Stai şi te uiţi ca prostu'...

Submitted by: Teo Paraschiveanu
Stai şi te uiţi ca prostu'...
Publishing date: : Jun 28, 2005, views:: 2561
Geographic location: România, Muntii CIUCAS, Varful Bratocea Mica
Used equipment: eos10d 28-300
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Theodor Bunica Theodor Bunica, Wed, Jun 29, 2005, 10:25 pm

Pacat de o imagine asa de frumoasa...titlul o devalorizeaza total...:-(

Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Thu, Jun 30, 2005, 6:56 am

mie-mi place titlul, mi se pare foarte inspirat si sugestiv:-)

Fără foto Ştefan Stanciu, Thu, Jun 30, 2005, 7:50 am

reushita... (shi titlul)

cătălin pobega cătălin pobega, Thu, Jun 30, 2005, 12:08 pm

am mai vazut imaginea asta. ai mai postat-o 'nainte?
despre titlu, depinde cum il interpretezi. daca-l iei motamo, cel fotografiat s-ar putea sa nu fie multumit de apelativ;)

Şerban Minescu Şerban Minescu, Thu, Jun 30, 2005, 12:51 pm

Prost sa fii noroc sa ai (de asa peisaj):-) Superb!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Fri, Jul 1, 2005, 2:32 am

Cuvinte ca "prost", "tampit", "idiot" au conotatii extrem de negative, denigratoare la adresa atat a celui caruia ii este adresat dar nu mai putin asupra acelui care il foloseste. Oamenii nu sunt nici "prosti" nici "idioti" si nici "tampiti". Fiecare dintre noi traieste la un anumit nivel de ignoranta, fiecare dintre noi existam mai mult sau mai putin constient de frumusetea noastra launtrica. Numai orgoliul nostru ne face sa privim spre altii de pe o pozitie de superioritate. Atunci cand eliminam ego-ul, ideea falsa ca "eu-sunt-cineva" iar "tu-esti-altceva", tot ce ramane in noi e dragostea pentru aproapele nostru. Doctrina religiei crestine, de exemplu, doreste sa ne faca sa credem ca Dumnezeu a lasat omului "zece porunci". Ignoranta noastra ne-a facut sa acceptam intotdeauna aceast fel de a gandi "traditional" al bisericii. Daca insa ne ostenim sa citim cu atentie Noul Testament, evident un obiect de studiu si nu de cult, aflam cu surprindere ca, atunci cand a fost intrebat care sunt poruncile cele mai importante pe care omul trebuie sa le respecte, Isus a raspuns, si nu odata, doar doua doua dintre ele: iubeste-l pe Domnul Dumnezeul tau si iubeste-ti aproapele (Matei 22:36-40). Mai mult decat atat, in Luca 6:27, Isus ne indeamna sa ne iubim chiar si dusmanii. De ce? Pentru ca Isus stia ca in fiecare dintre noi se afla o farama de Dumnezeu, chiar si in sufletului celui care pare sa fie un "ticalos" si ca daca ne iubim cu adevarat aproapele atunci dragostea noastra se rasfrange simultan si asupra lui Dumnezeu. Astfel, cele doua "porunci" supreme sunt de fapt... una singura: iubeste-ti aproapele. Folosirea unor cuvinte ca "prost", "tampit", "idiot" vin in contradictie cu acest adevar despre esenta noastra divina, cu aceast indemn, "nu "porunca", nu "lege", oferit de Isus. Nu as vrea sa se inteleaga ca as fi unul dintre cei care arunca primul piatra, caci nu sunt fara de pacat nici in aceasta privinta. Frumusetea deosebita a acestei fotografii a stimulat un moment de meditatie materializat cu ajutorul tastelor calculatorului.
Faptul ca am pomenit numele lui Isus si termenul de Dumnezeu nu inseamna de asemenea ca am intentionat sa tin o predica religioasa. Am aflat de mult ca, din pacate, religia si adevarul nu fac casa buna. Am inteles insa ca nici Isus si nici acel ceva pe care noi il numim Dumnezeu nu sunt de fapt responsabili pentru denaturarea adevarului.

Un alt posibil titlu pentru aceasta fotografie ar fi: "Trupul meu e o umbra, sufletul meu e lumina eterna".

