Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Poiana Brasov si investitiile... - Marţi, 31 Mai 2005, 9:20, vizitată de 4067 ori


Municipalitatea brasoveana s-a asociat ieri cu societatea Dunarea SA in vederea construirii unui nou telescaun in Poiana Brasov, care sa plece spre varful Postavarul, cu o statie intermediara in zona Ruia. Proiectul privind realizarea investitiei a fost aprobat ieri, intr-o sedinta ordinara, de plenul Consiliului Local Brasov. Valoarea totala a investitiei, care va fi finantata integral din fonduri private, este de aproximativ 11 milioane de euro, iar banii urmeaza sa fie platiti esalonat timp de 2 ani. Durata de recuperare a investitiei este de 20 ani, prin amortizarea costurilor, in timp ce din profit s-ar putea recupera in maximum 5 ani.
Terenul necesar realizarii telescaunului este in proprietatea municipiului si are o suprafata totala de 5.080 mp. “Municipiul poate concesiona acest teren, ce poate fi estimat la o valoare medie de 100 euro/mp. In cazul concesiunii redeventa pe care o vom incasa la bugetul local va fi de aproximativ 20.000 euro/an. In cazul asocierii, municipiul va avea o cota de participare de aproximativ 4, 7%. Inca din primul an de exploatare a telescaunului beneficiul municipiului Brasov in cazul asocierii este cu 50% mai mare decat redeventa ce s-ar incasa in cazul concesiunii”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Trei presedinti de comisie ai forului deliberativ local, alaturi de trei reprezentanti ai conducerii municipalitatii, care urmeaza sa fie numiti de primar vor alcatui comisia de negociere a clauzelor contractuale.
Potrivit raportului de specialitate, domeniul schiabil din Masivul Postavarul este deservit de cele doua cabine, Kanzel si Capra Neagra, la care se adauga telegondola, capacitatea de transport fiind de 400.000 turisti/an. La acestea se adauga cinci teleschiuri care impreuna transporta in jur de 530.000 de turisti pe an.
“Cu toate acestea se constata ca in timpul de asteptare pentru imbarcare este intre 30 si 60 minute, iar in zilele de sambata si duminica acest timp este de multe ori depasit. Este evident ca in Poiana Brasov exista un deficit la mijloacele de transport pe cablu, iar investitia propusa de Dunarea SA ar conduce la marirea capacitatilor de transport pe cablu avand ca efect imediat reducerea timpilor de asteptare”, se mentioneaza in raportul de specialitate.

Instalatia pe cablu va fi una ultramoderna
Pe de alta parte, plenul Consiliului Local Brasov a aprobat ieri si un proiect de hotarare privind realizarea unei instalatii de transport pe cablu de tip telegondola cu 8 locuri, prin asocierea municipiului cu SC Ana Teleferic SA.
Actuala instalatie urmeaza sa fie repozitionata, iar traseul sa fie deviat cu amplasarea statiei sosire pe fosta locatie a Cabanei Cristianul Mare. Potrivit expunerii de motive, avantajul solutiei adoptate de SC Ana Teleferic SA consta in faptul ca suprafetele de teren pe care vor fi instalati stalpii de sustinere ai cablului de tractare nu vor mai fi pozitionate in mijlocul domeniul schiabil si vor fi amplasati spre liziera fondului forestier apartinand proprietatii publice a municipiului. Directorul general Ana Teleferic SA, Ioan Rufa, a sustinut ca se are in vedere dezvoltarea domeniului schiabil, argumentand ca Poiana Brasov si Brasov sufera din cauza lipsei unui transport pe cablu similar cu cele din Austria. “Vom accede la o mare capacitate, care va fi corelata cu alte obiective. Investitia este de 6 milioane de euro”, a precizat Rufa.
O comisie de negociere a municipalitatii urmeaza sa stabileasca clauzele contractuale, iar propunerea de asociere sa fie inaintata spre aprobarea CL Brasov in termen de maxim 30 zile.

(Transilvania Expres Brasov)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii POSTAVARU - Brasov  
Muntii POSTAVARU - Comuna Cristian  
Muntii POSTAVARU - Poiana Cristianul  
Muntii POSTAVARU - Poiana Brasov - Rest. Capra Neagra  
Muntii POSTAVARU - Poiana Brasov - Patinoar  
Muntii POSTAVARU - Poiana Brasov - Hotelul Poiana Ursu  
Muntii POSTAVARU - Varful Postavaru  
Muntii POSTAVARU - Cabana Cristianu Mare  
Muntii POSTAVARU - Cabana Postavaru  
Muntii POSTAVARU - Poiana Ruia  
Muntii POSTAVARU - Poiana Cristianul Mare  
Muntii POSTAVARU - Poiana Brasov  
Muntii POSTAVARU  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.