Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Hăşmaş - Mon, Jun 23, 2003, 10:27 am, visited 10434 times


Salut!

In WE-ul asta am fost in muntii Hasmas, aflati in jud. Harghita (pe langa orasul Gheorgheni, asta daca vreti sa-i cautati pe harta). Sunt munti de talie mica depasind cu putin 1700 m, dar sunt foarte pitoresti si salbatici (si de asemenea curati). De aceea am decis sa fac o scurta descriere a traseelor de pe acolo, mai ales ca nu prea i-am vazut prezenti pe paginile acestui site.

Masivul se poate ataca din mai multe puncte: orasul Balan, orasul Izvorul Muresului si statiunea Lacul Rosu.

Am sa fac o descriere a traseului pornind din orasul Balan.
Pana in Balan se ajunge cu o rata care se poate lua din gara din orasul Izvorul Oltului (25.000 lei). Vorbiti cu soferul sa opreasca in Balan la biserica. De aici pe partea dreapta se face o ulita pe care o urmati pana la intrarea efectiva in traseu (banda rosie). Pana la cabana "Piatra singuratica" (sau Piatra Unica) se face 1 1/2 h. Pe traseu veti intalni un izvor ce izvoraste de sub o stanga masiva, de aici pana la cabana se mai fac 15 min.

Cabana se afla intr-o poiana la baza stancii numita Piatra singuratica. Locul este foarte pitoresc si curat. Cabanierul Janos si ajutorul de cabanier Broni (nu stiu exact cum se scrie) sunt foarte de treaba si primitori. Cazarea costa 30.000 lei de persoana si se face in 2 camere cu cate 12-14 priciuri suprapuse. Incalzirea se face cu lemne. Sursa de apa: un izvor amenajat la 5 min de cabana. In apropierea cabanei se afla si un mic canion, nu este pe traseu marcat dar daca il rugati pe Broni sa vi-l arate va va conduce cu placere.
In apropiere sunt si trasee de catarare mai ales pentru incepatori.

Traseul continua din spatele cabanei pe banda rosie. Veti ajunge in 10 min la o stana intr-o poiana larga. Cainii nu sunt foarte fiorosi iar ciobanii de acolo sunt chiar de treaba. Sunt secui dar stiu limba romana. Daca ajungeti pe acolo va recomand sa va opriti pe la aceasta stana sa gustati casul si urda caci sunt exceptionale.
De aici traseul se continua prin stanga poienii urcand usor in creasta. Poteca este vizibila si bine marcata. Pentru a urca pe Vf. Hasmasul Mare trebuie sa va abateti usor de la poteca spre stanga (cca 15 min) urmand sa reveniti in ea pt. continuarea traseului.
In curand se ajunge intr-o poiana unde marcajul este mai rar si mai putin vizibil. Imediat cum intrati in aceasta poiana tineti stanga si veti reintalni poteca pe care veti cobora pana in Poiana Alba (o poiana foarte mare unde se afla mai multe stane). Ajunsi in aceeasta poiana traseul face radical dreapta si trece exact printre stane (si aici caini sunt dar nu asa fiorosi ca in alti munti). Ajungand aproape de capatul poienii traseul se lasa in stanga pe langa gardul unei stane, trece pe langa un izvor si in cele din urma ajunge intr-o poiana in mijlocul careia troneaza un copac uscat (aduce cu o spanzuratoare). Pe trunchiul acestuia sunt indicatoare. Din acest punct se fac mai multe trasee: Banda rosie traseu catre Izvorul Muresului, Banda albastra spre Lacul Rosu prin Valea Oii, Punct albastru tot spre lacul Rosu continuind creasta. Mai exista si un traseu care duce pe Vf. Hasmasu Negru.

Daca se doreste ajungerea in statiunea Lacul Rosu traseul mai interesant este pe punct albastru. Acesta urmeaza creasta trecant printr-o padure deasa si foarte salbatica. Traseul va va lasa chiar in centrul statiunii, langa debarcader.
Traseul pe banda albastra se lasa in jos pe langa o stana, coboara o vreme prin padure si in cele din urma intersecteaza un drum forestier pe care il veti urma in continuare pana la Lacul Rosu.

Daca popositi mai mult la Lacul Rosu puteti sa faceti o mica excursie pe Suhardul Mic de unde veti avea o priveliste frumosa spre lac cat si spre Moldova. Nu trebuie sa ucati mai mult de 45 min. De asemenea in peretele Suhardului mic sunt mai multe trasee de catarare cu grade diferite de dificultate.
In Lacul Rosu se poate sta cu cortul chiar langa lac sau se poate dormi la vilele din jur (cazarea 100.000 lei de persoana).

Din Lacul Rosu exista autobuze spre Gheorgheni si spre Piatra Neamt. La ora 14 exista si un autobuz ce merge pana in Brasov.

Masivul Hasmas nu este foarte intins si se poate face in intregime intr-o singura zi. Daca doriti o tura relaxanta de WE prin niste locuri pitoresti si mai neumblate puteti sa alegeti acest masiv.
Cristian Georgescu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii SUHARD - Varful Suhardul Mare (1326)  
Muntii HASMAS - Balan  
Muntii HASMAS - Piatra Singuratica  
Muntii HASMAS - Sub Varful Hasmasu Negru (1773)  
Muntii HASMAS - Drumul Forestier Paraul Oii  
Muntii HASMAS - Varful Suhardu Mic  
Muntii HASMAS - Valea Suhard  
Muntii HASMAS - Cabana Piatra Singuratica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - C.F.R. Izvorul Muresului  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Varful Pilisca Mica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Statiunea Harghita Bai  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Cabana Harghita-Madaras  
Muntii SUHARD  
Muntii HASMAS  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.