Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Schi in Fagaras - Luni, 26 Apr 2004, 1:22, vizitată de 10976 ori


Schi doar pe versantii inalti din muntii Fagaras

Partiile naturale, cautate de impatimitii acestui sport, s-au retras in zone tot mai inalte si mai putin accesibile. Acum, dupa ce a trecut deja mijlocul primaverii, doar versantii nordici situati la altitudini de peste 1700 m mai sunt acoperiti de un strat de zapada suficienta pentru coborari pe lungimi de cateva sute de metri.

"In Fagaras nu mai este zapada sub 1500 m. Se mai poate schia in fundul vailor, acolo unde zapada este stabila, dar care are granulatie mare, grunjoasa, specifica primaverii", spune Thomas Bross, sef al Serviciului Public Salvamont din Victoria. Intr-un astfel de loc, in capatul Vaii Sambata, sub peretele nordic al Varfului Galasescu, se va desfasura in acest weekend concursul de schi "Cupa Arsenal", etapa amanata din cadrul "Cupei Carpatilor Meridionali", organizata de asociatia sportiva "Arsenal" din Fagaras. Accesul turistilor schiori in zona inalta a Fagarasilor cere insa o buna pregatire fizica si echipamentul adecvat: "Singurul pericol pe traseele ce duc pana in creasta este alunecatul. De aceea, este necesar inca echipamentul de iarna (bocanci, coltari, piolet). Singurele noastre interventii din ultima vreme au fost legate de pansarea juliturilor si ranilor capatate dupa alunecare", spune Thomas Bross.

Baby-lift la Balea Lac

Marsul de apropiere catre locurile unde se mai poate schia este mult usurat de telecabina, intr-un singur loc din Fagaras. De la Balea Cascada pana la Balea Lac se poate ajunge in zilele fara vant cu telecabina. Pretul unui bilet este de 100.000 lei pentru o persoana, iar pentru bagaje, in functie de volum, pretul variaza de la 15.000 pana la 30.000 lei. Partia naturala, lunga de aproape un kilometru, ce porneste aproape de creasta principala in Saua Doamnei pana in preajma lacului glaciar, este dotata cu un baby-lift. O urcare pana in capatul partiei costa 10.000 lei. Preturile de cazare la cabanele din Fagaras (Sambata, Urlea, Turnuri, Barcaciu, Negoiu) variaza intre 75 si 150 mii lei pentru o persoana.

Campanie de refacere a traseelor

Cheile Oltetului au fost recent echipate de catre membrii Serviciului Public Salvamont din Gorj cu scarite de acces, lanturi si balustrade. "In perioada urmatoare vrem sa echipam Canionul Gropului si sa continuam campania de refacere a traseelor si marcajelor pana incepe sezonul turistic din vara", anunta Sabin Cornoiu, sef al Serviciului Public Salvamont din Judetul Gorj.

Vaile, albastrite de branduse

Vremea calduroasa din ultima saptamana a retras suprafete mari din patura de zapada ramasa pe versantii muntilor pana la altitudini de 1600-1700 m. In urma au ramas dezvelite pasunile, in care, sub baia de soare, iarba a inceput sa isi invioreze firele in verde intens. Dar mai intai au izbucnit in masa brandusele. "Vaile insorite ale Fagarasilor sunt acum albastrite de branduse, si asa va fi tot mai sus pana la sfarsitul lunii mai, cand versantii se vor inrosi o data cu inflorirea bujorilor de munte", spune Thomas Bross, sef al SPS Victoria.

Un articol de Mihail Lechkun
Sursa: Romania Libera, 24 Aprilie 2004
Petru Şuţchi


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Valea Caprei  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Doamnei  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Valea Doamnei  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Turnuri  
Muntii FAGARASULUI - Orasul Victoria  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Satul Sambata De Jos  
Muntii FAGARASULUI - Varful Urlea  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Urlea  
Muntii FAGARASULUI - Varful Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Portita Caltunului (Negoiului)  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.