Şerban Minescu Şerban Minescu, Fri, Jul 1, 2005, 9:36 am

...sau poate cei care folosesc "asemenea" cuvinte nu vor sa jigneasca pe nimeni (dovada stau "smileys" din comentarii), ci pur si simplu glumesc cu inaltatorul scop de a-si mai descreti fruntile o tzara

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Fri, Jul 1, 2005, 11:08 am

Oooooo, Paul, hai sa nu ne lansam in dizertatii pe marginea unui simplu cuvint. Sensul cuvintului depinde mult de context, iar aici mi se pare mai mult decit evident ca Teo nu a vrut sa jigneasca pe nimeni.
Tii minte in "Morometii", (nu citez exact) cind Preda spunea ca o injuratura putea sa faca femeia sa umble nebuna de fericire toata ziua, sau sa intepeneasca de spaima? Si erau aceleasi cuvinte, doar tonul era diferit.
Vreau sa spun ca fiecare dintre noi alege sau nu sa se simta jignit de titlu. Mie nu mi se pare ca ar fi cazul.

Fără foto Dan Loghin, Fri, Jul 1, 2005, 12:17 pm

Imaginati-va urmatoarea scena: O persoana feminina/masculina, pe marginea patului/oportunitatii/faptei/"ce mai asteptzi atita!"/traseului, spunind: "Stai si te uiti ca prostu'tzul/prostu'tza!".:-)

Dan Curic Dan Curic, Fri, Jul 1, 2005, 3:47 pm

...paul...ai fi fost mai putin revoltat bibliceshte daca ar fi scris " stai si te uiti ca unul sarca cu duhul "?:-D:-D:-D

Dan Curic Dan Curic, Fri, Jul 1, 2005, 3:48 pm

..pardon "sarac cu duhul"

Fără foto Ducu Gheorghiescu, Sat, Jul 2, 2005, 2:08 am

Poza e excelenta. Iar titlul, daca asa a gasit autorul de cuviinta sa numeaza fotografia, este foarte bun. Restul sint ifose si sensibilitati si falsa pudoare.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Sat, Jul 2, 2005, 4:35 am

Am sa raspund pe rand celor care s-au angajat in acest dialog cat se poate de civilizat de altfel. Inca odata, plecam de la premiza ca e o fotografie excelenta, cu un titlu insa care ridica semne de intrebare. Unii spun ca titlul e total nepotrivit, altii declara ca e un titlu foarte bun.

Ducu: E dreptul tau sa opiniezi ca e vorba de "ifose". Ar fi fost interesant sa si explici pe scurt de ce gandesti asa cum gandesti. Nu inteleg insa ce e gresit cu notiunea "sensibilitati". In opinia ta, a fi sensibil e un semn de slabiciune? Sa fie oare lipsa de gentilete si de maniere o trasatura superioara "sensibilitatii" unora dintre noi? Prezinti acest lucru ca pe un defect. Cat despre "pudoare", faci confuzie de termeni. Cand un om nu accepta cuvinte ca "prost" sau "tampit" sau "bou", nu e o chestiune de pudoare, ci de bun simt si de respect fata de semenii nostri. Daca cineva se ofuscheaza atunci cand se folosesc termeni care descriu foarte direct unele aspecte anatomice ale corpului omenesc, de exemplu, atunci putem vorbi de o "falsa pudoare". In rest, ceva nu e "foarte bun" doar pentru ca asa am gasit noi de cuviinta sa ne exprimam. Calitatea unui text, in cazul nostru, e data de mesajul si de forma in care e prezentat. Noi nu facem insa o analiza semantica a titlui, ci ne referim la o expresie derogatgorie folosita, nu doar de Teo, la adresa omului in general. Teo are dreptul sa-si intituleze poza asa cum doreste el, noi avem dreptul sa comentam referitor la decizia lui. Nu e vorba nici de "ifose", nici de "sensibilitati" si nici de o "falsa pudoare" ci de felul cum alegem sa ne tratam unii pe altii si de consecintele invevitabile ale deciziilor noastre.

