Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Muntii Godeanu - Marţi, 4 Dec 2012, 14:13, vizitată de 7248 ori


Ca o recomandare, venita ca o completare a stirilor nu foarte clare/edificatoare, aparute vis a vis de accesul catre varful Gugu in muntii Godeanu - via adapostul construit sub saua Branu, recomand consultarea www.summitromania.ro, precum si a regulilor de vizitare pe teritoriul Parcului National Retezat, arealul muntilor Godeanu fiind acoperit de PNR.
http://retezat.ro/index.php/romana/turism/reguli-echipament-montan.html
Deasemenea, pentru a fi siguri ca excursia programata va decurge fara nici un fel de incidente nedorite, este foarte util sa consultam si organizatiile abilitate care supervizeaza activitatile de turism in zona:
-Jandarmeria Montana Rau de Mori - contact prin Jandarmerioa ROMANA
http://www.jandarmeriaromana.ro/ro/Pagini/atrib_op_montan.html

-Serviciul Public Salvamont Hunedoara - contact: 
  • Deva,   str. 1 Decembrie 1918   nr. 28,   cod postal:   330025,   Jud. Hunedoara
  • tel.   0354 407456;   0354 407457;   fax:   0354 407456
  • e-mail:   salvamonthd@yahoo.com

marius-carol orban


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GODEANU - Vf. Branu  
Muntii GODEANU - Vf. Branu  
Muntii GODEANU - Lacul Godeanu  
Muntii GODEANU - Lacul Gugu  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Comuna Riu De Mori  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii GODEANU - Vf. Gugu  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii RETEZAT  
Muntii GODEANU  
Comentarii
Fără foto Andrei Berghes, Luni, 10 Dec 2012, 2:39

Bine ca am apucat sa merg pe-acolo pe vremea cand nu ma obliga nimeni sa obtin vreo aprobare ca sa-mi vizitez muntii din tara mea...

Fără foto marius-carol orban, Luni, 10 Dec 2012, 11:21

Nu cred ca reiese din cele spuse de mine vreo obligatie - nici macar fata de organismele abilitate si cu putere de control. Fiecare turist procedeaza cum crede de cuviinta si dupa cata cultura montana/ecologica are. Eu am facut doar niste recomandari prin care am atras atentia asupra unor reguli de vizitare intr-o zona protejata. Sper ca asta sa ajute pe cei care doresc sa mearga in zona. In plus, daca as fi intrebat, as raspunde ca personal sunt de parere ca in zonele protejate desemnate de specialisti de la Academia Romana, APNR, WWF si alte foruri competente, se impune respectarea cu strictete a unor reguli. Si din pacate, realitatea prezenta in multe zone din Carpatii autohtoni imi cam da dreptate cand spun ca turistii trebuie intai educati in respect fata de natura. Acest deziderat poate fi realizat tocmai prin niste reguli impuse de catre cei in masura, care trebuiesc asumate si respectate de catre fiecare dintre noi in parte (ca vizitatori). Cu cat organismele abilitate vor fi mai implicate si vor actiona mai aproape de litera legii, cu atat interventia antropica in munte va fi mai putin nociva. Si aceasta e o realitate - prezenta, tot din pacate, doar in muntii din afara tarii noastre.

Fără foto Andrei Berghes, Luni, 10 Dec 2012, 17:03

Marius, tu ai citit cu atentie tot ce scrie in acel "regulament"? Practic, niste baieti au facut un ONG si si-au zis ca "asta e muntele nostru" si pana nu omologam noi traseele montane, voi turisti nu aveti ce calca in Godeanu fara te miri ce autorizatie, care tot de la parc se obtine - unde mai pui ca daca nu o am, pot sa-mi iau si amenda, PENTRU CA MERG PE MUNTE!!! Ce ar fi sa-mi fac si eu o stana turistica la Lacul Scarisoara, de exemplu, si sa interzic accesul fara aprobarea mea, pe care o eliberez oricui imi place mie?

