Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Frontiera din adancuri - Mon, Oct 6, 2003, 11:54 am, visited 10935 times


Frontiera din adancuri, o provocare continua pentru speologi

In peşteră, la 10.000 de leghe sub pămant

Pestera este un loc privilegiat al naturii. Scapat de chingile modernitatii si tehnologiei avansate, universul carstic il fascineaza pe cel care a avut ocazia sa-l cunoasca. Este o lume sacra, ale carei taine raman nedescifrate pentru profanul de la suprafata. Doar grupuri restranse de curiosi "deranjeaza" aceste minuni ale naturii. Exploratorii adancurilor au ocazia sa vada locuri in care prezenta omului nu s-a facut simtita. Din 1976, in Baia Mare functioneaza un Club Speologic.

Speologia se adreseaza in special celor curajosi si ofera ocazia de a cunoaste fata nevazuta a naturii. Este o pasiune camuflata in straie sportive. Desi explorarea presupune un efort fizic, acesta este rasplatit prin frumusetile dezvaluite. In Romania sunt inca multe pesteri care asteapta, tacute, si care au scapat de prezenta umana.

Aceasta "vanatoare de comori subterane" si-a gasit adepti si in orasul nostru. In Baia Mare exista un Club Speologic, care se indeletniceste cu aceasta activitate de peste 20 de ani. "Clubul speologic Montana s-a infiintat in 1976, dar inca nu avem un spatiu, asa ca sediul este la mine acasa (pe B-dul Bucuresti 28/11)", a spus Dumitru Istvan, presedintele clubului. Clubul are aproximativ 20 de membri activi si tot atatia ocazionali. "Pana acum vreo doi ani, activitatea noastra era mai intensa. Directia de Tineret si Sport organiza proiecte si licitatii destul de atractive. Noi realizam marcaje turistice in rezervatii naturale. Acum s-a mai restrans activitatea si au ramas doar cei pasionati", a spus Istvan. Speologia impune si riscuri, dar acestea nu i-au determinat pe cei cu adevarat pasionati sa renunte la iesiri. Fiecare noua descoperire este un pas inainte.

"Cea mai grea explorare a noastra s-a soldat cu descoperirea celei mai intinse pesteri. Se numeste Moara lui Pocol si este in localitatea Letca. Pana acum am reusit sa cartam 3.493 de metri", a spus liderul clubului. Aceasta realizare a presupus un efort sustinut din partea speologilor. "Pentru a se putea cartografia, doi colegi au facut, in premiera in Romania, o tabara subterana de cinci zile. In tot acest timp au fost complet izolati", si-a amintit Istvan. Clubul organizeaza iesiri aproape lunar, indiferent de anotimp. "Nu are importanta ca este iarna sau vara, deoarece temperatura din pestera se mentine constanta, la aproximativ 10 grade. Vara este mai rece decat afara, iar iarna este mai cald", descrie presedintele clubului atmosfera din pesteri.

Menghina de ape

"Montana" a avut realizari, dar asta nu inseamna ca membrii clubului nu au infruntat si pericole. Istvan si-a amintit de cea mai dramatica intamplare. "Eram cinci persoane intr-o galerie de opt metri, care dadea intr-un parau subteran. La mijlocul galeriei era un sifon care pe fund avea mal. Am insistat sa curatam sifonul pana la capat si aruncam malul intr-o diaclaza aproape de intrare. La un moment dat, s-a umplut diaclaza si a inundat galeria. Se inchisese si intrarea si am fost prinsi la mijloc. Atunci am spus:." In asemenea situatii panica nu ajuta cu nimic. Este nevoie de minti limpezi si de solutii care pot fi aplicate. Problema celor cinci prinsi intre ape era ca locul ramas liber era prea ingust pentru a putea fi golit cu galetile, dar au gasit o solutie mai neconventionala. "Ne-am scos cizmele si am inceput sa golim apa cu ele. Goleam in directia inversa, luam apa din diaclaza si o aruncam in sifon, pana am reusit sa golim o portiune prin care sa putem trece."