Serban: Sunt convins ca Teo nu a dorit sa jigneasca pe nimeni. Probabil ca ai dreptate, Teo a incercat sa faca o gluma. Intrebarea mea pentru tine si pentru Ducu e insa urmatoarea: cand voi glumiti cu prietenii vostri, va faceti unii pe altii prosti, tampiti, idioti? Totul in natura e energie care vibreaza, inclusiv cuvintele rostite, scrise sau doar gandite. Cuvinte ca "prost", "idiot", "tampit", spuse la "mishto" sau serios au o vibratie negativa, destructiva, agresiva. Sa fim sinceri, oamenii nu se simt bine cand sunt facuti prosti sau tampiti, desi nici unul dintre noi nu ar trebui sa se simta jignit. Astfel de cuvinte sunt o reflectie a mentalitatii celor care le folosesc, si nu a calitatilor celora carora le sunt adresate. Intrebarea mea e, de ce sa folosim un vocabular agresiv, ostil cand ideea fundamentala a existentei noastre pe pamant e aceea de a ne iubi si respecta unii pe altii. Toate marile conflicte ale lumii au inceput cu discursuri pline de ostilitate si de violenta. Si, asa cum spuneam si zilele trecute, nu vom avea niciodata decat ceea ce oferim celor din jur.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Sat, Jul 2, 2005, 5:41 am

Cosmin: Personajul Moromete e considerat a fi un caracter negativ. Marin Preda punea in evidenta prin el trasaturi umane nu tocmai placute. Moromente nu e modelul de urmat in materie de bune maniere, onestitate si comportament civilizat. De asemenea, imaginea femii de la tara care umbla "nebuna" de fericire ca a injurat-o barbat'su reprezinta o privire critica asupra unei lumi blocate in mediealism rural si absurd primar, daca ne putem exprima astfel. De fapt, noi nu ne injuram iubitele sau nevestele ca sa le facem fericite. Pe femei sa nu le atingi nici macar cu o floare...

Dan Curic: Nu stiu care e semnificatia expresiei "revoltat bilbliceste". Intelg insa care e semnificatia cuvantului "revoltat". Nu, nu sunt revoltat catusi de putin si va iubesc pe toti asa cum imi iubesc fratele si sora pe care nu am avut-o insa niciodata. Pentru ca ai pus semnul egal intre cuvantul "prost" si expresia biblica "sarac cu duhul", am sa amintesc aici urmatoarele. Versetul 3 din Matei 5 in care Isus spune "fericti sunt cei saraci cu duhul: pentru ca a lor va fi imparatia cerului" e de fapt tradusa gresit. Isus era un gnostic, care punea mare pret pe cunoastere afirmand ca "adevarul ne va elibera" din lanturile ignorantei nostre. El nu putea sa glorifice pe cei "saraci cu duhul". Cuvantul din textul originar in limba greaca, "ptochos", inseamna de fapt "cersetori". Isus vorbea intotdeauna in parabole, iar semnificatia acestui cuvant e, cei care cersesc, cer, cauta intelepciunea divina, adevarul. Astfel, versetul de mai sus ar fi trebuit a sune astfel "fericiti cei care cauta lumina intelepciunii divine", total opus intelesului pe care ni-l ofera un traducator aflat in totala necunostina de cauza cu privire la adevaratul mesaj a lui Isus. De aceea spuneam ca Biblia e un obiect de studiu, nu de cult. Numai bine tuturor.

Fără foto Ducu Gheorghiescu, Sat, Jul 2, 2005, 10:15 am

Paul, e ultimul mesaj pe care il dau pe aceasta tema, pentru ca, in opinia mea, amploarea pe care o ia aceasta discutie, sau cel putin amploarea replicilor tale, nu e justificata de un biet cuvitel.

1. Nimeni nu a fost facut prost. Autorul a folosit aces cuvint, care face parte din expresia "a te uita ca prostu"="a ramine mut de admiratie". De aici si pina la zeci de rinduri despre biblie si Isus e cale lunga. Eu ash fi fost deranjat de expresia "mut de admiratie". Adica cum, dom'le, ma face pe mine mut?

