Transfagarasan

Submitted by: eduard benedek
Transfagarasan
Publishing date: : Sep 2, 2010, views:: 1065
Geographic location: România, Muntii FAGARASULUI
Used equipment: Canon Eos
Description: Ce bine ca a construito Ceausescu.
eduard benedek - Personal gallery
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto cezar jipa, Sat, Sep 4, 2010, 5:38 pm

edi sa-ti zic ceva.in 1970 cind aveam frumoasa virsta de 20 am facut prima data fagarasul, plecind de la urlea.in zona bilea lac se auzeau bubuiturile de la explozii, atunci am aflat si eu ca se construieste un drum ce va trece peste munte.acum, la atitia ani de la construirea acestui exceptional drum, sa te informez, ceasca nu a facut drumul asta gindindu-se la turism, la turisti sau ceva legat de asa ceva, nu, el a dat ordin sa se faca acest drum strategic in frica lui paranoica de rusi, era dupa primavara ceheasca si invazia trupelor pactului de la varsovia(mai putin romania) in cehoslovacia si dupa discursul lui fulminant din 1968, discurs in urma caruia multi fraieri s-au inscris in pcr.ca giurgiuvean, licean in acel an, te anunt ca la jumatea podului prieteniei, pe calea ferata erau citeva vagoane incarcate cu explozibil ptr.aruncarea in aer a podului in caz ca eram invadati si noi dinspre bulgaria.ca o ironie a sortii, bulgaria lui jivkov a devenit ptr.noi giurgiuvenii lui ceasca, un fel de rai capitalist incepind din 1980 cind, in aceasi paranoie, ceasca ne-a pus la strins cureaua ptr, plata datoriei externe, datorie ce era cam in jur de 10 miliarde dolari, ca fapt divers, cit e datoria noastra externa acum?a nu se intelege ca il regret cumva pe ceasca, dadeam un exemplu.

Bogdan Singeorzan Bogdan Singeorzan, Sat, Sep 4, 2010, 7:48 pm

si ma indoiesc ca el a construit-o, poate el a dat ordinul sa se construiasca....insa sunt sigur ca au murit multi oameni la realizarea acestui drum, de care ne bucuram noi acum.

Fără foto cezar jipa, Sat, Sep 4, 2010, 8:22 pm

@bogdan.dupa informatiile mele, au murit multi soldati diribisti, ei erau grosul fortei de munca.monumentul genistilor ridicat mai sus de cascada, poarta genistilor parca ii zice, pe ei ia avut in vedere.in armata, citind presa de specialitate am aflat de soldati fie morti la explozii, fie surprinsi de avalanse, fie cazind cu buldozerul in prapastie.daca ar trebui sa multumim cuiva, apoi soldatilor de la diribau(stiu aia mai de un leat cu mine ce inseamna asta) ar trebui sa le multumim, nu lui ceasca.

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Sat, Sep 4, 2010, 10:42 pm

Cezare, ai explicat excelent, si pe intelesul generatiei mai tinere.felicitari!
poate, asa, cu exemple simple, se mai duce o parte din nostalgia pe care o au unii fatza de N. C.
Si, ca un comentariu la poze, sunt frumoase, dar la Balea asta e, n-avem ce face, stii bine ca acolo unde accesul e facil cu masina, se ingramadesc aia care nu pot urca cu rucsacu in carca.eu am fost nevoit sa cobor la Balea-Lac, pe 26 august, ca sa-mi iau ceva de mancare.ghinionu meu:o paine-8 ron, branza-30 ron toate alimentele super-scumpe, de la tarabagii.se speculeaza la greu acolo...

Fără foto Dan Loghin, Sun, Sep 5, 2010, 12:18 pm

Cam asa se nasc legendele!
Ca si in cazul drumului alpin Novaci - Sebes. Si nu numai acela.
Cam din aceeasi cauza secundara se vrea si drumul Cimpul lui Neag - Baile Herculane...

Bogdan Singeorzan Bogdan Singeorzan, Sun, Sep 5, 2010, 1:21 pm

e bine cezar ca ai explicat aceste lucruri. desi mi-as dori sa fie drumuri mai bune spre anumite locatii, uneori ma bucur ca nu sunt, tocmai din motivul ca nu ajunge oricine acolo.

Fără foto Paul Mitran, Mon, Sep 6, 2010, 9:27 am

Vorba lui Dan Loghin, asa se nasc legendele.
De curand am fost pe Transalpina. Tare ma tem ca si acolo va fi o puzderie de oameni care vor "strica" farmecul muntelui.
Oricum ar fi, Transalpina este mult mai spectaculos decat Transfagarasanul. Parerea mea.

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024