Citat: "Persoanele care doresc să acceadă spre vârful Gugu (prin zona de acces de la Gura Apei – Lăpuşnicul Mic – stâna Gugu), vor fi nevoite să primească o aprobare prealabilă de la Administraţia Parcului Retezat (0372742024; office@retezat.ro), precum şi de la Salvamont Hunedoara (0354 407456; 0354 407457; salvamonthd@yahoo.com)".

Si daca intru dinspre Iovanu, pe la Saua Mitului, spre sud, sa inteleg ca nu-mi mai trebuie autorizatie? Chiar aveam chef sa refac traseul, in sens invers...

Fără foto marius-carol orban, Luni, 10 Dec 2012, 22:21

Imi pare rau ca trebuie sa constat totala confuzie care se face intre un ONG care face niste proiecte ecologice in parteneriat cu Administratorul ariei protejate (APNR) si ceea ce tine de regulamentele de acces in rezervatie. Daca nu ar exista riscul ca aceste comentarii sa induca in eroare si alte persoane, nici nu as mai fi intervenit. Nu are absolut o legatura acel ONG cu regulamentul emis de APNR. Eu sunt presedintele asociatiei care este in parteneriat cu Parcul Retezat si ceea ce am scris la noi pe site (summitromania.ro) sunt atentionari. Nu e foarte greu de a discerne intre administratorul unei zone, un partener intr-un proiect specific si autoritatile cu rol de control.
Asociatia Summit sustine pedagogia ecologica in mijlocul Ultimului Peisaj Forestier Intact din Europa continentala. Alt rol nu ne asumam si nici nu am avea cum. Nu putem omologa trasee, nu emitem regulamente, nu dam autorizatii, cu arat mai putin amenzi; daca deranjeaza niste atentionari, ne vom limita la activitatile pedagogice pe care le facem pe munte, fara a mai semnala nimic. Observ ca totul se interpreteaza, se scoate din context si in acest fel se creeaza doar confuzie. Regulamentul APNR se refera la orice poteca nemarcata, pe care este stipulat foarte clar ca este interzis accesul. Nu conteaza pe unde intri, tot in afara legii esti, asta conform cu ceea ce scrie intr-un loc unde noi (summit) nu am avut nici un fel de interventie. Am semnalat doar ca exista acea reglementare, sigur ca mai sunt si altele si sustinem ca ar trebui respectate toate pentru a avea un turism montan civilizat.

Fără foto marius-carol orban, Marţi, 11 Dec 2012, 10:48

Si desigur, ma vad pus in postura sa-mi asum faptul ca intr-adevar nu am citit sugestiile de pe summitromania.ro, ci le-am scris. Scoase din contextul unor sugestii privind un mod convenabil si corect de vizitare a unei rezervatii, pentru unii suna poate ca un regulament. Acesta insa, cum mentionam si mai devreme, nu este in menirea noastra, a turistilor, sa-l elaboram, ci doar (eventual) sa-l respectam.

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Marţi, 11 Dec 2012, 11:06

N-a ingradit nici un ONG accesul in zona, insa cum Muntii Godeanu fac parte de ceva vreme din PNR, inclusiv in Godeanu regulamentul se aplica.
Se pare ca majoritatea parcurilor nationale au inclus in regulament ca turistii n-au voie decat pe potecile marcate (situatia poate sa difere in functie de caz, a se consulta regulamentul fiecaruia):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Parc_na%C8%9Bional
Tocmai pentru a evita situatiile conflictuale, e bine de anuntat salvamontul/APNR cand se merge pe acolo. Nu e nici o obligatie, e doar o recomandare, daca nu s-a inteles inca.
Chiar si fara aprobare/anunt prealabil, la o intalnire pe teren cu rangerii/jandarmii in zona (desi nu prea patruleaza in Godeanu), cel mai mult conteaza o atitudine civilizata a turistului, pentru a nu se lasa cu amenzi si alte sanctiuni.