2. In afara de cuvintul "prost", folosesti si cuvintele "timpit", "idiot", "bou". Nu tin minte sa le fi vazut in titlu.

3. Fotografia inseamna 99% imagine. Si 1% titlul. Mi se pare ca discutia si replicile tale vizavi de acest 1% sint mult exagerate. Fara sa te jignesc, intreb: Dar poza ai privit-o?

4. Sint departe de a fi un fan al bibliei. Si pe mine, mai mult decit cuvintul din titlu, ma deranjeaza foarte tare desele citari ale acestei carti. Seamana a prozelitism. Si nu cred ca e locul lor aici.

5. Imi face placere sa iti citesc comentariile. Sint ale unei persoane extrem de civilizate, culte, citite. Hai, insa, sa ne canalizam resursele spre discutii asupra FOTOGRAFIEI.

Multumesc,
Ducu

Şerban Minescu Şerban Minescu, Sun, Jul 3, 2005, 1:41 am

Poza e superba, iar cuvintele cred ca uneori sunt de prisos...acesta fiind unul din acele cazuri.

Cu respect,
Serban.

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Sun, Jul 3, 2005, 3:29 pm

Dragii mei, in primul rind vreau sa va multumesc la toti ca sunteti prin preajma. Apoi vreau sa spun ca nu am vrut sa fac pe nimeni sa se simta citusi de putin afectat de cuvintele ce au format titlul...asa ca va rog sa ma iertati. Ca sa dau totusi o explicatie care oricum n-ar putea sa sustina in totalitate, niciodata, realitatea momentului in care a fost facut gestul declansarii, am sa spun ca acele clipe traite pe viu ne-au taiat respiratia, ne-au lasat cu gura cascata,(eram in grup de 4 si toti cu aparatele foto in miini), iar eu stateam ca "prostu' ", ca unul care nu intelege poate niciodata, cum de natura creeaza de cele mai multe ori imagini pe care nu ni le putem explica. Citeva secunde bune ne opriseram si ne uitam toti 4 si fara sa ne dam seama, nici unul dintre noi nu tragea nici un cadru... Daca va uitati bine veti vedea ca baietul din cadru are aparatul atirnat de git. Apoi ne-am dzmeticit, adica ne-am "desteptat" si am inceput sa pozam zicindu-ne: " Ia uite tata cum stam si ne uitam ca prostii... " mai in gluma mai in serios, probabil incercind sa gasim pe unde s-ar afla nivelul nostru de intelegere fata de creatia naturii. Inca o data va multumesc si va rog sa ma iertati.:-D:-D:-D

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Sun, Jul 3, 2005, 7:44 pm

  Exact, titlul nu e unul denigrator si era mult mai bine daca era pus intre GHLIMELE. Totul este superb aici!:-D

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Mon, Jul 4, 2005, 10:13 pm

La fel cum gunoaiele aruncate de unii dintre noi pe varf de munte pateaza frumusetea unica a mamei natura si otravesc pamantul, tot astfel cuvintele urate folosite uneori de noi, nu cu rea intentie, ci din obisnuinta, distrug armonia unui moment de viata altfel plin de poezie si tind sa ne otraveasca sufletul.

Ducu, cuvintele "prost", "tampit" si "bou" fac parte din aceiasi categorie, toate trei avand ca intentie denigrarea capacitatii intelectuale a persoanei cu care sunt asociate. Da, poza am privit-o, si de altfel am notat-o cu "excelent" pentru ca am considerat titlul ca fiind o problema separata. Sugestia de titlu pe are am facut-o, ca o posibilitate evident, era de altfel bazata pe ceea ce poza mi-a sugerat mie personal dupa ce am privit-o indelung. In ceea ce priveste senzatia de "prozelitisim" pe care o lasa unele dintre comentariile mele, nu pot decat sa amintesc ceea ce am spus deja de cateva ori: privesc Biblia ca pe un obiect de studiu, stiintific daca vrei, si nu de cult. Nu ma intereseaza nici unul dintre aspectele cultului religios dar, ca fiecare dintre voi, sunt un om mereu in cautarea adevarului. Biblia e plina de aberatii dar si de idei extrem de interesante care au fost preluate de la oameni cu adevarat intelepti si distorsionate de cele mai multe ori de biserica. Tema "iubirii aproapelui" insa e o tema care apare si la budhisti, in hinduism, in cabala, si chiar in islam. E o tema universala si eterna. In rest, a fost un dialog cat se poate de interesant care ar putea continua zile si nopti in sir. Poate ca intr-o buna zi ne vom intalni "intamplator" pe un varf de munte sau pe margina unei ape si-l vom continua, sau nu. Uneori tacerea e incarcata de atatea semnificatii...

