Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

1 Cervus elaphus = 8800 EUR - Joi, 2 Oct 2003, 1:14, vizitată de 6262 ori


Vanatoarea ecologica a pornit si in Muntii Carpati

In urma cu cateva zile, in masivul Gurghiu, un vanator german a impuscat un cerb de 270, 6 puncte, nou record national si al treilea trofeu din lume (recordul mondial fiind de 273 puncte).

Cat l-a costat pe neamt izbanda nu e prea greu de socotit, avand in vedere ca numai pentru vanarea cerbului omul a platit peste 12.000 de euro. Caci turismul cinegetic este o distractie rezervata doar celor cu bani multi, care isi pot permite sa cheltuiasca pana la 500 de euro pe zi ca sa vaneze un urs carpatin, de pilda. In aceasta suma sunt incluse transportul si serviciile "maestrului de vanatoare" de la Directia Silvica (350 euro), cazarea la o cabana de vanatoare (40-60 euro/noapte), pensiunea completa (30 euro/zi) si, pentru straini, translatorul (22 euro/zi). Tarifele sunt ceva mai mici daca se vaneaza cerb, mistret, caprior, capra neagra, ras, lup etc., dar, si in aceste cazuri, ele nu coboara sub 200 euro/zi "per total", fara a lua in calcul pretul vanatului propriu-zis. Acesta este diferentiat in functie atat de valoarea estimata a trofeului, cat si de... pasaportul vanatorului.

Pentru straini, un cerb costa, in raport cu punctajul trofeului, intre 1.500 si 8.800 euro, capra neagra - intre 1.100 si 5.000 de euro, mistretul - intre 250 si 750 euro, rasul - intre 800 si 1.000 euro, lupul - intre 400 si 500 euro, iar cocosul de munte - 1.000 euro. Romanii platesc mult mai putin - maximum 140 de milioane pentru o autorizatie de urs "capital", spre exemplu -, dar ei beneficiaza doar de aproximativ 20% din cotele anuale alocate prin lege pentru vanatoare.

In aceste conditii, nu e de mirare ca, din 15 mai a.c., data deschiderii sezonului de vanatoare, si pana in prezent, in judetul Brasov - unde exista 43 de fonduri de vanatoare, totalizand circa 510.000 hectare - Directia Silvica a avut doar vreo 10 "musterii" romani si circa 30 de straini. Exista si un alt fel de turism cinegetic, cel zis "ecologic", in care arma este inlocuita cu aparatul de fotografiat sau de filmat. Desi pentru popularizarea acestui tip de vanatoare Romania a beneficiat si beneficiaza si de fonduri Phare, iar tarifele sunt de doar 100 euro/persoana/zi pentru fotografiat, respectiv 200 euro/persoana/zi pentru filmat, anul acesta, Directia Silvica Brasov nu a avut parte nici macar de un asemenea vanator "ecologic" strain sau roman.

Adrian Popescu

Sursa: Adevarul, Nr. 4125, 2 Octombrie 2003
Petru Şuţchi


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GURGHIU - Comuna Gurghiu  
Muntii GURGHIU  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.