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 11 Dec 2012, 15:42

Conform hartii masivului Godeanu publicata in anul 2000 (autor Danut Calin) si a hartii 'Tarcu-Godeanu' din colectia Asaltul Carpatilor, exista 3 marcaje turistice "virtuale" in zona vf. Branu: banda albastra, cruce albastra si cruce albastra, banda albastra facand legatura cu vf. Gugu.

Si de aici vine intrebarea cu referire stricta la P. N. R.: ce se intampla daca o iei pe un traseu marcat pe harta dar nemarcat pe teren? Sau cazul opus in care marcajul exista pe teren dar nu si pe harta (vezi punctul galben de pe valea Soarbele si creasta Piule-Plesa)?

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 11 Dec 2012, 15:49

Scuze, m-am grabit: in mesajul de mai sus a se citi valea Scorota, nu Soarbele

Şerban Minescu Şerban Minescu, Marţi, 11 Dec 2012, 15:57

Oricum ar fi spusa, tot rezulta ca esti un contravenient daca mergi in mod civilizat, respectand toate regulile unui turism ecologic de bun simt, dar pe o poteca nemarcata...indiferent daca esti sau nu capabil sa lasi curat in urma ta si sa ai grija de tine si de natura in excursia pe care o faci. Iar aici sunt complet de acord cu Andrei...e o aberatie sa nu am voie sa vad acele superbe peisaje si sa ma bucur de o tura intr-un cadru natural deosebit doar pentru ca unii nu stiu/vor sa respecte regulile unui turism curat si sustenabil.

Solutia, singura solutie acceptabila din punctul meu de vedere, este crearea si impunerea in teren a cadrului legal de sanctionare drastica a celor care nu respecta natura in excursiile pe care le fac...interzicerea accesului pentru toti nu consider ca e solutie. Iar chestia cu "if you love it enough you'll let it go" mi se pare o prostie. Doar sa stiu ca avem un munte frumos, ultimul peisaj forestier intact din univers, dar sa nu pot sa-l vad, sa ma bucur de el, oricat ar suna de egoist, ma lasa foarte rece.
Ca sa nu mai lungesc vorba...nu pot sa fiu de acord sa mi se ingradeasca accesul daca eu nu las nimic in urma si nu distrug natura in care-mi place sa-mi petrec timpul. Sa se dea in cei care distrug, nu in toti!

Serban Leoca Serban Leoca, Miercuri, 12 Dec 2012, 21:34

Restrictiile, interdictiile, constrangerile ne revolta doar daca nu le vedem rostul. Nu am auzit de nimeni care sa se fi revoltat ca nu are voie sa circule cu masina pe partea stanga a drumului. Dimpotriva, aceasta “constrangere” il face liber sa mearga cat doreste de departe pe acel drum si, in plus, sa mearga in mult mai mare siguranta.

Exista zone montane cu accesul strict restrictionat. Retezatul, Ceahlaul, o seama de pesteri. Nu am auzit pe nimeni sa se revolte. Rostul restrictiei e limpede, pesemne. Cand a fost instituita Rezervatia Stiintifica din Retezat, un traseu turistic, din cate stiu marcat, a fost interzis. Nu s-a revoltat nimeni.

Si nu e evident ca mie, drumet civilizat, trebuie sa imi fie ingaduit sa merg pe oriunde. E posibil ca prin locurile acelea sa fie concretiuni calcaroase fragile a caror distrugere, chiar involuntara, sa fie grava. E posibil sa calc, fara sa vreau, pe o floare rara. Si unde e foarte periculos daca ajunge vreun neavenit.

Problema e ca aceste restrictii sa aiba sens si ca sensul lor sa fie explicat. Ne revoltam cand nu intelegem. Arbitrariul ne revolta.