Speologi "juniori"

Unul dintre cei mai tineri membri ai grupului este Bogdan Chiuzbaian. si-a descoperit pasiunea pentru speologie in urma cu patru ani si jumatate, in anul doi de liceu. "Tata a cunoscut grupul, iar cand s-a organizat o tabara speologica m-a luat si pe mine. La inceput am intrat intr-o grota mica, pe urma in alta, si asa am prins gustul pentru expeditiile din pesteri", a spus tanarul speolog. In functie de marimea pesterii, o expeditie se poate intinde pe durata mai multor ore. Motivele care-i determina sa coboare in pesteri sunt variate. Unii sunt tentati de ocazia de a explora locuri necunoscute, altii de cartare (mai ales ca hartile se expun la concursuri, iar cele mai reusite sunt premiate). Exista, insa, si o categorie de "speologi" care imbina doua pasiuni: fotografia si explorarea. Acestia sunt atrasi de posibilitatea de a imortaliza interioarele calcaroase mai deosebite.

Adancuri maramuresene

Deoarece Muntii Maramuresului sunt mai putin cunoscuti, multe din pesterile maramuresene au scapat de privirile curioase ale speologilor. Printre cele care nu le-au scapat celor de la Montana se numara avenul (o groapa verticala cu o adancime de 54, 5 metri, care se termina cu o galerie - n. red.), la care se ajunge destul de greu din Pietriceaua Vestica, comuna Repedea. Tot de comuna Repedea se leaga una din curiozitatile descoperite in pesterile din Maramures. "Intr-o pestera de la Piatra Molosneia am gasit opt monezi, din perioade diferite (erau din intervalul 1859-1952). Nu aveau ele valoare numismatica, dar ramane o curiozitate maniera in care au ajuns acolo", a divulgat Istvan secretul pesterii. O alta curiozitate speologica a zonei este la Botiza. Localnicii au numit locul Pietrele de Var. "Sunt pesteri care se dezvolta in gipsuri. Nu sunt mari, dar sunt o curiozitate. De fapt, sunt doua pesteri mici si un aven, care are 10 metri adancime si care au un relief in carst foarte variat", a spus Istvan.

Tenisi "de pestera"

Pentru speologii baimareni, cea mai atractiva pestera din Romania este Piatra Altarului din Muntii Apuseni. In aceasta pestera, intrarea se face cu programare. Se accepta grupuri de cate cinci persoane si este obligatoriu ca "vizitatorii" sa fie incaltati cu tenisi albi (pentru a nu lasa urme). Grupul baimarean a incercat sa viziteze aceasta pestera, dar nu a avut sorti de izbanda.

"Am avut o tentativa, esuata din pacate. Am vrut sa plecam tot grupul sa exploram acea pestera, ne-am facut programare, dar ni s-a stricat autocarul si nu am mai ajuns la timp. Apoi nu am mai reusit sa mergem impreuna, doar cativa dintre noi au mers separat", si-a amintit de "marea provocare" presedintele baimarean. Clubul din Baia Mare nu este unul exclusivist si accepta si membri noi. Cei care nu sunt atrasi de explorarea pesterilor, pot ramane in club si sa participe astfel la excursiile organizate de membrii clubului. Ni s-a spus ca intotdeauna este nevoie de cineva care... sa stea la suprafata. Multumiri, pentru ajutorul acordat, Clubului Speologic Montana din Baia Mare, in special lui Dumitru Istvan.

Lascaux la indigo

O alta celebritate a lumii subterane este pestera Lascaux, din sud-vestul Frantei. Pestera are o vechime de aproximativ 17.000 de ani si a fost descoperita in 12 septembrie 1940. Lascaux a devenit cunoscuta pentru desenele preistorice de pe pereti. Desenele alcatuite din imagini care reprezinta animale, vanatori sau razboaie, citite de la dreapta spre stanga "prind viata", prezentand diferite povesti. Deoarece desenele au o anumita fragilitate, pestera este inchisa publicului. Pentru ca ele sa poata fi, totusi, admirate, la 200 de metri de pestera originala s-au realizat doua galerii care reproduc cu fidelitate coridorul central si "The Bulls Room" (camera bivolilor) din pestera originala. Pentru a se face distinctie intre cele doua, originalul se numeste Lascaux I, iar copia, Lascaux II.

Record subteran

Cel mai lung sistem de pasaje subterane este Mammoth Cave National Park, din Kentuky, SUA. Desi s-a descoperit o suprafata de 571 km, nu s-a ajuns inca la sfarsitul acestor pasaje subterane. Mammoth Cave a fost explorata pentru prima data in 1790. Mumiile umane si uneltele descoperite aici demonstreaza ca pestera a fost folosita de bastinasi cu aproximativ 4.000 de ani in urma. Cea mai mare pestera din lume se afla in Malaezia si se numeste Lubang Nasib Bagus. Pestera malaeziana masoara 700 de metri lungime, 350 latime si 150 inaltime.

