Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Moș Martini asurziți - Mon, Aug 15, 2005, 9:46 am, visited 4796 times


Iunie 2005. Emilia Marinescu, de la revista Oferte Speciale, ne invită, pe Mircea Vlădulescu și pe mine, să facem o tură la munte.

Alegem să intrăm pe Valea Brătia, începând din localitatea Cândești, de pe șoseaua 73C, Câmpulung - Curtea de Argeș. De la asfalt, indicator, 5 km până în satul Brătia (se mai merg pe asfalt 1, 3 km). După 7 km de la șosea, la o ramificație cu pod, se urmează drumul din dreapta, pe Valea Brătia. După 20, 4 km de la șoseaua 73C, drumul forestier trece prin râu, de-a lungul lui, pe vreo 70 metri.

După 21, 2 km de la șosea sosim la fostul canton forestier Capra (până unde ajungea, acum mulți ani, o linie ferată forestieră), folosit în prezent de oieri; în fața lui, bornă pe care scrie kilometrul zero. Până aici, nici un semn triunghi albastru pe vale (vezi ghidul Munții Iezer, din colecția Munții Noștri, numărul 33, 1984).

De la cantonul Capra, drumul forestier mai duce încă 4, 7 km în amontele văii (până la 1200 m altitudine); de la capătul lui urcăm 45 grade spre stânga și la 1630 m altitudine ieșim în golul alpin, sub Plaiul Păpăului, de unde avem priveliște largă spre Munții Păpău și Portăreasa.

Imediat în aval de cantonul Capra (900 m altitudine) se trece apa spre afluentul Capra, de pe stânga Brătiei. Acolo, la baza piciorului de munte dintre Brătia și Capra, apare marcajul triunghi albastru și poteca ce urcă spre Colții Caprei.

Noi ne propusesem să parcurgem Valea Capra. Dar, aveam să nu mergem mai mult de 1 km pe ea, ajungând doar la primii pereți de calcar. După vreo 500 metri de la intrarea pe vale, pe care se scurgea un debit puternic, zgomotos, reverberat de versanți, într-o poieniță de pe firul cam strâns între pereți, ne apropiem la vreo 20 de metri de un pui de urs, negru la culoare, care se juca prin iarbă. Noi îl vedem primii, el nu ne simte. Vorbim puțin mai tare, hotărându-ne să ne întoarcem, să nu supărăm ursoaica, pe care o bănuim prin preajmă. Atunci ne aude și ursulețul. Se ridică în două picioare, să vadă mai bine. Și, nemulțumit, o ia la goană pe versantul abrupt, cu poteca turistică. Privit din spate, pare greoi în mișcări, dar viteza lui de ascensiune este de fapt remarcabilă.

Așteptăm să vedem ce zice ursoaica, dar nu se aude nici un zgomot din direcția ei; poate o fi mormăit ceva, dar zgomotul apei este prea puternic ca să fi ajuns bodogăneala la noi. Continuăm să mergem în amonte.

Sunt înainte, valea se îngustează, apar primii pereți de calcar, depărtați la firul apei doar la vreo 6-7 metri. Dau un cot și pe o prispă de torent, la vreo 7-8 metri deasupra râului, un ditamai ursul, maroniu deschis, culege floare cu floare. Nu mă aude, este și un repeziș aici. Nu stau prea mult, 2-3 secunde, mă gândesc că nu e bine să mă vadă, să se simtă surprins. La alte întâlniri cu urși eram față în față și ne-am ocolit politicos, deși odată m-am aflat la mai puțin de un metru de o ditamai namila negră, ridicată în două picioare.

Mă întorc, nu vorbesc, dar fac semne sugestive și colegii înțeleg că o luăm la vale, pe tăcute. La vreo 20 de metri de aici le explic motivul și hotărâm să abandonăm, acum, parcurgerea văii. Trebuie să venim cu ceva instrumente de făcut zgomot, pentru ca urșii să ne simtă prezența și să se depărteze convenabil, fără a se simți luați prin surprindere.

Ică Giurgiu
București
Cătălin Olteanu


Connections with the Mountain Guide:
Masivul IEZER-PAPUSA - Piscul Caprei  
Masivul IEZER-PAPUSA - Piciorul Mt. Strimbu  
Masivul IEZER-PAPUSA - Piciorul Mt. Gradisteanu  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Iezer  
Masivul IEZER-PAPUSA - Piciorul Iezerul Mare  
Masivul IEZER-PAPUSA - Varful Coltii Caprei  
Masivul IEZER-PAPUSA - Valea Bratia  
Masivul IEZER-PAPUSA - Valea Larga  
Masivul IEZER-PAPUSA  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cabana Voina-Plaiul Lui Patru-Varful Batrina (2181)-Saua Sleul Batrinei

 

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.