cu harta si busola/altimetrul nu pun probleme dar pe ceata sunt posibilitati de a gresi muchia.
Pana in saua Gajei se merge pe drum forestier si scurtaturi, de aici se coboara la lacul Lala sau se urca pe Vf.Ineut,apoi pe Vf. Ineu(noi am optat pentru ultima varianta).Pana in saua lui Putredu am gasit apa doar pe versantul bistritean, sub rapa Coasta Neteda, in locul in care creasta are doi pasi stancosi, mai expusi(de genul "La trei pasi de moarte"din Fagaras).
Izvoare si loc bun de campare se gasesc dupa seaua Gargalau, pe versantul bistritean.De aici pana in Saua dintre Izvoare nu am mai gasit apa:in aceasta sa sunt locuri de campare.Noi am mers pana la Tarnita La Cruce-nu este nici o cruce-doar stalp de marcaj, coborand apoiin caldarea din dreapta, la un lac si o stana noua.
De la stana pana pe Pietrosul Rodnei, cu urcare pe Vf. Buhaescu Mare, am facut 3 ore cu mici pauze foto.
ATENTIE! coborarea de pe Vf. Pietrosul pana in Borsa are aprox. 1700 m diferenta de nivel si cam solicita genunchii. Se poate face pauza la statia Meteo sau la lac.
As face si cateva comentarii la adresa celor de la administratia Parcului M-tii Rodnei: in loc sa puna cateva table cu "Loc de campare", mai bine refaceau marcajul de pe pietre si puneau stalpi cu sageti la intersectii si stalpi simpli in golul alpin, mai ales pentru orientare pe ceata.
Izvoarele sunt neamenajate si se ia greu apa fara o cana/la unele merge cu sticla si cel mai dificil e sa umpli Camelback.
Exista multe stane dar nu am avut probleme cu cainii sau ciobanii.
Stiind ca se cam fura, nu am riscat sa lasam nesupravegheate cortul sau bagajele/ s-a mai intamplat sa lasam rucsacii in cate o sa pana am urcat un varf de pe o creasta secundara, dar la vedere.
In ceea ce priveste echipamentul, nu am gasit utila folosirea bocancilor cu GTX se putea merge in ceva ce nu tine glezna gen Dragontail de la Garmont: betele telescopice m-au ajutat la coborarea finala dar in rest nu prea erau necesare(optiunea fiecaruia):seara si noaptea era deja frig asa ca a fost utila vesta cu puf si caciula impreuna cu frontala la care ne trezeam si culcam.
Semnal pe retelele Vodafone si Orange am avut doar in zona apropiata de Borsa si de Statiunea Borsa din creasta principala si cu fluctuatii.

La cat mai multe ture faine,
                                           Adrian Lancrangean "Negru"-ghid montan
Adrian Lăncrăngean


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - Casa Laborator Preluca intre Izvoare  
Muntii RODNEI - Lacul Lala Mica  
Muntii RODNEI - Vârful Ineu  
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Valea Lala  
Muntii RODNEI - Lacul Lala Mare  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Statia Meteo  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Tarnita La Cruce  
Muntii RODNEI - Prelucile Gajei  
Muntii RODNEI - Varful Ineut  
Muntii RODNEI - Sub Varful Ineu  
Muntii RODNEI - Tarnita Lui Putredu  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii RODNEI - Sub Varful Buhaescu Mare  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Varful Pietrosu (1791)  
Muntii BISTRITEI - Varful Piatra Rosie (1508)  
Muntii BISTRITEI - Mt. Stana  
Muntii FAGARASULUI - Trei Pasi de Moarte  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Piscu Negru  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Lui Fat  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Ciobanului  
Muntii FAGARASULUI - Piscu Negru  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Pietroasa  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Podragului  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Chica Pietrelor  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Muntii FAGARASULUI  
Comments
Fără foto iuliu ciors, Wed, Oct 3, 2012, 4:39 pm

Am fost cu familia în această vară pe Pietrosul Rodnei până la Iezer. Din păcate, nu pot posta pozele pe Alpinet deoarece, pe bună dreptate, acest site nu acceptă decât cele mai calitative imagini.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.