Altamira, paleolitic spaniol

Una dintre cele mai cunoscute pesteri ale lumii este Altamira, din nordul Spaniei. Pestera, masoara 270 de metri in lungime si a fost descoperita, din intamplare, de un vanator. Primul explorator al Altamirei a fost un nobil din Santander, orasul cel mai apropiat de pestera. Pestera este alcatuita dintr-o serie de pasaje in forma de S, iar holul pesterii se intinde pe 30 de metri de la intrare. Specificul este dat de desenele din interior, care au o vechime de aproximativ 15.000 de ani. Calitatea cu care s-au conservat aceste desene i-a determinat pe specialisti sa priveasca cu retinere autenticitatea lor. Inaltimea pesterii variaza de la 1, 15 la 2, 65 metri, iar desenele de pe tavan sunt realizate in rosu, negru si violet. In desenele din Altamira apar bizoni, bivoli salbatici sau alte figuri desenate intr-un stil simplu. Opt figuri antropomorfice, diferite amprente si urme de degete redau prezenta umana in aceste desene.

Turturii pamantului

Marea atractie a lumii subpamantene o reprezinta depozitele minerale din pesteri. Anticii incarcau de sacralitate aceste minunatii subterane, deoarece frumusetea palatelor impodobite cu stalactite, stalagmite sau coloane depasea frumusetea templelor ridicate de oameni. Cele mai cunoscute "elemente arhitecturale subterane" sunt stalactitele si stalagmitele. Stalactitele imbraca forma unor turturi pietrificati, dezvoltati de sus in jos. Stalagmitele devin, prin interdependenta lor fata de punctele de picurare, o replica dezvoltata de jos in sus a stalactitelor.

"Subteranul" la cea mai mare inaltime din Romania este Pestera Piatra Alba, din rezervatia Pietrosu Rodnei, situata la peste 2.000 de metri altitudine.

In Romania exista doua zone mari cu pesteri, muntii Bihorului si muntii Banatului. Cea mai lunga pestera din Romania este Pestera Vantului, din muntii Padurea Craiului. A fost descoperita in 1957, iar de atunci s-a reusit cartarea a aproximativ 50 km. Pestera Vantului se dezvolta pe trei nivele, cel inferior este parcurs de un parau subteran, iar cele doua etaje sunt legate prin puturi.

Mihaela Mihalea

Sursa: Gazeta de Maramures - Online
Petru Şuţchi


Connections with the Mountain Guide:
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Vantului  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Platoul Carstic Imasul Batranului  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Izbucul Izbandis  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Valea Izbandisului  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Baia Cocosului  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Tabara Suncuius  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Groapa Sohodolului  
Muntii RODNEI - Tabara Valea Blaznei  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Varful Repede  
Muntii RODNEI - Pasul Pietrii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Barsa Mare  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Cornul Vanatorului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Pietricica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Poiana Inchisa  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Padinei Inchise  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Dealul Pietrii  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii RODNEI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  


A photo [Not found]

An article Un loc unde poti visa..., submitted by Corina Tatu -
Un loc unde poti visa…. Piatra Craiului. As putea sa ma opresc aici pentru ca deja am spus tot. Totul si nimic... Si totusi totul! Pentru cei care au fost acolo, pentru cei ce iubesc muntele si respira fiecare raza de soare, pentru cei ce viseaza sa zboare si isi doresc sa evadeze, Piatra Craiului poate insemna totul. Aici singuratatea e sublima, iar tacerea incearca sa vindece ranile trecutului. Aici culorile se joaca precum fecioarele cu simturile tale, iar vantul adie parca prin gandurile tale ratacite departe, in padure, printre copaci... Cum poti sfida trecutul daca nu traiesti in prezent? Cum poti trai prezentul daca visezi viitorul? Cum poti uita durerea daca numai atunci cand o simti iti aduci aminte ca esti om? Cum poti dori iubirea cand vine din trecut si trece ca o clipa prin prezent mergand spre viitor unde nu poti ajunge? Nu vei trai niciodata viitorul, caci se transforma inevitabil in prezent. As putea sa traiesc pentru totdeauna din acele clipe de...

A trail [Not found]

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.