Nu e exclus ca accesul in Muntii Godeanu (sau cel putin in zona Branu – Gugu) sa trebuiasca sa fie restrictionat. Dar cei care trebuie sa reglementeze asta intarzie sa o faca. Iar daca, in cele din urma, o fac prost sau arbitrar e rau. Dar, daca o fac bine, atunci exista ratiuni care pot fi invocate si intelese. Si atunci interdictia trebuie aplicata riguros.

Marius tine mult la muntii acestia. A avut ideea refugiului si a facut tot ce i-a stat in putinta ca el sa fie acolo. Si cand a fost, a organizat tabere pentru tineret. Totul pentru a pune in valoare locurile si a-i invata pe cei veniti in tabere sa-l cunoasca si sa-l protejeze. Si cand taberele s-aui terminat, refugiul a incaput pe mana unor netrebnici, care au mancat toata mancarea lasata pentru vreun drumet in nevoie, au umplut refugiul de mucuri de tigara si de mizerie. Refugiul trebuie aparat. Zona trebuie aparata.

Domnilor, nu cred ca Marius vrea sa va indeparteze de zona aceea. Nu pe dumneavoastra. Marius, poate ca nu ai explicat indeajuns. Cred, ca si Marius, ca refugiul trebuie aparat si zona trebuie aparata. Si cred ca si dumneavoastra vreti asta.

Cum facem?

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 12 Dec 2012, 23:13

Exista o singura solutie viabila: asigurarea permanentei la refugiu, altfel nici macar tinerea usilor permanent incuiate nu il va salva de la distrugere. Sau... demontarea si mutarea lui intr-o tara civilizata.

Fără foto Mugur Radu, Joi, 13 Dec 2012, 11:37

ZIua buna!
Vad pe aici o multime de lucruri scrise, dar cam putine care pot reprezenta o conduita pe viitor intr-o anumita problema legata de munte.
In privinta potecilor, lucrurile sunt simplu de clarificat - o poteca pentru a fi turistica trebuie sa se incadreze in cateva criterii, printre care, tipul de marcaj (obligatoriu cu 2 culori, omologarea ei, aprobarea de catre Salvamont si Administratorul zonei, etc. Chiar daca traseul apare pe harti si nu se regaseste pe teren nu are nici o relevanta. Regulamenul este cel care delimiteaza parametrii in care se desfasoara activitatile. Asta e ca si cu folosirea GPS-ului cu masina. Daca el te indruma pe o strada care intre timp a devenit cu acces interzis, nu te absolva de raspundere daca intri pe ea. Harti, trasee GPS, poate face oricine, regulile le fac doar organele desemnate si de ele trebuie tinut cont.
Inteleg ca toti cei ce intra pe aici (inclusiv eu) - ne dorim sa mergem pe munte. Ar mai trebui totusi sa ne gandim ca este un site public si ca in astfel de locuri virtuale poate sa intre oricine, teoretic/posibil, chiar daca putin probabil, chiar si cei care sunt porniti sa faca lucruri mai putin bune. Comunitatile de tip alpinet sunt deschise, nu cu circuit inchis. In plus, realitatea e ca suntem in ce tara suntem si autoritatile sunt asa cum sunt. Nu prea ne putem baza nici pe bunul simt, nici pe lege, nici pe oameni. Sunt totusi unii care doresc sa intre in zone mai putin umblate. Sunt si eu apartinator de acest grup. Ei, tocmai pentru ca sa ramana asa, oare n-ar fi de dorit sa le facem mai putina publicitate acelor locuri? Sa lasam deoparte caile de acces descrise cu lux de amanunte, locatia GPS a stanelor, adaposturilor, traseelor - mai ales din locuri in care n-ar trebui sa pasim (conform legii). Ce avem de demonstrat cand publicam astfel de lucruri? Riscam - data viitoare cand ajungem acolo putem sa nu mai gasim nimic, sau putem sa gasim o multime de pantofari, cu manelele aferente si deseurile ce raman in urma. Da, faptul ca se poate ajunge intr-un anume loc unde nu trebuie platit si care ofera adapost pentru chefuri poate atrage in mod nebanuit.. Daca asta va doriti, dragi muntomani, atunci se impune sa continuati cu discutiile, legate de Gugu, dar si de alte locuri neumblate din alti munti. Eu ma opresc aici - promit sa nu mai intervin indiferent de felul in care imi va fi atacata scrierea. Multumesc pentru rabdare.

