Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

10 ani de la moartea lui Mihai Cioroianu : Ştiri

Bookmark and Share

10 ani de la moartea lui Mihai Cioroianu - Vineri, 26 Iun 2009, 21:48, vizitată de 9657 ori


In vara anului 1999, cel mai bun alpinist himalayan roman al momentului, a murit. Ce cuvinte poti spune despre cel care, desi pierde doi colegi pe Nanga Parbat, revine dupa un an si urca varful in memoria lor? Despre cel care face cea mai rapida ascensiune a sezonului pe Gashenbrum II? Despre cel care indrazneste sa ia in piept al doilea varf al lumii, K2?



Numele lui este Mihai Cioroianu (Galiani) si a fost fara indoiala unul dintre marii alpinisti ai Romaniei. Zece ani au trecut de cand a fost rapit de zeii himalayeni in 10 iulie 1999 in drum spre "muntele ucigas" K2. Acesta nu a mai ajuns nici pe varf si nici nu s-a mai intors acasa, ramanand pentru totdeauna la aproape un pas de a-si atinge visul. A murit intr-o avalansa de pietre aproape de varf. Era primul roman care s-a incumetat sa imblanzeasca teribilul K2. Corpul lui Mihai Cioroianu a ramas ingropat in zapezile de pe K2 alaturi de cele ale altor temerari, pentru care masivul pakistanez a ramas doar o cetate necucerita.



Practic visul lui Mihai de cucerire a puternicului K2 va fi infaptuit abia cativa ani mai tarziu, in 2004, de catre Horia Colibasanu. Reusita lui Horia este dedicata in mare parte lui Galiani.



Din bogatul sau palmares amintim doar ca, in 1997, Mihai Cioroianu a reusit ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Nanga Parbat, de 8125 metri, victorie dedicata celor cazuti in '96 pe acest munte - Razvan Petcu si Gabi Stana -, iar in 1998 a urcat pe varful Gasherbrum II, de 8035 metri.



Sursa: http://www.TuristMania.ro

Iulian Nica


Legături cu Ghidul Montan:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Intorsura Buzaului-Paraul Calan-Floroiu-Poiana Cucu-Dealul Sirdarului

 

Comentarii
Fără foto cezar jipa, Luni, 29 Iun 2009, 10:33

postam la o poza despre vf.tarcu despre o ascensiune facuta in iarna 1975-1976 pe ruta mt.mic-cuntu-tarcu si retur, cu un coleg de ase, mai mic cu un an si care a facut din alpinism pasiunea vietii lui si despre care stiam ca a murit in himalaya, imediat dupa revolutie, citind acest articol despre cioroianu si vazind cele scrise, mi se produse o strafulgerare in minte, despre razvan petcu era vorba, tot confundam fiindca la univ.buc.erau doi alpinisti cu numele de petcu, avind in vedere ca amintirile mele sunt de peste 30 ani sper ca memoria sa nu-mi joace feste.despre mihai cioroianu, multa lume cred ca nici nu isi mai amintea, ce sa zic, a ramas nemuritor in gheturile vesnice, sigur sufletul lui a mers la zei...

Fără foto MARIAN ANGHEL, Luni, 29 Iun 2009, 12:58

Buna ziua,

ma bucura sa constat ca mai sunt persoane care "scormonesc" prin trecut si mai reamintesc celor prezenti, de oameni care nu mai sunt.

Cateva observatii:
1. "A murit intr-o avalansa de pietre aproape de varf..."

Eronat.
Cioroianu nu a murit aproape de varf, ci in taberele inferioare, daca nu ma insel, undeva intre TB si T1.

2. "In vara anului 1999, cel mai bun alpinist himalayan roman al momentului, a murit. Ce cuvinte poti spune despre cel care, desi pierde doi colegi pe Nanga Parbat, revine dupa un an si urca varful in memoria lor? Despre cel care face cea mai rapida ascensiune a sezonului pe Gashenbrum II? Despre cel care indrazneste sa ia in piept al doilea varf al lumii, K2?... "

Acest paragraf imi apartine in totalitate, fiind o parte din articolul dedicat lui Mihai Cioroianu, publicat de mine acum aprox. 10 ani.

Din pacate, nici in aceasta stire si nici pe site-ul sursa, nu vad vreo referire la faptul ca textul respectiv apartine altcuiva si nu celui care semneaza stirea...

Mi se pare jenant - ca sa nu spun mai mult - sa folosesti pasaje din materiale scrise de altii ca si cum sunt ale tale, fara sa pui ghilimele, citat sau sa amintesti in vreun fel ca nu sunt ale tale.

Marian Anghel

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.