Dan Curic Dan Curic, Mon, Jul 4, 2005, 11:22 pm

..paul..sa ma scuze tot alpinetu...dar eu nu ma mai pot abtine!
baiii..esti..dus!...pai omul daca merge cu tine pe munte..tu stai sa analizezi viscolul ca si un obiect de studiu...un torent ca un motiv de meditatie..o avalansha ca dezlantuire a fortzelor binelui..ba chiar ti-ai scoate carnetu sa notezi in loc sa actionezi in cauza.."vai lasa-ma..de ce esti atat de rau si insensibil..intolerant si ignorant...incat sa superi divinitatea smulgandu-ma din calea ei?"
nu as merge cu tine pe munte nici mort!
desi majoritatea sustin ca iubesc muntele cerebral...e o chestie IN MARE PARTE senzoriala.... soarele.. culoarea... mirosul... frigul.. vantul....etc... "ramanerea de prost in fatza naturii"..unii dintre noi privim muntele si ca un cadou facut de divinitate noua...sau chiar o extensie a ei.....suntem inmarmuriti...coplesiti.......si uneori ramanem prosti!.. tu fii destept si stai acasa!
esti cult..te exprimi cu grija..dar pt munte E ZERO!.. daca m-as lua dupa feeling..esti omul care ar incerca sa convinga cu binishorul...(vorbindu-i despre biblie...)..un cioban beat care are chef de femeia ta..
ufff..ma oopresc...
pana maine as vb intr-una....si as folosi probabil cuvinte pe care stand sa le analizezi..ti-ar lua 'la puterea 3"mesajul asta!
esti stupid de-a dreptul...
am zis.
HOWGH!

Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Tue, Jul 12, 2005, 1:39 pm

Dane, pacat ca te-ai aventurat la acest comentariu. Puteai, eventual, sa-l trimiti pe personala, daca chiar simteai nevoia. E o pata urata si vizibila in contextul mesajelor anterioare.
Prin acest comentariu, ai scazut in ochii celor care nu te cunosc... (ca om, nu ca fotograf sau montaniard).
Parerea mea!

Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Tue, Jul 12, 2005, 1:45 pm

Dar de nota domnului Daniel Mitrica, ce parere aveti?
Desi nu are inscris nici un material pe alpinet, nici un jurnal, nici o stire, nici o fotografie cu care sa ne arate calitatile si experienta lui, care l-au facut sa aprecieze obiectiv aceasta imagine, el afirma ca aceasta imagine ii zgarie retina...:-?

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Tue, Jul 12, 2005, 3:05 pm

Frumoasa fotografie, privesti si nu mai ai nevoie de nimic.

Sebastian Lucaci Sebastian Lucaci, Fri, Jul 15, 2005, 1:13 am

Foarte faina fotografia, nu ma regasesc in schimb in titlu, dar are mai putina importanta pt ca fiecare dintre noi traim si simtim diferit tot ceea ce ne inconjoara. Si nu mai fiti rai, fiindca dupa ce am citit mesajele voastre am inceput " sa ma uit ca prostu":-D:-P:-D

Dragos Florescu Dragos Florescu, Sat, Jul 16, 2005, 1:58 pm

Pentru Cătălin Pobega:
Chiar daca doi fotografi ajung in acelasi moment, in acelasi loc, tot nu pot rezulta doua fotografii identice - si ca dovada am postat si varianta mea de uitatura "ca prostu".
Pentru informare - personaj principal d'asta data insusi Teo.

Dragos Florescu Dragos Florescu, Sat, Jul 16, 2005, 1:59 pm

Astept sa vad pe ce loc ajunge si varianta mea de apus de soare - ca tot suntem la rubrica "Top"...

Fără foto Varlan ., Wed, Jun 27, 2007, 7:22 pm

e un titlu foarte bine ales:-D

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024