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 13 Dec 2012, 23:09

Regulament, care regulament? Ca din cate stiu eu regulamentul PNR a ramas la stadiul de proiect (vezi retezat.ro). Din punctul meu de vedere as vrea sa readucem discutia de la macro (principii, conduita, etc, ca oricum nu rezolvam nimic daca filozofam pe marginea lor) la micro (in cazul nostru Gugu si traseele mai mult sau mai putin marcate din PNR). Cred ca ne-ar fi mai util.

Fără foto marius-carol orban, Vineri, 14 Dec 2012, 10:55

~Fiecare loc de pe Pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea s-o asculti si trebuie un gram de iubire ca s-o intelegi~
Util pentru adaposul ridicat si pentru cei care vor sa mearga acolo, ar fi sa anunte administratorul locatiei (si totodata fondatorul) - asociatia summit, pe e-mail: summit@summitromania.ro sau direct pe site: http://www.summitromania.ro/guestbook/
Asta doar pentru a evita supraaglomerarea. Sigur ca retragerile de urgenta din creasta sau altele au intelegere totala in cadrul comunitatii alpine in general. O tura programata este foarte bine sa fie anuntata in prealabil.

Şerban Minescu Şerban Minescu, Marţi, 18 Dec 2012, 14:10

Cred ca toti cei care intervin aici sunt iubitori de munte si nu sunt indiferenti la ce i se intampla acestuia (si naturii in general) pentru ca altfel nu s-ar obosi sa mai scrie...asa deci si mie imi pasa foarte mult de munti in general, de zona Retezat-Godeanu-Tarcu in special fiindu-mi aproape atat geografic cat si sufleteste.

Ca mine poate ar fi multi, daca ar apuca sa vada zonele respective, ghidati fiind de niste iubitori de natura. Situatia a facut ca nu in putine randuri sa fiu "calauza" unor astfel de oameni care au pasit alaturi de mine pentru intaia data in astfel de locuri si au fost fascinati si au ramas la fel de dedicati pastrarii locurilor respective asa cum sunt ele pentru ca si altii sa traiasca aceleasi sentimente pe care le-au avut ei.

Dar oamenii acestia nu ar fi avut mari sanse de a descoperi locurile respective fara "acces" la un turist relativ umblat prin muntii nostri si cat de cat informat despre fenomen, datorita slabei promovari a turismului montan in general.

Sunt de acord ca exista zone de interes stiintific deosebit care trebuie protejate, dar ele trebuie bine identificate si strict delimitate (doar zona respectiva), iar un areal cum este Rezervatia Stiintifica Gemenele este relativ restrans in comparatie cu Retezatul. Repet, nu cred ca e o solutie sa inchidem majoritatea masivelor muntoase (cum ar fi sa se largeasca statutul de rezervatie la tot Retezatul, Godeanu, Ceahlaul etc.) doar pentru a le pazi de turisti nestiutori in legatura cu repercursiunile actiunilor lor.

Si mai grav cred ca ar fi limitarea accesului in aceste zone unui grup restrans de oameni din aceasta comunitate destul de inchisa (multi ne cunoastem personal intre noi) a oamenilor de munte pentru ca nu suntem cei "putini si alesi" si nu putem fi egoisti cu bunul comun al oricarui roman (natura patriei in general si muntii in special).

Personal militez pentru promovarea frumusetilor care ne-au fost daruite si-mi iau datoria morala ori de cate ori pot de a arata cator mai multi oameni cat de frumos poate fi muntele si cum trebuie sa-l pastram pentru altii astfel incat si ei la randul lor sa duca mesajul mai departe.

Carari insorite tuturor si Sarbatori Fericite!

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.